MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

te wycieki pamięci :(

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

te wycieki pamięci :(

Postautor: Rychu » 14 listopada 2003, 12:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5) Gecko/20031114

Witajcie.
Borykam się z tym problemem od miesięcy. Od wersji 0.6 Mozilla Firebird pod linuxem ciągle zajmuje mi coraz więcej pamieci, aż w końcu zaczyna reagować z opóźnieniami na kliknięcia, zastanawiać się nad czymś i w ogóle porażka :(
Za każdym razem, gdy z tych samych źródeł kompilowałem zwykłą Mozillę, to nie było takich problemów.
Teraz już Firebird jest w wersji 0.7, a problem ten sam. Mozilla 1.5 działa za to dobrze pod tym względem (wiadomo, że tej zajętej pamięci musi trochę przybyć, ale bez takiego "biegu ku zagładzie" jak ma Firebird).
Dla testów zostawiałem obydwie przeglądarki na noc, z otwartą stroną, która się odświeżała co 90 sekund (Netsaint i Nagios). Nawet przy czymś takim, pożeranie pamięci wciąż ma miejsce.

Czy to w ogóle jest jakiś znany problem Firebirda?
Odechciało mi się już kompilować źródła z CVSa w wakacje, bo nic się nie poprawia :(
Kiedyś próbowałem (jeszcze za czasów nazwy Phoenix) dyskutować o tym na mozillazine.org, bo ktoś tam miał podobny problem, ale jedyny argument jaki padł (nie licząc tych, które stwierdzały, że problemu nie ma) to ten, żeby przeglądarkę raz na jakiś czas minimalizować.
To nie pomaga (chyba, że to rada dla wersji pod Windows).

Może mnie ktoś trochę oświecić w tym temacie?

Rychu
Rychu

Re: te wycieki pamięci :(

Postautor: kf » 15 listopada 2003, 17:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Mam podobnie pod linuxem, po dluzszym uzywaniu fb sie rozrasta do ok 120Mega, i nic nie daje zamkniecie wszystkich tabow, minimalizacja - tylko zupelne wylaczenie. Jak nie wylacze go to po paru minutach uzywania, sie wywala, czasami ciagnie za soba Xy. Akurat ten limit ~120MB pewnie ma cos wspolnego z tym ze mam akurat 128 mega ramu i 256 mega swapa, ktory na ogol jest zajety w polowie, przy dochodzeniu fb do tych 120 mega.
pozdrowionka
kf

Wróć do Przeglądarka Firefox