MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

[js] odpowiednik php

Projektowanie aplikacji i rozszerzeń opartych na technologiach Mozilla Foundation: XUL, JavaScript, XPCOM, XBL i innych

Moderator: Pomocy?!

[js] odpowiednik php

Postautor: rbart- » 20 czerwca 2006, 12:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4

Przeglądam właśnie dokumentacje js ale nie moge znaleźć w niej odpowiednika pewnej konstrukcji.

w php wygląda to tak:
Kod: Zaznacz cały
$a='imie'; //przypisuje zmiennej a wartość imie
$$a='monika'; //przypisuje zmiennej imie wartość monika
echo $imie // wyświetla monika


Czy w js występuje odpowiednik takiej konstrukcji lub jakaś inna podobna?
Byłoby to dla mnie bardzo użyteczne.

edit: 21-06-06 16:21
zamiast monika na końcu w pisałem imie
sam nie wiem jak do tego doszło
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2006, 15:23 przez rbart-, łącznie zmieniany 1 raz
rbart-
 
Posty: 40
Z nami od: 22 marca 2006, 09:56

Postautor: KomarQ » 20 czerwca 2006, 15:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1a3) Gecko/20060618 BonEcho/2.0a3

Nie, w JavaScripcie nie ma tzw. typu 'zmiennej zmiennych'.
KomarQ
 
Posty: 611
Z nami od: 30 czerwca 2004, 22:13
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: rbart- » 20 czerwca 2006, 15:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4

Dzięki za odpowiedź

Łudziłem się że coś przegapiłem.
Wielka szkoda ponieważ bardzo by mi się przydała może w następnej wersji będzie ....
rbart-
 
Posty: 40
Z nami od: 22 marca 2006, 09:56

Postautor: marcoos » 27 czerwca 2006, 21:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl; rv:1.8.1a3) Gecko/20060602 Firefox/2.0a3

KomarQ pisze:Nie, w JavaScripcie nie ma tzw. typu 'zmiennej zmiennych'.


Herezje jakieś. Nie ma "zmiennej zmiennych", ale każda zmienna to własność obiektu globalnego (w przeglądarkach rolę obiektu globalnego pełni obiekt window).

Kod: Zaznacz cały
var a="imie";
window[a]="monika";

alert(imie);


Inny sposób, brzydszy, to zabawa z eval().

Pytanie brzmi, do czego ci to potrzebne? Bo eleganckie to to nie jest...
marcoos
Moderator
 
Posty: 2227
Z nami od: 12 października 2002, 10:25
Lokalizacja: Kraków


Wróć do Programowanie z użyciem technologii Mozilli

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: