MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Nieaktywne pole "zapamiętaj tę decyzję dla wszystkich p

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Odp: Nieaktywne pole "zapamiętaj tę decyzję dla wszystkich p

Postautor: beata072 » 15 września 2012, 20:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:14.0) Gecko/20100101 Firefox/14.0.1

W sumie u Ciebie problem dotyczył plików JPG, przy których normalnie tę opcję można zaznaczyć, więc pewnie dlatego udało Ci się to naprawić. W przypadku mniej popularnych formatów czy jakichś dziwnych "nagłówków serwera", o których mowa w wątku z podanego przeze mnie linka, chyba nie ma rozwiązania.
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Postautor: thi » 16 września 2012, 22:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:15.0) Gecko/20100101 Firefox/15.0.1

Nie dało się zmienić w żaden sposób ustawienia dla ściągania jpg poprzez standardowe ustawienia przeglądarki. Być może ściągnąłem jakiś dodatek, nie wiem jednak tak naprawdę co to spowodowało. Na pewno nie były to opcje -> aplikacje ani też wybranie domyślnej akcji dla jpg.
Jedynym pewnym ale trudnym sposobem jest "ręczna" edycja mimetypes.rdf lub skopiowanie pliku w którym to jest ustawione.
thi

Postautor: samurai.jerry » 21 grudnia 2013, 01:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:26.0) Gecko/20100101 Firefox/26.0

Witam!

Ja ten problem rozwiązałem w taki sposób, że uruchomiłem rejestr systemu (Uruchom->regedit), następnie CTRL+Home (żeby szukał od początku rejestru), potem CTRL+F (Find=znajdź, słowa, klucze, etc.) i w pole edit wpisałem to rozszerzenie pliku jakie mnie interesuje. Teraz tak... Dajmy na to, że domyślnie jakiś plik o rozszerzeniu "jplik" (jakiś plik) otwierany jest za pomocą programu "JProgram" (jakiś program) i wtedy gdy próbujemy coś ściągnąć z netu to firefox pobiera dane z rejestru systemu co ma z takim plikiem zrobić, np. ściągamy 01.jplik a firefox patrzy w rejestr a tam ma napisane, że ten plik jest domyślnie otwierany przez JProgram. Wówczas firefox nie pytając nas o zdanie zakłada, że chcemy go tymże programem uruchomić (a tego właśnie nie chcemy), no i uniemożliwia nam zaznaczenie opcji zapamiętania na przyszłość. Wtedy wystarczy WYKASOWAĆ DOMYŚLNE dane dla rozszerzenia tego pliku w rejestrze, czyli:
1. Otwieramy rejestr (Uruchom->regedit)
2. Robimy kopię rejestru (tak na wszelki wypadek).
3. Wyszukujemy w rejestrze rozszerzenie pliku (CTRL+F, w pole edit wpisać np."jplik") ->ENTER
4. Rejestr znajduje w jakimś tam kluczu, ciągu (etc) rozszerzenie i informację, że jplik skojarzony jest z JProgram.
5. Wchodzimy w to pole, gdzie będzie po kliknięciu będzie zaznaczone JProgram i tą informację kasujemy (naciskamy Delete) - UWAGA! Nie radzę kasować wszystkiego co skojarzone jest z rozszerzeniem pliku, a jedynie skojarzenie do programu, którego firefox traktuje jako domyślny.
6. Po przeanalizowaniu całego rejestru (czasem to "trochę" czasu zajmuje) zamykamy rejestr.
7. Restartujemy komputer.

Pozdrawiam! Jarek
samurai.jerry

Poprzednia

Wróć do Przeglądarka Firefox