MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

hurtowa zamiana http:// na https:// w adresach zakladek

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

hurtowa zamiana http:// na https:// w adresach zakladek

Postautor: covo » 21 czerwca 2021, 23:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.9.0

czy da sie w adresach b. wielu zakladek (w BIBLIOTEKA > ZAKLADKI ) hurtowo zamienic http:// na https://?

moze cos w tym kierunku: places.sqlite i SQLiteDatabaseBrowserPortable? jakos inaczej/prosciej?

btw: w edytorze sql jakos nie widze adresow zakladek...
covo
 
Posty: 1694
Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Odp: hurtowa zamiana na https:// w adresach zakladek

Postautor: krystian3w » 23 czerwca 2021, 00:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:89.0) Gecko/20100101 Firefox/89.0

Może kiepski edytor sql.

Opcjonalnie backup do pliku json/html i na obu testuj poprawkę w "notepad++" i import (niby z obu można importować). https://notepad-plus-plus.org/downloads/v7.9.2/
Ja bym zignorował przy tak błahej edycji ostrzenie z pliku html :geek: :ugeek:.
W przypadku pliku JSON widzę jakiś "guid", więc tam może dojść do konfliktu po wykryciu nadmiarowych "S" :roll: - ale niby Firefox 89 łykną podmianę i miałem niby 18 lub 22 takie (niby taka rozbieżność między html a json a nie liczę błędnych nazw gdzie utkwiło http://).

PS. potem sobie sprawdź jakie za martwe wykrywa np.: https://www.ghacks.net/2015/04/08/bookm ... -crippled/ (ja niby znalazłem, że była aktualizacja w 2020 i 2021 lub to fork :lol: a 4.8 niby wspiera XP), bo taka podmiana nie sprawdzi gdzie SSL działa już lub nie zdążył wygasnąć po około 18 miesiącach (Safari dłuższych nie lubi i pewnie branża zacznie wystawiać dużo rocznych) - ja użyłem webextensions i chyba 5 nie ma wciąż SSL i poprawiłem już ręcznie z "organizera zakładek" (organizer, bo pod O przenieśli panel zakładek by zrównać z GNU/Linux lub zachowaniem B w Chrome).
krystian3w
 
Posty: 1386
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: hurtowa zamiana http:// na https:// w adresach zaklad

Postautor: covo » 23 czerwca 2021, 01:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.9.0

poki co - srednio wykonalne.

o edycji bookmarks.html tez myslalem,ale postanowilem poczekac na co tutaj padnie :)

wiec teraz zrobilem tak:
- zamknalem ff, kopia zakladek zrobila sie w bookmarks.html
- usunalem wszystko z katalogu bookmarkbackups
- edycja bookmarks.html w notepad++ (robi u mnie za systemowy notatnik) i hurtowa zamiana http://.... na https://.... (grupa adresow z wiki), zapis do html. Dalej: dla pewnosci otwarcie tego nowego html-a w n++ i sprawdzenie,czy zamiana udala sie. Jest ok.
- zamiana w profilu ff pliku bookmarks.html na nowy
Uruchomienie ff.
Nic z tego. Zakladki nadal maja adres bez "s".

Cos mi sie zdaje, ze ff gdy nie ma nic w katalogu bookmarkbackups, to podczas uruchomienia wezmie zakladki nie z html-a, ale z places.sqlite, a tego pliku nie czyscilem z zakladek...
Kiedys kombinowalem cos z tymi plikami i z pewnoscia po wyrzuceniu places.sqlite ff bral zakladki z html-a. Teraz nie chce tej bazy wywalac, ma cala HISTORIE.

Moge jeszcze - majac ten nowy html - wyrzucic z ff wszystkie zakladki i zaimportowac html. Ale... licho wie, co bedzie z rss-ami, z paskiem zakladek...
Moze lepiej podjac probe wykasowania z sql-a zakladek, to ff siegnie po html-a...
covo
 
Posty: 1694
Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Odp: hurtowa zamiana http:// na https:// w adresach zaklad

Postautor: dexter » 23 czerwca 2021, 15:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101 Firefox/91.0

Tzn. URL-e są w moz_places.

Jeżeli chcesz je wyświetlić w edytorze SQL, musisz napisać takiego selekta:
Kod: Zaznacz cały
SELECT
        b.fk,
        b.title,
        p.url,
        b.dateAdded,
        b.lastModified,
        b.parent
    FROM moz_bookmarks b
    LEFT JOIN moz_places p ON b.fk = p.id
    WHERE
        -- Type 1 is for bookmarks; type 2 is for folders and tags.
        b.type = 1
    AND
        b.title IS NOT NULL
    AND p.url like 'http://%';


Jakbyś chciał update'a, to pewnie coś w tym stylu:
Kod: Zaznacz cały
UPDATE
    moz_places
SET
    url= REPLACE(url,'http://','https://')
WHERE id in (SELECT b.fk
    FROM moz_bookmarks b
    LEFT JOIN moz_places p ON b.fk = p.id
    WHERE  b.type = 1 AND b.title IS NOT NULL AND p.url like 'http://%')
dexter
Moderator
 
Posty: 8030
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: hurtowa zamiana http:// na https:// w adresach zaklad

Postautor: covo » 23 czerwca 2021, 15:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.9.0

https://i.imgur.com/5agkEeL.png
a co dalej - nie mam czucia. Zero z baz danych.
covo
 
Posty: 1694
Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Odp: hurtowa zamiana http:// na https:// w adresach zaklad

Postautor: dexter » 23 czerwca 2021, 15:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101 Firefox/91.0

Nie znam tego programu, ale chyba powinieneś użyć tej opcji Wykonaj SQL.
dexter
Moderator
 
Posty: 8030
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: hurtowa zamiana http:// na https:// w adresach zaklad

Postautor: covo » 23 czerwca 2021, 16:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.9.0

dobra, dam sobie spokoj w tym kierunku, kiedys w wolnej chwili naucze sie podstaw sql :) myslalem, ze edytor sql analogicznie do edytorow typu notatnik po prostu pozwoli pozamieniac na pstryk. Ale tak nie jest.
(wykonaj sql to kolejna karta (pusta) kolejna enigma)
covo
 
Posty: 1694
Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Odp: hurtowa zamiana http:// na https:// w adresach zaklad

Postautor: dexter » 23 czerwca 2021, 16:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Android 11; Mobile; rv:91.0) Gecko/91.0 Firefox/91.0

No to nie da się tam wkleić tego Selecta?

Ucz się ucz, chłopcze, bo bazy danych są wszędzie. Warto.
dexter
Moderator
 
Posty: 8030
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: hurtowa zamiana http:// na https:// w adresach zaklad

Postautor: krystian3w » 23 czerwca 2021, 17:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:89.0) Gecko/20100101 Firefox/89.0

Mnie to się nie wydaje być enigmą, chyba że karta jest uszkodzona?

https://datacarpentry.org/sql-socialsci ... _run_4.png = powinna być taka, a tu sprawdź czy to jest może tylko viewer: https://datacarpentry.org/sql-socialsci ... index.html

tłumacz Google pisze:Oprócz otwierania (podłączania) do istniejących baz danych możliwe jest również tworzenie nowych baz danych i tabel SQLite za pomocą przeglądarki DB. Aby utworzyć bazę danych kliknij przycisk Nowa baza danych z głównego paska narzędzi (dostępny również z menu Plik). Początkowo zostaniesz poproszony o nazwę bazy danych i miejsce, w którym chcesz ją zapisać. Jest zapisywany jako pojedynczy plik. Możesz wybrać własne rozszerzenie, ale zalecany jest 'sqlite'. Jeśli nie podasz wartości domyślnej, zostanie użyte rozszerzenie „.db”. Chociaż nowa baza danych jest pusta, to znaczy nie ma w niej tabel, .sqlitesam plik nie jest pusty.

Po zapisaniu pliku bazy danych otworzy się kreator tworzenia tabeli, umożliwiający utworzenie tabeli. Możesz to anulować, ponieważ w kolejnym odcinku będziemy przechodzić przez proces tworzenia tabeli.
krystian3w
 
Posty: 1386
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: hurtowa zamiana http:// na https:// w adresach zaklad

Postautor: covo » 23 czerwca 2021, 21:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.9.0

dexter pisze:No to nie da się tam wkleić tego Selecta?

Ucz się ucz, chłopcze, bo bazy danych są wszędzie. Warto.

z baz to ja korzystam,but: nie musze i tez nie chce mi sie uczyc ich tworzenia,edycji i jakichkolwiek operacji.Tak samo nie chce mi sie edukowac w sprawie zarzadzania sieciami, ktore tez sa wszedzie. Jest wiele spraw ktore sa wszedzie, ale z tego nic nie wynika. Poza tym: zawsze jest gosc/gosciowka ktory/ktora to potrafi, bo taka ma edukacje, bo nad tym przysiedli, ale tez nad innymi sprawami nie przysiedli i wlasnie o te pierwsze ich pytamy,a o drugie juz nie; jakis wniosek? :)
covo
 
Posty: 1694
Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Odp: hurtowa zamiana http:// na https:// w adresach zaklad

Postautor: krystian3w » 23 czerwca 2021, 22:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:89.0) Gecko/20100101 Firefox/89.0

Raczej taki, że ręcznie Hindus by Ci szybciej pozmieniał jak to nie jest ilość przekraczająca 3600 a on nie umie szybciej niż 1 w sekundę a ma około godzinki z hakiem.
krystian3w
 
Posty: 1386
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: hurtowa zamiana http:// na https:// w adresach zaklad

Postautor: covo » 23 czerwca 2021, 22:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.9.0

jest dokladnie tyle,ze az chce sie to jakims "narzedziem wielokrotnej zmiany" wykonac.
covo
 
Posty: 1694
Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Odp: hurtowa zamiana http:// na https:// w adresach zaklad

Postautor: covo » 24 czerwca 2021, 04:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.9.0

polecialo hindusem
covo
 
Posty: 1694
Z nami od: 21 maja 2003, 01:02


Wróć do Przeglądarka Firefox

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Google [Bot]

cron
Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: