MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Ingerencja w kod HTML strony

Projektowanie aplikacji i rozszerzeń opartych na technologiach Mozilla Foundation: XUL, JavaScript, XPCOM, XBL i innych

Moderator: Pomocy?!

Postautor: Grapp » 31 października 2006, 17:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

w pliku aaaOverlay.xul "importuje" plik js poprzez:
Kod: Zaznacz cały
<script type="application/x-javascript" src="chrome://aaa/content/aaaOverlay.js">


Natomiast w pliku .js wywołuje główną funkcje poprzez nazwafunkcji(); (na samym dole) i potem następuje reakcja łańcuchowa - każda funkcja wywołuje kolejną.
Grapp
 
Posty: 22
Z nami od: 29 października 2006, 15:55

Postautor: Ancestor » 31 października 2006, 17:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Grapp pisze:w pliku aaaOverlay.xul "importuje" plik js poprzez:
Kod: Zaznacz cały
<script type="application/x-javascript" src="chrome://aaa/content/aaaOverlay.js">


Natomiast w pliku .js wywołuje główną funkcje poprzez nazwafunkcji(); (na samym dole) i potem następuje reakcja łańcuchowa - każda funkcja wywołuje kolejną.

W takim razie, wywołujesz funkcję główną tylko raz - w momencie podpinania aaaOverlay.js, czyli podczas startu programu. Skąd program ma wiedzieć, kiedy później ją wywoływać?

Zainteresuj się zdarzeniami (events):
http://www.xulplanet.com/tutorials/xultu/events.html
Ancestor
Moderator
 
Posty: 1799
Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25
Lokalizacja: Sopot

Postautor: Grapp » 31 października 2006, 18:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Zatem czy jest event, który wykonuje coś po przeładowaniu strony (nie chodzi mi o odświeżenie)
Grapp
 
Posty: 22
Z nami od: 29 października 2006, 15:55

Postautor: Ancestor » 31 października 2006, 18:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1) Gecko/20061025 BonEcho/2.0

Grapp pisze:Zatem czy jest event, który wykonuje coś po przeładowaniu strony (nie chodzi mi o odświeżenie)

Co rozumiesz przez "przeładowanie" jeśli nie odświeżenie właśnie?
Ancestor
Moderator
 
Posty: 1799
Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25
Lokalizacja: Sopot

Postautor: Grapp » 31 października 2006, 19:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Odświeżenie -> F5
Przeładowanie -> klik w link :)

Właśnie jeżeli odświeżam to wykonuje się poprawnie, jeżeli przeładowywuje (patrz wyżej :)) to nie.

A teraz pytanie z innej beczki, o większym priorytecie dla mnie :D
Mam takie wyrażenie regularne:

Kod: Zaznacz cały
      var obj = doc.getElementsByTagName("td")[13].textContent;
      var str = obj.search(/blahblah (.*?)%/);


Jak w JS wyciągnąć to co jest zapisane pod (.*?) ?
Wszystko działa dobrze - wyciąga tekst z tej komórki, przeszukuje - zwraca 1, tylko nie wiem jak wyciągnąć to co jest w (.*?)
Grapp
 
Posty: 22
Z nami od: 29 października 2006, 15:55

Postautor: Ancestor » 01 listopada 2006, 22:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Grapp pisze:Odświeżenie -> F5
Przeładowanie -> klik w link :)

Właśnie jeżeli odświeżam to wykonuje się poprawnie, jeżeli przeładowywuje (patrz wyżej :)) to nie.

Możliwe, że tak, ale powiem tobie z pamięci. Musiałbym poszukać, a to możesz zrobić równie dobrze sam. ;)
edit: spróbuj onLocationChange

A co do reszty - z regexp to nie do mnie. :P
Ancestor
Moderator
 
Posty: 1799
Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25
Lokalizacja: Sopot

Postautor: Grapp » 02 listopada 2006, 09:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Heh okazało się, że miałem błąd w jeden z funkcji, i dlatego nie działało :P
Teraz działa :)

Szkoda, bo bardzo mi to potrzebne :\
Grapp
 
Posty: 22
Z nami od: 29 października 2006, 15:55

Postautor: helios » 04 listopada 2006, 20:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.0.7) Gecko/20060921 Ubuntu/dapper-security Firefox/1.5.0.7

Spróbuj użyć match albo exec.
match
exec
helios
 
Posty: 217
Z nami od: 10 sierpnia 2005, 18:15
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: Grapp » 04 listopada 2006, 22:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Dzięk, podziałało :)
Grapp
 
Posty: 22
Z nami od: 29 października 2006, 15:55

Postautor: Ancestor » 05 listopada 2006, 16:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Ancestor pisze:Nie ma czegoś takiego, jak contentDocument.nazwaRamki. Ramka to element, jak każdy inny, który też musisz znaleźć przy pomocy getElementById() lub podobnych.

Małe wyjaśnienie, bo chyba niechcący wprowadziłem ciebie w błąd.

Miałem na myśli, że choć oczywiście w normalnych warunkach można używać document.nazwaRamki, to ty nie możesz z tego skorzystać, ze względu na sposób, w jaki Firefox obsługuje niezaufaną zawartość.
Ancestor
Moderator
 
Posty: 1799
Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25
Lokalizacja: Sopot

Postautor: Grapp » 05 listopada 2006, 19:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Mówisz, że document.nazwaRamki zadziała?
A jeśli za pomocą wtyczki wrzucę <script type="text/javascript"> funckje ...</script> do kodu strony, to zadziała?

Hmm no to muszę się tym pobawić :)
Grapp
 
Posty: 22
Z nami od: 29 października 2006, 15:55

Postautor: Ancestor » 05 listopada 2006, 20:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Grapp pisze:Mówisz, że document.nazwaRamki zadziała?

Pffff, czy ja coś piłem? window.nazwaRamki
A jeśli za pomocą wtyczki wrzucę <script type="text/javascript"> funckje ...</script> do kodu strony, to zadziała?

Wg dokumentacji - wtedy tak. Natomiast jest jeszcze window.frames, które jest tablicą wszystkich ramek.
Ancestor
Moderator
 
Posty: 1799
Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25
Lokalizacja: Sopot

Postautor: Grapp » 05 listopada 2006, 20:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Mam:

Kod: Zaznacz cały
   var test = window.nazwaRamki.getElementById("test");
   alert(test);


ale konsoli FF wyrzuca mi, że window.nazwaRamki has no properties, tak jakby nie znalazło ramki?
Grapp
 
Posty: 22
Z nami od: 29 października 2006, 15:55

Postautor: Ancestor » 05 listopada 2006, 20:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Grapp pisze:Mam:

Kod: Zaznacz cały
   var test = window.nazwaRamki.getElementById("test");
   alert(test);


ale konsoli FF wyrzuca mi, że window.nazwaRamki has no properties, tak jakby nie znalazło ramki?

Tak. Wygląda na to, że to nie działa. Bardzo możliwe, bo tego nigdy nie stosowałem, a tylko o tym słyszałem. :P
Ancestor
Moderator
 
Posty: 1799
Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25
Lokalizacja: Sopot

Poprzednia

Wróć do Programowanie z użyciem technologii Mozilli

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dexter, Exabot [Bot], Google [Bot], KrystianK

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: