MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Zmiana nazwy forum "Programowanie"

Forum związane z serwisem Zespołu MozillaPL. Propozycje dotyczące organizacji prezentowanych danych, udostępnianych artykułów, podejmowanych tematów

Moderator: Pomocy?!

Czy zmienić nazwę forum "Programowanie"?

Tak
15
94%
Nie
0
Brak głosów
CowboyNeal :P
1
6%

Liczba głosów : 16

Postautor: zwierz » 25 lutego 2004, 15:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

Nerf pisze:Może zmienić nazwę forum ,,Mozilla dla systemu Linux"

A mi się nazwa zwyczajowa bardzo podoba.
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: Nerf » 26 lutego 2004, 14:30

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

zwierz pisze:A mi się nazwa zwyczajowa bardzo podoba.

Ale jest niepoprawna. Równie dobrze możnaby napisać ,,Mozilla dla Windy" :).
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Postautor: Gandalf » 26 lutego 2004, 15:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

Pitreck, ja jeszcze raz powtorze. Nie, firefox.pl nie bedzie zadnym centrum!!!
Model ktory przewidzialem dla firefox.pl opiera sie na koncowce dla end-usera i to zadanie ma spelniac firefox.pl. To ma byc strona produktu, a nie projektu. I o ile na firefox.pl w najblizszych dniach/tygodniach beda pojawiac sie kolejne binarki do pobrania i artykuly, to z cala pewnoscia nie ma tam miejsca na "spolecznosc opracowujaca" - czyli Nas. Zatem albo ktos zrobi serwis profilowany pod prace nad raw, albo zostajemy tutaj, i wydaje mi sie, ze nie ma w tym nic zlego. Co wiecej, wspolpraca z Markiem i Piotrkiem uklada mi sie coraz lepiej, a ich zachowania i plany w 100% pokrywaja sie z moimi.

Nazwy forow to kwestia imho drugorzedna na tym etapie. Faktycznie mam swiadomosc, ze przy postepujacym oddalaniu sie buildow TIMu od raw nalezaloby rozdzielic fora, ale nie dzis i nie jutro. Na razie nie mamy takiego nawalu ZU, zeby nie moc sie polapac.

Takze, zaznacze jeszcze raz. Firefox.pl nie jest, nie bedzie i nie nadaje sie na "spolecznosc". Natomiast ze swojej strony przyznam, ze bylbym zachwycony gdyby udalo sie komus wywalczyc domene gecko.pl, albo gecko.org.pl od osoby, ktora tej domeny nie uzywa i tam moge z checia stworzyc/pomoc stworzyc portal dla wszelkich prac wokol-gecko. CVS, Bugzille, fora dla NVU, raw produktow i tak dalej. Wydaje mi sie, tez ze wowczas mozna by wreszcie czysto to podzielic. Gecko.pl zarzadzane przez wieksza grupe, bardziej elastyczna (z Markiem i Piotrkiem wlacznie!!!!!!) organizujacy prace wokol wielu produktow, mozillapl.org zajmujaca sie wydaniami PowerPack i i "strony satelity" - takie jak firefox.pl , a dla produktow bez wlasnej domeny nazwa.gecko.pl (np. nvu.gecko.pl) - to bylby idal dla mnie...
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: zwierz » 26 lutego 2004, 16:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

Nerf pisze:
zwierz pisze:A mi się nazwa zwyczajowa bardzo podoba.

Ale jest niepoprawna.

To prawda. A powiedz mi: używasz określenia "CD Walkman" czy "Discman" (Sony zrezygnowało z określenia Discman)?
A to porównanie "Mozilla dla Windy" trochę tu nie pasuje. W przypadku starszych Windowsów, można by to porównać do: "Mozilla dla systemu DOS".
Nie będę mi to przeszkadzało, jak w nazwie zmieni się na "GNU/Linux", choć wolę "Linux"
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: Pitreck » 26 lutego 2004, 16:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040210 Firefox/0.8 (Pitreck)

Eh, widze ze znow dyskusja zeszla nie tam, gdzie ja chcialem nakierowac.
Mnie nie robi roznicy, czy na Firefox.pl bedzie forum czy tez nie. Poprostu widze w jakim kierunku ida zmiany i probuje przewidziec przyszlosc, czy raczej pokazac wam jak moim zdaniem bedzie to wygladalo, przy okazji delikatnie cos sugerujac.

Dla mnie oczywistym jest, ze kiedys forum bedzie musialo ulec podzialowi, a przeniesienie czesci poswieconej wydaniom Mozilla.org na Firefox.pl bylo tylko propozycja. Zimno przyjeta, trudno.

Naprawde, Firefox.pl nie musi oferowac zadnych metod komunikacji, wymiany informacji i pomocy uzytkownikom. I tak dla mnie jest centrum informacyjno-reklamowym, centrum raw buildow i tak jakby przedstawicielem Mozilla.org na polske - glownie za sprawa promocji ich produktow, przez co jest u mnie kilka oczek wyzej niz strona MozillaPL. Takie jest moje zdanie, i nie probuje tutaj przedstawiac zadnej wizji schizmy, o nie! Kilka stron tematycznych, jedna poswiecona aplikacjom mozilla.org, druga Polskim dystrybucjom, trzecia jeszcze czemus, wszystko to pod opieka jednego zespolu. Nie schizma, tylko podzial prac i obowiazkow.

Przy tej calej dyskusji przyszlo mi do glowy jeszcze cos innego:
Najlepszym rozwiazaniem bylo by, gdyby zarowno Firefox.pl jaki i MozillaPL.org byly stronami informacyjno-reklamowymi, z plikami do pobrania, artykulami, przewodnikami, ale bez form komunikacji z uzytkownikami-to zastalo by przeniesione na trzecia strone, odpowiednik MozillaZine, gdzie skupial by sie caly developing-tim.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Gandalf » 26 lutego 2004, 18:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040207 Firefox/0.8

czyli wlasnie takie "gecko.pl" ;)
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Gość » 26 lutego 2004, 23:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 MultiZilla/1.6.2.0c

Gandalf pisze:Natomiast ze swojej strony przyznam, ze bylbym zachwycony gdyby udalo sie komus wywalczyc domene gecko.pl, albo gecko.org.pl od osoby, ktora tej domeny nie uzywa

gecko.org.pl jest chyba wolna
Gość

Poprzednia

Wróć do Serwis MozillaPL.org