propozycja dotycząca forum
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 2 • 1, 2
propozycja dotycząca forum
Przeglądarka: -
propozycja dotycząca forum: możeby wrzucić (już istniejący) dodatek, który usuwałby użytkowników nieaktywnych np. od 6 miesięcy - tak by się wiedziało, ile mniej więcej jest aktywnych użytkoników na forum...
- Adrianer
- Moderator
- Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Re: propozycja dotycząca forum
Adrianer pisze:propozycja dotycząca forum: możeby wrzucić (już istniejący) dodatek, który usuwałby użytkowników nieaktywnych np. od 6 miesięcy - tak by się wiedziało, ile mniej więcej jest aktywnych użytkoników na forum...
som terz reaktwni, kturym nie chce sie zarejestrowac ale i tak niczego porzytecznego nie robiom, np. ja
- pp
Adrianer - nie wiem który dodatek masz na myśli i kto jest uważany za 'nieaktywnego' w tym dodatku...
generalnie jestem na NIE...
aktywnych użytkowników (piszących posty) możesz zobaczyć na liście użytkowników sortując np. wg liczby postów...
generalnie jestem na NIE...
aktywnych użytkowników (piszących posty) możesz zobaczyć na liście użytkowników sortując np. wg liczby postów...
Pozdrawiam
hADeSik
Dodatki PL do Mozilli | www.podatki.4un.pl | www.zus.4un.pl | www.wirusy.4un.pl | www.sklep.4un.pl i nie tylko...
hADeSik
Dodatki PL do Mozilli | www.podatki.4un.pl | www.zus.4un.pl | www.wirusy.4un.pl | www.sklep.4un.pl i nie tylko...
- hADeSik
- Moderator
- Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18
A poza tym jest zapewne trochę takich, którzy nie piszą, ale czytają. A użytkownicy nieaktywni to ci, którzy nie piszą, czy ci, którzy się nie logują?
I believe that all government is evil, and that trying to improve it is largely a waste of time.
H.L. Mencken
H.L. Mencken
- Nerf
- Z nami od: 14 stycznia 2003, 22:25
Nerf pisze:A użytkownicy nieaktywni to ci, którzy nie piszą, czy ci, którzy się nie logują?
W tym dodatku do phpbb co ja widziałem to tacy co przez wybrany okres czasu się nie zalogowali, np. przez 6 miesięcy, więc na mój gust ma coś takiego sens...
- Adrianer
- Moderator
Nie rozumiem tylko po co :] Przyniesie to troszke szkody (może ktoś będzie chciał się zalogować po pół roku?), a nie widzę ani troche porzytku.
No a usuwanie userów którzy kiedykolwiek coś napisali było by już kompletnym nieporozumieniem.
No a usuwanie userów którzy kiedykolwiek coś napisali było by już kompletnym nieporozumieniem.
- Ludwik
- Moderator
- Z nami od: 10 marca 2003, 10:05
Propozycja Adrianera ma sens. Moze nie jestem za tak radykalnym posunieciem ale jednak...
Skoro ktos sie zarejestrowal i nigdy sie nie zalogowal (i nie napisal zadnego postu) to po co nam dane tego kogos? Argumenty ze moze sie "nawroci" i napisze cos po kilku latach uwazam za malo prawdopodobne a nawet jesli to moze zarejestrowac sie jeszcze raz.
Jakie sa plusy tego rozwiazania (bo nikt chyba dokladnie ich nie podal, padaly tylko minusy):
1) Odchudzenie bazy danych (szybkosc) a dobrym pretekstem do tego jest chociazby zmiana silnika forum.
2) blokowanie loginow (czasami bardzo pospolitych)
3) latwosc w poruszaniu sie, sortowaniu, wyszukiwaniu. (jako przyklad podaje - na czasie - jak chcialem namiezyc kto z forum jest z Warszawy zajelo mi to 1 godz. a moglo byc tylko kilka klikniec, bo sortowanie prawie nic nie dalo skoro strony dalsze sa "ukrywane" a widac na stronie ludzi nie aktywnych)
Skoro ktos sie zarejestrowal i nigdy sie nie zalogowal (i nie napisal zadnego postu) to po co nam dane tego kogos? Argumenty ze moze sie "nawroci" i napisze cos po kilku latach uwazam za malo prawdopodobne a nawet jesli to moze zarejestrowac sie jeszcze raz.
Jakie sa plusy tego rozwiazania (bo nikt chyba dokladnie ich nie podal, padaly tylko minusy):
1) Odchudzenie bazy danych (szybkosc) a dobrym pretekstem do tego jest chociazby zmiana silnika forum.
2) blokowanie loginow (czasami bardzo pospolitych)
3) latwosc w poruszaniu sie, sortowaniu, wyszukiwaniu. (jako przyklad podaje - na czasie - jak chcialem namiezyc kto z forum jest z Warszawy zajelo mi to 1 godz. a moglo byc tylko kilka klikniec, bo sortowanie prawie nic nie dalo skoro strony dalsze sa "ukrywane" a widac na stronie ludzi nie aktywnych)
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Jestem też za. Chyba, że mamy zamiar się chwalić ile to ludzi się zarejestrowało. Do tego zniknął by problem nicków typu xyz12, bo akurat xyz już jest zajęty chociaż ten ktoś ani razu się nie zalogował ani nie napisał posta.
Poza tym już wcześniej wspomniane odchudzenie bazy danych. Obecnie jest 369 ludzi, którzy ani razu nie napisali na forum. Kolejne 300 którzy napisali mniej niż 5 razy. Sam czasami rejestruję się na jakimś forum, które mnie zainteresowało, żeby po kilku/nastu dniach całkowicie o nim zapomnieć. I co z tego, że napisałem tam 2 posty, jak nawet nie pamiętam adresu tamtej strony? Być może tutaj też są takie przypadki, a pół roku do chyba wystarczający czas, żeby zrobić małe porządki.
Poza tym już wcześniej wspomniane odchudzenie bazy danych. Obecnie jest 369 ludzi, którzy ani razu nie napisali na forum. Kolejne 300 którzy napisali mniej niż 5 razy. Sam czasami rejestruję się na jakimś forum, które mnie zainteresowało, żeby po kilku/nastu dniach całkowicie o nim zapomnieć. I co z tego, że napisałem tam 2 posty, jak nawet nie pamiętam adresu tamtej strony? Być może tutaj też są takie przypadki, a pół roku do chyba wystarczający czas, żeby zrobić małe porządki.
- Yano
- Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32
A kolorki?
Są też tacy co się zarejestrowali tylko dlatego bo chcieli zmienić domyślne kolorki w forum
.
- przepla
- Z nami od: 26 kwietnia 2003, 22:32
Re: A kolorki?
przepla pisze:Są też tacy co się zarejestrowali tylko dlatego bo chcieli zmienić domyślne kolorki w forum.
Ale to można załatwić za pomocą cookies.
Choć to raczej juz sprawa samego silnika obsługującego forum.
- Yano
przepla pisze:Są też tacy co się zarejestrowali tylko dlatego bo chcieli zmienić domyślne kolorki w forum.
to taka osoba loguje się zawsze, więc nie zostanie usunięta. Zostałaby usunięta tylko wtedy, gdyby przez 6 miesięcy wogóle się nie zalogowała.
- Adrianer
- Moderator
Jestem za pomysłem Adrianer'a , skoro jest możliwość dawania anonimowych postów to nie sądzę by ktoś miał coś przeciwko .
A opóźnienia na forum występują , może dzięki temu przynajmniej wszystko by chodziło trochę lepiej.
A opóźnienia na forum występują , może dzięki temu przynajmniej wszystko by chodziło trochę lepiej.
- lenrock
- Moderator
- Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33
Ja tez jestem za, pod warunkiem ze usuwani beda tylko uzytkownicy ktorzy nie zalogowali sie przez 6 miesiecy. Ja naprzyklad wchodze tutaj 10-30 razy dziennie, ale wypowiadam sie raczej zadko.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
- Pitreck
- Moderator
- Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17
Adrianer pisze:przepla pisze:Są też tacy co się zarejestrowali tylko dlatego bo chcieli zmienić domyślne kolorki w forum.
to taka osoba loguje się zawsze, więc nie zostanie usunięta. Zostałaby usunięta tylko wtedy, gdyby przez 6 miesięcy wogóle się nie zalogowała.
popieram, baza danych bedzie czystsza i w sumie bedzie lepiej dzialac
- Gość
Tylko po co?
Bo z tej dyskusji nie wynika nic, co rzeczywiście byłoby solidnym argumentem "za".
Jeśli celem ma być wyczyszczenie bazy - to w jakim celu?
I uwaga! Prawo nie działa wstecz - jesli ktos zarejestrował sie bez takich ograniczeń - to nie można mu zrobic takiego "kuku" - sami postawcie się w takiej sytuacji - jak ktoś dziękuje Wam za udział - i prosi o wyjście.
Pomysł idzie pod prąd tego co dzieje sie w sieci - dostepności, przyjazności dla uzytkowników, swoistej równości etc, etc.
Efektem będzie "kastowość" Tego Forum.
Bo z tej dyskusji nie wynika nic, co rzeczywiście byłoby solidnym argumentem "za".
I uwaga! Prawo nie działa wstecz - jesli ktos zarejestrował sie bez takich ograniczeń - to nie można mu zrobic takiego "kuku" - sami postawcie się w takiej sytuacji - jak ktoś dziękuje Wam za udział - i prosi o wyjście.
Pomysł idzie pod prąd tego co dzieje sie w sieci - dostepności, przyjazności dla uzytkowników, swoistej równości etc, etc.
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon
- arsmageddon
- Z nami od: 29 listopada 2002, 10:50
arsmageddon pisze:Tylko po co?
a co, rownie dobrze mozemy zrobic mozillpl.org w wersji tylko IE , tylko dla Opery i tylko dla Mozilli, wystarczy zastosowac bajery, ktorych inne przegladarki nie potrafia obslyzyc, a to chyba nie ma sensu, strona ma propagowac W3C
rownie dobrze mozna zrobic jeszcze wiekszy burdel na forum!
jezeli czlowiek nie zalogowal sie przez ostatnie 4-6 miesiecy to na pewno nie zaloguje sie ponownie, nawet nie pamieta hasla, lub w czasie poczatkow Mozilli stwierdzil, ze to nie to i wrocil do IE badz woli Opere
usuniecie takich widmo forumowiczow przyspieszy przeszukiwanie forum
rzecz jasna jezeli chociaz troche czegos wyslali nie ma sensu tego usuwac
mozna stworzyc kategorie 'Widmo'
taki mechanizm z pewnoscia przyda sie w przyszlosci, gdy z pewnoscia dojda nowi ludzi na forum, IE ma zastuj to wszystko moze sie wydarzyc
W przypadku naglego przyrostu userow okres usuwania nalezalo by przesunas do 10-12 miesiecy. Nie jestem zarejestrowany i nie wiem jak wyglada obecny mechanizm forum. Mozna zrobic potwierdzenie usuniecia na maila i jakie inne bardziej restrykcyjne metody
Jedno z rozwiazan to pytanie rozsylane raz w roku "Czy jeszcze kochasz Mozille i forum na MozillaPL.org?? jezeli nie jebnij w tego linka ponizej a zostaniesz usuniety z bazy"
- Gość
Ja zarejestrowałem się nie dawno wcześniej pisałem posty anonimowe, ogólnie mało się udzielam, ponieważ większość interesujących mnie informacji znajdę w archiwum, tak jest szybciej i nie zaśmiecam forum po raz setny pytaniem o JAVE.Tak samo postępuje wiele osób, nie liczy się liczba postów one nic nie znaczą i dlatego jestem przeciwko usuwaniu mało aktywnych użytkowników.
- sebagit
- Z nami od: 09 lipca 2003, 08:35
No dobrze, tylko potem się okaże, że we wszelkich bazach danych w internecie 80% użytkowników to ludzie, którzy od roku się nie zalogowali. Więc ja jestem jak najbardziej za tym, żeby robić porządki.
Z innej beczki - kiedyś miałem konto na polboxie. Ostatnio sprawdzałem i tego konta już tam nie ma, czyli odchudzili, żeby nie zaśmiecać sobie bazy. Nie żeby mi zależało na tym koncie, ale usunięte zostało.
Dobrą metodą może być rozesłanie maila do takich osób. Tylko zamiast klikania w mail żeby się wypisać proponuję powiedzmy 2 tygodnie na odpowiedź. Jak nie odpowiedzą to delete.
Z innej beczki - kiedyś miałem konto na polboxie. Ostatnio sprawdzałem i tego konta już tam nie ma, czyli odchudzili, żeby nie zaśmiecać sobie bazy. Nie żeby mi zależało na tym koncie, ale usunięte zostało.
Dobrą metodą może być rozesłanie maila do takich osób. Tylko zamiast klikania w mail żeby się wypisać proponuję powiedzmy 2 tygodnie na odpowiedź. Jak nie odpowiedzą to delete.
- Yano
arsmageddon pisze:Tylko po co?
Jesl tak piszesz to chyba nie czytales mojego postu. Bo tam wyraznie w _punktach_ przedstawilem 3 najwalzniejsze argumenty.
arsmageddon pisze:Jeśli celem ma być wyczyszczenie bazy - to w jakim celu?
Znajdz np. mnie w sortujac Skad i Rosnaco. Masz na to powiedzmy 15sek.
....3...2...1 oj nie zdazyles
arsmageddon pisze:Prawo nie działa wstecz
Jakie prowo? to jest zycie
arsmageddon pisze: - jesli ktos zarejestrował sie bez takich ograniczeń - to nie można mu zrobic takiego "kuku"
Tyle ze jak ktos od 2 lat niczego nie napisal to moze sie zalozyc zae 99% nawet nie pamieta adresu forum.
arsmageddon pisze: sami postawcie się w takiej sytuacji
I tu jest problem bo wszystkie swoje posty pisze jak jestem zalogowany. Calkowicie odpowiadam za to co pisze i _nie wstydze_ sie za swoje wypowiedzi.
arsmageddon pisze: - jak ktoś dziękuje Wam za udział
Jaki udzial? Udzial w nierobieniu niczego?
arsmageddon pisze:- i prosi o wyjście.
A kto prosi o wyjscie? A czy ktos mowi zeby blokowac IP a potem scigac listem gonczym? Nie. Chcesz - jestes nawrocony - zarejestruj sie jeszcze raz a jesli chcesz napisac tylko jednego posta to zrob to anonimowo.
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
• Strona 1 z 2 • 1, 2