MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

kolor paska menu zalezy od paska tytulu strony??

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

kolor paska menu zalezy od paska tytulu strony??

Postautor: covo » 04 marca 2016, 02:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:44.0) Gecko/20100101 Firefox/44.0

w ff motyw domyslny.
pasek tytulu - zlikwidowany poprzez "menu > dostosowanie >..."
- i wowczas pasek menu wyglada tak, jak gorny pasek --> http://i.imgur.com/e4rbco3.png
Ale wystarczy poprzez w/w "menu > dostosowanie > ..." przywrocic pasek tytulu strony, a kolor paska menu zmienia sie i cala gora ff robi sie jak szare mydlo, nic od niczego nie mozna odroznic, pasek menu, rzad kart...

Czy to jest naturalny, przewidziany przez szanownych konstruktorow, efekt? - dlaczego pojawia sie szary kolor... [/b] -

Co zrobic, zeby zachowac granatowy kolor paska menu (a w kazdym razie miec jakis sensowny, inny, najlepiej - dowolny i wybrany), a jednoczesnie zachowac pasek tytulu?
covo

Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Odp: kolor paska menu zalezy od paska tytulu strony??

Postautor: beata072 » 04 marca 2016, 03:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:43.0) Gecko/20100101 Firefox/43.0

Może wystarczy zmienić motyw? Swoją drogą do tej pory chyba nie było możliwości wyłączenia paska tytułu bez użycia dodatku. Czyżby w FF 44 się pojawiła?
W sumie to nie rozumiem po co komu w ogóle ten pasek tytułu. Przecież nie ma na nim nic potrzebnego. Ja od dawna mam go wyłączony poprzez rozszerzenie Hide Caption Titlebar Plus, a pasek menu wyświetla mi się tylko interaktywnie, po najechaniu kursorem na przycisk Firefox (po kliknięciu na ten przycisk wyświetla się hamburgermenu). Dzięki temu oszczędzam sporo miejsca w pionie.
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Postautor: covo » 04 marca 2016, 14:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:44.0) Gecko/20100101 Firefox/44.0

beata072 pisze:Może wystarczy zmienić motyw?

pewnie tak, tylko zdziwilo mnie to, ze prosty klik w ustawienia --> pojawienie sie paska tytulu = zmiana samoistna motywu... i to w dodatku na groteske --> wszystko sie zlewa; nie mowie, ze ten motyw granatowy jest ok, bo ma kiepskie rozroznienie kart i dlatego planowalem popracowanie nad strojami dla ff,zeby cos ludzkiego dalo, ale to nie najwazniejsze w tej chwili.
Poki co mam "wygladowo" wszystko natywne, poki co zaden powrot do "starego" ff (co chyba zamierzam, bo z opisow czuje, ze bardziej odpowiada mi tradycyjny ff)

beata072 pisze:do tej pory chyba nie było możliwości wyłączenia paska tytułu bez użycia dodatku. Czyżby w FF 44 się pojawiła?

mowie o tym i mam tak:
http://i.imgur.com/LTfWH68.png

beata072 pisze:W sumie to nie rozumiem po co komu w ogóle ten pasek tytułu. Przecież nie ma na nim nic potrzebnego.

kwestia gustu...? ale bywa, ze dla rzutu oka przydaje sie czasami

beata072 pisze:pasek menu wyświetla mi się tylko interaktywnie, po najechaniu kursorem na przycisk Firefox (po kliknięciu na ten przycisk wyświetla się hamburgermenu). Dzięki temu oszczędzam sporo miejsca w pionie.

jakim cudem masz te interaktywnosc? przyda sie chyba, bo "plik/wyglad/edycja/..." (o tym piszesz jak mniemam) srednio caly czas potrzebne...
covo

Postautor: beata072 » 05 marca 2016, 00:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:43.0) Gecko/20100101 Firefox/43.0

covo pisze:jakim cudem masz te interaktywnosc? przyda sie chyba, bo "plik/wyglad/edycja/..." (o tym piszesz jak mniemam) srednio caly czas potrzebne...

No właśnie dzięki użyciu dodatku Hide Caption Titlebar Plus. Poza ukrywaniem paska tytułu ma on jeszcze kilka dodatkowych opcji, które można sobie dostosować. Używam tego rozszerzenia od dawna i wciąż jest rozwijane. Autor dodaje kolejne, pożyteczne funkcje. Szkoda tylko, że nikt nie przetłumaczył tego dodatku na polski, bo jego menu już się mocno rozrosło. Zrzut z ustawień: http://i.imgur.com/rhG5ARe.png
beata072

Postautor: covo » 05 marca 2016, 04:38

Przeglądarka: Opera/9.80 (Windows NT 6.1; WOW64) Presto/2.12.388 Version/12.18

beata072 pisze:Zrzut z ustawień: http://i.imgur.com/rhG5ARe.png

o ja piernicze :) :) ten chlop w NASA pracuje? w CERN?

i jeszcze rozwija?? do czego zmierza...
covo

Postautor: beata072 » 07 marca 2016, 09:37

A ten pasek tytułu można wyłączyć bez dodatków tylko wtedy, gdy karty są na górze, więc mnie to nie urządza. Karty powyżej zakładek, to dla mnie jakaś bzdura.
beata072

Wróć do Przeglądarka Firefox