MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Focus i czyszczenie paska adresu

Projektowanie aplikacji i rozszerzeń opartych na technologiach Mozilla Foundation: XUL, JavaScript, XPCOM, XBL i innych

Moderator: Pomocy?!

Focus i czyszczenie paska adresu

Postautor: Grzegorz » 23 września 2010, 12:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.10) Gecko/20100914 Firefox/3.6.10

Wie ktoś jak za pomocą JavaScriptu wyczyścić zawartość paska adresu i umieścić w nim kursor? Mam lokalną stronę startową i przy otwarciu nowej karty pasek adresu jest zajęty przez (dajmy na to) adres 'C:\start.html' i nieaktywny. Jakieś propozycje?
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: Focus i czyszczenie paska adresu

Postautor: Mirek » 23 września 2010, 16:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.10) Gecko/20100914 Firefox/3.6.10

Kod: Zaznacz cały
<body onload=alert("Wcisnij F6, a następnie DELETE");>
- to zdecydowanie nie to, o co Ci chodzi :P - ale z poziomu JS na stronie nie da się czegoś takiego zrobić. Od wyczyszczenia paska adresu już tylko krok do wpisania tam czegoś (phishingowatego). Możesz np. na swojej stronie startowej dorzucić pseudo pasek adresu w postaci pola tekstowego i na nim ustawiać focus, a przy "wysyłaniu" tego formularza otwierać wpisany adres (document.location.href = textfield.value; - ale wtedy tracisz funkcjonalność urlbara - zostaje tylko jego namiastka w postaci pamięci formularzy.
Albo po prostu przerobić rozszerzenie i dodać tam coś w stylu: gURLBar.focus(); (jeśli autor rozszerzenia tego nie chce zrobić).
Mirek
Moderator
 
Posty: 2151
Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Odp: Focus i czyszczenie paska adresu

Postautor: Grzegorz » 24 września 2010, 07:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.10) Gecko/20100914 Firefox/3.6.10

Kod: Zaznacz cały
Wcisnij F6, a następnie DELETE

Rozbawiłeś mnie :) Dzięki za informację, że nie da się tego zrobić z poziomu JS - szukałem i głowiłem się czy to w ogóle możliwe, teraz już wiem.

Do tej pory spotkałem się z możliwością zablokowania paska adresu z poziomu strony (patrz: Oracle Secure Enterprise Search¹, sądziłem że można go też wyczyścić (na tym zależy mi najbardziej).

¹ Po załadowaniu strony search.oracle.com, pasek adresu oraz wyszukiwarka pod "Ctr+K" przestaje reagować na klawisz Enter w normalny sposób. Tzn. zamiast wczytać nowy URL, odświeża istniejącą kartę... [więcej]
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: Focus i czyszczenie paska adresu

Postautor: Mirek » 24 września 2010, 12:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.10) Gecko/20100914 Firefox/3.6.10

Tamta strona przypisuje swoją akcję dla klawisza Enter - i niestety Enter jest przychwytywany także wtedy, gdy kursor jest poza samą stroną (czyli np. pasek adresu, wyszukiwania. Niestety, ale można to wykorzystać w niecny sposób (już mam gotowy PoC :twisted:) - więc zgłoszę to dziś na bugzilli.
Mirek
Moderator
 
Posty: 2151
Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37


Wróć do Programowanie z użyciem technologii Mozilli

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: