MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Zakładka do konkretnego fragmentu strony

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Zakładka do konkretnego fragmentu strony

Postautor: GregThomas » 15 czerwca 2015, 21:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101 Firefox/38.0

Witam

Od jakiegoś czasu szukam informacji na ten temat, ale nic nie znalazłem. Postanowiłem więc zapytać tutaj. Oczywiście korzystam z FireFoxa, o ile ma to jakieś znaczenie.

Często przeglądam strony ze zdjęciami, które działają na takiej zasadzie, że wyświetlają się do pewnego momentu, a kiedy przesuwa się pasek w dół, wtedy wyświetlają się kolejne posty, zdjęcia, artykuły itd. Tutaj macie przykładowy link do takiej strony https://vk.com/fedorshmidt ale na fejsie chyba jest tak samo (nie wiem bo nie korzystam). Często znajduję kolekcję genialnych fotografii, które ciągną się bez końca. Niestety za każdym razem jak chcę odwiedzić taką galerię to wyświetla mi się od samej góry, a ja przejrzałem już np. 250 fotek i aby odnaleźć tę ostatnią, na której się zatrzymałem, muszę ciągnąć paskiem w dół ładnych parę minut.

Do rzeczy: Czy można zapisać stronę tak, aby wyświetliła mi się dokładnie w konkretnym momencie jej przeglądania? Np przewiniętą do 50%, albo 80%.

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam!
GregThomas

Odp: Zakładka do konkretnego fragmentu strony

Postautor: beata072 » 16 czerwca 2015, 13:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101 Firefox/38.0

O, to ja się podłączę do pytania, bo mam tak samo, właśnie z przeglądaniem zdjęć np. w serwisie Flickr. W ogóle wkurza mnie to wczytywanie wyników w miarę przewijania, strasznie to niewygodne, a po pewnym czasie zaczyna zamulać przeglądarkę. Jakby tak był dodatek, który umożliwia zamianę tych tasiemców na kolejne podstrony, to by było jeszcze lepiej.
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Postautor: Senisde » 16 czerwca 2015, 13:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

Nieraz sam się spotykam z takimi stronami gdzie wszystko wyświetla się na jednej stronie, i otwiera się dalej po jechaniu w dół. Bywa tak że jak chce się powrócić do odpowiedniego momentu, to trzeba ciągnąć w dół od samego początku. Nie wiem jak wygląda to na innych takich stronach, ale na tej co podałeś, istnieje możliwość tego obejścia, i dodanie zakładki od miejsca od którego się skończyło. W ten sposób można przeglądać dalej z pominięciem tego co się przejrzało wcześniej. Na przykładzie tej strony... znajdujemy ilość postów (znajduje się ona w tym wypadku, zaraz pod opisem profilu - 2785 posts - klikamy na to, otworzy się inna strona z tymi samymi postami tylko ze na górze zostaną dopisane tzn. pod strony - 123 itd. Gdy będzie się przeglądać w dół one automatycznie będą się zmieniać - z 1 na 2 potem 3 i tak dalej. Na przykład doszło się do pewnego momentu i chciałoby się zakończyć na dziś, wyświetla się numer np. 17 - klikamy na tą 17 i dodajemy stronę do zakładki. W każdym momencie będziemy mogli wrócić do przeglądania dalej od tego momentu. Przykład... https://vk.com/wall2157423?offset=320&own=1

Pozdrawiam...
Senisde

Postautor: GregThomas » 16 czerwca 2015, 14:41

Strona, którą podałem nie była trafiona. Podam inny link http://mountainbikingactionshots.tumblr.com/ niestety nie wiem czy dacie radę go otworzyć bez rejestracji na Tumblr.

Czy naprawdę nie ma możliwości zapisania takiej długiej, często niekończącej się strony w wybranym momencie?
GregThomas

Postautor: dexter » 16 czerwca 2015, 15:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0

Chyba nie w ogólności. Trzeba obchodzić rozwiązania specyficzne dla witryny. Wypróbuj to rozszerzenie: https://addons.mozilla.org/en-us/firefo ... ite-scroll
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Gość » 16 czerwca 2015, 19:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:38.0) Gecko/20100101 Firefox/38.0

Dodam że tutaj w tych waszych przykładach można często kliknąć środkowym przyciskiem i otworzyć zdjęcie w nowej karcie. Ale już np. na instagramie każde zdjęcie otwiera się na tej samej karcie, nakłada na te miniatury, potem nie zawsze, ale często często po zamknięciu powiększonego też przesuwa się podgląd pozostałych miniatur w górę, które już widzieliśmy. Tak samo było na twitterze, gdzie jeśli się chciało przeczytać komentarze innych do danego tweeta to się na niego klikało otwierała się nowa strona w karcie, a potem powrót i oczywiście było wszystko od nowa. Teraz na szczęście można skopiować link do tweeta i otworzyć go sobie w nowej karcie. Ale rzeczywiście takie ciągłe doczytywanie stron bez ich numerowania jest strasznie uciążliwe i przypadkowe kliknięcie grozi katastrofą i potem powrotem na samą górę strony.
Gość

Postautor: GregThomas » 16 czerwca 2015, 23:38

Dzięki za tę wtyczkę to Tumblr'a, działa :). Zostaje jednak kwestia innych stron, które ciągną się bez końca w dół. Musi być jakieś rozwiązanie.
GregThomas

Postautor: beata072 » 17 czerwca 2015, 09:47

https://addons.mozilla.org/en-us/firefo ... te-scroll/ - znalazłam jeszcze taką, podobno działa też na inne strony, ale jeszcze nie sprawdzałam.
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Postautor: GregThomas » 18 czerwca 2015, 00:56

Niestety chyba nie działa. Sprawdzałem na Pinterest.com i paru innych stronach. Ale jak widać są jakieś wtyczki próbujące zwalczyć tasiemce, więc może jest jakaś dobra wśród nich :). Jak tylko coś uda mi się znaleźć to oczywiście dam znać.
GregThomas

Wróć do Przeglądarka Firefox