MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Lokalizacje problem z ENTITY

Projektowanie aplikacji i rozszerzeń opartych na technologiach Mozilla Foundation: XUL, JavaScript, XPCOM, XBL i innych

Moderator: Pomocy?!

Lokalizacje problem z ENTITY

Postautor: xaweryz » 14 lipca 2006, 10:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4

Che zlokalizować
<!ENTITY tab.label.Account Information "Informacje o Koncie">

Ale to nie działa

ale jak w xul label zmienię np na aaaa


<!ENTITY tab.label.aaaa "Informacje o Koncie">

to wtedy działa chyba winna jest spacja

jak wpisac w *.dtd
spacje tak żeby działało??
xaweryz
 
Posty: 50
Z nami od: 23 maja 2005, 21:39

Postautor: Stef » 17 lipca 2006, 18:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.0.4) Gecko/20060620 Firefox/1.5.0.4 Flock/0.7.1

Coś pokręciłeś tylko nie wiem gdzie, Ty lokalizujesz czy chcesz dostować aby można było loaklizować?

Localize extension descriptions
Localizing an extension
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator
 
Posty: 3468
Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: xaweryz » 18 lipca 2006, 09:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4

Chcę zlokalizować -> http://www.google.com/tools/firefox/browsersync/

Tylko w plikach xul jest coś takiego
np
Kod: Zaznacz cały
<tab label="Account Information" />

i to nie działa
<!ENTITY tab.label.Account Information "Informacje o Koncie">
żeby sprawdić czy czegoś gdzieś nie pokręciłem to zmieniłem w xul

<tab label="aaaa" />
i *.dtd

<!ENTITY tab.label.aaaa "Informacje o Koncie">


To wtedy działało ale nie chce zmienić xul.....
Bo to ma być lokalizacja
I tak musiałem linkę dodać bo nie ma tam
Kod: Zaznacz cały
<!DOCTYPE window SYSTEM "chrome://browserstate/locale/browserstate@google.com.dtd">


I Tam na tych stronach nic nie widzę o spacjach w <!ENTITY... próbowałem zastosować wyrażenie regularne \x20 ale też nie działa

Zresztą te strony już oglądałem :-)
xaweryz
 
Posty: 50
Z nami od: 23 maja 2005, 21:39

Postautor: Stef » 18 lipca 2006, 15:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.0.4) Gecko/20060620 Firefox/1.5.0.4 Flock/0.7.1

To trzeba było czytać, nie oglądać.
[url=http://developer.mozilla.org/en/docs/Localizing_an_extension#Update_the_XUL_files]
Update the XUL files

Each XUL file needs to reference its corresponding locale file. We also need to update the code to use the entities instead of the strings, so that the substitutions take place based on the currently active locale.

To add a reference to the correct locale file for a given XUL file, we need to add one line to the XUL file. To options.xul, we add this line:

Kod: Zaznacz cały
 <!DOCTYPE window SYSTEM "chrome://stockwatcher2/locale/options.dtd">


We add a similar line to the stockwatcher.xul file:

Kod: Zaznacz cały
 <!DOCTYPE overlay SYSTEM "chrome://stockwatcher2/locale/stockwatcher2.dtd">


In larger applications you might need to use entities from several locale files in a single XUL file. Using multiple DTDs describes how to do it.

Note that the URLs of the DTD files don't actually include the name of the localization to use. The Chrome Registry resolves the URIs based on the user's current locale setting and the data you provide in your Chrome manifest.

Then we simply replace each text string in our XUL files with the corresponding entity. For example, in stockwatcher2.xul, we change this line:

Kod: Zaznacz cały
 <menuitem label="Refresh Now" oncommand="StockWatcher.refreshInformation()"/>


to

Kod: Zaznacz cały
 <menuitem label="&menu_refresh_now.label;" oncommand="StockWatcher.refreshInformation()"/>


Do this for every string used in each XUL file.
[/url]
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator
 
Posty: 3468
Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: xaweryz » 19 lipca 2006, 08:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4

No tak ale mówiłem że nie chcę edytować plików xul a przynajmniej w minimalnym stopniu...

Bo chcę zlokalizować -> http://www.google.com/tools/firefox/browsersync/
które nie jest moje i było by nie wygodnie zmieniać co wersje plików xul ale jak się nie da....

Chyba ty też przejrzałeś tylko ten post



Xaweryz pisze:To wtedy działało ale nie chce zmienić xul.....
xaweryz
 
Posty: 50
Z nami od: 23 maja 2005, 21:39

Re: Lokalizacje problem z ENTITY

Postautor: Ancestor » 19 lipca 2006, 11:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1b1) Gecko/20060714 BonEcho/2.0b1

Jeśli w XUL jest coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
<tab label="Account Information" />

to nie da się tego zlokalizować bezpośrednio. To nie działa tak, że podajesz w ENTITY angielski tytuł etykiety "Account Information", który chcesz przetłumaczyć. Autor rozszerzenia powinien nie zawierać angielskiego tekstu bezpośrednio w XUL, a posłużyć się ową entity.

Czyli np.
Kod: Zaznacz cały
XUL:
<tab label="&accountInformation" />

DTD:
<!ENTITY accountInformation "Informacje o Koncie">
Ancestor
Moderator
 
Posty: 1799
Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25
Lokalizacja: Sopot

Postautor: xaweryz » 19 lipca 2006, 18:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4

Czyli nie da się dać spacji ...
Dzięki...
W sumie gdyby to było moje roszerzenie to by ten temat nie istniał :roll:
xaweryz
 
Posty: 50
Z nami od: 23 maja 2005, 21:39

Postautor: Stef » 19 lipca 2006, 18:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.0.4) Gecko/20060620 Firefox/1.5.0.4 Flock/0.7.1

xaweryz pisze:W sumie gdyby to było moje roszerzenie to by ten temat nie istniał :roll:

Wątpię żebyś je z tym tłumaczeniem udostępniał więc w czym problem?
Możesz co najwyzej napisać do chłopaków z Goolgle i czekać - jeżeli wydaje ci się inaczej i nadal uważasz że jeśli nie zmienisz plików *.xul a jakieś inne, bądź jakieś dodasz, or whatever, to radzę (jeszcze raz?) przeczytać punkt czwarty licencji tego rozszerzenia.
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator
 
Posty: 3468
Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05

Postautor: xaweryz » 20 lipca 2006, 12:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4

Ok... Ale można zapytać o pozwolenie :-)
W sumie miałem zamiar najpierw to zrobić i posłać do google...

Zapytanie czy by nie dodali tego spolszczenia do oficjalnej dystrybucji ...

również nie ma polskiej wersji google toolbar....
xaweryz
 
Posty: 50
Z nami od: 23 maja 2005, 21:39

Postautor: Stef » 20 lipca 2006, 18:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.0.4) Gecko/20060620 Firefox/1.5.0.4 Flock/0.7.1

Z GoogleToolbar to ciekawsza historia.

EOT
Czasami coś napiszę na stef.log
Stef
Moderator
 
Posty: 3468
Z nami od: 16 kwietnia 2004, 11:05


Wróć do Programowanie z użyciem technologii Mozilli

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: