MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Złe działanie strony

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Złe działanie strony

Postautor: PeeWuu » 16 kwietnia 2014, 15:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

Witam, mam problem z wyświetlaniem strony http://rozklad.zdkium.walbrzych.pl/ pojawia się u mnie coś takiego
Wcześniej strona normalnie działała u mnie. Dzieje się to od jakiegoś czasu tak jakby samo z siebie. Metodą prób i błędów (stwarzałem nowy profil firefoxa i na nim było wszystko ok) doszedłem do tego, że plik prefs to powoduje, a dokładniej któraś z tych linijek:
Kod: Zaznacz cały
user_pref("flashgot.media.YouTube.decode_signature_func", "/* Not encoded. */ if (params.stream.sig) { return params.stream.sig; } /* 2014-04-16: https://s.ytimg.com/yts/swfbin/player-vflj8NE0I/watch_as3.swf */ var s = params.stream.s; if (!s) { return ''; } var swap = params.swap; var a = s.split(''); swap(a, 23); a.reverse(); a = a.slice(2); swap(a, 55); a = a.slice(2); return a.join('');");
user_pref("flashgot.media.YouTube.decode_signature_func.auto.last_update_ok", true);
user_pref("flashgot.media.YouTube.decode_signature_func.auto.last_update_time", 1397648247);
user_pref("flashgot.media.YouTube.decode_signature_func.timestamp", 16172);
user_pref("flashgot.media.dm", "FlashGet 2.x");
user_pref("flashgot.media.iconInstalled", true);
user_pref("flashgot.multiDir", "C:\\Users\\PeeWuu\\Desktop");
user_pref("flashgot.options.tabSelectedIndexes", "3");
user_pref("flashgot.recentDirs", "[\"C:\\\\Users\\\\PeeWuu\\\\Desktop\"]");
user_pref("flashgot.version", "1.5.5.98");
user_pref("font.internaluseonly.changed", true);
user_pref("gecko.buildID", "20140314220517");
user_pref("gecko.mstone", "28.0");
user_pref("gfx.direct3d.last_used_feature_level_idx", 1);
user_pref("idle.lastDailyNotification", 1397572776);
user_pref("intl.charsetmenu.browser.cache", "windows-1250, ISO-8859-2, windows-1252, UTF-8");
user_pref("network.cookie.cookieBehavior", 1);
user_pref("network.cookie.prefsMigrated", true);
user_pref("network.proxy.type", 4);

No i tu pojawia się pytanie do Was - co tu może być nie tak? Linijki flashgota raczej problemem nie są, może to ostatnie - network proxy?
Załączam także mój cały plik prefs http://speedy.sh/TghSR/prefs.js

I jeszcze mam dodatkowe pytanie na które w ogóle nie znam recepty. Otóż filmy coś typu click to play (strony tvn24, dzień dobry tvn) nie chcą się wyświetlać. Klikam na przycisk play i nic się nie dzieje. Tworzenie nowego profilu firefox nie pomaga, reinstall flasha (z początku myślałem że to jego wina) też nic nie daje. Na chrome sprawdzałem i działają normalnie.

Liczę na odpowiedź, pozdrawiam
PeeWuu

Odp: Złe działanie strony

Postautor: Mirek » 16 kwietnia 2014, 20:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

Właściwie wykonałeś prawie całą robotę, żeby ustalić przyczynę - u mnie dzieje się dokładnie to samo - i podobnie jak Ty, mam wyłączone ciasteczka z innych stron (network.cookie.cookieBehavior = 1). Można albo zezwolić (tj. wrócić do wartości 0), albo otwierać stronę bezpośrednio, bez żadnych ramek (jak podejrzysz źródło strony, znajdziesz bezpośredni adres: http://62.87.160.206:81/).
Tylko zamiast grzebać w pliku prefs.js - wygodniej i bezpieczniej jest zmieniać ustawienia przez stronę about:config - większość nie wymaga nawet restartu przeglądarki.
A w przypadku tego konkretnego ustawienia, dotyczącego ciasteczek, można oczywiście edytować je przez Firefox/Narzędzia -> Opcje -> Prywatność -> Historia.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: PeeWuu » 16 kwietnia 2014, 22:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

Wielkie dzięki. Nigdy bym się nie spodziewał że mam wyłączone cookies, myślałem że mam włączone bo nie przypominam sobie żebym je wyłączał...Mniejsza o to, jeszcze raz dzięki

A co do drugiego problemu to jednak trochę skłamałem, tworząc nowy profil jednak filmiki się odtwarzają normalnie. Znów metodą prób i błędów sprawdzałem który plik to powoduje i wychodzi na to że nadal coś z tym prefs jest nie tak. Już dosłownie rzygam tym sprawdzaniem plików tą moją metodą ;D za dużo zżera czasu i nerwów.
Mirku, doradzisz coś w sprawie mojego drugiego problemu? Nie ukrywam, że jest on tak samo uciążliwy jak mój poprzedni, mam nadzieję że też tak samo banalny.
PeeWuu

Postautor: Mirek » 16 kwietnia 2014, 22:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

Ciasteczka przy tamtym ustawieniu też masz włączone - jedyne co, że zablokowane są tzw. 3rd party cookies - czyli z innych stron, niż ta, którą aktualnie odwiedzasz. Zazwyczaj używane są do śledzenia internautów (w uproszczeniu: szukałeś informacji o aparatach na jednej stronie i nagle na każdej innej są reklamy aparatów).

Natomiast jeśli chodzi o drugi problem, to potrzebowałbym więcej informacji - np. screen jak u Ciebie wyglądają te elementy przed kliknięciem oraz informacja, czy się jakoś zmieniają po kliknięciu. No i może na początek, czy to samo dzieje się w trybie awaryjnym.
Mirek
Moderator

Postautor: PeeWuu » 17 kwietnia 2014, 11:30

Dobra, wychodzi na to że te filmiki nie odtwarzają się przez zainstalowanego adblocka, więc wydaje mi się wszystko wyjaśnione w tym temacie. Myślę, że już chyba nie jesteś w stanie mi pomóc, żeby tak skonfigurować adblocka żeby te filmy się odtwarzały nawet z reklamami jeśli to by było konieczne. W adblocku posiadam 4 filtry aktywne: easylist, easyprivacy,adblocklist.org, plgeneral jednak o to chodzi, że nie chciałbym rezygnować filtru/filtrów no ze względu na wyświetlanie reklam na innych stronach.
A jeśli chodzi o to, co mi się robi to po prostu gdy wciskam na środku znaczek play no to dosłownie nic się nie robi tylko mi znika ten przycisk. Oczywiście nie na wszystkich stronach takie coś się robi bo na np stornach xxx nie ma takiego problemu :D
Więc tak na koniec możesz jeszcze sypnąć jakąś dobrą radą/wskazówką typu po co mi "aż" 4 filtry że wystarczy mniej no i jeśli jesteś moderatorem to zamknij temat, bo wszystko zostało wyjaśnione.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam :)
PeeWuu

Postautor: Mirek » 17 kwietnia 2014, 13:43

Za pewne na którejś z list masz zablokowane AdOcean (obstawiałbym PLgeneral). A jak nie - to otwórz po prostu stronę z blokowanymi elementami, przyjrzyj się liście blokowanych elementów ([CTRL]+[SHIFT]+[V]) i poeksperymentuj z wyłączaniem aktywnych filtrów/reguł (po zmianie pamiętaj o odświeżeniu strony).
Mirek
Moderator

Postautor: PeeWuu » 17 kwietnia 2014, 19:11

Tak jak napisałeś - adocean znajduje się plgeneral. Pytanie czy da radę dodać wyjątek do filtra czy coś takiego, żeby móc go używać lecz bez tego adocean.
PeeWuu

Postautor: Mirek » 17 kwietnia 2014, 19:41

Właśnie to miałem na myśli - żeby wyłączyć tylko niepotrzebny filtr (a nie całą listę). Czyli albo znajdziesz i odznaczysz odpowiedni wpis w Ustawienia filtra..., albo znajdziesz go i klikniesz prawym przyciskiem na liście elementów, o której poprzednio pisałem, i tam go wyłączysz.
Mirek
Moderator

Postautor: PeeWuu » 17 kwietnia 2014, 20:15

W ustawieniach filtra nie da się edytować pojedynczego elementu, ale za to skrót ctrl+shift+v działa znakomicie. Przynajmniej teraz wiem na przyszłość, że w adblocku można swoje reguły ustawiać.
Kolejny raz, chyba już z 10, dzięki za pomoc ;) Nie mam więcej pytań.
pozdro
PeeWuu

Postautor: Mirek » 17 kwietnia 2014, 20:54

W ustawieniach filtra nie da się edytować pojedynczego elementu

Edytować nie, ale można aktywować/dezaktywować ("ptaszek" w kolumnie Aktywny).
Mirek
Moderator

Wróć do Przeglądarka Firefox