MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

obsluga systemu plikow przy lokalnych skryptach

Projektowanie aplikacji i rozszerzeń opartych na technologiach Mozilla Foundation: XUL, JavaScript, XPCOM, XBL i innych

Moderator: Pomocy?!

obsluga systemu plikow przy lokalnych skryptach

Postautor: piotri » 03 kwietnia 2006, 08:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1

Witam.
Czy mozliwa jest obsluga systemu plikow(przegladanie katalogow, otwieranie plikow) w java scripcie przy lokalnym skrypcie?
A takze czy mozliwe jest uruchamianie programow ?
Pozdrawiam
Piotr Idzikowski
piotri
 

Postautor: Zepco » 04 kwietnia 2006, 16:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1

Nie wiem jak z katalogami, ale poniższy link zawiera opis interfejsów operujących na plikach, natomiast o samym przeglądaniu struktury katalogów i plików sam niewiele wiem. :(
http://xulplanet.com/references/xpcomref/group_Files.html

Korzystając z okazji chciałem dorzucić pytania od siebie.
1. Czy jest możliwość utworzenia i zapisanie pliku w swojej paczce (poprzez wpisanie chrome://)?
2. Jeśli odpowiedź na pytanie 1 jest negatywna to nasuwa się drugie pytanie. Jak uzyskać ścieżkę do katalogu ze swoim profilem mozilli?
Bo wiadomo, że w każdym komputerze będzie inna ze względu na użytkownika, na przykład
c:\documents & settings\zepco\Dane aplikacji\Mozilla\Profiles\[nazwa profilu]
Ponadto dla Windows98 czy Linux ta ścieżka będzie zupełnie inna, a zależy mi na zgodności z innymim OSami?

-- edit --

Na pierwsze pytanie nadal nie znalazłem odpowiedzi, natomiast na drugie mam. :)
Kod: Zaznacz cały
   try {
      netscape.security.PrivilegeManager.enablePrivilege("UniversalXPConnect");
   } catch (e) {
      alert("Permission to save file was denied.");
   }
   const DIR_SERVICE = new Components.Constructor("@mozilla.org/file/directory_service;1","nsIProperties");
   try {
      var path=(new DIR_SERVICE()).get("ProfD", Components.interfaces.nsIFile).path;
   } catch (e) {
      alert("error");
   }

   if (path.search(/\\/) != -1) {
      path = path + "\\";
   } else {
      path = path + "/";
   }
   return path;
Zepco
 
Posty: 27
Z nami od: 27 lutego 2005, 22:09
Lokalizacja: Kielce


Wróć do Programowanie z użyciem technologii Mozilli

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: