1) wpierw tim musi zadać sobie zasadnicze pytanie, czy chcą być czymś ala bosx-cośtam, czy chcą być łapa smokozilli w polsce???
jak chcecie pisać swoją przeglądarke z korzeniami w geko, to skączcie czytac na tym miejscu, ale jak nie, a tak wnioskuje po lekturze tego tematu, to przechodzimy do punktu 2:
2) niema sensu walczyć z mozilla.org, bo niema szns na wygranie!!!
Pozatym trzeba wziąść pod uwage, że istnieje bardzo liczne grono nieświadomych useruf IE, a do nawracania ich bardzo przyda się pozycja mozilli_dot_org. zróbcie proste podliczenie, ilość pobrań mozillipl - ilość użytkowników forum = ilość zu mających gdzieś wiewiureczki i inne taki, oni chcą mozilli w języku polskim, pozatym z tego co wiem to w np. chipie można spotkać mozillepl, ale szczeże wątpie, czy chłopaki czipiaki będa wspierać coś co odejdzie od mozilla.org!!!
wniosek niby banalny - zmiana z mozillapl na mozilla po polsku, czy tam polska mozilla, coś takiego, czyli mozilla w języq polskim, z polskimi ustawieniami regionalnyi, z polskimi portalami w zakładkach,.
no niezupełnie, niestety
pozostaje jeszcze sprawa godnej podziwu ambicji i zapału timu
niestety obu tych spraw nieda się połączyć bez ofiar
wydaje mi się więc, że najlepiej jest zastać łąpą mozilli w polsce, tłumacząc mozille i dodając ustawienia regionalne, oraz osobno dodatki, np jako jeden program, który dołoży do instniejącej juz spolszczonej mozilli wszystkie te cacka, o które się mozilla.org rzuca
no wiecie coś w stylu
"mozilla w polsce" jako jeden program
+
"zbiór dodatków i bajerów, taki bonus pack od aktualnego timu mozillipl: - jako 2 program
=
cudo jakich mało
dzięki takiemu rozwiązaniu i mozilla.org sie będzie cieszyć, i tim będzie miał gdzie sporzytkować inwencje twórczą, power użytkownicy i staży wyjadacze dostaną power-produkt (jedyny minus, że beda musieli sciągnąć 2 paczki), no i ZU nie będa mieli problemu, co by to qfa śćiągnąć? co to za wiewióreczka, no a może tego boberka lepiej, no qle niewiem
Takie rozwiązanie wydaje mi się najlepszym sposobem na ten problem, zachwa się nazwe mozilla, z tym drobnym tylko dodatkiem "w polsce", pozostaje jeszcze problem adresu strony, ale podejżewam, że dało by się dogadać co do www.mozillapl.org, bo adres fajny i znany, choć mozilla.pl jeszcze lepiej, no ale to już troche inny problem.