MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Psujące się pliki logins.json i logins-backup.json

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Psujące się pliki logins.json i logins-backup.json

Postautor: MozarellaW » 17 stycznia 2025, 12:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:134.0) Gecko/20100101 Firefox/134.0

Dzień dobry,

ostatnio podczas korzystania z dość starego laptopa (Thinkpad W520, Windows 10) byłem zmuszony zresetować komputer ręcznie. Od tamtego czasu mam problem z Firefoxem - zaczęło się od tego, że plik logins.json jak i logins-backup.json były zupełnie popsute, według heksedytora były wypełnione samymi zerami, przez co Firefox uznał że nie mam żadnych zapisanych haseł (mimo że miałem ich sporo). Pojawiły się również pliki logins.json.corrupt-<numer>, wszystkie mające taki sam rozmiar i również składające się z samych zer. Co ciekawe, plik odpowiadający za klucz dostępu i hasło główne działały dalej bez zarzutu (czyli muszę wpisać hasło główne, by zobaczyć że nie mam żadnych zapisanych haseł :P ).

Udało mi się odzyskać pliki logins.json i logins-backup.json sprzed ich popsucia za pomocą ShadowExplorera, ale za każdym razem gdy je wrzucam (razem z również odzyskanym key4.db) do odpowiedniego folderu (AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\<profil użytkownika>), momentalnie po uruchomieniu Firefoxa ponownie stają się one popsute, czyt. zamieniają się w zbiór zer, i tworzy się przy okazji identycznie "pusty" plik logins.json.corrupt. Po gruntownej reinstalacji Firefoxa, łącznie z ręcznym usunięciem wszystkich plików, problem dalej występuje. Antywirus niczego nie wykrywa.

Co może być tutaj przyczyną problemu? Brakuje mi pomysłów, co jeszcze mógłbym zrobić.
MozarellaW

Z nami od: 17 stycznia 2025, 11:21

Odp: Psujące się pliki logins.json i logins-backup.json

Postautor: krystian3w » 17 stycznia 2025, 14:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Android 13; Mobile; rv:134.0) Gecko/134.0 Firefox/134.0

Może trzeba je skonwertować do pliku csv i zaczynać ręcznie do Firefox.

https://support.mozilla.org/pl/kb/impor ... ia-z-pliku

https://www.nirsoft.net/utils/passwordfox.html
Moz://a w innych językach pisze:
___________ ¡Moz://a zorro de fuego! ___________ Moz://a raposa de fogo!
krystian3w

Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: Psujące się pliki logins.json i logins-backup.json

Postautor: MozarellaW » 17 stycznia 2025, 16:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:134.0) Gecko/20100101 Firefox/134.0

Problem rozwiązany, albo raczej zastąpiony innym problemem, z którym jednak muszę się uporać sam.

Okazało się, że źle sprawdziłem zachowany przez ShadowExplorera plik logins.json - o ile spora część pliku to faktyczne dane i tak może się wydawać na pierwszy rzut oka, tak od pewnego momentu nagle zaczyna się ciąg null jak w innych popsutych plikach. Najwyraźniej ShadowExplorer nie zdołał zachować niczego sprzed tego błędu.

Udało się jednak z przeciągnięciem starych danych z dysku zewnętrznego, zapisanych jeszcze z poprzedniego laptopa - co prawda nie są tu aktualne dane, ale łatwiej będzie mi dzięki nim ogarnąć te brakujące, aktualniejsze. A przynajmniej będzie to już o wiele mniej roboty.

Temat można zamknąć, no chyba że moderacja uzna, że ktoś jeszcze może zapytać o coś podobnego.
MozarellaW

Z nami od: 17 stycznia 2025, 11:21

Wróć do Przeglądarka Firefox