Jak przyśpieszyć start Firefoksa pod Linuksem
Moderator: Pomocy?!
Jak przyśpieszyć start Firefoksa pod Linuksem
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.5) Gecko/20070719 Swiftweasel/2.0.0.5
Ile Wam się pod Linuksem uruchamia Fx? Mnie dokładnie 9,2 sekundy... Sprawdziłem Swiftweasel zbudowane pod mój procesor - 8,7 sek. Wynik z lekka skandaliczny w porównaniu z niecałymi 2 sek pod MS Windows. Pamiętam że pod Debianem jakoś chyba szybciej szło, ale nie mam teraz możliwości zmierzyć dokładnego czasu.
Sprzęt - hp serii dv4000 (1,8GHz, 1 GB RAM).
- kabzior
- Z nami od: 11 sierpnia 2006, 19:18
Re: Prędkość uruchamiania
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6
kabzior pisze:Czy to jest kwestia Ubuntu, czy Linuksa w ogóle...
Ile Wam się pod Linuksem uruchamia Fx? Mnie dokładnie 9,2 sekundy... Sprawdziłem Swiftweasel zbudowane pod mój procesor - 8,7 sek. Wynik z lekka skandaliczny w porównaniu z niecałymi 2 sek pod MS Windows. Pamiętam że pod Debianem jakoś chyba szybciej szło, ale nie mam teraz możliwości zmierzyć dokładnego czasu.
Sprzęt - hp serii dv4000 (1,8GHz, 1 GB RAM).
U mnie zazwyczaj Firefox startuje znacznie szybciej pod Ubuntu, koło 4-6 sek. ale dość szybko zawala całą pamięć, zwłaszcza na stronach z multimediami (flash etc).
Zaś pod Windowsem dłużej startuje, ale zachowuje lepszą formę (zapewne za sprawą lepszego flasha).
Ale i na to mam sposób: ograniczam mu pamięć za pomocą ulimit i zużycie procesora za pomocą cpulimit.
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
- Grzegorz
- Moderator
- Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33
Re: Prędkość uruchamiania
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.5) Gecko/20061201 Firefox/2.0.0.5 (Ubuntu-feisty)
GrzegorzJZD pisze:U mnie zazwyczaj Firefox startuje znacznie szybciej pod Ubuntu, koło 4-6 sek.
To czemu do jasnej ciasnej u mnie od momentu klepnięcia enter po wpisaniu firefox w konsoli do momentu ujrzenia Fx mija 9,2 sekundy ze stoperem w ręku
GrzegorzJZD pisze:ale dość szybko zawala całą pamięć, zwłaszcza na stronach z multimediami (flash etc).
Przynajmniej takiego problemu nie mam, zazwyczaj nie mam otwartych więcej niż ok 5 kart, przed chwilą otworzyłem testowo 30 i zero mulenia (Fx nigdy nie zamulił mi systemu), wynik top mówi mi
- Kod: Zaznacz cały
%CPU %MEM TIME+ COMMAND
14.6 9.7 0:42.98 firefox-bin
Muszę teraz wykombinować co jest z tym uruchamianiem :/
- kabzior
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.5) Gecko/20070713 Firefox/2.0.0.5 (Ubuntu Feisty)
Pierwsze uruchomienie podczas sesji - 4-5 sek
Ponowne - do 2s
Mulenie? Tylko gdy jakiś większy aplet javy... (czasem aż muszę ubić)
Rekord kart - 50 - przy czym około 20 z flashem - mulenia brak
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.5) Gecko/20061201 Firefox/2.0.0.5 (Ubuntu-feisty)
tomasiek pisze:Pierwsze uruchomienie podczas sesji - 4-5 sek
Ponowne - do 2s
O właśnie, o tym nie wspomniałem. Właśnie zmierzyłem ponowne uruchomienie podczas sesji - 1,7 sekundy.
- kabzior
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.6) Gecko/20070725 Firefox/2.0.0.6
Dlatego odpalam go z ulimit i cpulimit - w efekcie Firefox zaczyna mulić z większą ilością kart (zwłaszcza jak się go nie uruchomi ponownie co kilka godzin), główni winowajcy to obiekty Flash i rozbudowane aplety Java.
Ale kiedy mam wybór Firefox zamula mi cały system lub Firefox zamula tylko samego siebie - to wybieram to drugie, nawet kosztem tego, że wolniej się będzie uruchamiał.
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
- Grzegorz
- Moderator
GrzegorzJZD pisze:Mam na laptopie 512 MB, więc jak uruchomię jeszcze komunikator, Thunderbirda, odtwarzacz mp3 i coś do rysowania to nie ma innej rady jak ograniczyć liska
Ale faktycznie system Ci muli, czy po prostu wskazania odczytów pamięci pokazują maksymalne wykorzystanie? Bo ja po kilku godzinach z Fx, Tb, KTorrent, Amarokiem, Kadu i konsolą nie przekraczam 350 mega...
Bo wiesz pewnie dobrze że Linuks inaczej korzysta z RAM niż MS Windows i to że pokazuje że RAM jest zajęty wcale nie oznacza że jest
- kabzior
GrzegorzJZD pisze:Mam na laptopie 512 MB, więc jak uruchomię jeszcze komunikator, Thunderbirda, odtwarzacz mp3 i coś do rysowania to nie ma innej rady jak ograniczyć liska
kabzior pisze:Ale faktycznie system Ci muli, czy po prostu wskazania odczytów pamięci pokazują maksymalne wykorzystanie? Bo ja po kilku godzinach z Fx, Tb, KTorrent, Amarokiem, Kadu i konsolą nie przekraczam 350 mega...
Bo wiesz pewnie dobrze że Linuks inaczej korzysta z RAM niż MS Windows i to że pokazuje że RAM jest zajęty wcale nie oznacza że jest
Nie mówię o wskazaniach z Menedżera, wzkaźnikach Gnome Sensors, cz z Conky'iego, tylko o komforcie pracy. Zanim zacząłem ograniczać Firefoksa pod Ubuntu to czasem potrafił przełączanie między oknami przedłużyć o kilka sekund (głównie pamięć niepotrzebnie zajmował, ale i procesor potrafił zająć obliczeniami nie wiadomo czego).
- Grzegorz
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.6) Gecko/20061201 Firefox/2.0.0.6 (WinTux)
To, że FF może startować szybciej pod WinXP, może być zasługą tego, że mamy tzw. prefetch, niezapominajcie o tym
- Gedi
- Z nami od: 10 sierpnia 2003, 17:36
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.5) Gecko/20070719 Iceweasel/2.0.0.5 (Debian-2.0.0.5-0etch1+lenny1)
Gedi pisze:Na moim sprzęcie pod Linuksem FF startuje 2-3s.
Jasne, ktoś jeszcze chciałby mi napisać że u niego FF startuje 4 razy szybciej niż u mnie? Chętnie poczytam
To, że FF może startować szybciej pod WinXP, może być zasługą tego, że mamy tzw. prefetch, niezapominajcie o tym! Zależy od kondycji sprzętu, samego sprzętu a może i sterowników?
Ale tu chodzi tylko o Firefoxa. Tylko.
Są mechanizmy podobne do prefetch pod Linuksa, ale ja nie korzystam.
Prelink. Nic nie daje.
- kabzior
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.6) Gecko/20061201 Firefox/2.0.0.6 (WinTux)
PS
Z resztą problem poruszany był na forum Ubuntu. U mnie nie występuje w FF a np. w Krusaderze
PPS
A może by tak sprawdzić? http://sourceforge.net/projects/preload
Niektórym pomogło: http://forum.arch-linux.pl/viewtopic.php?pid=13276
- Gedi
- Z nami od: 10 sierpnia 2003, 17:36
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9a8pre) Gecko/2007080404 Minefield/3.0a8pre
Istnieje też kwestia tego, jakiego kernela używacie. Jeśli tego domyślnego, instalowanego z repozytorium, to system może działać wolniej, ponieważ jądro z repozytorium zostało ustawione tak, aby działało na każdym (nawet bardzo starym) sprzęcie - najczęściej kosztem wydajności na nowszych maszynach.
- diablownik
- Z nami od: 02 sierpnia 2006, 14:10
Gedi pisze:Wiem, ze prelink nic nie daje. Poszukaj coś o Preload
Preload to dopiero nic nie daje... U mnie w ogóle nie widać różnicy (choć preload to jeden z pierwszych pakietów jakie doinstalowałem w Ubuntu).
- Grzegorz
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.5) Gecko/20070719 Iceweasel/2.0.0.5 (Debian-2.0.0.5-0etch1+lenny1)
Gedi pisze:Z resztą problem poruszany był na forum Ubuntu.
Sam go założyłem
Gedi pisze:A może by tak sprawdzić? http://sourceforge.net/projects/preload
Niektórym pomogło: http://forum.arch-linux.pl/viewtopic.php?pid=13276
Masz coś więcej o tym? Trudno znaleźć jakiekolwiek opisy na guglach, man preload daje tylko dostępne parametry uruchamiania, a $ preload --help zwraca command not found... a wygląda to bardzo ciekawie.
//EDIT:
Dobra, pogrzebałem w plikach konfiguracyjnych i zdaje się że to działa. Po kilku rebootach jak preload się "poduczył" co ma ładować, Firefox (Iceweasel) który na Debianie "na zimno" uruchamiał się ~8,5 sekundy teraz uruchamia się 4,8 sek. Kolejne uruchomienia to ~1sek. Liczę że z dalszą "nauką" dojdzie do ok 3 sek co będzie wynikiem całkowicie mnie satysfakcjonującym.
Ogólnie polecam.
- kabzior
diablownik pisze:Z Firefoksem pod Ubuntu jest problem i z tego co słyszałem, to jest to częściowo także wina samego systemu.
A czy ma to jakieś znaczenie czy Firefox jest z repozytoriów (DEB) czy jest z FTP Mozilli (binaria spakowane TAR.GZ)?
diablownik pisze:Istnieje też kwestia tego, jakiego kernela używacie. Jeśli tego domyślnego, instalowanego z repozytorium, to system może działać wolniej, ponieważ jądro z repozytorium zostało ustawione tak, aby działało na każdym (nawet bardzo starym) sprzęcie - najczęściej kosztem wydajności na nowszych maszynach.
Używam domyślnego, ale to nie zmienia faktu, że niektórym użytkownikom (nawet ze słabszą konfiguracją sprzętową) Firefox startuje szybciej i/lub nie powoduje zawalania pamięci.
Ze startem Firefoksa bez zapamiętywania poprzedniej sesji jest dość dobrze (2-4sek.), ale z poprzednią sesją czas się wydłuża dwukrotnie (mówię o samym starcie, bo potem jeszcze swoją drogą wczytują się poprzednie karty).
[b]Kabzior[b] mógłbyś wkleić swój config dla preload?
- Grzegorz
- Moderator
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.12) Gecko/20070508 Firefox/1.5.0.12
GrzegorzJZD pisze:A czy ma to jakieś znaczenie czy Firefox jest z repozytoriów (DEB) czy jest z FTP Mozilli (binaria spakowane TAR.GZ)?
Nie. Ewentualnie możesz spróbować skompilować ze źródeł, ale wg mojej opini wzrost prędkości wersji skompilowanej do wersji .deb jest minimalny lub żaden.
GrzegorzJZD pisze:Używam domyślnego, ale to nie zmienia faktu, że niektórym użytkownikom (nawet ze słabszą konfiguracją sprzętową) Firefox startuje szybciej i/lub nie powoduje zawalania pamięci.
W zasadzie to ja bym mógł napisać to zdanie
No może poza zużyciem pamięci, jak mówiłem gdzieś wcześniej mnie to nie dotyczy na szczęście.
GrzegorzJZD pisze:Ze startem Firefoksa bez zapamiętywania poprzedniej sesji jest dość dobrze (2-4sek.)
O patrz, nie wpadłem na to. Ja mam start z pustą sesją, ale nie wyłączałem zapamiętywania poprzedniej. To jest jedno i to samo, czy wyłączyć zapamiętywanie a startować z zapamiętaną sesją to dwie różne rzeczy?
GrzegorzJZD pisze:Kabzior mógłbyś wkleić swój config dla preload?
Tak, jak wócę do domu z pracy, bo póki co mam tylko jedyny słuszny system operacyjny
- kabzior
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9a8pre) Gecko/2007080604 Minefield/3.0a8pre
GrzegorzJZD pisze:Używam domyślnego, ale to nie zmienia faktu, że niektórym użytkownikom (nawet ze słabszą konfiguracją sprzętową) Firefox startuje szybciej i/lub nie powoduje zawalania pamięci.
Ja po przekompilowaniu kernela odczułem znaczny wzrost wydajności *całego* systemu, więc jest to pewien sposób
Na pewno warto zaczekać na stabilnego Firefoksa 3, tam użycie pamięci jest już wyraźnie poprawione.
- diablownik
- Z nami od: 02 sierpnia 2006, 14:10
sudo pico /etc/preload.conf
Konfiguracja nie pod słabszy sprzęt (użyte: Pentium M 1,8 GHz, 1 GB RAM):
[model]
# cycle:
#
# This is the quantum of time for preload. Preload performs
# data gathering and predictions every cycle. Use an even
# number.
#
# Note: Setting this parameter too low will may reduce the
# system performance and stability.
#
# unit: seconds
# default: 20
#
cycle = 10
# usecorrelation:
#
# Whether correlation coefficient should be used in the prediction
# algorithm. There are arguments both for and against using it.
# Currently it's believed that using it results in more accurate
# prediction. The option may be removed in the future.
#
# default: true
usecorrelation = true
# minsize:
#
# Minimum sum of the length of maps of the process for
# preload to consider tracking the application.
#
# Note: Setting this parameter too high will make preload less
# effective, while setting it too low will make it eat
# quadratically more resources, as it tracks more processes.
#
# unit: bytes
# default: 2000000
#
minsize = 1000000
#
# The following control how much memory preload is allowed to use
# for preloading in each cycle. All values are percentages and are
# clamped to -100 to 100.
#
# The total memory preload uses for prefetching is then computed using
# the following formulae:
#
# max (0, TOTAL * memtotal + FREE * memfree) + CHACED * memcached
# where TOTAL, FREE, and CACHED are the respective values read at
# runtime from /proc/meminfo.
#
# memtotal: precentage of total memory
#
# unit: signed_integer_percent
# default: -10
#
memtotal = -10
# memfree: precentage of free memory
#
# default: 100
#
memfree = 100
# memcached: precentage of cached memory
#
# default: 30
#
memcached = 40
[system]
# doscan:
#
# Whether preload should monitor running processes and update its
# model state. Normally you do want that, that's all preload is
# about, but you may temporarily want to turn it off for various
# reasons like testing and only make predictions. Note that if
# scanning is off, predictions are made based on whatever processes
# have been running when preload started and the list of running
# processes is not updated at all.
#
doscan = true
# dopredict:
#
# Whether preload should make prediction and prefetch anything off
# the disk. Quite like doscan, you normally want that, that's the
# other half of what preload is about, but you may temporarily want
# to turn it off, to only train the model for example. Note that
# this allows you to turn scan/predict or or off on the fly, by
# modifying the config file and signalling the daemon.
#
dopredict = true
# autosave:
#
# Preload will automatically save the state to disk every
# autosave period. This is only relevant if doscan is set to true.
# Note that some janitory work on the model, like removing entries
# for files that no longer exist happen at state save time. So,
# turning off autosave completely is not advised.
#
# unit: seconds
# default: 3600
#
autosave = 1800
# mapprefix:
#
# A list of path prefixes that controll which mapped file are to
# be considered by preload and which not. The list items are
# separated by semicolons. Matching will be stopped as soon as
# the first item is matched. For each item, if item appears at
# the beginning of the path of the file, then a match occurs, and
# the file is accepted. If on the other hand, the item has a
# exclamation mark as its first character, then the rest of the
# item is considered, and if a match happens, the file is rejected.
# For example a value of !/lib/modules;/ means that every file other
# than those in /lib/modules should be accepted. In this case, the
# trailing item can be removed, since if no match occurs, the file is
# accepted. It's advised to make sure /dev is rejected, since
# preload doesn't special-handle device files internally.
#
# default: (empty list, accept all)
mapprefix = /usr;/lib;!/opt;/home;!/
# exeprefix:
#
# The syntax for this is exactly the same as for mapprefix. The only
# difference is that this is used to accept or reject binary exectuable
# files instead of maps.
#
# default: (empty list, accept all)
exeprefix = !/usr/sbin;!/usr/local/sbin;/usr;!/opt;/home;!/
- kabzior
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.8.1.6) Gecko/20061201 Firefox/2.0.0.6 (Ubuntu-feisty)
diablownik pisze:Ja po przekompilowaniu kernela odczułem znaczny wzrost wydajności *całego* systemu, więc jest to pewien sposób
Na pewno warto zaczekać na stabilnego Firefoksa 3, tam użycie pamięci jest już wyraźnie poprawione.
Skompilowałbym sobie jądro o ile nie słyszałbym tyle o tym, że to jednak dość trudne.
kabzior pisze:To jest jedno i to samo, czy wyłączyć zapamiętywanie a startować z zapamiętaną sesją to dwie różne rzeczy?
Akurat w tym przypadku efekt końcowy jest ten sam, choć wydaje mi się, że jak się to całkiem wyłączy to Firefox w ogóle nie sprawdza poprzedniej sesji (niezależnie czy była pusta czy coś zawierała). Dlatego przypuszczam (nie wiem czy słusznie), że wyłączenie powinno dać lepszy efekt niż start nawet z pustą sesją. Z drugiej strony to jest jednak funkcja, z której korzystam i wyłączyłem ją tylko do testów.
- Grzegorz
- Moderator