MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

szybkie wyszukiwanie na stronach forum

Forum związane z serwisem Zespołu MozillaPL. Propozycje dotyczące organizacji prezentowanych danych, udostępnianych artykułów, podejmowanych tematów

Moderator: Pomocy?!

szybkie wyszukiwanie na stronach forum

Postautor: Tomek » 08 maja 2007, 13:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

Ponieważ mamy coraz większy zalew użytkowników (gości) którzy nie potrafią znaleźć wyszukiwarki na forum... proponuje umieszczenie na forum pola do wyszukiwania. Ot zwykły input ("szybkie wyszukiwanie"), z linkiem obok do szukania zaawansowanego.
Sądzę, że część dzieci neo która ostatnio zalewa forum pytaniami bez zadania sobie nawet odrobiny wysiłku na pewno skorzystałaby z tego.... udałoby się odsiać część pytań które są już męczące...
Ostatnio zmieniony 09 maja 2007, 12:32 przez Tomek, łącznie zmieniany 1 raz
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Re: szybkie wyszukiwnaie na stronach forum

Postautor: E2rd » 08 maja 2007, 13:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

Popieram gorąco. Patrzę na forum mozillaZine i też mi się marzy coś takiego. Tylko nie z boku, ale gdzieś w nagłówku.

Ich drugi ciekawy pomysł to możliwość szukania przez to okienko zarówno na forum, jak i w KnowledgeBase (czyli u nas - na Wiki). Tyle, że to pewnie ma związek z tym, że zatrudniają Gógla do szukania...
Masz pytanie? Tu są odpowiedzi :)
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Tomek » 08 maja 2007, 13:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

no tak się zastanawiałem właśnie nad tą drugą częścią.... ale doszedłem do tego samego - zatrudnienie googli...
Może po prostu przy wynikach odsyłania dać że wpierw należy sprawdzić wiki?
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Postautor: Stef » 09 maja 2007, 00:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.4) Gecko/20070508 Firefox/2.0.0.3 Sulfur/0.8.0.99

Hola Panowie!
Przecież mamy wyszukiwarkę w temacie, przeszukującą zarówno forum jak i wiki.. o ile ktoś nie wyłączy JS (a o to wzmiankowanej grupy bym nie posądzał) to dostanie wyniki wyszukiwania nawet nie szukając; problem zaczyna się gdy takiej osobie nie chce się z tego skorzystać, jednak nie mam pojęcia jak można taką osobę skłonić do wykorzystania zgromadzonej już wiedzy lepiej, niż podając wyniki wyszukiwania (czyli prawdopodobne rozwiązanie problemu) na tacy..
Dodawanie wyszukiwarek dosłownie wszędzie uważam za bezcelowe.

P.S.
Ew. można dokładać więcej starań w poprawianiu tematów.
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator

Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: Tomek » 09 maja 2007, 12:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

Stef - rozumiem o co ci chodzi. Ale jeśli umieszczenie wyszukiwarki na stałe miałoby chociaż w 3 przypadkach na 100 ułatwić korzystanie z forum... to czemu jej nie dodać. Zauważ też że stosunkowo niewiele osób trafia do wiki - mimo przyklejonych wątków w kilku forach...

Natomiast poprawianie tematów to walka z wiatrakami. Proponuję żebyśmy zamykali z automatu wątki osób zarejestrowanych, do czasu aż same nie poprawią tematu (oczywiście z odpowiednim info)... chociaż z drugiej strony może to powodować niechcianą frustrację u neo...

Natomiast u osób niezarejestrowanych - informacja o regulaminie, poprawienie tematu i .... no właśnie i nic...

W ogóle wydaje mi się że ostatnio wiele osób rejestruje się na forum... nie wiadomo po co....
(ps - zauważyłem literówkę w temacie...)
Tomek
Moderator

Postautor: Ancestor » 09 maja 2007, 12:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

Popieram tomaśka.

Stef - wyszukiwanie automatyczne bywa pomocne, ale ma też swoje wady. Co innego wpisujemy jako tytuł tematu, a co innego użylibyśmy w wyszukiwarce. W wyszukiwarce używamy kilku słów kluczowych, a tytuł to zwykle zdanie zawierające dodatkowe słowa. Stąd wyszukiwanie na podstawie tytułu może łatwo pominąć wyniki, które można by znaleźć wyszukując ręcznie. Nie wspomnę już o sytuacjach, gdy tytuł to coś w rodzaju "problem!".

Zresztą co tu dużo mówić: nie sugerujesz przecież, że z powodu wprowadzenia automatycznego wyszukiwania w ogóle nie używa się już zwykłej wyszukiwarki. A skoro się jej używa, to jak najbardziej wskazane jest ułatwienie do niej dostępu. Automatyczne wyszukiwanie to jest jakby "ostatnia szansa", bo pojawia się wtedy, gdy użytkownik już chce założyć temat - użytkownicy nie wiedzą przecież o tej funkcji zanim nie spróbują założenia tematu. Nie zastępuje ono ręcznego wyszukiwania.
Ancestor
Moderator

Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25

Postautor: Stef » 09 maja 2007, 16:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.4) Gecko/20070509 Firefox/2.0.0.3 Sulfur/0.8.0.99

Jasne, ja tylko obawiam się czy kwestia widoczności wyszukiwarki jest właściwą do rozpatrywania; jeśli ktoś nie wpadł do tej pory na pomysł że forum należy najpierw przeszukać to cokolwiek (choćby wyszukiwarka na pół strony) go do tego skłoni.. przecież taka osoba oczekuje od nas że natychmiast rozwiążemy jej unikatowy problem - gdzie tu miejsce na żmudne poszukiwania?

Co do poprawiania tematów, jasne walka z wiatrakami, a raczej jeden z wielu frontów wojenki jaką tu prowadzimy - nie widzę powodu dla którego mielibyśmy przestać (co nie znaczy że musimy koniecznie poprawić każdy jeden temat).

Myślę również że powinniśmy bardziej uważać na obrzucanie ludzi inwektywami typu "dzieci neostarady".

Jednak oczywiście jeśli wspomniane zmniejszenie o trzy procent ilości bzdurnych postów zmniejszy czyjąś frustrację to ja za, a nawet się nie wypowiadałem.

Jednakowoż gdyby było inaczej, proponowałbym wprowadzać dalsze zmiany w formularzu pisania postów; przykładowo dodać duży kontener z jakąś gigantyczną czcionką informującą że przed dopisaniem się dobrze jest przeprowadzić rekonesans, z równie gigantycznym polem wyszukiwarki, może wynikami ładującymi się również dynamicznie, i odnośnikiem do wyszukiwania zaawansowanego.. albo coś w tym stylu, co ma choćby teoretyczną szansę być naprawdę trudne do nie zauważenia.
Stef
Moderator

Postautor: E2rd » 09 maja 2007, 18:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

Hm.... od kiedy istnieje ten ficzer przy zakładaniu nowego tematu? :o

To wcale niegłupi pomysł, żeby był do niego dostęp np. ze strony głównej oraz tuż obok "Nowy temat" na każdym forum. Dać zachęcającą nazwę "mój problem" ;) - to może zamiast zakładać temat pt. "Problem" parę osób by go użyło i wpisało choć słowo z opisu problemu...
E2rd
Moderator

Postautor: Tomek » 09 maja 2007, 19:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

@E2rd - tu nie chodzi o nowy ficzer - chociaż mogłoby to być powiązane... Domyślnie chodziło mi o zwykłe wyszukiwanie....
ja to widzę tak
Nad/pod Nowy temat:

[Szukaj:_____________ ]
[>zaawansowane szukanie< ]
jeśli po wpisaniu w szukaj wyskoczyłby znany już element z Nowy temat... byłoby to naprawdę dużym ułatwieniem dla zwykłych użytkowników.... no i może częściej by szukali)

Poza tym - odsyłamy ludzi dość często do Wiki... nie wiem... wydaje mi się że obecnie link który jest na forum jest... mało widoczny...
Tomek
Moderator

Postautor: E2rd » 09 maja 2007, 20:53

tomasiek pisze:@E2rd - tu nie chodzi o nowy ficzer

No, dla mnie jest nowy, bo nigdy go nie widziałem :lol: I dlatego pytam, od kiedy tak jest. (Nadal mnie to ciekawi).

tomasiek pisze:ja to widzę tak

Dokładnie tak samo to widzę, tylko sugeruję dać bardziej zachęcający tytuł przed okienkiem nazwanym u Ciebie "Szukaj". :D Skoro fraza wpisana w to okienko szukałaby zarówno na forum, jak i na Wiki - to trochę niwelowałoby problem mało widocznego linku do Wiki.
E2rd
Moderator

Postautor: Stef » 09 maja 2007, 22:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.4) Gecko/20070509 Firefox/2.0.0.3 Sulfur/0.8.0.99

E2rd pisze:No, dla mnie jest nowy, bo nigdy go nie widziałem :lol: I dlatego pytam, od kiedy tak jest. (Nadal mnie to ciekawi).

AFAIR od zeszłego lata.
Stef
Moderator

Postautor: Tomek » 10 maja 2007, 06:44

@E2rd - czyli np. Mój problem to: _____________________
Poza tym - sądzę że moglibyśmy porobić porządek w tematach które zamykaliśmy bo odsyłaliśmy do innych, lub do wyszukiwarki... porządek w znaczeniu ->dev/null
Tomek
Moderator

Postautor: Grzegorz » 03 czerwca 2007, 21:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.4) Gecko/20061201 Firefox/2.0.0.4 (Ubuntu-feisty)

tomasiek pisze:@E2rd - czyli np. Mój problem to: _____________________
Poza tym - sądzę że moglibyśmy porobić porządek w tematach które zamykaliśmy bo odsyłaliśmy do innych, lub do wyszukiwarki... porządek w znaczeniu ->dev/null

No tu się zgodzę, na forum jest bardzo dużo tematów w których są tylko dwa posty: (1) autor: "mam problem" (2) moderator: "zamykam, bo już było"

Nikomu nie służą, a na forum są... Możeby je tak od razu wyrzucać? I stworzyć jakiś system oceniania wątków, że każdy zarejstrowany użytkownik mógłby dać + lub - danemu tematowi, moderatorzy szybciej by widzieli co jest niepotrzebne.
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Wróć do Serwis MozillaPL.org