MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Nowy instalator dodatkow dla FX09 i TB 07

Projektowanie aplikacji i rozszerzeń opartych na technologiach Mozilla Foundation: XUL, JavaScript, XPCOM, XBL i innych

Moderator: Pomocy?!

Nowy instalator dodatkow dla FX09 i TB 07

Postautor: lenrock » 16 czerwca 2004, 20:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

Mam pare pytan na ktore będę pewnie szukal odpowiedzi metoda prob i błedów , ale może ktoś potrafi mi pomoc od razu .Ostatnio nie mam za dużo czasu na takie zabawy (sesja :( ) a będzie trzeba jakoś dostosować do nowego instalatora dodatki które zostały dotychczas spolszczone i bedzie z tym troche roboty :
- Czy da się instalować dodatki do katalogu przeglądarki ? (adminitratorów raczej nie ucieszy instalacja wyłącznie do profilu)
- Czy da się instalować dodatki nie spakowane w jar'a ?
- Czy opisy w instalatorze są w UTF-8 ?
- Po co jest ten nr GUID i jak rozsądnie tego używać / generowac ?
- Czy jest możliwa jakaś interakcja jeszcze , bo np bardzo fajna rzeczą była możliwość zrobienia pytania czy rejetrować en-US langpack czy zarejetrować tylko pl-PL , a teraz jest bez pytan .
- Czy dałoby się może naszą Wiki nauczyc generować plik o stałej nazwie który przy okazji byłby rdf'em z zapisanymi uaktualnieniami dodatków .
- czemu zniknęła opcja "wyłącz" dodatek (dla mnie była przydatniejsza niż "odinstaluj")
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Re: Nowy instalator dodatkow dla FX09 i TB 07

Postautor: Gość » 16 czerwca 2004, 21:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

lenrock pisze:- czemu zniknęła opcja "wyłącz" dodatek (dla mnie była przydatniejsza niż "odinstaluj")

dlaczego to nie wiem, ale to cos rozwiazuje problem w jakis tam sposob...
Gość

Postautor: Gość » 16 czerwca 2004, 21:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

Gość

Postautor: prefiks » 16 czerwca 2004, 23:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.8.0+

lenrock pisze:Mam pare pytan na ktore będę pewnie szukal odpowiedzi metoda prob i błedów , ale może ktoś potrafi mi pomoc od razu .Ostatnio nie mam za dużo czasu na takie zabawy (sesja :( ) a będzie trzeba jakoś dostosować do nowego instalatora dodatki które zostały dotychczas spolszczone i bedzie z tym troche roboty :
- Czy da się instalować dodatki do katalogu przeglądarki ?

Tak, teraz robi sie to z lini komend ./firefox -install-global-extension <sciezka>

lenrock pisze:- Czy da się instalować dodatki nie spakowane w jar'a ?

Z tego co wiem to nie.

lenrock pisze:- Czy opisy w instalatorze są w UTF-8 ?

Tak, niestety zdaje się że narazie nie można dodawać opisów w kilku językach równocześnie.

lenrock pisze:- Po co jest ten nr GUID i jak rozsądnie tego używać / generowac ?

uuidgen (przynajmniej na linuksie). Ma to na celu zapobiec konfliktom z nazwami.

lenrock pisze:- Czy jest możliwa jakaś interakcja jeszcze , bo np bardzo fajna rzeczą była możliwość zrobienia pytania czy rejetrować en-US langpack czy zarejetrować tylko pl-PL , a teraz jest bez pytan .

Nie da rady, starsza metoda jest zdecydowanie bardziej elastyczna.

lenrock pisze:- czemu zniknęła opcja "wyłącz" dodatek (dla mnie była przydatniejsza niż "odinstaluj")

Taka opcja jest w menu kontekstowym.
prefiks

Z nami od: 30 grudnia 2002, 01:45

Postautor: Pitreck » 17 czerwca 2004, 00:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040429 Firefox/0.8.0+ (Pitreck)

lenrock pisze:- Po co jest ten nr GUID i jak rozsądnie tego używać / generowac ?

Z tego co wiem ulatwia rejestracje dodatkow, ich (auto) aktualizacje oraz usuwanie. Ja GUID dla Phoenity Modern wygenerowalem za pomoca narzedzia MS.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: lenrock » 17 czerwca 2004, 00:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

>prefiks - dzięki wielkie za wyjaśnienia i pomoc .
Trochę szkoda mi tych tylko z jar'em dodatków , będzie ciężko Spiderzillę dostosować .

Jak rozumiem numer GUID - jest po prostu losowym numerem wytworzonym z generatora .

Dla wprawy wykonałem sobie właśnie dostosowanie Moztweaka1.2.2a pod Fx 0.9 , nie dość że się instaluje to ma i okno preferencji z ustawieniami ;) Chętni do testowania tej nieoficjalnej wersji mogą ją pobrać z http://www.ee.pw.edu.pl/~misiejuk/mozil ... 1.2.2b.xpi (przypominam że jest to tylko mała modyfikacja dodatku stworzonego przez Marka Wawocznego)

Nie podoba mi sie przy tym GUID że jak się instaluje dodatek (lub uaktualnienie) z tym samym numerem to Firefox się zawiesza podczas instalacji , więc przed niczym mnie nie chroni :( .

UPDATE - tak ,tak potweirdzam , tuningowanie silnika Gecko na Fxie działa bardzo dobrze :wink:
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Wróć do Programowanie z użyciem technologii Mozilli