MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

co sie dzieje z mozillapl.org?

Forum związane z serwisem Zespołu MozillaPL. Propozycje dotyczące organizacji prezentowanych danych, udostępnianych artykułów, podejmowanych tematów

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Nerf » 09 września 2003, 16:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030902

pbartecki pisze:spedzilismy mase czasu na przekonywaniu roznych wyszukiwarek, czym jest i jak sie trawi mozillapl(...)Rygar meczyl sie nad slicznym logo - szkoda to teraz zmieniac.

To ja się może powtórzę i przypomnę, że przejęcie domeny mozilla.pl nie oznacza rezygnacji z mozillapl.org. Można chyba mieć dwie jednocześnie (i zostawić stare logo)? Poza tym z tego, co zrozumiałem, to Sylaba chciałaby hostować stronę za free?
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25

Postautor: joi » 09 września 2003, 16:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.4) Gecko/20030701

a czy to nie jest tak, że żeby dostać domenę w .pl trzeba to uzasadnić? wątpię żeby tlen przekonał nomalnymi argumentami NASK (to chyba oni?)
joi

Z nami od: 22 marca 2003, 22:45

Postautor: Nerf » 09 września 2003, 16:55

joi pisze:a czy to nie jest tak, że żeby dostać domenę w .pl trzeba to uzasadnić?

Eeeee... a po co? Zresztą tu nie chodzi o przekonywanie NASK-u, tylko Sylaby, bo ona jest właścicielką domeny.
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
Nerf

Postautor: joi » 09 września 2003, 17:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.4) Gecko/20030701

no ale ja pisałem o jabberze
joi

Z nami od: 22 marca 2003, 22:45

Postautor: marcoos » 09 września 2003, 19:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030827

Tlen się wytłumaczył tym, że Tlen jest oparty na Jabberze, tzn. Tlen to de facto popsuty Jabber. Etycznie bardziej upoważniona do domeny jabber.pl byłaby Grupa JabberPL.org, ale jest to nieformalne zrzeszenie (w sensie prawnym nie istnieje). No i tak jabber.pl jest Tlenu. ;) I to tyle z mojej strony na ten temat na MozillaPL.org, bo to nie miejsce na rozmowy o konflikcie Tlen<->JabberPL.org. ;)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Marta » 09 września 2003, 20:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.3) Gecko/20030312

Yano pisze:Poza tym oddajcie mi moją zieloną skórkę do forum!!! :evil: I jeszcze można by poprawić do nieszczęsne "Dołączył:" bo znowu dziewczyny rewolucję zrobią.

No właśnie robią.... ;)

Wracam sobie tu ja z morza, po miesiącu, niczego nieświadoma, a tu mi przekierowuje forum z org na irth.net... no dobra, niech będzie i tak...
forum się ładuje... no tak - ale dlaczego niebieskie?...

Na to dołączył nie zwróciłam uwagi... Do czasu....
Ale jak mnie Adrianer dzisiaj zacytował i było Marta napisał: to się zdziebko zdenerwowałam...

I nie mówcie mi, że to jest niesamowicie dużo roboty, bo po pierwsze: już raz to poprawiliście w mgnieniu oka, a po drugie mam dwa zaprzyjaźnione fora na phpBB i wiem, że to nie jest jakieś niewiadomo jak skomplikowane...

A tu takie niedoróbki umieszczacie. Nieładnie.

A co do domeny.
Jak mozillapl dot org nie chce być dot pl to trudno. W każdym bądź razie idea przeniesienia pod tą domenę vivamozilla jest moim zdaniem genialna. Ważne, by domena była stricte mozillowska.
Zatem łapcie mozille dot pl jak tylko można.

Acha, no i oddajcie zieloną skórkę ;) Bo mi ta niebieska do mebli w pokoju nie pasuje ;)
:: wspólne profile linux i windows ::
:: Ubuntu Breezy, FF 1.5.0.1 ::
Marta

Z nami od: 04 września 2002, 15:08

Postautor: stas » 09 września 2003, 21:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

marcoos pisze:JabberPL.org dlatego nie jest "jabber.pl", bo domenę jabber.pl po prostu po chamsku zarejestrowała konkurencja

kurcze pieczone. to ja nie wiedzialem. ale gafę palnąłem:)

marcoos pisze:Inne polskie wersje projektów open source mają domeny w .pl: www.gentoo.pl , www.kde.pl , www.gnome.pl, www.debian.pl , www.slackware.pl etc.

no to fakt. to teraz juz koniecznie musimy miec "mozilla.pl". Tylko dlaczego nie odzywa się |<onrad? ciekawym, co o tym wszystkim myśli?
stas
Moderator

Z nami od: 20 czerwca 2003, 20:30

Postautor: Gość » 10 września 2003, 18:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030826 Mozilla Firebird/0.6.1+

Wtrace swoje 3 grosze.
Z MozillaPL jestem zwiazany od... dawna. Nie jestem uzytkownikiem przegladarki MozillaPL, nastomiast z ogromnym zapalem i ogromna doza dobrej woli chce pomagac ja tworzyc, a przede wszystkim konsolidowac i budowac Polska spolecznosc Mozilli. W tej chwili projekt MozillaPL jest moim zdaniem jednym z najbardziej udanych projektow OS w Polsce i efekty tego widac w wielu, wielu miejscach - jestesmy stawiani za wzor dla innych projektow, jestesmy w mediach i jestesmy w necie, slychac o nas i to w ogromnej wiekszosci z powodu dobrych czynow, a nie zlych. Oczywiscie, nie ustrzeglismy sie bledow i szczerze mowiac to im chcialbym poswiecic ten post. Nasza najwieksza wada, z ktorej rodza sie wszystkie pozostale, jest to co przejelismy po Mozilli. Konformizm. Widac w nas wszystkich strach przed odzucaniem jakichkolwiek pomyslow, zgode na wszystko w kazdym wykonaniu. Widac bardzo slaby dozor i brak jakichkolwiek wytycznych. Rozmawialismy o tym na zlocie. Nie jest to nasz wewnetrzny problem, jest to problem calej Mozilli. Dla przykladu przytocze moj blad, zeby zobrazowac o co mi chodzi: http://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=218241 . Podobnie dzieje sie u nas. Poniewaz w tym watku napisal pare slow Piotrek, mamy za soba wakacje i zlot, mysle, ze moge napisac swoje uwagi wprost. Uwazam, ze MozillaPL potrzebuje jasnej i ostrej klaryfikacji zasad dzialania. Musi byc jasny statut, zasady, wladze, jasnosc kto jest kim (ja jestem z MozillaPL czy nie? kto jest?). Nie mowie o watku prawnym, na tym sie nie znam. Ale chodzi o to, ze jestesmy po prostu bezbronni. Jezeli jakas firma (np. Sylaba) postanowilaby wydac MozillePL 1.5 nie jestesmy w stanie nic zrobic i ba! nawet nie wiemy jak z nimi rozmawiac i kto mialby to robic. Zero odpowiedzialnosci. Dochodzi do zgryztow, ktorych nie ma kto rozstrzygac. Rozumiem w 100% Yano, spotkalismy sie pare tyg temu w Wawie, gadalismy, ale ja nie wiem czy mam prawo wypowiadac sie w imieniu MozPL czy nie. On tez tego nie wie, poszedl do Sylaby, bo chce cos zrobic, ale zostal udupiony nie u nich, tylko tutaj... Bo nikt nie chce tego ciagnac, ani nikt wczesniej nie powiedzial "Yano, nie idz, nie chcemy".
Nie chodzi mi o atak na Piotrka i Marka. Mam swiadomosc ogromu pracy jaka wlozyliscie w ten projekt i doceniam sposob w jaki prowadzicie to, aby sie rozrastalo. Ale moim zdaniem nadszedl czas na zmiany. Nie po raz ostatni zdarzylo sie tak, ze Marek byl w Anglii, a Piotrka nie bylo. Co robic w takich sytuacjach? Zawiesic dzialanosc na 3 tygodnie? Co mam zrobic, jezeli zglosi sie do mnie gosc w Wiadomosci z pytaniami o Mozille? A Was nie ma? Co zrobic jezeli wyjdzie wtedy Mozilla 1.6 beta? Co z nowa strona? Do tego dochodzi druga kwestia - ja sie zgubilem. mam wrazenie,ze nie tylko ja. Nie wiem kto za co odpowiada i co sie dzieje. Czasem pogadam z Markiem, to pare spraw wyjasnie, ale brakuje komunikacji. Co z nowa strona? Nikt nie raczyl odpowiedziec. Kto ja wogule pisze? Domel? Marcoos? Piotrek? Marek? Nie wiem. Slysze, ze Domel ma dostep do CVS, swietnie. Czyli jaki on ma status? Jest osoba decyzyjna w kwestii mediow czy nie? Co z centrum projektow? Kiedy uzywamy marki MozillaPL? Czy z kimkolwiek konsultowalismy Copyrights na stronie? W komentarzach na mozillazine, jest uwaga, ze te Copyrights sa nieprawidlowe. Czemu nikt w tej sprawie nie konsultowal sie z Mozilla Foundation? Ja wlasnie to zrobilem - nie mamy praw do (c) przy tym produkcie!!!!

Martwi mnie, ze sprawa nowej strony przygasla. Nowe forum? Super, ale to tylko nowy serwer - forum to samo. Strony nowej nie ma, i nie wyglada mi, zeby szybko powstala, a czas leci. Nadal na stronie nie ma duzego napisu "Sciagnij" na srodku - nadal nie spelnia ona swojej funkcji. W tym momencie w mojej ocenie, juz zadnej funkcji ta strona nie spelnia poza forum. Bledy na Mantis sa, ale Mantis imho nie spelnia swojego zadania, nadal uwazam, ze Bugzilla to lepszy pomysl (decyzyjnosci i odpowiedzialnosc Ownera komponentu RoX). Nie ma zadnego centrum zarzadznia i wogule zadnych mechanizmow centralizujacych i wspomagajacych prace autorow modulow. Dochodzi do tego, ze polskie tlumaczenia modulow ludzie umieszczaja na swoich stronach prywatnych. Nadal wlasciwie nie ma ma informacji u nas o tym, ze MozillaPL NIE JEST TLUMACZENIEM MOZILLI!!!! Jest osobna aplikacja o innej funkcjonalnosci i innej stabilnosci (patrz na watek o stabilnosci MozPL) Zatem za przeproszeniem, robimy ludzi w bambuko dajac im MozillePL z Release Notes z Mozilli (1.4 jako stabilna - tak, ale MozillaPL 1.4 juz tak stabilna nie jest, bo np. MozTweak nie przechodzil SmokeTestow!!!). Uwazam, ze naszym glownym zadaniem jest tlumaczenie i pomaganie Polakom uzywac Mozilli. tworznie naszej MozilliPL to sprawa drugo jezeli nie trzecioplanowa.
Dlaczego nie mamy rzecznika medialnego? Na stronie glownej powinien byc mail do jednej, jednynej osoby, z ktora mozna sie kontaktowac w sprawach technicznych, jednej do ktorej mozna sie kontaktowac w sprawach marketingowych. Jezeli ta osoba wyjezdza na urlop, to przekierowanie do zastepcy. Nie mozemy juz sobie pozwolic na amatorskie traktowanie projektu, bo Mozilla to nie jest projekt pokroju Bosona, tylko OpenOffice - strategiczny projekt dla rozwoju rynku OpenSource w Polsce i na swiecie. I my mamy byc jego przedstawiecialmi w Polsce? Musi byc jasna zasada brandingu marki, dokumentyokreslajace zasady graficzne, liste projektow. Musza byc jasne decyzje - "to robimy", "tego nie". Piotrek napisal "stay with us"... Jestemy z Wami. Mimo chwil slabosci kiedy w glowie rodzila sie wizja "kur*a, to nie ma sensu. Trzeba zalozyc cos od nowa!".... jestesmy i chcemy pomoc. Jezeli Wy powiecie "nie zajmujemy sie tym dodatkiem, bo trzeba stworzyc Polski slownik" - to nikt z nas nie powie "a tam, to ja zrobie ten dodatek na swojej stronie" - bedziemy pomagac, ale do cholery musi byc jasnosc. Komunikacja. Zarzadzanie. Ja i inni musimy wiedziec kogo pytac zeby dostac odpowiedz. Ja rozumiem, ze tak jak Sylaba nie chce oddac mozilla.pl, tak Wy nie chcecie wypuszczac z rok swojego dziecka. Dawac tego projektu innym ludziom, ale nie stety w mojej opinii jest to nieuniknione. Nie da sie prowadzic projektu tak duzego w 2 osoby. Mozilla atakuje rynek End-User. A my? Stoimy w miejscu. Strona Mozillpl.org jest zagmatwana, vivamozilla.prv.pl jest nieoficjalna i wogule niereklamowana tutaj. Mowimy o linku na sylabie, czemu na mozillapl.org nie ma linu do vivy? Na stale? Zamiast tego jest malo warty FAQ (mocno nieaktualne) i 2 przyciski poswiecone sidebarom, ktorych tez nie rozwijamy. Mamy ogromny potencjal ludzki... Gdyby Marek i Piotrek powiedzieli "Wrzesien poswiecamy na sidebary" i zorganizowali Nas (jakis maly tutorial?) to po miesiacu sidebarow bylyby setki, do kazdej waznej strony w Polskim necie!!!!

Co do mozilla.pl -> vivamozilla, sie nie zgodze. Uwazam, ze mozilla.pl to powinna byc strona Mozilli, a vivamozilla powinna dostac adres dot.mozilla.pl (jak w kde) albo jakos podobnie.

Do wiekszosci z tych projektow swietnie nadaje sie Bugzilla. Do innych trzeba stworzyc cos.... ale musi sie cos ruszyc. Bardzo, bardzo chcialbym aby powstalo cos w rodzaju Status Update Mozilli.org. Zeby kazdy mogl sie dowiedziec co sie dzieje z MozillaPL. Co w tym tygodniu sie dzialo, co kto robi, co bedzie w najblizszej przyszlosci.... I przyznam, ze bardzo sie obawiam, ze nic sie nie stanie. Ze nic sie nie zmieni i za pare miesiecy Mozilla nam "ucieknie". Bedzie sie w niej tyle dzialo, ze jej Polskie centrum wypadnie z obiegu, przez slaba organizacje uniemozliwiajaca sprawne zarzadzanie tlumaczeniami i dzialaniami skierowanymi w strone promocji Mozilli w Polsce.

Za poltora miesiaca zaczyna sie Linuxowa Jesien. Jezeli wszystko sie powiedzie bede mial przyjemnosc wyglosic prelekcje na temat Mozilli. Bede chcial pokazac na przykladzie Mozilli i jej narzedzi jak mozna stworzyc perfekcyjnie wydajny system pracy dla wielu ludzi. Chcialbym aby MozillaPL nie zostala tam przemilczana, ale niestety nie mam zadnego na to wplywu. W takiej formie w jakiej jest obecnie nie ma po co jej omawiac, a nie wiem (nikt mi nie powiedzial) co moge zrobic ze swojej strony aby temu pomoc. Mamy bledne kolo. Marek i Piotrek nie maja wystarczajaco mocy przerobowych aby we 2 zalatwic wszystko, a reszta, ktora moglay pomoc nie robi (praktycznie) nic w temacie MozilliPL bo nie ma srodkow ani postawionych celow. Smutne.
Gość

Postautor: Gandalf » 10 września 2003, 18:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030826 Mozilla Firebird/0.6.1+

To pisalem ja, ale mnie wylogowalo podaczas pisania :(
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Gandalf » 10 września 2003, 18:32

To ja jeszcze dodam do listy zazalen temat zapomniany - na 980 zarejestrowanych kont, 213 ma ponad 4 posty, aktywnych jest pewnie ze 100. A nicki pozajmowane :(
Gandalf

Postautor: Nerf » 10 września 2003, 19:21

Gandalf pisze:Marek i Piotrek nie maja wystarczajaco mocy przerobowych aby we 2 zalatwic wszystko, a reszta, ktora moglay pomoc nie robi (praktycznie) nic w temacie MozilliPL bo nie ma srodkow ani postawionych celow. Smutne.

Zgadzam się w 97%. Przy obecnej organizacji potencjał nieco się marnuje. Przykładowo, jakieś półtora miesiąca temu wysłałem do teamu maila odnośnie tłumaczenia helpa. Nie dostałem jeszcze odpowiedzi. Rozumiem, że ktoś może nie mieć czasu, ale przecież zawsze można ustalić jakiś podział zadań i np. zarządzanie tłumaczeniami przekazać komuśtam. Nie chodzi o to, żeby nagle do teamu dołączyło 5 nowych osób, ale można np. komuś dać obowiązek prowadzenia strony, komuś innemu zarządzanie sajdbarami, a jeszcze komuś innemu administrowanie czy też moderowanie forum.
AFAIK nie jest tak źle, jak pisze Gandalf. Na nowej stronie ma być przecież coś takiego, jak np. centrum tłumaczeń. Nowe forum to nie tylko nowy serwer... Tyle, że to są obiegowe informacje, wskutek czego powstaje pewien chaos. Chaos spowodowany właśnie tą dezorganizacją projektu.

Gandalf pisze:To ja jeszcze dodam do listy zazalen temat zapomniany - na 980 zarejestrowanych kont, 213 ma ponad 4 posty, aktywnych jest pewnie ze 100. A nicki pozajmowane

Temat był poruszany na forum i to stosunkowo niedawno. O ile pamiętam, to w końcu nie ustalono żadnej wiążącej decyzji (chyba z powodu braku Teamu, niestety... :().

Do listy zażaleń dodałbym jeszcze to, że kuleją newsy. Na temat Mozilli można pisać mnóstwo ciekawych rzeczy, a tymczasem newsy są jedynie nieformalne jako tematy na forum. Najlepszy byłby chyba model a'la http://www.chrome.pl, czyli tematy na jednym z forów pojawiają się jako newsy na stronie głównej.
Nie podoba mi się też niejawność w tworzeniu nowego projektu strony. IMHO najlepszą metodą byłoby utworzenie nowego wątku i wspólne ustalenie co i jak ma się tam pojawić oraz jak wyglądać. A ja np. dopiero teraz zauważyłem na stronie głównej ogłoszenie o poszukiwaniu osób do jej tworzenia.

Poza tym co wy robiliście na tym zlocie, skoro ustaliliście jednocześnie wszystko i nic? ;)

BTW to chyba koniec lata i początek jesieni powoduje taką ochotę do narzekania ;).
H.L. Mencken
Nerf

Postautor: marcoos » 10 września 2003, 19:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030824 Mozilla Firebird/0.6.1+

1. W 100% zgadzam się z Gandalfem.

W kwestii wyjaśnienia: nie wiem, kto zajmuje się nową stroną (wydaje mi się, że Domel i Adrianer, ale pojęcia nie mam). Nikt się ze mną nigdy nie kontaktował, ani tutaj, ani na ircu, ani na jabberze, ani mailem, ani osobiście...

Chyba że chodzi o tłumaczenie jednego CMS'a, które GmBH mi podrzucił, ale w najgorszym dla mnie momencie, kiedy byłem totalnie zawalony masą innej roboty. Choć swoją drogą, ostatnio dochodzę do wniosku, że jakiś wielki CMS nie jest potrzebny (a może nawet żaden). CMS może ma sens na czymś w rodzaju VivaMozilla. Ale taka Mozilla.org radzi sobie świetnie bez CMS'a, za to z ostatnio całkiem ładną i czytelną stroną. Obecna MozillaPL.org wygląda po prostu jak jedna z milionów stron opartych o PHP Nuke, postnuke i ich podróby.

I testowa wersja strony na nowym CMSie (nie wiem, czy to jest to, czym zajmuje się prawdopodobnie Domel i Adrianer) miała tylko jedną zaletę nad obecną: valid xhtml 1.0 transitional.

2. Należałoby zrobić podobny podział, jak przy angielskiej Mozilli: jest Mozilla.org, strona projektu i tylko projektu, oraz wortal informacyjny MozilaZine. Ich odpowiednikami mogłyby być MozillaPL.org i VivaMozilla, ale należałoby wtedy wprowadzić wyraźne rozgraniczenia. Co jest serwisem projektu, a co serwisem informacyjnym.

3. Release notes wersji 1.5b jak nie było tak nie ma, to samo z Thunderbirdem 0.2. O tych wydaniach MozilliPL ludzie dowiadywali się z VivaMozilla lub MozillaZine. Na stronie dalej pierwszą informacją jest info o wydaniu 1.5a... I tu znowu zgadzam się z Gandalfem - Marek i Piotrek robią świetną rzecz. Natomiast kuleje 'pi ar'.

4. http://www.vivamozilla.prv.pl/ Strona jest znakomita w treści, nieco chaotyczna z wyglądu. Ale źle jest z adresem - domena z końcówką *.prv.pl nie budzi zaufania. Większość stron na *.prv.pl to amatorskie stroniczki o byle czym, "programy partnerskie InterNasku" (gnoje mi wiszą 67 PLN ;)) i "zarub z nami piniondze pszez internet!". Dlateogo bardzo dobrze by było, gdyby to była np. http://viva.mozillapl.org/ (jeśli już odpuszczamy sobie mozilla.pl).

5. Należy koniecznie przygotować polskie wersje serwisów na texturizer.net, lub ich bardziej dopasowane do realiów odpowiedniki.
Powinny być strony dla ZiUtków pokazujące Thunderbirda i Firebirda w sposób łopatologiczny. Ostatnio zacząłem się brać za texturizer.net/firebird, może do końca tygodnia będę miał jakieś wstępne tłumaczenie kilku FAQów z tej strony.

Propozycja - może należałoby rozdzielić vivamozilla na część związaną z nowościami ze świata Gecko (to co Gandalf roboczo nazwał dot.mozilla.pl) i drugą stronę, z artykułami z texturizer.net + działem "Lekcje" ze strony Konrada - taki trójpodział: Mozilla.org, MozillaZine, texturizer.net jest b. wygodny (choć dla nas lepiej byłoby, żeby odpowiedniki były jednak w jednej domenie: www.mozillapl.org, dot.mozillapl.org i enduser.mozillapl.org) . Wiadomo, gdzie są niusy, gdzie pomoc dla ZiUtków, a gdzie główna strona samego projektu.

5. Branding. Jest logo MozillaPL, składające się z zielonej jaszczurki i takiego napisu, jak w prawym górnym rogu (na szczęście bez tych motylków ;)) Niestety, nie pamiętam, gdzie ono leży! Bo trafiłem kiedyś na nie przypadkiem, przez stronę autora logo. I z wyjątkiem napisu "mozillapl.org" to logo nie jest używane. Co więcej, strona Konrada używa logo Mozilla.org, w starej socrealistycznej kolorystyce (którą osobiście bardzo lubię, ale wiem, że jest kontrowersyjna i niezbyt popularna w niektórych kręgach).

6. MozillaPL.org zapewne jest najlepiej zorganizowanym przedsięwzięciem FS/OSS w Polsce. Tylko, że z dużych przedsięwzięć poza Linuksem są de facto dwa - dotyczące programów skierowanych dla masowych użytkowników: MozillaPL i Open Office (to drugie targane podziałami: są trzy strony projektu, trzy wzajemnie skłocone grupy się nim zajmujące, w tym polski Sun, firma o dziwacznej nazwie OpenOffice Polska (której strona do czasu mojej interwencji nie działała w Mozilli!!) i jedna grupa nieformalna; jedna z firm zarejestrowała nawet www. domenę www.bsa.org.pl (sic!) i pokazuje, że produkty tej drugiej to szmelc; do tego była jeszcze jakaś trzecia firma, ale nie mogę sobie przypomnieć nazwy, adresu ani tego, czy jeszcze działa).

Na tle ogarniętego totalnym chaosem polskiego OOo czy nie tak dawnych waśni wewnątrz grupy tworzącej pewną całkiem niezłą dystrybucję GNU/Linuksa nie trzeba wiele, żeby błyszczeć... Co nie znaczy, że jest świetnie.

Mozilla już nie jest zabawką dla developerów, która żeby dojść do endusera musi być przerobiona przez Netscape.MozillaPL.org musi więc być nakierowana na end-usera. Jeśli nowa strona ma coś przypominać, to powinna (pod względem ogólnej konstrukcji) wyglądać podobnie jak www.mozilla.org, a może nawet... http://www.opera.com. Z czytelnym podziałem ról. Nawet z wykrywaniem systemu i proponowaniem ściągnięcia odpowiedniej wersji. Wchodzę z Linuksa, MozillaPL.org od razu generuje mi link do MozillaPL-1.4.1-i686-Linux-GNU.tar.gz.

Wyobraźmy sobie sytuację, że ZiUtek Kowalski wchodzi na pl.comp.www i mówi: "Eksplorer mnie wkurza. Jaką przeglądarkę byście mi polecili?" Oczywiście większość wtedy plonkuje, bo nie chce się bawić w bezproduktywny flame, ale taki człowieczek dostanie wtedy zapewne dwa linki. Qviri mu napisze: http://www.opera.com , a ja (lub Konrad czy Gandalf) http://www.mozillapl.org/ . Teraz, otwórzcie te strony w dwóch panelach i porównajcie.

Co byście wybrali, kierując się tylko stroną www? A teraz wyobraźmy sobie sytuację, że MozillaPL ma serwis www tak funkcjonalny i czytelny, jak Opera, ale do tego po polsku i z forum takim, jak to.

(Mam nadzieję, że nikt nie czuje się urażony powyższym postem, nie to było jego celem, jeśli tak się stało, to z góry przepraszam).
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Nerf » 10 września 2003, 20:08

marcoos pisze:5. Branding. Jest logo MozillaPL, składające się z zielonej jaszczurki i takiego napisu, jak w prawym górnym rogu (na szczęście bez tych motylków ;)) Niestety, nie pamiętam, gdzie ono leży!

Ciężko jest też dokopać się do <wycięte przez GmbH> MozillaPL, właściwie nigdzie na mozillapl.org chyba jej nie ma. A tutaj jest <wycięte przez GmbH>. Ale żeby te pliki leżały na zewnętrznych serwerach to trochę dziwne...

Od GmbH: Maskotka jeszcze nie została oficjalnie przestawiona, zna ją tylko kilka osób więc na razie proszę nie umieszczać do niej odnośników. Wkrótce udostępnię wszelkie potrzebne materiały do promocji MozilliPL.
H.L. Mencken
Nerf

Postautor: Adrianer » 10 września 2003, 21:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.5b; MultiZilla v1.5.0.1) Gecko/20030827

marcoos pisze:W kwestii wyjaśnienia: nie wiem, kto zajmuje się nową stroną (wydaje mi się, że Domel i Adrianer, ale pojęcia nie mam).

UWAGA: TOTALNY CHAOS
ja nie robie nowej grafy, ale Slyszalem ze Gandalf robi, ale jak widac on tez nie robi :o

Co do uSuwania niaktywnych użytkowników na forum: jakiŚ czaS temu poruSzałem ten temat, ale team chyba niechciał z tym nic zrobić :(

Pozatym taka uwaga: radziłbym na nowej mozillipl.org zoStawić phpbb, żeby niepowtórzyć błędu OOo.pl - każdy chyba wie jak to Się Skończyło...

tak wogóle to również w 100% popieram Gandalfa:
częŚć aktywnych ludzi (głównie Gandalf, marcooS) powinni doStac wiekSze uprawnienia, gdyż nic przeciwko teamowi, ale w dwóch to raczej trudno Się poradzić...

reSzty nie będe roziwjał, bo Gandalf już doŚć dobrze to opiSał ;)
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Postautor: Gandalf » 10 września 2003, 21:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030827 Mozilla Firebird/0.6.1+

Podoba mi sie pomysl marcoosa na trojpodzial. Taki styl:
- mozillapl.org - odpowiednik mozilla.org - bugzilla, newsy o wydaniach, status update, czasem jakis news
- viva.mozillapl.org - odpowiednik mozillazine.org
- niewiemco.mozillapl.org - odpowiednik texturizera - reklama produktu.

Poniewaz nie jestesmy tak duza organizacja jak mozilla.org, to mozna polaczyc vivamozilla, ale nie robilbym tego. Mysle, ze marcoos moglby zajac sie tymi texturizerami (w koncu juz to robi!!! - tlumaczy je, nie?), Konrad mozillazine, no a Marek i Piotrek mozillapl.org. W tne sposob mamy jeszcze jeden zysk: rozklad obowiazkow. Marek i Piotrek nie dadza rady z wrzucaniem newsow, bo maja na glowie tlumaczenia, serwery, serwis itp., a z kolej Konrad nie da rady tlumaczyc... Natomiast nadal uwazam, ze musi byc status zastepstwa - jezeli Konrad wyjezdza na 2 tygodnie (a zgodzi sie aby byc oficjalnym serwisem informacyjnym) to musi dac komus mozliwosc prowadzenia w zastepstwie, nie moze byc przestojow.

Z pozwytywow - ciesze sie, ze Marek zaczal watek o pomocy, ciesze sie, ze pojawil sie news, rozmawialem z Markiem po moim poscie. teraz najwazniejsze jest, zeby go nie zawiesc - mam nadzieje, ze znajdzie sie wsrod nas grafik gotowy pomoc. Inaczej udowodnimy tylko sami sobie nasza slabosc :(
Gandalf

Postautor: GmbH » 10 września 2003, 21:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.5b) Gecko/20030909

Adrianer pisze:
marcoos pisze:W kwestii wyjaśnienia: nie wiem, kto zajmuje się nową stroną (wydaje mi się, że Domel i Adrianer, ale pojęcia nie mam).

Bo stronę robię ja, a Domel, tak jak już to wyjaśnił w którymś wątku, pomaga mi tylko w sprawach XHTML 1.1 Strict i CSS

Adrianer pisze:Co do uSuwania niaktywnych użytkowników na forum: jakiŚ czaS temu poruSzałem ten temat, ale team chyba niechciał z tym nic zrobić :(

Raczej nie będziemy usuwać użytkowników, argumentacja - patrz wyjaśnienie hADeSika, mogę to jeszcze omówić z Piotrkiem jak Wam na tym tak zależy.

Adrianer pisze:Pozatym taka uwaga: radziłbym na nowej mozillipl.org zoStawić phpbb, żeby niepowtórzyć błędu OOo.pl - każdy chyba wie jak to Się Skończyło...

Docelowo forum chcę zamienić na http://www.invisionboard.com
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: Adrianer » 10 września 2003, 21:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.5b; MultiZilla v1.5.0.1) Gecko/20030827

Gandalf pisze:Mysle, ze marcoos moglby zajac sie tymi texturizerami (w koncu juz to robi!!! - tlumaczy je, nie?)

zanim ktoŚ wpadnie na genialny pomySł tłumaczenie te'xturizera NIECH ZAJŻY TU:
http://firebirdpl.no-ip.org/
Adrianer
Moderator

Postautor: Adrianer » 10 września 2003, 21:32

GmbH pisze:
Adrianer pisze:Pozatym taka uwaga: radziłbym na nowej mozillipl.org zoStawić phpbb, żeby niepowtórzyć błędu OOo.pl - każdy chyba wie jak to Się Skończyło...

Docelowo forum chcę zamienić na http://www.invisionboard.com

nie żebym patrzył czarno w przySzłoŚć, ale czytając takie coŚ na tej Stronie:
Unlimited Free Trial - $ 0.00 (free)

i czytajac to:

Stwierdzam, ze inviSion moze w pewnym momencie zawsze Stac Sie platne, a pozatym brak Supportu dla werSji free.

Byłbym wdzięczny za argumenty za invision i przeciw phpbb oraz na odwrot, bo wedle mnie, phpbb jeSt lepSze ;)
Adrianer
Moderator

Postautor: Gość » 10 września 2003, 21:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030909 Firebird/0.6.1+

Gandalf pisze:Podoba mi sie pomysl marcoosa na trojpodzial. Taki styl:
- mozillapl.org - odpowiednik mozilla.org - bugzilla, newsy o wydaniach, status update, czasem jakis news
- viva.mozillapl.org - odpowiednik mozillazine.org
- niewiemco.mozillapl.org - odpowiednik texturizera - reklama produktu.

nalezy wspomniej jeszcze o projekcie spolszczonych dodatkowHadesika potem ktos pyta sie o polski dodatek lub stworzyl wlasny a tak wszystko byloby jakos powiazane
Gość

Postautor: GmbH » 10 września 2003, 21:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.5b) Gecko/20030909

Adrianer pisze:Byłbym wdzięczny za argumenty za invision i przeciw phpbb oraz na odwrot, bo wedle mnie, phpbb jeSt lepSze ;)

Przede wszystkim szybkosc dzialania, mniejsze obciazenie serwera, wiecej opcji.
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

PoprzedniaNastępna

Wróć do Serwis MozillaPL.org