Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1) Gecko/20090624 Firefox/3.5
tomasiek pisze:może ustalmy jakieś podstawowe wspólne wytyczne co do części "graficznej" - to znaczy jak opisujemy grafiki itp itd - jednolity styl ułatwi życie wszystkim.
Jednolity styl to na pewno dobry pomysł, nie wiem tylko, co tutaj może nie być jasne? Kiedy opisuję uruchomienie Firefoksa w trybie awaryjnym, pokazuję po dwa sposoby dla Windowsa (poprzez uruchomienie z parametrem za pomocą "Uruchom" z Menu Start i odpowiednio przygotowanego skrótu) i Linuksa (z terminala i za pomocą odpowiedniego aktywatora). Pod zrzutami umieszczam stosowny opis 0krok po korku, jak to zrobić.
Przykładowy tekst:
Szkic Standardowej diagnostyki - GrzegorzJZD pisze:I. Standardowa Diagnostyka
1.1 Co to jest Standardowa Diagnostyka?
Standardowa Diagnostyka to procedura pozwalająca każdemu użytkownikowi dokładnie zbadać zachowanie przeglądarki, dzięki czemu możliwe jest wyeliminowanie problemów z wadliwie działającymi dodatkami lub wtyczkami, przywrócenie fabrycznych ustawień Firefoksa, usunięcie uszkodzonych elementów profilu i wiele innych.
Solidnie przeprowadzona Standardowa diagnostyka pozwala bez zasięgania porady na forum ustalić przyczynę oraz wyeliminować ogromną większość problemów z Firefoksem.
1.2 Czy muszę wykonać całą procedurę, jeśli problem ustąpi wcześniej?
Standardowa diagnostyka to kompleksowa procedura. Niejednokrotnie wystarczy wykonać kilka jej kroków, aby wyeliminować przyczynę problemów. Niemniej jednak w przypadku poważnych problemów zaleca się wykonanie od A do Z. Często zdarza się, że uszkodzenia profilu dotyczą więcej niż jednej kwestii i prędzej czy później problemy wrócą bądź pojawią się nowe. Dlatego jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie swoich danych (jak zakładki czy zapamiętane hasła) wykonaj Standardową Diagnostykę do końca.
1.3 Nie umiem wykonać któregoś z kroków Standardowej Diagnostyki
Standardowa diagnostyka jest napisana zrozumiałym językiem oraz opatrzona serią ilustracji, aby uprościć jej wykonanie nawet laikom komputerowym.
(...)
III Tryb awaryjny
3.1 Co to jest tryb awaryjny?
(krótkie wprowadzenie)
3.2 Jak uruchomić przeglądarkę w trybie awaryjnym?
Aby uruchomić Firefoksa w trybie awaryjnym niezbędne jest dodanie specjalnego parametru (...) W tym celu z Menu Start wybierz "Uruchom" i wpisz ścieżkę dostępu do pliku firefox.exe ([url=#kluczowe-pliki-i-lokalizacje]gdzie znajdę ten plik[/url]) oraz -safe-mode.
Jeśli Firefoksa zainstalowano w domyślnej dla systemu Windows lokalizacji, ścieżka jest następująca:
[image]
"C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" -safe-mode
I tak dalej... Wszystko opatrzone zrzutami ekranu z Windows XP oraz Vista, Ubuntu (GNOME). Wydaje mi się, że całość wygląda solidnie. Mam nadzieję, znaleźć trochę czasu w sobotę, dokończyć i wrzucić na bloga, po czym poproszę o rewizję tekstu w celu wychwycenia ewentualnych błędów i sugestie merytoryczne.
Nie ma i nie będę miał Mac OS ani KDE, więc nie napiszę ani nie porobię zrzutów ekranu dla tych systemów. Nie wiem czy nie będzie potrzebna także skrócona wersja tekstu lub skrypt pokaż/ukryj teorię - tak, żeby widoczne były tylko fragmenty z praktycznymi poradami, bez teorii
Nazbierało mi się w tym miesiącu sporo zadań do zrobienia, stąd lekkie opóźnienie. Jestem też w krakcie tłumaczenia anglojęzycznego wpisu na wiki dotyczącego problematycznych rozszerzeń, choć na forum było tego typu zgłoszeń więcej (może ktoś poszuka i podeśle mi na PW?). Pochwalę się jeszcze tłumaczeniem FAQ i dokumentacji dla NoScript, pierwsze jest ukończone w jakiś 70%, drugie 20%. Będzie to chyba pierwsze poważne opracowanie dotyczące blokowania skryptów za pomocą NoScript. Także sporo pracy, a wakacje temu nie sprzyjają