MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

dodatek do mozilli -- jak sie robi ??

Projektowanie aplikacji i rozszerzeń opartych na technologiach Mozilla Foundation: XUL, JavaScript, XPCOM, XBL i innych

Moderator: Pomocy?!

dodatek do mozilli -- jak sie robi ??

Postautor: e404e » 20 listopada 2003, 16:34

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

1. czy trudno jest napisac dodatek do mozilli ???? i co jest do tego potrzebne oprocz wiedzy .

2. A mzoe ktos chial by poksperymentowac i zrobic ze mna taki pomysl .

mozilla wczytuje strone z netu , przekazuje ta strone do mojego dodatku , moj dodatek przeprowadza operacjie i kaze zminiony kod wswietlic mozilli ,

3. chce zrobic cos takiego jak "Stream Html" -- teraz jest strona , jak chce przejsc do podstrony to klikam link i pojawia sie nowa strona ( a zazwyczaj cale opis strny zazwyczaj w danynej witrynie wyglada tak samo -- zminia sie tylko tresc ) .

kazdy element html ( jak dim tabela ) miala by swoja wlasna unikalna nazwe .

moim dodatku sciagala by sie strona. jezeli knikne na link to nie sciaga sie podstrona tylko element z trescia i co nalezy zminic na juz isniejacej stronie . oczywiscie trzeba przystosowac do tego serwer .

ktos jest chetny ???
e404e
 

Re: dodatek do mozilli -- jak sie robi ??

Postautor: marcoos » 20 listopada 2003, 17:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

e404e pisze: moim dodatku sciagala by sie strona. jezeli knikne na link to nie sciaga sie podstrona tylko element z trescia i co nalezy zminic na juz isniejacej stronie
ktos jest chetny ???


Ale takie coś już istnieje (i ma szersze zastosowanie niż tylko dociąganie elementów z treścią). Co więcej, jest to zaimplementowane w samej Mozilli, nie trzeba do tego żadnego dodatku.

http://devedge.netscape.com/viewsource/2003/wsdl/01/
http://devedge.netscape.com/viewsource/2003/soap/01/
http://www.w3.org/TR/wsdl

Do zrobienia dodatku do Mozilli potrzebujesz:
- znajomości XML (w tym: XUL, XBL, RDF) oraz CSS
- dobrej znajomości JavaScriptu
- dobrego edytora tekstu
- ZIPa (żeby zapakować wszystko do *.jar)

Nie jest potrzebne żadne konkretne oprogramowanie (oczywiście poza Mozillą i/lub *birdem).
marcoos
Moderator
 
Posty: 2227
Z nami od: 12 października 2002, 10:25
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Użytkownik » 20 listopada 2003, 19:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5) Gecko/20031007

Ale czy coś takiego jest samo w sobie możliwe?
Użytkownik
 
Posty: 280
Z nami od: 21 września 2003, 08:58
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Ludwik » 20 listopada 2003, 19:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Użytkownik pisze:Ale czy coś takiego jest samo w sobie możliwe?


Patrz linki podane przez marcoosa i nie zadawaj pytań na które odpowiedzi masz nad nimi ;)
Ludwik
Moderator
 
Posty: 2908
Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Re: dodatek do mozilli -- jak sie robi ??

Postautor: e404e » 21 listopada 2003, 08:53

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

marcoos pisze:
Do zrobienia dodatku do Mozilli potrzebujesz:
- znajomości XML (w tym: XUL, XBL, RDF) oraz CSS
- dobrej znajomości JavaScriptu
- dobrego edytora tekstu
- ZIPa (żeby zapakować wszystko do *.jar)

Nie jest potrzebne żadne konkretne oprogramowanie (oczywiście poza Mozillą i/lub *birdem).


nie za bardzo rozumiem ta dokumentacjie ( wolal bym wiecej ale prostrzych przykladow , np prosty dodatek ktory zaminia wszystkie male literki 'a' na duze ) .
xul , xbl ,rdf -- wogole nie znam .
czy ta java o ktorej mowisz to ma byc na stronie wrzucona czy przgladarka ja jakos wchlonie ( czyli bedzie to wygladalo tak jak "edytor stron " w mozilli -- gdzie otkrylem ze caly skrypt chodzi na jaie ( przez co stal sie na moim kompie bardzo wolny ) , zaczolem tez podejrzewac ze na javie script odbywa sie tez edytowanie listow ( tryb tekstowy ) -- ale jeszcze nie mam na to zadnych dowodow ) .

czy moze ktos ma jakies swoje dodatki i chial by udostepnic ich kody ( i prostrzy dodatek tym bardziej mi bedzie uzytecny ) . ewentualnie linki do stron gdzie moge przejsc jakis krs tworzenia dodatku do mozilli . ( ewentualnie hasla specyficze do tego aby odszukac w necie )
e404e
 

Postautor: lenrock » 21 listopada 2003, 10:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

wszystkie dodatki do mozilli mają w sobie dostępne swoje kody żródłowe. Dodatki są one rozprowadzane jako plik xpi co faktycznie jest tylko archiwum zip inaczej nazwanym , w środku czasem jeszcze są pliki jar czyli też takie zip'y. A tak to wszystko są to pliki tekstowe wieć wgląd do kodu moższ mieć zawsze.

A teraz coś o budowie dodatku.
Dodatek mozna spokojnie podzielić na część stanowiącą jego wygląd zewnętrzny (GUI) który tworzysie przy pomocy języka XUL i CSS . CSS tłumaczyć chyba nie trzeba . XUL to zaś język o prostej budowie więc i łatwo sie go nauczyć.
A teraz główną częścią dodatków jest właściwie kod Java Script zawarty wśrodku . Dodatkowo mozna jeszcze w tym kodzi java script używa się specjalych "wtyczek" XPCOM - pozwalających na rozszerzenie możliwości działania o informacje z Mozilli i systemów .
Ogólnie to polecam zobaczyć:
- http://books.mozdev.org/chapters/index.html -książka o tworzeniu aplikacji dla mozilli , krótka.
- sam serwis www.mozdev.org jest to taki mini sf.net dla twórców aplikacji dla Mozilli jak się zapiszesz na listę mailingową na której są wszyscy twórcy dodatków to zawsze możesz dostać profesjonalną pomoc , ale najpierw zalecam zapoznanie się z podstawami samemu.
- http://www.xulplanet.com/ - tu znajdziesz kolejne tutoriale jak i wypis XPCOM .
A najlepiej jak się zapoznasz z językiem Java Script bo jednak moim zdaniem to jest podstawa.
lenrock
Moderator
 
Posty: 966
Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Gość » 21 listopada 2003, 13:30

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; Win 9x 4.90; Avant Browser [avantbrowser.com])

lenrock pisze:wszystkie dodatki do mozilli mają w sobie dostępne swoje kody żródłowe. Dodatki są one rozprowadzane jako plik xpi co faktycznie jest tylko archiwum zip inaczej nazwanym , w środku czasem jeszcze są pliki jar czyli też takie zip'y. A tak to wszystko są to pliki tekstowe wieć wgląd do kodu moższ mieć zawsze.
.


troche to wszystko skomplikowane . a ja chce zrobic prosty dodatek .

z tego co przegladalem to latwiej mi bedzie napisac specialny program ktory baedzie sie laczyl z netem i w proty spsob przetstawial dane uzytkownikowi niz zrobienie takiego dodatku ( tylko to by bylo mnozenie bytow ) .
Gość
 

Re: dodatek do mozilli -- jak sie robi ??

Postautor: marcoos » 21 listopada 2003, 14:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

e404e pisze:czy ta java o ktorej mowisz to ma byc na stronie wrzucona czy przgladarka ja jakos wchlonie ( czyli bedzie to wygladalo tak jak "edytor stron " w mozilli -- gdzie otkrylem ze caly skrypt chodzi na jaie ( przez co stal sie na moim kompie bardzo wolny )


Tu nie ma żadnej Javy. Ani linijki kodu w Javie. Ponadto, ja o żadnej Javie nie pisałem w tym wątku, więc nie wiem czemu sugerujesz coś innego. :)
marcoos
Moderator
 
Posty: 2227
Z nami od: 12 października 2002, 10:25
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Olhado/256 » 21 listopada 2003, 21:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20031007

marcoos => nie udawaj Greka, dobrze wiesz, że początkujący słusznie i logicznie rozumieją JavaScript jako skrypt Javy :P
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3878
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: marcoos » 21 listopada 2003, 21:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Olhado/256 pisze:marcoos => nie udawaj Greka, dobrze wiesz, że początkujący słusznie i logicznie rozumieją JavaScript jako skrypt Javy :P


Ani słusznie, ani logicznie. Czy np. biskup jest podwójnym skupem? :D
marcoos
Moderator
 
Posty: 2227
Z nami od: 12 października 2002, 10:25
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Olhado/256 » 22 listopada 2003, 12:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20031007

Tak to się możemy kłócić ad mortem defecatum. Oczywiście, że biskup nie jest podwójnym skupem, ale samo słowo sugeruje, że jest. Zresztą czy to ważne? Prawda jest taka, że początkujący z reguły mylą JavaScript z Javą.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3878
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Użytkownik » 22 listopada 2003, 14:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5) Gecko/20031007

Nie ma nic po PL? Nie znam zbyt dobrze angielskiego...
Użytkownik
 
Posty: 280
Z nami od: 21 września 2003, 08:58
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Domel » 22 listopada 2003, 15:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4; MultiZilla v1.5.0.2j) Gecko/20030624

Olhado/256 pisze: Prawda jest taka, że początkujący z reguły mylą JavaScript z Javą.

Dlatego powinno sie mowic prawdziwa (ustandaryzowana) nazwe czyli EMCAScript.
Domel
 
Posty: 2252
Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Lokalizacja: Białystok

Postautor: Domel » 22 listopada 2003, 15:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4; MultiZilla v1.5.0.2j) Gecko/20030624

Użytkownik pisze:Nie ma nic po PL? Nie znam zbyt dobrze angielskiego...

Ale co PL. Zgaduje chodzi o lokale/jezyki? Jesli tak to pocztyaj RFC1766
A jesli chodzi o kody krajow to jest ISO639
Domel
 
Posty: 2252
Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Lokalizacja: Białystok

Postautor: marcoos » 22 listopada 2003, 16:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Domel pisze:Dlatego powinno sie mowic prawdziwa (ustandaryzowana) nazwe czyli EMCAScript.


ECMAScript, jeśli już. :)

Problem z nazwą "ECMAScript" jest taki, że ECMAScript to tylko core JS. Tzn. że JS to ECMAScript rozbudowany o dodatkowe obiekty i metody. I że są języki zgodne z ECMAScript, ale nie bedące JavaScriptem/JScriptem, choćby makromediowy ActionScript.

No i o tym, że JS to nadzbiór ECMAScriptu wiedzą tylko nieliczni. Większości ludzi nic to słowo nie mówi.
marcoos
Moderator
 
Posty: 2227
Z nami od: 12 października 2002, 10:25
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Domel » 22 listopada 2003, 16:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4; MultiZilla v1.5.0.2j) Gecko/20030624

marcoos pisze:No i o tym, że JS to nadzbiór ECMAScriptu wiedzą tylko nieliczni. Większości ludzi nic to słowo nie mówi.

Fakt. Trudno ECMA traktowac jak W3C. Ale moze jednak warto poslugiwac sie nazwa XHTML w przypadku gdy w dokumencie mamy znacznik marquee niz MSXHTML. Podobnie jest z JS. Moze warto znalesc wspolny mianownik dla JScript i JavaScript bo wynalaski blink i marquee nic dobrego nie przyniosly...
Domel
 
Posty: 2252
Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Lokalizacja: Białystok

Postautor: Użytkownik » 22 listopada 2003, 18:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5) Gecko/20031007

Przepraszam, zaczeło się od dyskudji na temat dodatków do Mozilli, a skończyło się na tym, czy ECMA z czym, a z czym nie jest zgodny, nie mówiąc już o tym co z czego się wywodzi itd.
Domel pisze:
Użytkownik pisze:Nie ma nic po PL? Nie znam zbyt dobrze angielskiego...
Ale co PL. Zgaduje chodzi o lokale/jezyki? Jesli tak to pocztyaj RFC1766
A jesli chodzi o kody krajow to jest ISO639

Nie, codzi o coś, co jest po polsku, gdyż
1. Nie umiem sam "ręcznie" tego przetłumaczyć
2. "Maszynowo" wychodzi z tego bełkot całkowity...
Użytkownik
 
Posty: 280
Z nami od: 21 września 2003, 08:58
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: quiris » 24 listopada 2003, 15:20

Przeglądarka: Opera/7.23 (Windows NT 5.0; U) [en]

Domel pisze:
marcoos pisze:No i o tym, że JS to nadzbiór ECMAScriptu wiedzą tylko nieliczni. Większości ludzi nic to słowo nie mówi.

Fakt. Trudno ECMA traktowac jak W3C. Ale moze jednak warto poslugiwac sie nazwa XHTML w przypadku gdy w dokumencie mamy znacznik marquee niz MSXHTML. Podobnie jest z JS. Moze warto znalesc wspolny mianownik dla JScript i JavaScript bo wynalaski blink i marquee nic dobrego nie przyniosly...

Jako ciekawostkę podam, że w Operze 6.x dla Linuksa była używana nazwa ECMAScript na określenie JavaScriptu. Ech... Ile można by nieporozumień uniknąć, gdyby nazwa JavaScript nie była podobna do nazwy Java. Już mi się znudziło po raz milion pieńcetny tłumaczenie, że Java != JavaScript.
quiris
 
Posty: 659
Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Użytkownik » 24 listopada 2003, 15:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5) Gecko/20031007

quiris pisze:
Domel pisze:
marcoos pisze:No i o tym, że JS to nadzbiór ECMAScriptu wiedzą tylko nieliczni. Większości ludzi nic to słowo nie mówi.

Fakt. Trudno ECMA traktowac jak W3C. Ale moze jednak warto poslugiwac sie nazwa XHTML w przypadku gdy w dokumencie mamy znacznik marquee niz MSXHTML. Podobnie jest z JS. Moze warto znalesc wspolny mianownik dla JScript i JavaScript bo wynalaski blink i marquee nic dobrego nie przyniosly...

Jako ciekawostkę podam, że w Operze 6.x dla Linuksa była używana nazwa ECMAScript na określenie JavaScriptu. Ech... Ile można by nieporozumień uniknąć, gdyby nazwa JavaScript nie była podobna do nazwy Java. Już mi się znudziło po raz milion pieńcetny tłumaczenie, że Java != JavaScript.

JavaScript pochodzi od Javy i był to (chyba) jeden z chwytów marketingowych. Zresztą po Javie odziedziczył składnie i wiele innych rzeczy.
Użytkownik
 
Posty: 280
Z nami od: 21 września 2003, 08:58
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: quiris » 24 listopada 2003, 16:02

Przeglądarka: Opera/7.23 (Windows NT 5.0; U) [en]

Użytkownik pisze:
quiris pisze:Jako ciekawostkę podam, że w Operze 6.x dla Linuksa była używana nazwa ECMAScript na określenie JavaScriptu. Ech... Ile można by nieporozumień uniknąć, gdyby nazwa JavaScript nie była podobna do nazwy Java. Już mi się znudziło po raz milion pieńcetny tłumaczenie, że Java != JavaScript.

JavaScript pochodzi od Javy i był to (chyba) jeden z chwytów marketingowych. Zresztą po Javie odziedziczył składnie i wiele innych rzeczy.

Hę... Poproszę o źródła tych rewelacji. Java z JavaScriptem ma wspólną tylko nazwę. To są różne języki: Java Myths: Is Java the Same Thing As JavaScript?
quiris
 
Posty: 659
Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Następna

Wróć do Programowanie z użyciem technologii Mozilli

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: