Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040429 Firefox/0.8.0+ (Pitreck)
Yano pisze:Szkoda tylko, że musieliśmy "dostać po pysku", żeby to zrozumieć

To tak niestety zawsze jest, jesli czlowiek nie oberwie kublem zimnej wody, to nie otrzezwieje. Piotr Bartecki musial zniknac, abym zrozumial jak skomplikowany jest proces lokalizacyjno-wydawniczy. Kiedys nie moglem pojac jak to jest mozliwe, ze z tumaczeniem nie ma problemu (gotowe gora 2 dni po premierze app, jak mowil Piotr), a na gotowe wydanie musimy czekac tydzien/dwa. Teraz ja doswiadczam tego, co on. Tlumaczenie gotowe bylo juz przy RC1 Thunderbirda 0.7. Potem poprawki, testy, poprawki, langpack, installer, czas leci...
Installer zawsze zostawialem dla Gandalfa, czasem dziwilo mnie, ze troche musze na niego poczekac. Teraz, kiedy sam sie za to zabralem zrozumialem, ile z tym gownem jest roboty. Zarowno z tlumaczeniem jak i uzytkowaniem, przeciez to pochlastac sie mozna
A wracajac do spisu osob zaangazowanych. Po odejsciu Gandalfa tez jestem niezle zdezorientowany. Najgorsze jest to, nie wiem kto trzyma klucze na SourceForge, Gand zrezygnowal, a z Gmbh nie moge zlapac kontaku, chyba gdzies wybyl. Potrzebujemy koordynaora glownego (zastepca tez by sie przydal), ktory trzymal by hasla na sf. My po ukonczeniu pracy dawalibysmy mu cynk, ze jest gotowe oraz linki do plikow. On by zernkal czy wszystko jest OK, jesli tak, dawal by zielone swiatlo i podsylal pliki. Chociaz z drugiej strony, skoro niedlugo Mozilla bedzie za nas budowala... Pogubilem sie, naprawde brakuje nam silnej osoby do pokierowania tym wszystkim. A taka osoba byl Gandalf, z nim wszystko bylo proste, kazdy wiedzial co ma robic.
Proponuje liste typu:
obowiązek2:
- osoba1,
- osoba2...
Jesli chodzi o Tb to do tej pory wygladalo to tak:
Tlumaczenie - Ja (95%), Gandalf (4% - czesc EM Managera), Marcoos (1%)
Zarowno Gand jak i Marcoos czesto pomagali mi i sluzyli dobra rada, gdy mialem problemy z jakims tlumaczeniem lub cos trzeba bylo skrocic
QA, Installer, wysyl na sf - Gandalf
Langpack - Marcoos
Zaraz dogadam sie z kilkoma osobami i sprobuje jakos zorganizowac jak to ma teraz wygladac.
marcoos pisze:Szczerze mówiąc, czarno to widzę bez Gandalfa.
Ja tak samo

"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf