MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Pionowe paski przy odtwarzaniu filmów na YT

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Pionowe paski przy odtwarzaniu filmów na YT

Postautor: tom-asz » 16 lipca 2015, 08:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:39.0) Gecko/20100101 Firefox/39.0

Witam

Mam taki problem że na YT od czasu do czasu nie na wszystkich filmikach wyświetlają mi się takie pionowe paski wzdłuż na cały player trwa to od 1sec do kilku i w różnych momentach.

Obrazek

Posiadam najnowszą wersję FF jak i Adobe Flash system win7 x64 co to może być, wyłączałem wszystkie wtyczki itp nic to nie dawało

PS: próbowałem dawać na false to dom.ipc.plugins.enabled ale nic nie dało
PS2: miałem też problem z wyświetlaniem powiadomień z google czy YT ale zresetowanie wszystkich linie w about:config pomogło a pionowe pasy zostały nadal.
tom-asz

Odp: Pionowe paski przy odtwarzaniu filmów na YT

Postautor: Mirek » 18 lipca 2015, 04:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:39.0) Gecko/20100101 Firefox/39.0

Sprawdzałeś w trybie awaryjnym (czyli m.in. przy wyłączonej akceleracji sprzętowej)? Sterowniki karty graficznej masz zaktualizowane? Problem dotyczy tylko flashowego odtwarzacza czy w HTML5 występują te same problemy? Można jeszcze dla testu wyłączyć akcelerację sprzętową w ustawieniach Flasha.
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: tom-asz » 18 lipca 2015, 08:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:39.0) Gecko/20100101 Firefox/39.0

Posiadam najnowsze stery do grafiki itp najnowszego Adobe Flash jak i FF jednakże problem wciąż występuje.

Po wejściu w tryb awaryjny jak by zaczęło normalnie działać jednak po wyjściu z niego problem wrócił. W zakładce DODATKI / ROZSZERZENIA mam tylko wyłączonego AVAST ONLINE SECURITY, zakładka WYGLĄD to domyślna bez instalowanych innych. Filmik pokazuje jak to wygląda i jakie mam wtyczki.

PS: Idzie jakoś usunąć te rozszerzenie i wtyczki to mam tylko opcje wyłącz.1

https://www.youtube.com/watch?v=TQKsKH_ ... e=youtu.be
tom-asz

Postautor: Garu » 18 lipca 2015, 08:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:38.0) Gecko/20100101 Firefox/38.0

Usuną się, gdy odinstalujesz aplikacje i to dokładnie. Taki avast, czy java, dokuczają nawet, gdy wyłączone, a to aplikacje z najczęściej występującymi błędami. Zabezpiecz rozszerzeniem Disconnect i będzie spokój. Mam uBlock orygin + Disconnect i wchodzę na open game panel i nie widzę błędów.

Czy wtyczka Java będzie działać, gdy wtyczka Java DT zostanie wyłączona?
Tak. Wtyczka Java będzie nadal działać, mimo wyłączenia wtyczki Java DT.
Czy skrypt deployJava.js będzie działać, gdy wtyczka Java DT Toolkit zostanie wyłączona?
Tak. Skrypt deployJava.js zawiera niektóre czyste funkcje JavaScript, które będą nadal działać, mimo wyłączenia wtyczki Java DT Toolkit.

Javy tak mają, że aktualizowane, a stare wersje kwitną błędami. Total Uninstall aż się prosi...
Moje słowa starzeją się ze mną i prowadzą do ściany.
Garu

Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Postautor: tro » 18 lipca 2015, 09:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/43.0.2357.130 Safari/537.36 OPR/30.0.1835.125

Te zrzuty ekranu są tak małe, że nie widzę różnicy
tro

Z nami od: 08 marca 2013, 15:32

Postautor: Mirek » 18 lipca 2015, 10:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:39.0) Gecko/20100101 Firefox/39.0

A jak przy uruchamianiu z menu kontekstowego wybierzesz "Uruchom z procesorem graficznym -> nVidia/AMD" - to problem też występuje? Czy stery zintegrowanej grafiki też aktualizowałeś? - bo normalnie Fx z niej korzysta. Tylko w przypadku Intela bywa trochę dziwna sytuacja - bo po zainstalowaniu najnowszych sterowników z oficjalnej strony Windows wynajduje jakieś swoje alternatywne, niby nowsze sterowniki (w Menedżerze urządzeń, Karty graficzne, Intel, Aktualizuj oprogramowanie sterownika) - więc sprawdził bym na obu wersjach.
Jak to nic nie dało, to daj znać jak wygląda sytuacja przy wyłączonej akceleracji sprzętowej:
≡/Narzędzia -> Opcje -> Zaawansowane -> Ogólne, odznacz (testowo) Korzystaj z akceleracji sprzętowej, jeśli jest dostępna, ponownie uruchom Fx i sprawdź, czy problem występuje.

Dodatek Avasta usuwa się z poziomu ustawień antywirusa - wyłączając Ochronę przeglądarek.

PS: A tak z ciekawości - czemu uruchamiasz Firefoksa jako administrator?

@tro - różnica nie jest w tych małych "kółeczkach"/elipsach - tylko w prawie całym obrazie z odtwarzacza YT. Wg czasu odtwarzacz na górze i na dole powinno być to samo...
Mirek
Moderator

Postautor: tom-asz » 18 lipca 2015, 17:49

@Garu problem nie jest w samym panelu Open Game Panel jak byś nie zauważył tylko w odtwarzanym wideo na YT a że dałem przykład akurat w tym filmie to tylko zbieg okoliczności, u mnie też po wejściu na OGP wszystko ładnie chodzi :P

@tro jak Ci ładnie wytłumaczył Mirek screen obrazuje odtwarzacz a nie czas to zaznaczenie czasu było duże tylko forum nie pozwala na większe.

@Mirek wielkie dzięki po wyłączeniu "Korzystaj z akceleracji sprzętowej, jeśli jest dostępna" problem znikł nie wiem czy na stałem ale w tym danym filmie o tym czasie problem się nie pokazuje.
tom-asz

Postautor: Mirek » 18 lipca 2015, 23:30

A sterowniki zintegrowanej grafiki sprawdzałeś? Bo zawsze ciut lepiej, gdyby Fx jednak mógł korzystać z akceleracji. No i czy po uruchomieniu z drugą kartą graficzną problem też występował?
Mirek
Moderator

Postautor: tom-asz » 19 lipca 2015, 12:10

@Mirek jeszcze raz dzięki, faktycznie były nowsze stery do zintegrowanej grafiki Intel HD3000 nawet o tym nie pomyślałem sprawdzałem tylko do dedykowanej grafy jednak nic to nie zmieniło dalej to samo przy włączonym "Korzystaj z akceleracji sprzętowej, jeśli jest dostępna"

PPM na ikonę FF i wybór "Uruchom z procesorem graficznym" > procesor NVIDIA o dużej wydajności i włączonej akceleracji problem znikł.

Żeby nie dawać ciągle PPM to w panelu sterownia NVIDIA ustawiłem "Preferowany procesor graficzny" z wybór automatyczny na procesor NVIDIA o dużej wydajności poskutkowało i teraz włączając normalnie FF i mając włączoną akceleracje ładnie działa odtwarzacz na YT :)

Wielkie DZIĘKI :)

Temat do zamknięcia.
tom-asz

Wróć do Przeglądarka Firefox