MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[GECKO] wlasna aplikacja

Projektowanie aplikacji i rozszerzeń opartych na technologiach Mozilla Foundation: XUL, JavaScript, XPCOM, XBL i innych

Moderator: Pomocy?!

[GECKO] wlasna aplikacja

Postautor: Amato » 02 kwietnia 2006, 14:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1

Mam prosbe na wstepie:
1. zadnego odsylania mnie do google - bo nie po to pisze na forum!
2. zadnego odsylania mnie do wyszukiwarki forum - bo to juz przerobilem - ZERO POMOCNYCH i sensownych tematow!
3. zadnego odsylania mnie "na poczatek" do MDC bo to tez juz do diaska przerobilem!


A tak wiec, teraz do rzeczy 8)

Potrzebuje stworzyc aplikacje z uzyciem GECKO. Nie wiem jak ma to polaczyc ze swoim projektem -- mowa WYLACZNIE o MinGW/GCC pod Windowsem, w tym wypadku z uzyciem WinAPI :: srodowisko edycyjne DevC++

Teraz troche szerzej:
Aplikacja ta to nie kolejna przegladarka internetowa oparta o GECKO, jednak jej interfejs (tejze aplikacji) ma byc stworzony w calosci z uzyciem (XML,XSL,HTML,JavaScript)->DOM+HTML

Serverek dla obslugi zapytan [wygenerowanych np. przez odsylacze (linki) lub tez po przez funkcje ladujace kolejne (dynamicznie) skrypty JavaScript] jest juz gotowy i dziala poprawnie wiec zadne laczenie sie z jakimikolwiek aplikacjami WebService w jakimkolwiek standardzie mnie nie interesuje.

Interesuje mnie jedynie sprawienie aby aplikacja okienkowa stworzona w WinAPI miala w sobie kontrolke WebBrowsera opartego o GECKO (ktory najlepiej byloby mi wkompilowac w moja aplikacje lub laczyc sie z GECKO jako z biblioteka DLL).

UWAGA: Nie wchodzi w gre pod zadnym pozorem instalowanie jakichkolwiek aplikacji opartych o GECKO, jak np. FireFox do obslugi tegoz interfejsu :: zalozenia projektu sa jasne: aplikacja ostateczna ma zawierac w sobie wszystko co niezbedne i nie zmuszac uzytkownika do instalowania dodatkowego softu.

Zaznaczam ze przerobilem juz WebBrowser pod VC++ 2005 Express i ta wersja tez odpada (wymagania: .NET Framework, SP-2). Natomiast samo DevC++ wraz z MinGW/GCC nie posiada w swoich bibliotekach obslugi WinAPI nic sensowenego co pozwalaloby odpalic WebBrowsera standardowego na WinAPI...

Jesli ktos nie wie jak wyglada efekt, zapraszam do przejzenia sie interfejsowi GaduGadu czy Tlen (jesli dalej nie bedzie wiadomo co jest grane to nalezy oidciac net w czasie pobierania reklamy ;) )

Jednak jesli ktokolwiek z forumowiczow wie jak pod DevC++ odpalic WebBrowsera bede rownie wdzieczny :D

Pozdrawiam
Amato
 
Posty: 91
Z nami od: 03 grudnia 2004, 11:12
Lokalizacja: ArahNet

Postautor: Gandalf » 02 kwietnia 2006, 20:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686 (x86_64); pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060124 Firefox/1.5.0.1

IE jest to aplikacja, która pozwala przeglądać internet z Twojego komputera i na odwrót
Gandalf
 
Posty: 1802
Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Amato » 02 kwietnia 2006, 21:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1

OK, dzieki... ale to juz widzialem...
Brakuje mi informacji na temat biblioteki DLL - nie chcem zmuszac usera do instalacji calej MOZILLI czy FIREFOXa lub innej przegladarki (ew. klienta pocztowego) - zalezy mi wylacznie na samej bibliotece DLL (moze byc LIB) najlepiej w liczbie JEDEN .... i chociaz wspomniane API jest pomocne to nieznalalzem w nim informacji na temat wspomnianej prze ze mnie biblioteki...

sciagnalem xulrunner-1.8.0.1-source.tar.bz2 w nim byl folder 'mozilla' a w nim kod zrodlowy... tyle ze ja juz nie wiem co wkoncu sciagnalem.... nie chcem przebudowywac zadnej MOZILLI itp... interesuje mnie WYLACZNIE biblioteka pomocna lub KONTROLKA ktora bede mogl uzyc w czystym WINAPI

I bylbym rownie zobowiazany gdyby ktokolwiek wskazal mi polska wersje tych zasobow badz ich tlumaczenie - ja z ANG musze sobie tlumaczyc, ja w nim nie czytam -- a niestety nie mam czasu na analizowanie tresci....

Deadline projektu tak mnie goni ze nie mam czasu na analizowanie calego kodu i jego wstawianie - potrzebny jest mi wylacznie WEBBROWSER (i ewentualnie biblioteka za pomoca ktorej go obsluze)

Jesli zaczne studiowac cale te dokumentacje to wylacznie strace czas i chec do wykonczenia tego projektu.... a nie mlodnieje :)

Bynajmniej dzieki Gandalf :)
Amato
 
Posty: 91
Z nami od: 03 grudnia 2004, 11:12
Lokalizacja: ArahNet


Wróć do Programowanie z użyciem technologii Mozilli

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dexter

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: