MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Błędnie wyświetlane znaki w Firefoksie

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Błędnie wyświetlane znaki w Firefoksie

Postautor: wiwi_eu » 23 maja 2014, 19:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0

Od pewnego czasu mam taki problem, że Firefox źle wyświetla znaki. Nie są to błędy z kodowaniem, bo wszystkie litery z polskiego alfabetu są, ale w niektórych miejscach wyświetla znaki jakby przesunięte o dwa miejsca w alfabecie. Problem zauważyłem m.in. na stronach na Facebooku i podstronie do pobierania dodatków w menedżerze.
Na przykład napis "Lubię to!" wygląda tak: "Nwdkę vq#". Nawet teraz okazało się, że na tym forum napisy "Podgląd" i "Wyślij" to odpowiednio "Rqfinąf" i "Y{śnkl". Gdy skopiuję taki tekst i wkleję do jakiegoś pola, pojawia się on prawidłowo napisany.
Uruchamiałem Firefoksa w trybie awaryjnym, przeinstalowywałem i w końcu utworzyłem nowy profil. Przez jakiś czas było dobrze, ale znowu pojawił się identyczny problem.
Obrazek
Co mógłbym jeszcze spróbować zrobić? Z góry dzięki ;)
wiwi_eu

Z nami od: 05 kwietnia 2009, 19:05

Odp: Błędnie wyświetlane znaki w Firefoksie

Postautor: dexter » 23 maja 2014, 20:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

Za pomocą Inspektora w Narzędziach deweloperskich sprawdź, czy ten komiczny błąd dotyczy jednej rodziny czcionek.

Sprawdź też w dodatkach, czy teściowa nie zainstalowała ci dodatku Szwedzki kucharz, czy jakiegoś podobnego :mrgreen:.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: wiwi_eu » 23 maja 2014, 20:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0

Wielkie dzięki! :D Problemem była czcionka Lucida Grande Bold, którą musiałem odinstalować. Jeśli komuś zależy na tej czcionce, warto wyciągnąć ją z instalatora Safari - ta wersja działa "chyba" bezproblemowo 8-)
wiwi_eu

Z nami od: 05 kwietnia 2009, 19:05

Postautor: Gie » 13 grudnia 2014, 08:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:34.0) Gecko/20100101 Firefox/34.0

Jakiś czas temu przeinstalowałem system. Zauważyłem że czasem na blogspocie, jeśli pojawią się litery z polskimi ogonkami są one inne niż reszta liter z wyrazu. Np. jeśli blog ma treści dla dorosłych i pojawi się komunikat "Ostrzeżenie dotyczące zawartości" to litery z ogonkami są pogrubione, jakby z innej czcionki. To wina strony, FF czy może systemu?
Gie

Z nami od: 06 listopada 2006, 09:13

Wróć do Przeglądarka Firefox