MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Firefox 0.9.2 pl-PL Final!

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Re: temat, sremat, dupemat....

Postautor: piecu » 20 lipca 2004, 16:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040626 Firefox/0.9.1

kris.de.bard pisze:Pytanie do Pana E2rd.

Ale może ja odpowiem :)
kris.de.bard pisze:Czy mamy udać się też do osiołków, jeśli problem który poruszyliśmy nie występuje na Internet Explorer oraz jego nakładce tj. Avant Browser.

Tak, dokładnie. Po to są Osiołki. Jeżeli strona dyskryminują którąś z przeglądarek a faworyzuje inną/inne.

BTW: Avant jest tylko nakładką, a korzysta z tej samej kontrolki co IE, więc nie dziwne, że w nim jest ok.
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45

Postautor: Gość » 20 lipca 2004, 17:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 MultiZilla/1.6.3.0e

piecu pisze:Po to są Osiołki. Jeżeli strona dyskryminują którąś z przeglądarek a faworyzuje inną/inne.

a nie chodzi przypadkiem o przestrzeganie standardów :roll:
przynajmniej w stopniu pozwalającym na funkcjonalność danego serwisu...
Gość

Postautor: Olhado/256 » 20 lipca 2004, 17:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

kris.de.bard pisze:Poruszyłem ten problem by uświadomić Twórcom Mozilli Firefoxa że ich dziecko prawdopodobnie złapało lekki katrar, a nie odrazu raka.

Po pierwsze - twórcami Firefoksa są programiści Mozilla Foundation (www.mozilla.org, do zgłaszania im problemów służy Bugzilla). Tu na forum znajdziesz tylko tłumaczy. Po drugie - to, że FF źle wyświetla źle napisane strony to nie jest żaden katar, tylko jedno z jego podstawowych założeń. Gdyby jego twórcy wyleczyli go z tego "kataru", przesiadłbym się na Mozillę :)
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: kris.de.bard » 20 lipca 2004, 22:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

przesiadłbym się na Mozillę :)[/quote] :( Niestety na Mozilli ver. 1.7.1(nie zaliczonej jeszcze do stabilnej) jest podobny objaw co na Firefox.
kris.de.bard

Postautor: Olhado/256 » 20 lipca 2004, 22:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

kris.de.bard pisze: :( Niestety na Mozilli ver. 1.7.1(nie zaliczonej jeszcze do stabilnej) jest podobny objaw co na Firefox.

Nie niestety, tylko na szczęście. Czytasz co my piszemy? Takie jest założenie przeglądarek z rodziny Gecko. Dobrze napisana strona ma się wyświetlać dobrze, źle napisana strona może się wyświetlać źle. Jeśli masz problemy ze stroną - napisz do webmastera. Jeśli cię oleje - zgłoś stronę do Osiołków i poszukaj innej.

BTW - jeśli się nie mylę, gałąź 1.7.x to nowa stabilna gałąź, więc nie wiem gdzie wyczytałeś o tej niestabilności...
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: kris.de.bard » 20 lipca 2004, 23:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

Olhado/256 pisze:
kris.de.bard pisze:

BTW - jeśli się nie mylę, gałąź 1.7.x to nowa stabilna gałąź, więc nie wiem gdzie wyczytałeś o tej niestabilności...
Dzięki, ucieszyłeś mnie. :D 8) :lol: To znaczy że Mozilla ma się jak najlepiej. Przepraszam za moje niedouczenie i pozdrawiam. Kris.de.bard
P.S.
Kamień spadł mi z serca, bo bardzo polubiłem Mozille(szczególnie Mozille Firefox). No cóż niektóre strony bywają "zmaszczone".
Tak sobie myślę - Może się zarejestruję :-? Co Ty o tym myślisz.
kris.de.bard

Postautor: piecu » 21 lipca 2004, 08:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040626 Firefox/0.9.1

Anonymous pisze:a nie chodzi przypadkiem o przestrzeganie standardów :roll: przynajmniej w stopniu pozwalającym na funkcjonalność danego serwisu...

Zacytuję Reguły Osiołków:
Na miano Osiołka zasługuje strona, która:
    Blokuje dostęp jakiejkolwiek przeglądarce,
    Zawiera błędy, które utrudniają bądź uniemożliwiają skorzystanie ze strony w przeglądarce zgodnej ze standardami,
    Niesłusznie ogranicza funkcjonalność niektórym przeglądarkom,
    Jest stroną instytucji publicznej i jest niedostępna dla osób niepełnosprawnych.

Czyli nie musi być zgodna ze standardami (wtedy większość stron w internecie by się nadawała), ważne żeby się wyświetlała poprawnie w nowych przeglądarkach.
Bartosz Piec
piecu
Moderator

Z nami od: 17 kwietnia 2003, 15:45

Postautor: hADeSik » 22 lipca 2004, 19:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 MultiZilla/1.6.3.0e

piecu pisze:Czyli nie musi być zgodna ze standardami (wtedy większość stron w internecie by się nadawała), ważne żeby się wyświetlała poprawnie w nowych przeglądarkach.

właśnie mniej więcej o to mi chodziło - przecież napisałem
Anonymous pisze:a nie chodzi przypadkiem o przestrzeganie standardów :roll: przynajmniej w stopniu pozwalającym na funkcjonalność danego serwisu...
;)
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Poprzednia

Wróć do Przeglądarka Firefox