MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

polska pomoc do firefoksa - ostateczna rozgrywka

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

polska pomoc do firefoksa - ostateczna rozgrywka

Postautor: nikdo » 13 września 2004, 18:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040514 Mnenhy/0.6.0.101

witajcie,
Jak wiecie zbliża się premiera firefoksa 1.0 i wartoby mieć w tej wersji przetłumaczoną pomoc.

Szukamy ludzi, którzy chcieliby pomóc (dozgonna wdzięczność rzesz użytkowników zapewniona ;-)) Niektóre prace są praktycznie techniczne i nie wymagają dobrej znajomości angielskiego. Help jest pisany w xhtml i podstawowa znajomość zasad tego typu języków byłaby pomocna...

do zrobienia na podstawie Firefox 0.10:

using help - teksty do przekopiowania z suite w trakcie
welcome to help - teksty do przekopiowania z suite (krótka strona z linkami) ok
using mozilla firefox - do tłumaczenia (fragmenty można skopiować z suite) - tym zamierzam się zająć ja
download manager - do tłumaczenia (krótkie) - ok ;-)
customization - ok potrzebny mały update do fragmentu o rozszerzeniach (krótkie)
options - ok do dokończenia o opcjach zaawansowanych (można skorzystać z Marcoosa tłumaczenia strony firefox help)
controlling popups - ok (ew. do sprawdzenia czy coś nowego się nie pojawiło)
managing cookies - ok
keyboard shortcuts - ok (do weryfikacji) (krótkie) ok
mouse shortcuts - do tłumaczenia (b.krótkie) ok
menu reference - ok - do uwzględnienia przetasowania w menu narzędzia i pomoc w trakcie
for internet explorer users - ok (do weryfikacji - można skorzystać z wersji z suite)
indeks - tłumaczenie haseł
glossary - do zrobienia (praktycznie kopiuj-wklej z tłumaczenia Arka Gawlika dla suite) w trakcie
zrzuty ekranu w polskiej wersji - do zrobienia w trakcie
spis treści - do zrobienia na koniec gdy będą znane wszystkie tytuły rozdziałów

bieżącą wersję można zobaczyć tu: http://dziedzic.org/inne/help.jar
(paczkę wystarczy wrzucić do chrome i powinno zadziałać)
Jeśli widzicie jakieś błędy lub coś się Wam nie podoba to też piszcie.

Chętnych do pomocy prosiłbym o kontakt tu, PW lub mailem na wadim (at) dziedzic.org.

nikdo
Ostatnio zmieniony 28 września 2004, 12:28 przez nikdo, łącznie zmieniany 4 razy

Połączenia PKP prosto z sidebaru: http://dziedzic.org/pkpanel/
nikdo

Z nami od: 20 lutego 2003, 16:30

Re: polska pomoc do firefoksa - ostateczna rozgrywka

Postautor: piotrek84 » 14 września 2004, 11:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

chetnie bym pomogl ale szykuje sie na migracje na Linuksa a przedtem musze potestowac troche stabilnosc komputera (na zwyklej kompilacji jajca :) ) i przepartycjonowac dysk, przed wymiana zasilacza (ostatnio spalil sie) nie moglem skompilowac jaja, bo zawsze wyskakiwaly mi errory
ide na urodziny, szukam pracy i musze zasiegnac rady na dwoch grupach dyskusyjnych, moga mi wyparowac 2 do 4 dni w tym tygodniu

co do tlumaczenia: jak spisalo sie wiki w tlumaczeniu Chatzilli?
mozna by tam wrzucic jakies krotsze teksty, z dlugimi jest ten problem, ze jednym latwiej tlumaczy sie od poczatku, innym od srodka lub konca i wtedy przeszukiwanie tekstu za nieprzetlumaczonymi fragmentami jest troche uciazliwe
jakos pewniej czuje sie na wiki, gdy widze, ze ktos moze mnie poprawic, rowniez ja lub ktos inny moze zasugerowac sie sposobem tlumaczenia przez innych uzytkownikow a wtedy idzie to jakos latwiej

moglbym pomoc w czyms w miare prostym tj. tlumaczeniu/testowaniu skrotow klawiaturowych i myszy oraz robieniu screenow, troche w tlumaczeniu na wiki, najwczesniej w piatek lub niedziele
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: staszyna_zapomniał_hasła » 14 września 2004, 19:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040503 Firefox/0.8

tak dawno mnie tu nie było, że nie moge sobie przypomnieć hasła..:/

kiedyś zabrałem się za tłumaczenie, ale ledwo coś zrobiłem przerwała mi cała seria wyjazdów wakacyjnych, no a teraz mam jeszcze poprawkę. W czwartek. Znalazłem u siebie:
download_manager - przetłumaczony
mouse i keybord shortcuts - także - no dużo tego nie było..
welcome - przetł.
i kawałek czegoś, co nazywa się profiles.xhtml a czego nie widzę w tym help.jar.

Ja bardzo chcę się tym zająć... tylko, że mogę dopiero w czwartek... a ztcw to wyszło już preview release....
staszyna_zapomniał_hasła

Postautor: nikdo » 14 września 2004, 21:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040514 Mnenhy/0.6.0.101

staszyna_zapomniał_hasła pisze:download_manager - przetłumaczony
mouse i keybord shortcuts - także - no dużo tego nie było..
welcome - przetł.
i kawałek czegoś, co nazywa się profiles.xhtml a czego nie widzę w tym help.jar.

świetnie - mógłbyś podesłać mi te pliki? (adres w pierwszym poście wątku)
Czy zdążymy na 1.0 to nie wiem, ale zrobimy co w naszej mocy :-)

nikdo

nikdo

Postautor: gandHome » 19 września 2004, 03:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; rv:1.7.3) Gecko/20040914 Firefox/0.10

jaka jest sytuacja? musimy miec to naprawde na jutro... Prosze o info, ile zostalo zrobione, a ile nie.
gandHome

Postautor: nikdo » 19 września 2004, 11:54

uaktualniona bieżąca wersja pod adresem jak wyżej.
W obróbce mamy jeszcze using firefox, słownik, spis treści

nikdo

nikdo

Postautor: nikdo » 20 września 2004, 18:53

Ostatecznie mamy poskładaną pierwszą wersję całkowicie po polsku:
http://bugs.firefox.pl/show_bug.cgi?id=92

Podziękowania dla wszystkich tych, którzy pomagali stale pracując nad helpem i tych, którzy wsparli akcję w ostatnim tygodniu :-)

Co do korekty to myślę, że najprościej będzie poczekać na testowe wydania firefoksa i wtedy oprócz interfejsu przejrzeć także pomoc.

pozdrowienia,
nikdo

nikdo

Wróć do Przeglądarka Firefox