MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Nieoficjalne buildy Firefoksa

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Nieoficjalne buildy Firefoksa

Postautor: marcoos » 05 grudnia 2003, 19:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031205 Firebird/0.7+

W tym wątku proponuję umieszczać informacje o nieoficjalnych buildach Firebirda zbudowanych przede wszystkim przez użytkowników forum (lub ew. jakichś innych wyjątkowo ciekawych buildach).

[uwaga: linki nieaktualne, przejdz do nowszych postow]

Na początek mój nieoficjalny build Firebirda dla GNU/Linuksa i686 (XFT+GTK2) obsługujący SVG, zbudowany z takimi opcjami:

Kod: Zaznacz cały
-enable-crypto --disable-tests --disable-composer --disable-ldap --disable-mailnews --disable-debug --enable-optimize=-Os --enable-extensions=cookie,xml-rpc,xmlextras,p3p,pref,transformiix,universalchardet,typeaheadfind,webservices,inspector --enable-default-toolkit=gtk2 --enable-xft --enable-strip --enable-xterm-updates --enable-svg --enable-svg-renderer-libart

Do ściągnięcia z http://fb.marcoos.org/

[uwaga: nieaktualne, w tym miejscu jest już nowszy build]

Note: Informacja o nieoficjalnych buildach najlepiej przekazywać na stronie http://mozillapl.org/pomoc/NieoficjalneWydania
gdzie będzie można zebrać i posegregować różne informacje.
Ostatnio zmieniony 21 lutego 2004, 17:45 przez marcoos, łącznie zmieniany 3 razy
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Re: Nieoficjalne buildy Firebirda

Postautor: athantor » 05 grudnia 2003, 19:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031205 Firebird/0.7+ (athantor)

marcoos pisze:W tym wątku proponuję umieszczać informacje o nieoficjalnych buildach Firebirda zbudowanych przede wszystkim przez użytkowników forum (lub ew. jakichś innych wyjątkowo ciekawych buildach).

Już pisałem.

http://ath.wz.cz/fbird.xhtml i http://ath.wz.cz/tbird.xhtml

Buildy tylko dla procesorów AMD Duron (Morgan i wyższe) i Athlon XP (Palomino i wyższe). Gtk2/xft, SSE, 3dnow+, mmx i inne wypasy ;-)

.mozconfig do wglądu na stronie.

Polecam też dodanie
pref("general.useragent.vendorComment", "marcoos");

do mozilla/modules/libpref/src/unix/unix.js :-)
Obrazek Obrazek
athantor

Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22

Re: Nieoficjalne buildy Firebirda

Postautor: marcoos » 05 grudnia 2003, 19:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031205 Firebird/0.7+

athantor pisze:Polecam też dodanie
pref("general.useragent.vendorComment", "marcoos");

do mozilla/modules/libpref/src/unix/unix.js :-)

Sensowne. Ale to następnym razem. Nie chce mi się znowu wysyłać tych paru mega na ftp'a. :)
marcoos
Moderator

Postautor: Pitreck » 06 grudnia 2003, 02:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Szkoda ze ja niepotrafie nic skomplilowac. Co bym nie zrobil Cygwin nie widzi plikow :(
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Gandalf » 06 grudnia 2003, 14:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031202 Firebird/0.7+

Korzystales z kursu Gemala (lub mojego tlumaczenia? ;)). Mi dzialalo bezblednie...
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Pitreck » 07 grudnia 2003, 01:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Gandalf pisze:Korzystales z kursu Gemala (lub mojego tlumaczenia? ;)). Mi dzialalo bezblednie...

Korzystalem z przepisu Gemala, posilkujac sie dodatkowymi informacjami na Mozilla.org. Juz o tym rozmawialismy w moim watku o problemach ze skompilowaniem Standalone Composera, to samo tyczy sie Fb/Tb. Niestety tamten watek zostal juz skasowany.

Najpierw zasugerowales bym sprawdzil w Bashu czy Cygwin szuka plikow we wlasciwym miejscu. Trop okazal sie wlasciwy. Zrodla mialem w C:\Mozilla\Mozilla a cygwin zaczynal w C:\Mozilla\Cygwin. Poprawilem to, by zaczynal na C:\. Katalogi pieknie widzial, ale gdy przychodzilo do kompilacji wywalal stos not found.
Ostatnio zmieniony 07 grudnia 2003, 09:48 przez Pitreck, łącznie zmieniany 1 raz
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: marcoos » 07 grudnia 2003, 01:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031206 Firebird/0.7+ (marcoos/pentium3+sse+387)

Przed chwilą podmieniłem wymieniony wcześniej przeze mnie build na nowy.
Teraz na fb.marcoos.org jest Fb z 6 grudnia, optymalizowany dla Pentium 3 (reszta konfiguracji jak w moim pierwszym poście).

--enable-optimize="-Os -mcpu=pentium3 -march=pentium3 -mfpmath=sse -mmmx -msse2"

Niestety na 20-megowym koncie nie zmieszczę swojej poczty, plików i więcej niż jednego builda Fb naraz, stąd rotacja. ;)
marcoos
Moderator

Postautor: Pitreck » 08 grudnia 2003, 01:18

Heh, juz wiem gdzie zrobilem blad poprzednim razem. Za pierwszym razem, gdy probowalem skompilowac Kompozytora mialem opisane przezemnie problemy. Po kilku(nastu) bezowocnych probach wkurzylem sie i usunalem wszelkie pliki zwiazane z kompilowaniem Moz, wyczyscilem tez rejestr z odpowiednich wpisow.

Teraz, gdy na nowo sie za to zabralem, bogatszy o zdobyte doswiadczenie po kilkunastu minutach zlokalizowalem zrodlo problemu. Poprzednim razem pozmienialem za duzo rzeczy w rejestrze... :)

A wiec tak, po aktualizacji wszystkich, niezbednych tu skladnikow MinGW, procz GCC udalo mi sie zapuscic kompilacje. Szkoda tylko ze nie zostala ona ukonczona pomyslnie. Pod koniec kompilacji CMD wywala mi cos takiego:

make[2]: *** [tier_9] Error 2
make[2]: Leaving directory `/cygdrive/c/mozilla/mozilla'
make[1]: *** [default] Error 2
make[1]: Leaving directory `/cygdrive/c/mozilla/mozilla'
make: *** [build] Error 2

Z tego co wyczytalem na forum MozillaZine nie jestem w tym problemie odosobniony, ale szczegolow nie doczytalem. Nie spie juz 26h i padam na pysk. Postaram sie dowiedzic wiecej jutro (znaczy dzisiaj, jak wstane ;) ).
Pitreck
Moderator

Postautor: Gandalf » 08 grudnia 2003, 08:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031202 Firebird/0.7+

To nie jest informaja o bledzie tylko stos. Lepiej wklej gdzie sie zaczyna :)
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Pitreck » 08 grudnia 2003, 09:31

Niewiem gdzie to sie zaczyna, ale zcialem opis do 20 make'ow:

make[3]: Entering directory `/cygdrive/c/mozilla/mozilla/xpfe/components/sidebar
/public'
/cygdrive/c/mozilla/mozilla/build/cygwin-wrapper c:/mozilla/moztools/bin/nsinstall -m 644 nsISidebar.idl ../../../../dist/idl
/cygdrive/c/mozilla/mozilla/build/cygwin-wrapper c:/mozilla/moztools/bin/nsinstall -m 644 _xpidlgen/nsISidebar.h ../../../../dist/include/sidebar
/usr/bin/perl -I/cygdrive/c/mozilla/mozilla/config /cygdrive/c/mozilla/mozilla/config/build-list.pl ../../../../dist/include/sidebar/.headerlist nsISidebar.h
make[3]: Leaving directory `/cygdrive/c/mozilla/mozilla/xpfe/components/sidebar/public'
make[3]: Entering directory `/cygdrive/c/mozilla/mozilla/xpfe/components/xremote/public'
/cygdrive/c/mozilla/mozilla/build/cygwin-wrapper c:/mozilla/moztools/bin/nsinsta
ll -m 644 nsIXRemoteService.idl ../../../../dist/idl
/cygdrive/c/mozilla/mozilla/build/cygwin-wrapper c:/mozilla/moztools/bin/nsinsta
ll -m 644 _xpidlgen/nsIXRemoteService.h ../../../../dist/include/xremoteservice
/usr/bin/perl -I/cygdrive/c/mozilla/mozilla/config /cygdrive/c/mozilla/mozilla/config/build-list.pl ../../../../dist/include/xremoteservice/.headerlist nsIXRemo
teService.h
make[3]: Leaving directory `/cygdrive/c/mozilla/mozilla/xpfe/components/xremote/public'
make[3]: Entering directory `/cygdrive/c/mozilla/mozilla/toolkit/components/history/public'
make[3]: *** No rule to make target `export'.  Stop.
make[3]: Leaving directory `/cygdrive/c/mozilla/mozilla/toolkit/components/history/public'
make[2]: *** [tier_9] Error 2
make[2]: Leaving directory `/cygdrive/c/mozilla/mozilla'
make[1]: *** [default] Error 2
make[1]: Leaving directory `/cygdrive/c/mozilla/mozilla'
make: *** [build] Error 2

Z tego co do tej pory wyczytalem na MozillaZine, niektorzy poradzili sobie z podobnymi problemami przez zmiane kilku rzeczy w .mozconfig....
Ostatnio zmieniony 08 grudnia 2003, 10:54 przez Pitreck, łącznie zmieniany 1 raz
Pitreck
Moderator

Postautor: GandWSISIZ » 08 grudnia 2003, 10:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6a) Gecko/20031002 Firebird/0.7+

make[3]: Entering directory `/cygdrive/c/mozilla/mozilla/toolkit/components/hist
ory/public'
make[3]: *** No rule to make target `export'.  Stop.

Tutaj masz info o bledzie - teraz musisz znalezc winnego - pewnie probojesz kompilowac a ktoryms z komponentow nie dzialajacych na tej platformie.[/quote]
GandWSISIZ

Postautor: Pitreck » 08 grudnia 2003, 19:49

Ha! Doszedlem wreszcie do tego, co jest nie tak. Okazalo sie, ze w
c:\mozilla\mozilla\toolkit\components\history\public
brakuje plikow. Potem, gdy przez CVSa dociagnalem brakujace dane kompilacja przerwala sie z bledem Tier 50. Tym razem brakowalo plikow w
c:\mozilla\mozilla\browser\components\bookmarks\public

Wkurzylem sie i pociagnalem cale zrodla z CVSa, nieobylo sie tez bez modyfikacji pliku .mozconfig:
CC=gcc
CXX=g++
CPP=cpp
AS=as
LD=ld
LDFLAGS=-mwindows
ac_add_options --disable-accessibility
ac_add_options --disable-activex
ac_add_options --disable-installer
ac_add_options --disable-composer
ac_add_options --disable-debug
ac_add_options --disable-ldap
ac_add_options --disable-mailnews
ac_add_options --disable-tests
ac_add_options --enable-crypto
ac_add_options --enable-strip
ac_add_options --enable-optimize
export MOZ_PHOENIX=1
mk_add_options MOZ_PHOENIX=1

Najwazniejsze bylo dozucenie 3 pierwszych linijek ac_add_options. Ale wazne ze udalo mi sie Fb skompilowac! Weee, cieszylem sie jak dziecko! Jak niewiele facetowi potrzeba do szczescia ;)

Teraz pozostaje poeksperymentowac z optymalizacjami i dodac moj vendorComment :)
Pitreck
Moderator

Postautor: athantor » 08 grudnia 2003, 21:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031208 Firebird/0.7+ (athantor)

Pitreck pisze:
CC=gcc
CXX=g++
CPP=cpp
AS=as
LD=ld
LDFLAGS=-mwindows
ac_add_options --disable-accessibility
ac_add_options --disable-activex
ac_add_options --disable-installer
ac_add_options --disable-composer
ac_add_options --disable-debug
ac_add_options --disable-ldap
ac_add_options --disable-mailnews
ac_add_options --disable-tests
ac_add_options --enable-crypto
ac_add_options --enable-strip
ac_add_options --enable-optimize
export MOZ_PHOENIX=1
mk_add_options MOZ_PHOENIX=1

Bez cookie, typeaheadfind, czy dom inspector? Sux ;-) (pewnie pod windows się nie kompilują 8))
Obrazek Obrazek
athantor

Postautor: Pitreck » 08 grudnia 2003, 21:48

athantor pisze:Bez cookie, typeaheadfind, czy dom inspector? Sux ;) (pewnie pod windows się nie kompilują 8) )

No masz, juz czulem sie jak w niebie, a ten musial wszystko spie#%&@!^ ;)
Spokojnie, narazie wazne ze udalo mi sie cokolwiek skompilowac i to dziala (a jak dziala, to obecnie mniej istotne ;) ).
Reszta za chwile zostanie dodana, razem z optymalizacjami dla proca.

------
A tak przy okazji, moze mi kto powiedziec co oznaczaja/co daja te optymalizacje:
O1, O3, Os, Oxs, fast-math, -ffloat-store, -fforce-addr, -ftracer
Pitreck
Moderator

Postautor: nikdo » 08 grudnia 2003, 22:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6b) Gecko/20031205

A tak przy okazji, moze mi kto powiedziec co oznaczaja/co daja te optymalizacje:

możesz zacząć np. tu:
http://freshmeat.net/articles/view/730/
(na końcu artykułu są linki do dokumentacyj)

nikdo

Połączenia PKP prosto z sidebaru: http://dziedzic.org/pkpanel/
nikdo

Z nami od: 20 lutego 2003, 16:30

Postautor: Pitreck » 09 grudnia 2003, 00:13

->nikdo
Dzieki! :)

->athantor
Ciekawe, mimo iz nie zaznaczylem tego w .mozconfig skompilowany Firebird posiada Dom Inspector, Venkmana, cookies, Helpa oraz Chatzille....

----
Swoja droga, ciekaw jestem czy to ja cos zle robie czy to juz tak ma byc, ze w skompilowanym wydaniu istnieje tyle smieci. np. folder sample w MozillaFirebird/res lub ipc w katalogu glownym.
Pitreck
Moderator

Postautor: athantor » 09 grudnia 2003, 00:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031208 Firebird/0.7+ (athantor)

Pitreck pisze:
athantor pisze:Bez cookie, typeaheadfind, czy dom inspector? Sux ;) (pewnie pod windows się nie kompilują 8) )

No masz, juz czulem sie jak w niebie, a ten musial wszystko spie#%&@!^ ;)

Do usług ;-)

Pitreck pisze:Spokojnie, narazie wazne ze udalo mi sie cokolwiek skompilowac i to dziala (a jak dziala, to obecnie mniej istotne ;) ).

Masta ;->

Pitreck pisze:Reszta za chwile zostanie dodana, razem z optymalizacjami dla proca.

Jakiego?

Pitreck pisze:A tak przy okazji, moze mi kto powiedziec co oznaczaja/co daja te optymalizacje:

man gcc ;-)
Obrazek Obrazek
athantor

Postautor: athantor » 09 grudnia 2003, 00:23

Pitreck pisze:->athantor
Ciekawe, mimo iz nie zaznaczylem tego w .mozconfig skompilowany Firebird posiada Dom Inspector, Venkmana, cookies, Helpa oraz Chatzille....

:o Kiedy ściągałeś pliki z repozytorium? Przed czy po utworzeniu .mozconfig?

Pitreck pisze:Swoja droga, ciekaw jestem czy to ja cos zle robie czy to juz tak ma byc, ze w skompilowanym wydaniu istnieje tyle smieci. np. folder sample w MozillaFirebird/res lub ipc w katalogu glownym.

U mnie nie było inspektora dopóki go nie dodałem, a Venkmana nie ma do dziś (o chatzilli nie wspominając)...
Obrazek Obrazek
athantor

Postautor: Pitreck » 09 grudnia 2003, 00:57

Athantor pisze:
Pitreck pisze:Reszta za chwile zostanie dodana, razem z optymalizacjami dla proca.

Jakiego?

Athlon XP.

Athantor pisze::o Kiedy ściągałeś pliki z repozytorium? Przed czy po utworzeniu .mozconfig?

Po....
Pitreck
Moderator

Postautor: athantor » 09 grudnia 2003, 01:13

Pitreck pisze:
Athantor pisze:

Jakiego?

Athlon XP.

Słusznie ;-)

Pitreck pisze:
Athantor pisze::o Kiedy ściągałeś pliki z repozytorium? Przed czy po utworzeniu .mozconfig?

Po....

To dziwne, bo źródła chatzilli się nie powinny ściągnąć nawet :-? Pamiętam, że po dodaniu inspektora, a bez checkoutu fbird się nie chciał kompilować...
Obrazek Obrazek
athantor

Następna

Wróć do Przeglądarka Firefox