14 marca 2025 wygasa certyfikat główny. Zaktualizuj FF
Moderator: Pomocy?!
14 marca 2025 wygasa certyfikat główny. Zaktualizuj FF
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:134.0) Gecko/20100101 Firefox/134.0
Jeśli aktualizacja nie zostanie dokonana, funkcje Firefoksa korzystające ze zdalnych aktualizacji przestaną działać, a zainstalowane dodatki zostaną wyłączone. Mechanizmy DRM, takie jak usługi przesyłania strumieniowego, mogą również przestać działać. Ponadto mogą przestać działać prawidłowo systemy zależne od weryfikacji treści.
- dexter
- Moderator
- Z nami od: 02 października 2004, 21:30
Odp: 14 stycznia 2025 wygasa certyfikat główny. Zaktualizuj
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:109.0) Gecko/20100101 Firefox/115.0
Bardzo proszę o odpowiedź.
- stefan
- Z nami od: 11 sierpnia 2008, 20:22
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:138.0) Gecko/20100101 Firefox/138.0
- dexter
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:109.0) Gecko/20100101 Firefox/115.0
- stefan
- Z nami od: 11 sierpnia 2008, 20:22
Odp: 14 marca 2025 wygasa certyfikat główny. Zaktualizuj FF
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:109.0) Gecko/20100101 Firefox/115.0
takie pytania nam:
mam na jednym kompie dosc waznym - pod win7- 2 wersje FFox-a w tym jedna web-developer
ta...
vers. 1
115.0b9 (64-bit) web-developer
i vers. 2ga
115.0.3 (64-bit) - zwykla / tu w pomoc-o Ffox - pokazauje mi opcje aktualizacji do 115.1 esr
i oczywiscie po 14tym -padly mi wszystkie dodatki :/
i co tez chore wg mnie... zmienil sie na ENG lang interfejsu caly! choc paczki mam PL jezyka
i teraz takie istotne pytanie, aby aktualizujac obie wersje nie popsulo sie cos!
Jak to aktualizowac bezpiecznie tzn. instalkami pobranymi new czy przez program?
i kopie czego/jakich miejsc glownie polecacie zrobic przed aktualizacja?
katalogi w instalacjach C: mam tych Ffoxow o innych nazwach - ale w AppData - wiadomo trzyma wrazliwe dane FFox
dzieki za gory za odp.!
- Giga
- Z nami od: 28 sierpnia 2024, 01:26
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Android 13; Mobile; rv:136.0) Gecko/136.0 Firefox/136.0
- Kod: Zaznacz cały
xpinstall.signatures.required
On już oficjalnych aktualizacji nie zobaczy (od stycznia 2024).
W becie to pewnie nie ruszy, a już na pewno nie w stabilnym (tam dla starych poniżej 115.13 zostaje rosyjski wynalazek https://forum.mozilla-russia.org/viewtopic.php?id=70326).
Teoretycznie powinno wystarczyć spakowanie folderu z profilem stabilnego (tego w appdata

Myślę że stabilne wydanie można na kilka podejść ze zakładki o programie (skoro on widzi 115.1 a nie 115.21).
W sumie ciekawe czy programy do zmiany daty dla jednej aplikacji pozwolą na uruchomienie przeglądarki w celu przeglądania lokalnych zasobów (np. serwer http(s) odpalany na localhost) z dodatkami, realne strony mogą zacząć strajkować, że widzą datę z przeszłości.
Moz://a w innych językach pisze:
___________ ¡Moz://a zorro de fuego! ___________ Moz://a raposa de fogo!
- krystian3w
- Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.2; Win64; x64; rv:115.0) Gecko/20100101 Goanna/6.7 Firefox/115.0 Basilisk/52.9.0
Albo co wyłączyć about:config (wskazany klucz xpinstall.signatures.required sprawdzałem i nic u mnie nie zmienia jak go się wyłączy, za co on więc odpowiada z tym wymaganiem sygnatury? Na chłopski rozum można to przełożyć?) aby się nie burzył o wtyczki i stwierdzał, że są ponoć mitycznie uszkodzone.
Jeszcze ze 2 tygodnie temu większość stron na niej działało, od kilku dni widzę, że wszystkie praktycznie wtyczki, które tam śmigały się wyłączyły. Nawet strona wyszukiwarki duckduck się nie ładuje - puste okno, co ciekawe radziecki yandex ładuje się bez problemu i wiele innych stron.
- jedrek
- Z nami od: 21 lipca 2016, 21:37
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:138.0) Gecko/20100101 Firefox/138.0
A że klucz xpinstall.signatures.required nie działa w wersji stabilnej - zostało już napisane powyżej, że dotyczy to tylko wersji Developer i Nightly.
- dexter
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:109.0) Gecko/20100101 Firefox/115.0
jedrek pisze:Czy jest jakaś oddolna metoda zaktualizowania tego certyfikatu w starych wersjach FF, jak np. historyczna wersja FF 52.9.0esr pracująca na starym poczciwym win XP. Równolegle używam innych oddolnych przeglądarek na XP, stąd edukacyjnie pytam czy FF 52.9.0esr to już trup?...
Witam - zobacz tu sobie
https://stackoverflow.com/questions/319 ... ox-add-ons
- moze bedzie rozwiazanie - hackuja to tez

Swoja droga tez w kulki leci FFox banujac sobie z autoamtu wrecz majac w 4literach! uzytkownikow!!! wrrr
tym bardziej, ze czynia to na PC-etach itp. - danych naszych na dysku pomijam chmure - i pod UOIK powinno to podchodzic

pozdr.
- Giga
Jakby polski UOKIK miał zobowiązać amerykańskiego producenta do utrzymywania aplikacji dla amerykańskiego OS-u, który ponad 10 lat temu został porzucony przez jego producenta, chyba świat zatrząsłby się w posadach ze śmiechu.
- dexter
- Moderator
dzieki za gory za odp. - pomoc!

co do tego...
krystian3w pisze:W starym Firefox developer trzeba na własną rękę wyłączyć weryfikację podpisu dodatku:
- Kod: Zaznacz cały
xpinstall.signatures.required
On już oficjalnych aktualizacji nie zobaczy (od stycznia 2024).
Faktycznie zadzialalo! bez restartu FFox-a w tej wersji... dla vers. 1
FFox web-developer 115.0b9 (64-bit)
poza tym chcialbym ta wersje zaktualizaowac, ale metoda instalki
- bo moja versja powyzej 115.0b9 to nie jest chyba najnowsza z tej wersji ostatniej starszej?
bo cos mi te numermi nie pasuja - aaa Ja mam wersje ENG tu u siebie - PL mi jezyk nawet potem nie zalapal jak chcialem wgrac go -
stad tez pytanie takie:
................................
1.
Jaka jest z FFox web-developer PL ostatnia wersja chyba z 115 nadal???
?
bo mam chaos teraz z racji tego:
tutaj idac za ta wersja u nich ze strony pomocy czyli tu: https://support.mozilla.org/pl/kb/Aktua ... 0Firefoksa
to instalke
pod v. web-developer tu
https://www.mozilla.org/pl/firefox/all/ ... per/win64/
maja v. dla PL wersje win64 137.0b9.exe
- hmmm o co chodzi? to ta juz mi nie pojdzie na Win7? a nawet jesli to uwalic moze mi obecna wersje?
................................
2.
krystian3w pisze:W becie to pewnie nie ruszy, a już na pewno nie w stabilnym (tam dla starych poniżej 115.13
no faktycznie w mojej
vers. 2ga Ffox- 115.0.3 (64-bit) - nie poszla zmiana przez / xpinstall.signatures.required /
ale pokazuje mi opcje aktualizacji do 115.1 esr - jak aktualizacje zrobie min. pod ta wersje to pojdzie mam rozumiec? i zaczna dzialac wtyczki dla tej wersji?
poza tym - a jaka jest wersja najnowsza w tej zwyklej czyli od vers. FFox- 115... (64-bit)
tu ESR - na dole pokazuje do pobrania ta np. Firefox Extended Support Release (ESR) 128?
Przeglądarka Firefox
Przeglądarka Firefox – instalator MSI
Firefox Extended Support Release (ESR)
Firefox Extended Support Release (ESR) – instalator MSI
https://www.mozilla.org/pl/firefox/enterprise/
tu w pomocy jest wiecej o ESR co i jak- https://support.mozilla.org/pl/kb/uzytk ... wersji-esr
znalazlem jeszcze taki zapis...
https://support.mozilla.org/pl/kb/wyga% ... =inproduct
Korzystam z przeglądarki Firefox ESR – co mam zrobić?
Użytkownicy Firefoksa ESR, aby uniknąć problemów spowodowanych wygaśnięciem certyfikatu głównego, powinni upewnić się, że przeglądarka została zaktualizowana do wersji ESR 115.13+.
Moze lepiej aktualizacje zrobic jednek z instalki???
- aaa tylko u mnie instalka FFox nie znajduje sie w C:\Program Files\Firefox, a w innym katalogu np. C:\Program Files\FF-Firefox
i czy w zwiazku z tym nie bedzie Zonka jak odpale instalke

co do tego
W sumie ciekawe czy programy do zmiany daty dla jednej aplikacji pozwolą na uruchomienie przeglądarki w celu przeglądania lokalnych zasobów (np. serwer http(s) odpalany na localhost) z dodatkami, realne strony mogą zacząć strajkować, że widzą datę z przeszłości.
Data to jedno, ale wg mnie tu mocna role ODGRYWA FUNKCJA - Agent- !!!
wyobraz sobie, ze mialem bana z wielu stron na video- w tym Ytube-as - stream-y TV - nie puszczal mi filmow :/
zmiana w kodzie js-owa jak dobrze pamietam - Agent- chromium wersji z innym systemem tez w tle jako tylko notka

wg mnie TO JEST TOTAL USTAWKA!

- czesto tez za tym idzie sprzet! Android tak robi nagminnie! teraz Win- Msoft - malo tego podobno Adobe zaczal banowac wersje np. PShop-a pudelkowego! tzn. cos doinstalowac moze ci jesli masz mocno polaczenie z ich serwerami i PS- zalicza lagi!!! chore wrecz i lamanie praw licencji...
temat badam jeszcze bo spraw a jest powazna, gdyz ilustrator tez pod Win 7 glownie, ale i win 10 - od jakiegos czasu potrafi dziwnie sie krzaczyc ;/ - a to juz przegiecie, gdyz soft kosztowal krocie - duzi corpo glownie z USA- i Wujaszek Sam robi widze swoje! pod materialimz ile sie tylko da!

wiec jak komus pitoli sie soft na zdrowym kompie to moze sie spodziewac iz zonk-a ma glownie ze strony producenta!
czesto, aby przejsc na abonament...
Pozdr.
- Giga
dexter pisze:P
Jakby polski UOKIK miał zobowiązać amerykańskiego producenta do utrzymywania aplikacji dla amerykańskiego OS-u, który ponad 10 lat temu został porzucony przez jego producenta, chyba świat zatrząsłby się w posadach ze śmiechu.
Nie zrozumiales glownego problemu - chodzilo mi o to, ze JAK WYGASA WSPARCIE I SOFTU-FFOX
to nie powinno sie tak ingerowac glebiej w funkcje wersji starszej u uzytkownika - to co zrobili - BAN po calosci!

bo z tego, co widze juz dla wersji zwyklych to nie tylko Certyfikat jest tu problemem, ze FFox zaliczyl takiego Bana-blokade... ale tez inne zmiany w silniku - i poza chmura na bank tez w plikach na dysku... o to mi chodzi glownie
i tego raczej nie zaprzeczysz?

- Giga
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:136.0) Gecko/20100101 Firefox/136.0
Jaka jest z FFox web-developer PL ostatnia wersja chyba z 115 nadal???
Oficjalna 115.0b9 a po rozpakowaniu np. 7-zipem 116.0b1-8 (https://ftp.mozilla.org/pub/devedition/candidates/), 117 i nowsze wymagają VxKex.
i czy w zwiazku z tym nie bedzie Zonka jak odpale instalke![]()
![]()
- tym bardziej, ze jak pisales nie widzi u mnie widzi 115.21... a 115.1
![]()
Instalator offline ma pytanie o ścieżkę, ten EXE, bo msi nie pyta; jak EXE (offline) nie pozwoli edytować ścieżki, to może 7-zipem ją rozpakuj i podmień pliki.
- jak aktualizacje zrobie min. pod ta wersje to pojdzie mam rozumiec? i zaczna dzialac wtyczki dla tej wersji?
Nie bo wciąż za stara, musi potem znaleźć 115.14 lub wgraj sobie certyfikat *.pem viewtopic.php?f=15&t=51331&sid=2c88862fe5a7f5baeaf9d9910fcad412#p250860 (nieco łatwiejsze od pomysłu z instalacją niepodpisanych dodatków).
- krystian3w
dzieki za info i odpowiedzi tym bardziej dzis o tej godz.!!!
zrobilem aktu-alizacje metoda z FFox-a - i pokazal info o sciezce, ale tylko dlatego ze mam blokade softu pod instalcje bez zgody na Zaporze

hmmm...
mam teraz nadal jednak kolejna starsza v 115.0.3 i chce, abym dalej instalowal v115.12.0esr -
czemu nie ma po aktu- v 115.1 to tez dziwne - choc dziala na teraz dobrze ta wersja tzn. poza uziemieniem jezyka-wtyczek itp.
Podzialam teraz jednak z tym CERTYFIKATEM na tej wersji (chyba, ze cos jest mocniej poprawione w nowszej i tez polecasz jednak jeszcze wyzej level zrobic kolejna aktualizacje?) - jak piszesz, ktory wyglada jak SSL z domeny

swoja droga, a jest wlasnie wersja Portable ale webdeveloper najnowsza pod Win 7-8.1?
dam znac jak poszlo, i ponownie dzieki wielkie za odp. pod wsparcie!
pozdrawiam!
- Giga
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Android 13; Mobile; rv:136.0) Gecko/136.0 Firefox/136.0
115.0b9, masz 2 posty wyżej. viewtopic.php?f=15&t=51331#p250866Giga pisze:swoja droga, a jest wlasnie wersja Portable ale webdeveloper najnowsza pod Win 7-8.1?
Podmianę binarek na nowsze trzeba zrobić ręcznie: sourceforge ... PortableApps ... FirefoxDev_115.0_Beta_1_Polish.paf.exe
Zablokować można też aktualizację (z sekcji "o programie") polisami.
github ... portapps.io ... phyrox-developer-portable ... 115.0b9-48 – tu warto spróbować podmienić binarki na polskie (może wymagać zmiany nazwy głównego pliku lub pliku konfiguracyjnym "ini"), by mniej męczyć się z paczkami językowymi z XPI (jak możesz mieć spolszczoną konsole webdevelopera - jak angielskie nazwy ci pomagają to zostałbym przy XPI). Ta wersja powinna mieć już polisy blokujące aktualizację z sekcji "o programie". Więcej o Portapps i ich phyrox
https://portapps.io/app/phyrox-developer-portable/
MSI ma ikonę stockową z Windows (jak nie masz możliwości sprawdzenia typu pliku lub zakładki właściwości).Giga pisze:ze mam blokade softu pod instalcje bez zgody na Zaporzenormalnie chyba pocisnalby bez pytania instalke po pobraniu nowej wersji bo mozliwe, ze zassal msi
Nie kojarzę blokady zaporą "sieciową" instalacji softu (może chodzi o polisy...) (instalator online wywali "błąd sieci" pewnie).
Instalator offline w wersji EXE będzie mieć ikonę liska i rozmiar powyżej 56 MiB (a mniej niż 60 MiB), jakby się pobrał mały instalator online (asystem/manager pobierania) w wersji EXE zrobiony na modłę jak w Chrome (likwidacja pytań o cokolwiek poza UAC).
Spróbować możesz drugi raz sprawdzić dostępność aktualizacji spod opcji "o programie" (może wykryje 1115.14 lub 115.21) jak ich nie widzi z braku certyfikatu (armagedon po całości) to wtedy zostaje już aktualizacja z pliku exe (gdy plik pem po imporcie nie odblokowuje nawet z restartem przeglądarki i usunięta pamięcią uruchamiania).Giga pisze:poza uziemieniem jezyka-wtyczek itp.
- krystian3w
na ostatni wpis Twoj odpisze jak sie nim zajme... ponownie dzieki wielkie za wsparcie w tych wersjach wyzej!
Teraz pisze z racji iz stanalem z ta instalacja pod metode CERTYFIKATEM
tzn. problem lezy w tym, ze nie dziala ten link dla .crt - kod w nim - na co nie liczylem ma sie rozumiec ;P
https://hg.mozilla.org/releases/mozilla ... ediate.crt
- ale chodzi mi glownie teraz skad taki .crt do mojej wersji pobrac?
bo na teraz nie moge importu zrobic pod dalsze kroki instalki / addons-public-intermediate.pem
brak tego okna, co tu na grafice - Mozilla Corpor... https://www.jeffersonscher.com/ffu/img/fx52-imported-certificate-in-authorities-list.png
czy ten .crt /addons-public-intermediate.crt
to mam zedytowac i wstawic to co mam w /addons-public-intermediate.pem
czyli to co tu

.............................
tu takie cos jeszcze znalazlem:
Hotfix Suddenly Stopped Working
Firefox saves the new certificate into a specific file in your currently active profile folder (cert8.db or cert9.db).
If that file is removed, or if you have more than one profile, the fix will need to be applied again.
tu tez ciekawy watek jest o tym https://support.mozilla.org/pl/questions/1258798
ale stopuje mnie brak .crt

- Giga
jak instalujecie ten certufikat z tego pliku? .pem
bo na tej stronie autora zatrzymalo mnie to co wyzej pisalem do tego - tzn. brak tego okna, co tu na grafice - Mozilla Corpor... https://www.jeffersonscher.com/ffu/img/ ... s-list.png
czy mam ten certyfikad kod z tego .pem
https://searchfox.org/mozilla-release/s ... ediate.pem
skopiowac i stworzyc plik .crt ?
jak ten ponizej, ktorego juz nie ma na tamtej stronie - nie dziala

https://hg.mozilla.org/releases/mozilla ... ediate.crt
i moze jest jeszcze inny kod tez, aby FFox poprawnie zaczytaj po imporcie- certyfikat?
co to znaczy???
nie należy go dodawać jako uprawnienia do Firefox,
lecz jako certyfikat serwera.
Pozdr.
- Giga