propozycja dotycząca forum
Moderator: Pomocy?!
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Przeglądarka: -
Po dłuższym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że dobra jest propozycja wysłania mejla lub PW
do nieaktywnych użytkowników z określonym czasem na odpowiedź.
Faktycznie może się okazać, że forum już ich nie intresuje, albo zupełnie o nim zapomnieli, a baza się odchudzi.
I nie jest to chyba takie wielkie kuku
dla usera, który się zarejestrował z rok temu, nic nie napisał, i już od tamtej pory się nie zalogował - wniosek nie jest zainteresowany.
Poza tym wysłanie mejla z informacją o skasowaniu, może przypomnieć wielu osobom, co to mozilla
i zwiększy szansę na ich powrót, jesli nie to po co zasmiecać dysk
Faktycznie może się okazać, że forum już ich nie intresuje, albo zupełnie o nim zapomnieli, a baza się odchudzi.
I nie jest to chyba takie wielkie kuku
Poza tym wysłanie mejla z informacją o skasowaniu, może przypomnieć wielu osobom, co to mozilla
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
SeaMonkey @ GNU/Linux
- KLAPEK
- Moderator
- Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
Jestem zdecydowanie ZA. Usunięcie tych userów niewiele im zaszkodzi (bo i tak mogą pisać na forum, a jak im zależy na loginie, to mogą się ponownie zarejestrować), natomiast nam pomoże.
Poza tym - przyznajcie się szerze: kto z was miał taką sytuację, że zarejestrował się na jakimś forum, ponad pół roku nic tam nie pisał, po czym nagle przypomniał sobie o nim i zaczął się udzielać? Pół roku to szmat czasu, ja już bym nawet nie pamiętał mojego logina i hasła, skoro nigdy ich nie używałem.
Usunąć!
Poza tym - przyznajcie się szerze: kto z was miał taką sytuację, że zarejestrował się na jakimś forum, ponad pół roku nic tam nie pisał, po czym nagle przypomniał sobie o nim i zaczął się udzielać? Pół roku to szmat czasu, ja już bym nawet nie pamiętał mojego logina i hasła, skoro nigdy ich nie używałem.
Usunąć!
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Ale co da wyrzucenie tych użytkowników, bo z całą pewnością nie przyśpieszy to działania serwisu. No chyba że ktoś lubi trzymać sobie aktualny zrzut bazy danych na twardym dysku i ten 1 czy 2 megabajty do ściągniecia stanowią dla niego problem.
- prefiks
- Z nami od: 30 grudnia 2002, 01:45
Pozwolę sobie na ponowne zabranie głosu w tej sprawie.
Najczęściej jako powód takiego posunięcia pada tutaj zmniejszenie rozmiaru bazy i przyspieszenie działania forum - dla Waszej wiadomości - usunięcie z bazy wszystkich użytkowników zarejestrowanych na forum odchudzi bazę o ok. 150 - 200 kB czyli zmniejszenie bazy można mierzyć w promilach...
Przyspieszenie działania - praktycznie żadne...
łatwość wyszukiwania - sorry, ale ile razy szukacie czegoś na liście użytkowników? o ile łatwiej będzie coś znaleźć po wywaleniu 'nieaktywnych użytkowników?
blokowanie nick'ów - sytuacja: usuwamy wszystkich użytkowników, rejestrujemy się jeszcze raz - a co jeśli przed Wami ktoś użyje Waszego nicka? każecie go usunąć? jakim prawem? przecież sami proponujecie aby zrobić wyścig o nicki...
inny przykład to np. George, który na forum używa nicka George2 - rozumiem, że proponujecie taką zabawę dla wszyskich i to nic jeśli okaże się, że Domelowi przypadnie nick Domel15, Gandalfowi np. Gandalf7 itd...
sorry, ale ja się na to nie piszę...
Po co ktoś się zarejestrował, skoro się nie loguje?
może po to, żeby śledzić tematy, i loguje się tylko wtedy, gdy to chce robić?
a może po to, żeby wziąc udział w jakiejś ankiecie, a posty czyta i pisze bez logowania? (jako przykład pozwolę sobie podać mm...)
powodów może być wiele - a po co wogóle zrobiono opcję rejestracji i logowania, skoro to nie jest prawie do niczego potrzebne?
a może usunąć wszystkich userów zarejestrowanych na stronie głównej, bo po co im to?
a może kasujmy wszystkich userów co miesiąc - jak ktoś będzie chciał to będzie się rejestrował co miesiąc od nowa...
Proponuję jeszcze raz zastanowić się nad proponowanymi posunięciami...
Jedynym rozsądnym czyszczeniem bazy pod kątem dokonanych rejestracji jest dla mnie usunięcie użytkowników, którzy przez np. 6 miesięcy nie aktywowali swojego konta (czyli nie kliknęli w link wysyłany podczas rejestracji)
Na zlocie mówiłem że na forum jest bałagan, ale rozwiązaniem tego jest mocna moderacja - o tym również mówiłem na zlocie...
Chcecie czyszczenia? proszę bardzo - można usunąć wszystkie posty, które nic nie wnoszą do omawianego tematu oraz usunąć wszystkie tematy nie związane z Mozillą itp. itd., ale nie poprzez kasowanie userów, którzy poświęcili swój cenny czas na rejestrację w serwisie czy na forum...
PS: Kto jest chętny do wysłania 800 maili lub PW do wszystkich 'małoaktywnych' userów?
Najczęściej jako powód takiego posunięcia pada tutaj zmniejszenie rozmiaru bazy i przyspieszenie działania forum - dla Waszej wiadomości - usunięcie z bazy wszystkich użytkowników zarejestrowanych na forum odchudzi bazę o ok. 150 - 200 kB czyli zmniejszenie bazy można mierzyć w promilach...
Przyspieszenie działania - praktycznie żadne...
łatwość wyszukiwania - sorry, ale ile razy szukacie czegoś na liście użytkowników? o ile łatwiej będzie coś znaleźć po wywaleniu 'nieaktywnych użytkowników?
blokowanie nick'ów - sytuacja: usuwamy wszystkich użytkowników, rejestrujemy się jeszcze raz - a co jeśli przed Wami ktoś użyje Waszego nicka? każecie go usunąć? jakim prawem? przecież sami proponujecie aby zrobić wyścig o nicki...
inny przykład to np. George, który na forum używa nicka George2 - rozumiem, że proponujecie taką zabawę dla wszyskich i to nic jeśli okaże się, że Domelowi przypadnie nick Domel15, Gandalfowi np. Gandalf7 itd...
sorry, ale ja się na to nie piszę...
a może po to, żeby wziąc udział w jakiejś ankiecie, a posty czyta i pisze bez logowania? (jako przykład pozwolę sobie podać mm...)
powodów może być wiele - a po co wogóle zrobiono opcję rejestracji i logowania, skoro to nie jest prawie do niczego potrzebne?
a może usunąć wszystkich userów zarejestrowanych na stronie głównej, bo po co im to?
a może kasujmy wszystkich userów co miesiąc - jak ktoś będzie chciał to będzie się rejestrował co miesiąc od nowa...
Proponuję jeszcze raz zastanowić się nad proponowanymi posunięciami...
Jedynym rozsądnym czyszczeniem bazy pod kątem dokonanych rejestracji jest dla mnie usunięcie użytkowników, którzy przez np. 6 miesięcy nie aktywowali swojego konta (czyli nie kliknęli w link wysyłany podczas rejestracji)
Na zlocie mówiłem że na forum jest bałagan, ale rozwiązaniem tego jest mocna moderacja - o tym również mówiłem na zlocie...
Chcecie czyszczenia? proszę bardzo - można usunąć wszystkie posty, które nic nie wnoszą do omawianego tematu oraz usunąć wszystkie tematy nie związane z Mozillą itp. itd., ale nie poprzez kasowanie userów, którzy poświęcili swój cenny czas na rejestrację w serwisie czy na forum...
PS: Kto jest chętny do wysłania 800 maili lub PW do wszystkich 'małoaktywnych' userów?
Pozdrawiam
hADeSik
Dodatki PL do Mozilli | www.podatki.4un.pl | www.zus.4un.pl | www.wirusy.4un.pl | www.sklep.4un.pl i nie tylko...
hADeSik
Dodatki PL do Mozilli | www.podatki.4un.pl | www.zus.4un.pl | www.wirusy.4un.pl | www.sklep.4un.pl i nie tylko...
- hADeSik
- Moderator
- Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18
hADeSik pisze:łatwość wyszukiwania - sorry, ale ile razy szukacie czegoś na liście użytkowników? o ile łatwiej będzie coś znaleźć po wywaleniu 'nieaktywnych użytkowników?
To jest argument typu ,,po co mieć zapalniczkę w samochodzie, skoro i tak zwykle używam swojej?" albo ,,nie ma sensu robić porządku w tej starej szafce. I tak rzadko do niej zaglądam, więc ten raz czy dwa mogę szukać przez pół dnia" Jeżeli korzyść z jakiegoś działania jest nieznaczna, to nie znaczy, że trzeba takiego działania zaniechać.
hADeSik pisze:blokowanie nick'ów - sytuacja: usuwamy wszystkich użytkowników, rejestrujemy się jeszcze raz - a co jeśli przed Wami ktoś użyje Waszego nicka? każecie go usunąć? jakim prawem?(...)
Myślę, że w ankietach będzie brał udział częściej niż raz na pół roku. A jeśli nie, to przecież nie jest chyba wielkim kłopotem raz na pół roku poświęcenie około 10 sekund na zalogowanie się. Zresztą ten problem dotyczy głównie użytkowników, którzy korzystają z forum poza domem. Reszta przecież ma cookies i może korzystać z automatycznego logowania - nie po to się przecież zakłada konto, żeby z niego nie korzystać, czyż nie? (no chyba że komuś szkoda miejsca na dysku na ciasteczka...
hADeSik pisze:(...)a po co wogóle zrobiono opcję rejestracji i logowania, skoro to nie jest prawie do niczego potrzebne?
Jak to nie jest? Konta ogromnie zwiększają wygodę forum i pozwalają na łatwą identyfikację użytkowników. Zresztą użytkownicy naszego forum i tak mają dobrze - mogą pisać posty anonimowo, a są przecież fora, na których pisać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy.
hADeSik pisze:(...)można usunąć wszystkie posty, które nic nie wnoszą do omawianego tematu oraz usunąć wszystkie tematy nie związane z Mozillą itp. itd.(...)
Tu właściwie byłbym za. Usunąć offtopici oraz tematy typu:
-Witajcie. Czemu *&^#$@%& nie chce mi działać ta %$^$% Java.
-Zanim zapytasz - przeszukaj forum. Odpowiedź już była. (i koniec tematu)
hADeSik pisze:PS: Kto jest chętny do wysłania 800 maili lub PW do wszystkich 'małoaktywnych' userów?
Takie coś robiłby automat zapewne. A mało aktywnych użytkowników byłoby grubo mniej niż 800.
Kasowanie nieaktywnych użytkowników stosują większe darmowe serwery kont e-mail i www i jakoś nikt nie ma o to do nich pretensji.
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
H.L. Mencken
- Nerf
- Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25
hADeSik pisze:łatwość wyszukiwania - sorry, ale ile razy szukacie czegoś na liście użytkowników?
Ja setki. Dla przykladu ostatnio szukalem Ciebie, zeby zobaczyc z jakiego miasta jestes i czy aby nie pojechac razem na Zlot.
hADeSik pisze:o ile łatwiej będzie coś znaleźć po wywaleniu 'nieaktywnych użytkowników?
Sredni 30min szybciej (w takich warunkach jak mamy teraz).
hADeSik pisze:blokowanie nick'ów - sytuacja: usuwamy wszystkich użytkowników, rejestrujemy się jeszcze raz - a co jeśli przed Wami ktoś użyje Waszego nicka? każecie go usunąć? jakim prawem? przecież sami proponujecie aby zrobić wyścig o nicki...
Sorry ale ja tego fragnentu nie rozumiem. Mozesz rozwianac?
Bo jesli dobrze rozumiem chodzi Ci o sytuacje gdy ktos sie nie odzywa przez co zostaje usuniety zaraz potem ktos inny rezerwuje jego nick a potem on sie nawraca. Jesli o to chodzi to odpowiadam: nie przesadzajmy, bo to raczej brzmi jak scenariusz filmu a prawdopodobienstwo wystapienia po sobuie takiej kolei rzeczy jest mniej prawdopodobne jak wygrana w totolotka.
hADeSik pisze:inny przykład to np. George, który na forum używa nicka George2 - rozumiem
Ale to chyba zly przyklad. Nie chcem sie wypowiadac na ten temat (George/George2 niech sie wypowie) ale z tego co widze w sygnaturce George2 jest cos takiego "George / George2", ja przypuszczam ze to te same osoby...
hADeSik pisze: że proponujecie taką zabawę dla wszyskich i to nic jeśli okaże się, że Domelowi przypadnie nick Domel15, Gandalfowi np. Gandalf7 itd...
Ale nie ma takiej mozliwosci (co wyjasniam wyzej). A co do przykladow to ani mnie ani Gandalfa nie spotka cos takiego bo:
1) napisalismy juz wiecej niz zero postpow (pomijajac fakt ze mamy juz obaj po >500 postow)
2) Jak bym chcial zrezygnowac, to bym nie pisal zadnego postu a jesten tna tym forum od dluzszego czasu i mam zamraz zostac jeszcze dlugo. Poza tym Ani mi ani Gandalfowi nie grozi usuniecie, jesli rozmawiamy o uwuwaniu TYLKO loginow ktore nie napisaly zadnego postu.
hADeSik pisze:Po co ktoś się zarejestrował, skoro się nie loguje?
Ale wlasciwie o co chodzi? Rozmawiamy o calkowicie olanych...
To jak jak Yano powiedzial, nie logujesz sie na maila przez jakis ustalony czas, potem nie odpowiadasz na maile to jestes kaskowany czemu by tego nie zrobic na forum?
hADeSik pisze:a może po to, żeby wziąc udział w jakiejś ankiecie, a posty czyta i pisze bez logowania? (jako przykład pozwolę sobie podać mm...)
Nawet jesli przyjac to tlumaczenie to chyba to nie jest takie zle bo na wiekszosci forow BBphp jest konieczne logowanie. My nie jestesmy radykalni (szczegolnie, ze charakter serwisu na to nie pozwala).
hADeSik pisze:powodów może być wiele - a po co wogóle zrobiono opcję rejestracji i logowania, skoro to nie jest prawie do niczego potrzebne?
Tutaj nie wiem do kogo jest skierowana ta wypowiedz ale ja czytajac ten watek nie widze adresata. Po za tym co to ma wspolnego z tym watkiem?
hADeSik pisze:'małoaktywnych'
Raczej nieaktywnych.
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Czytam ten wątek i czytam i coraz bardziej mam wrażenie, że to jakiś temat zastępczy - tylko nie wiem wobec jakiego innego tematu, bo takowego nie widzę.
Burza w szklance wody.
Domel - zapomniałeś skomentować jeszcze dwu moich fragmentów - "Pomysł idzie pod prąd tego co dzieje sie w sieci - dostępności, przyjazności dla uzytkowników, swoistej równości etc, etc."
oraz - "Efektem będzie "kastowość" Tego Forum."
Czy spotkaliście sie na jakimś innym forum z takimi "porządkami"?
Na ilu forach wysyłacie swoje posty wtedy, kiedy rzeczywiscie jest wam to potrzebne? Nie zapisując sobie w kalendarzu kiedy trzeba cokolwiek napisać, żeby Was nie wywalili?
Jeśli chodzi o osoby które nigdy nie aktywowały konta - to dziwię sie, że są wogóle na liście uzytkowników.
Korzystam z kilkunastu forów - częściej lub rzadziej - jeśli przy próbie zalogowania okazałoby się, że ktoś mnie "wywalił" - moja "noga" więcej by tam nie postapiła.
Czy to ma być nowoczesna metoda promocji Mozilli? - jakoś nic o tym nie czytałem w wątku dotyczącym ustaleń na zlocie użytkowników Mozilli ....
Burza w szklance wody.
Domel - zapomniałeś skomentować jeszcze dwu moich fragmentów - "Pomysł idzie pod prąd tego co dzieje sie w sieci - dostępności, przyjazności dla uzytkowników, swoistej równości etc, etc."
oraz - "Efektem będzie "kastowość" Tego Forum."
Czy spotkaliście sie na jakimś innym forum z takimi "porządkami"?
Na ilu forach wysyłacie swoje posty wtedy, kiedy rzeczywiscie jest wam to potrzebne? Nie zapisując sobie w kalendarzu kiedy trzeba cokolwiek napisać, żeby Was nie wywalili?
Jeśli chodzi o osoby które nigdy nie aktywowały konta - to dziwię sie, że są wogóle na liście uzytkowników.
Korzystam z kilkunastu forów - częściej lub rzadziej - jeśli przy próbie zalogowania okazałoby się, że ktoś mnie "wywalił" - moja "noga" więcej by tam nie postapiła.
Czy to ma być nowoczesna metoda promocji Mozilli? - jakoś nic o tym nie czytałem w wątku dotyczącym ustaleń na zlocie użytkowników Mozilli ....
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon
- arsmageddon
- Z nami od: 29 listopada 2002, 10:50
arsmageddon pisze:Na ilu forach wysyłacie swoje posty wtedy, kiedy rzeczywiscie jest wam to potrzebne? Nie zapisując sobie w kalendarzu kiedy trzeba cokolwiek napisać, żeby Was nie wywalili?
Nie trzeba nic pisać na tym forum, żeby nie zostać wywalonym. Wystarczy się zalogować od czasu do czasu.
arsmageddon pisze:Korzystam z kilkunastu forów - częściej lub rzadziej - jeśli przy próbie zalogowania okazałoby się, że ktoś mnie "wywalił" - moja "noga" więcej by tam nie postapiła.
Ale nie zostaniesz wywalony, jeżeli korzystasz z forum. Wywaleni zostaną tylko ci użytkownicy, którzy założyli konto i zapomnieli o nim, albo zalogowali się raptem parę razy i zapomnieli. Jeżeli czytasz to forum chociaż raz na trzy miesiące, to nie zostaniesz wywalony. O tym nie ma mowy. I nie musisz niczego pisać. Wystarczy, że korzystasz ze swojego konta. Tak więc czyszczenie kont w żaden sposób nie dotknie osób, które korzystają z forum.
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
H.L. Mencken
- Nerf
arsmageddon pisze:Czy spotkaliście sie na jakimś innym forum z takimi "porządkami"?
tak, dlatego rozpocząłem ten wątek. Na wielu forach co się zarejestrowałem, a po roku wpadłem na pomysł tam zajrzeć, to moje konto było już dawno skasowane (zdaje mi się że np. na kadu.net tak było, ale nie jestem pewny). Nie przeszkodziło mi to się ale ponownie zarejestrować - zajęło to z 2 minuty.
Znam również wiele przykładów forów, gdzie po kilku miechach wpadłem na pomysł zajrzeć, a nie pamiętałem już nicka i/lub hasła i tak czy tak musiałem założyć nowe konto, przez co na takich forach mam po 2 i więcej kont, z czego co najwyżej jedno wykorzystuje...
- Adrianer
- Moderator
- Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Widzę, że dyskusja zmierza w niewłaściwym kierunku oraz podejrzewam, że moje posty są przez niektórych ignorowane
Pisałem już o wysłaniu maili do nieaktywnych od x miesięcy użytkowników. W liście byłby link, który po kliknięciu przedłużałby "żywotność" konta. Czas odpowiedzi to powiedzmy 2 tygodnie, no niech będzie miesiąc. Jaki sens? Może odchudzenie bazy rzeczywiście duże to nie będzie, ale na pewno zwolni kilka/naście/dziesiąt nicków.
Teraz do hADeSika:
Nie mówimy tu o usuwaniu wszystkich nicków tylko tych, którzy nie zalogowali się od ponad pół roku a na dodatek nie napisali żadnego postu. Pisałem już, że dawno dawno temu rejestrowałem się na jakimś tam forum, poczytałem trochę a teraz nawet nie pamiętam adresu tamtej strony, nie mówiąc już o loginie i haśle. I nie będę płakał jak mi tamto konto usuną.
A rozesłanie 800 maili? co za problem? Kto się zajmie? Skrypt, który sprawdzi w bazie wszystko co potrzeba i przygotuje odpowiednie wiadomości a potem jeszcze obsłuży ewentualne przychodzące requesty..
PS: Piszę ten post w dość dużych odstępach czasu (praca) więc sorki, jeśli kogoś zdublowałem...
Pisałem już o wysłaniu maili do nieaktywnych od x miesięcy użytkowników. W liście byłby link, który po kliknięciu przedłużałby "żywotność" konta. Czas odpowiedzi to powiedzmy 2 tygodnie, no niech będzie miesiąc. Jaki sens? Może odchudzenie bazy rzeczywiście duże to nie będzie, ale na pewno zwolni kilka/naście/dziesiąt nicków.
Teraz do hADeSika:
Nie mówimy tu o usuwaniu wszystkich nicków tylko tych, którzy nie zalogowali się od ponad pół roku a na dodatek nie napisali żadnego postu. Pisałem już, że dawno dawno temu rejestrowałem się na jakimś tam forum, poczytałem trochę a teraz nawet nie pamiętam adresu tamtej strony, nie mówiąc już o loginie i haśle. I nie będę płakał jak mi tamto konto usuną.
A rozesłanie 800 maili? co za problem? Kto się zajmie? Skrypt, który sprawdzi w bazie wszystko co potrzeba i przygotuje odpowiednie wiadomości a potem jeszcze obsłuży ewentualne przychodzące requesty..
PS: Piszę ten post w dość dużych odstępach czasu (praca) więc sorki, jeśli kogoś zdublowałem...
- Yano
- Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32
Nerf pisze:blablble
Kasowanie nieaktywnych użytkowników stosują większe darmowe serwery kont e-mail i www i jakoś nikt nie ma o to do nich pretensji.
jak mamme koham to jest prawda, tylko jak bedzie wygladac segregacja postow? zastosujecie junkmaila
- Gość
Anonymous pisze:(...)czy moze jakis skazaniec bedzie czytal te 50-90 postow dziennie i moderowal?
Ewentualnie może być kilku skazańców
H.L. Mencken
H.L. Mencken
- Nerf
arsmageddon pisze:Domel - zapomniałeś skomentować jeszcze dwu moich fragmentów - "Pomysł idzie pod prąd tego co dzieje sie w sieci - dostępności, przyjazności dla uzytkowników, swoistej równości etc, etc."
Skoro nalegasz
arsmageddon pisze:Czy spotkaliście sie na jakimś innym forum z takimi "porządkami"?
Tak (o czym pisze wyzej). W wiekszosci forow porzadki poszly dalej...
arsmageddon pisze:Korzystam z kilkunastu forów - częściej lub rzadziej - jeśli przy próbie zalogowania okazałoby się, że ktoś mnie "wywalił" - moja "noga" więcej by tam nie postapiła.
"Rozne" sa "roznosci". Wlasciwie moge analogicznie napisac: jak zobacze zielona trawe to noja "noga" tam nie stanie...
arsmageddon pisze:Czy to ma być nowoczesna metoda promocji Mozilli? - jakoś nic o tym nie czytałem w wątku dotyczącym ustaleń na zlocie użytkowników Mozilli ....
A co to ma wspolnego z tematem?
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Domel pisze:arsmageddon pisze:Czy to ma być nowoczesna metoda promocji Mozilli? - jakoś nic o tym nie czytałem w wątku dotyczącym ustaleń na zlocie użytkowników Mozilli ....
A co to ma wspolnego z tematem?
A bo jest to nieprzyjazne dla potencjalnych uzytkowników Mozi, którzy kiedyś się zarejestrowali, może wysłali jeden post - ale niestety trochę dawno...
Chyba nie chodzi o to, zeby Mozilla była ekskluzywnym klubem?
0 postów oczywiście nie równa się 500 postom, to oczywiste - ale jeśli poruszamy ten wątek, to może docenić jakoś aktywnych forumowiczów a nie "kasować" pozostałych?
A propos - polecam wszystkim książkę: Jakob Nielsen "Projektowanie funkcjonalnych stron internetowych" (http://www.useit.com) dużo tam jest o tym co to znaczy przyjazna dla użytkownika strona www
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon
- arsmageddon
- Z nami od: 29 listopada 2002, 10:50
Ups, to nie ta...
Ja napisalem o http://helion.pl/ksiazki/funkww.htm :0 Wybacz. Ale ta ksiazke polecam
Ja napisalem o http://helion.pl/ksiazki/funkww.htm :0 Wybacz. Ale ta ksiazke polecam
- Gandalf
- Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37
Tak się właśnie zastanawiam... ciekawe jak zareagowalibyście na rozwiązanie jakie wprowadziło forum sakurateam/rodzice. Nie tylko TRZEBA być zalogowanym by cokolwiek przeczytać, to jeszcze, jeśli przez MIESIĄC nie zostanie przez daną osobę napisany post, jej konto zostaje skasowane. To sie dopiero nazywa restrykcyjność!
A skoro tutaj można czytać i pisać bez obowiązku logowania to w czym problem? Ktoś kto tu nie logował się od pół roku, to albo zapomniał loginu i hasła, albo mu to do szczęścia niepotrzebne i wystarcza mu bycie "gościem".
A skasowanie nieaktywnych faktycznie znacznie ułatwi przeszukiwanie użytkowników, tak jak o tym pisał Domel.
I z "przyjaznością" (ale słówko!
) forum nie ma to nic wspólnego wg mnie.
Pozdrawiam
Villi
A skoro tutaj można czytać i pisać bez obowiązku logowania to w czym problem? Ktoś kto tu nie logował się od pół roku, to albo zapomniał loginu i hasła, albo mu to do szczęścia niepotrzebne i wystarcza mu bycie "gościem".
A skasowanie nieaktywnych faktycznie znacznie ułatwi przeszukiwanie użytkowników, tak jak o tym pisał Domel.
I z "przyjaznością" (ale słówko!
Pozdrawiam
Villi
- Villi
- Z nami od: 15 lipca 2003, 09:47
Wysłanie listów (tzn. e-maili) do "martwych dusz" na pewno jest dobrym pomysłem, bo może niektórzy odpiszą, że dziękują bardzo za udział, albo zignorują, i wtedy można by ich usunąć. Jeśli nie jest to związane z wielkim nakładem pracy, to można spróbować.
Warto zastanowić się jeszcze nad jednym - odchudzeniem Forum z kodu. Zaglądałem niedawno na tzw. źródło, bo chciałem elegancko wykonać odnośnik. O Święty Wojciechu! Co tam się dzieje! Jakbym miał tak robić strony, zaraz okrzyknięto by mnie największym lamerem HTML wszech czasów! Zgoda, że nie wszystkie przeglądarki obsługują style, ale może by się nad tym zastanowić?
Warto zastanowić się jeszcze nad jednym - odchudzeniem Forum z kodu. Zaglądałem niedawno na tzw. źródło, bo chciałem elegancko wykonać odnośnik. O Święty Wojciechu! Co tam się dzieje! Jakbym miał tak robić strony, zaraz okrzyknięto by mnie największym lamerem HTML wszech czasów! Zgoda, że nie wszystkie przeglądarki obsługują style, ale może by się nad tym zastanowić?
- Wojciech
- Moderator
- Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
• Strona 2 z 2 • 1, 2