MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

CMS??

Forum związane z serwisem Zespołu MozillaPL. Propozycje dotyczące organizacji prezentowanych danych, udostępnianych artykułów, podejmowanych tematów

Moderator: Pomocy?!

CMS??

Postautor: Lichurec » 01 listopada 2002, 13:07

Przeglądarka: -

Na jakim CMS (Content Managment System) opiera sie mozillapl.org??

Bardzo mi sie on podoba wiec ciekaw jestem, czy jest to jakas przerobka darmowego CMS, jakiegos komercyjnego czy moze absolutnie wlasna produkcja??

Z powazaniem,
Towarzysz L.
Lichurec
Moderator
 
Posty: 153
Z nami od: 25 września 2002, 16:25
Lokalizacja: Cracov :: Allenstein

Re: CMS??

Postautor: Domel » 01 listopada 2002, 17:06

Przeglądarka: -

Lichurec pisze:Na jakim CMS (Content Managment System) opiera sie mozillapl.org??

Tajemnica chyba nie bedzie jak zdradze, ze jest to PostNuke ;) a dokladnie PostNuke 0.7.2 Fenix

Lichurec pisze:Bardzo mi sie on podoba wiec ciekaw jestem, czy jest to jakas przerobka darmowego CMS, jakiegos komercyjnego czy moze absolutnie wlasna produkcja??

Wszystko znajdziesz na: http://www.postnuke.com/
Domel
 
Posty: 2252
Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Lokalizacja: Białystok

Postautor: Lichurec » 03 listopada 2002, 14:28

Przeglądarka: -

Vitam.. :)

Wielkie dzieki :) Mam jeszcze tylko jedno pytanko.. czy w tzw. footer'ze _musi_ znajdowac sie copyright tworcow i/lub musi byc gdzies umieszczona informacja, na jakim systemie opiera sie dana strona?? Jak na razie nie duszukalem sie takich informacji na w/w stronie, a np. tworca PHPNuke wymaga takich informacji..

Popprostu interesuje mnie, czy moge przeniesc ta informacje z footera w inne miejse (nota bene MozzillaPL.org chyba nie zamiescila nigdzie takiej informacji??)..

Z powazaniem,
Towarzysz L.
Lichurec
Moderator
 
Posty: 153
Z nami od: 25 września 2002, 16:25
Lokalizacja: Cracov :: Allenstein

Postautor: hADeSik » 03 listopada 2002, 14:56

Przeglądarka: -

Wejdź do statystyk zamieszczonych na MozillaPl.org - tam znajdziesz 'niewidzialną' informację ;)

Dokładnie na dole tej strony.
hADeSik
Moderator
 
Posty: 844
Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18
Lokalizacja: ja go znam?

Postautor: Marian » 03 listopada 2002, 15:43

Przeglądarka: -

że niby to?

Copyright © 2001-2002 Zespół MozillaPL

Bo tak naprawdę, to jak ktoś nie wie czego szuka (PostNuke) to nie ma szans aby dotarł do informacji, że to ten moduł wykorzystano...
Marian
 

Postautor: mm_ » 03 listopada 2002, 15:51

Przeglądarka: -

Troche wyzej jest:

Wersja PostNuke"a: 0.7.2-Fenix

swoja droga, po co podwojny apostrof?
mm_
 

Postautor: Lichurec » 03 listopada 2002, 18:15

Przeglądarka: -

Czy mam wiec rozumec, iz w footer'ze nie musi znajdowac sie copyright tworcow CMS? Milo.. ;)
Lichurec
Moderator
 
Posty: 153
Z nami od: 25 września 2002, 16:25
Lokalizacja: Cracov :: Allenstein

Postautor: Marian » 04 listopada 2002, 17:00

Przeglądarka: -

Trochę wyżej jest... ale co, bo copyrightem ani nawet informacją o tym, że wykorzystano tutaj phpnuke bym tego nie nazwał. Od luźna notka o wersji (może najnoweszej aktualnie dostępnej ;). Tak jak mówiłem, jak ktoś nie wie to się nie dowie... no chyba, że na forum zapyta ;p

Nie ładnie....
Marian
 

Postautor: Lichurec » 04 listopada 2002, 18:17

Przeglądarka: -

Marian pisze:Trochę wyżej jest... ale co, bo copyrightem ani nawet informacją o tym, że wykorzystano tutaj phpnuke bym tego nie nazwał.


Hmm. o ile mi wiadomo, PostNuke to nie to samo co PHPNuke....

Marian pisze:Od luźna notka o wersji (może najnoweszej aktualnie dostępnej ;).Nie ładnie...


Hmm.. Informacja o wersji.. Uzywanej/zainstalowanej/etc.
Jak wspomnialem wczesniej, tworca PHPNuke wymaga, aby w footerze znajdowala sie informacja o systemie, nim samym, etc. Przejzalem chyba cala oficjalna strone PostNuke'a i nie znalazlem zadnego zastrzezenia odnosnie copyright'a.. Co wiecej, na ich wlasnym forum widzialem informacje, iz mozna dowolnie zmieniac zawartosc footera..
Wnioskuje wiec, iz tworca/-y CMS PostNuke nie wymaga/-ja od uzytkownikow bezposredniej informacji, Czy i z jakiej wersji systemu kozystaja...

Z powazaniem,
Towarzysz L.
Lichurec
Moderator
 
Posty: 153
Z nami od: 25 września 2002, 16:25
Lokalizacja: Cracov :: Allenstein

Postautor: GmbH » 04 listopada 2002, 20:02

Przeglądarka: -

1. Nie używamy PHPNuke
2. Używamy PostNuke
3. W przypadku PostNuke nie jest wymagane zostawienie stopki informującej o systemie...
GmbH
 
Posty: 825
Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: hADeSik » 04 listopada 2002, 20:41

Przeglądarka: -

a tak przy okazji: jakie są konsekwencje braku stopki informującej, że używa się PHPNuke?

PS: Nie chodzi o moją stronę, tylko inną ;)
hADeSik
Moderator
 
Posty: 844
Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18
Lokalizacja: ja go znam?

Postautor: Lichurec » 05 listopada 2002, 22:50

Przeglądarka: -

hADeSik pisze:a tak przy okazji: jakie są konsekwencje braku stopki informującej, że używa się PHPNuke?


Przede wszystkim lamiesz prawo. Taka jest umowa licencyjna pomiedzy Toba (uzytkownikiem PHPNuke a Autorem)
Jezeli autor oddaje ci produkt za darmo, ale pod warunkiem, iz zostawisz info (moze byc przeredagowane) o nim samym, a ty to info wytniesz, stajesz sie po prostu nie fair wobec niego... Ktos sie napracowal, chce, aby ludzie o nim uslyszeli, a ty przypisujesz wszystko sobie.. nieladnie...

hmm. troche nieskladnie mi wyszlo, ale nie mam sily.. potem najwyzej poprawie:P

Z powazaniem,
Towarzysz L.
Lichurec
Moderator
 
Posty: 153
Z nami od: 25 września 2002, 16:25
Lokalizacja: Cracov :: Allenstein

Postautor: hADeSik » 05 listopada 2002, 23:08

Przeglądarka: -

Dzięki.
Choć myślałem o 'bardziej wyrafinowanych' konsekwencjach ;)
hADeSik
Moderator
 
Posty: 844
Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18
Lokalizacja: ja go znam?

Postautor: pik33 » 07 listopada 2002, 09:23

Przeglądarka: -

Apropos php-nuke: autor najpierw pisze że jest to gpl, a potem każe zostawiaĆ stopkę. Przeczy samemu sobie, bo gpl pozwala mi robić co chcę z softem.
Jeśli to tak wygląda że nikt nc nie wie, odpuściłem sobie php-nuke
pik33
 

Postautor: hADeSik » 07 listopada 2002, 12:03

Przeglądarka: -

Nie jestem znawcą, ale polecam www.gnu.org - a jeśli autor zastrzega zachowanie stopki, to powinno się to uszanować - takie jest moje zdanie...
hADeSik
Moderator
 
Posty: 844
Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18
Lokalizacja: ja go znam?

Postautor: Lichurec » 11 listopada 2002, 17:51

Przeglądarka: -

Jeszcze jedno male pytanko :)

Czy Admin(i) serwisu MozillaPl.org tlumaczyli moze sami langpack'a do PostNuke'a?? Jezeli tak - istniala by moze jakas mozliwosc udostepnienia w/w polish langpack'a?
Lichurec
Moderator
 
Posty: 153
Z nami od: 25 września 2002, 16:25
Lokalizacja: Cracov :: Allenstein

Postautor: hADeSik » 11 listopada 2002, 18:30

Przeglądarka: -

PostNuke tłumaczył swego czasu Jaroslaw Gilewski (YaGi) a pliki były udostępniane na tej stronce.
hADeSik
Moderator
 
Posty: 844
Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18
Lokalizacja: ja go znam?

Postautor: Lichurec » 02 grudnia 2002, 20:42

Przeglądarka: -

Ja sie jeszcze tylko zapytam...

W jaki sposob "nauczyliscie" Postnuke'a rozpoznawac takie przegladarki jak Mozilla, MozillaPL??

Wiem, ze troche "lame question" (troche bardzo nawet :P ) ale chcialbym wiedziec... :wink:

Towarzysz L.
Lichurec
Moderator
 
Posty: 153
Z nami od: 25 września 2002, 16:25
Lokalizacja: Cracov :: Allenstein

Postautor: chewie » 03 grudnia 2002, 00:30

Przeglądarka: -

Lichurec pisze:Przede wszystkim lamiesz prawo. Taka jest umowa licencyjna pomiedzy Toba (uzytkownikiem PHPNuke a Autorem)
Jezeli autor oddaje ci produkt za darmo, ale pod warunkiem, iz zostawisz info (moze byc przeredagowane) o nim samym, a ty to info wytniesz, stajesz sie po prostu nie fair wobec niego...


Nie całkiem. FB nigdzie nie pisze o tym, że stopka jest obowiązkowa. Jedynie w pliku SUPPORT pisze:

I made this software free, and released it under GPL, so this software
costs you exactly "nothing". All that I ask you is, if you use it "please"
leave a link from your pages to http://phpnuke.org saying at least "Powered by
PHP-Nuke so others can know that you're using PHP-Nuke. That's all I ask.


Tak więc zostawianie stopki nie jest obowiązkowe, ale mile widziane. A FB nie nakazuje, a jedynie prosi o to.
chewie
 
Posty: 34
Z nami od: 17 maja 2002, 23:37
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: Lichurec » 03 grudnia 2002, 17:16

Przeglądarka: -

Nie do konca sie z toba zgodze, chewie...

Jakis czas temu na niemal wszystkich stronach zwiazanych z PHPNuke (wlacznie z www.phpnuke.org - glowna strona projektu) wynikla zagozala dyskusja odnosnie copyright'a, footera i zwiazkiem w/w z GNU GPL...

Tak na prawde zadna ze stron nie potrafila jednoznacznie odpowiedziec...

Zwrocono sie wiec z pytaniem do autorow licencji GNU.

Odpowiedz jaka uzyskano mozna przeczytac m. in. TU

Aby daleko nie szukac, tekst GNU GPL mozna przeczytac TU. Interesujacy nas zas fragment brzmi:

GNU GPL §2 pisze:c) If the modified program normally reads commands interactively when run, you must cause it, when started running for such interactive use in the most ordinary way, to print or display an announcement including an appropriate copyright notice and a notice that there is no warranty (or else, saying that you provide a warranty) and that users may redistribute the program under these conditions, and telling the user how to view a copy of this License. (Exception: if the Program itself is interactive but does not normally print such an announcement, your work based on the Program is not required to print an announcement.)


W zwiazku z powyzszym, usuniecie Copyright'a z footera jest, wedlug autorow GNU GPL, rownoznaczne z niedotrzymaniem praw Licencyjnych...

Jest to kwestia, ktora i mnie ciekawila swego czasu, wiec niedziwie sie i twojej wnikliwosci :P

PS
Czy Autorzy www.mozillapl.org mogliby gdzies udostepnic modyfikacje Stats'ow dla PostNuke'a aby rozpoznawaly one oddzielnie Mozille i MozillePl?? plz...

Z powazaniem,
Towarzysz L.
Lichurec
Moderator
 
Posty: 153
Z nami od: 25 września 2002, 16:25
Lokalizacja: Cracov :: Allenstein

Następna

Wróć do Serwis MozillaPL.org

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dexter, Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: