Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.12) Gecko/20070508 Firefox/1.5.0.12
GrzegorzJZD pisze:wydaje mi się, że jak się to całkiem wyłączy to Firefox w ogóle nie sprawdza poprzedniej sesji (niezależnie czy była pusta czy coś zawierała). Dlatego przypuszczam (nie wiem czy słusznie), że wyłączenie powinno dać lepszy efekt niż start nawet z pustą sesją.
Wyłączyłem w ogóle jakiekolwiek zapamiętywanie sesji... chyba

bo używam TabMixPlus a tam te checkboxy są jakoś tak nie do końca zrozumiale dla mnie opisane. W każdym razie zwiększenia szybkości uruchamiania nie zauważyłem, ale niech sobie będzie wyłączone i tak tego w ogóle nie używam.
diablownik pisze:Normalnym sposobem możliwe. Sposobem dla
Ubuntu już mniej.
O ile się orientuję to jajko dla Ubuntu można skompilować sposobem Debianowym.
diablownik pisze:Aczkolwiek w przypadku ustawiania configa trzeba już wiedzieć co się zaznacza, ewentualnie czytać wbudowanego helpa bądź poszukać jakiegoś poradnika na Googlach.
Tak czy owak, jeśli nie czujesz się na siłach, to jednak nie polecam.
Dokładnie. Przede wszystkim najważniejsze to baaaaardzo dobrze i baaardzo dokładnie znać swój sprzęt. Ja planuję kompilację dla Debiana w jakiejś tam, niedalekiej mam nadzieję, przyszłości.
diablownik pisze:A wracając do tematu: na różnych stronach/forach dostępne są opisy jak zwiększyć prędkość Firefoksa. Ktoś próbował któregoś z nich? Na jakiej zasadzie działają? O ile w ogóle działają, bo mam wrażenie, że jednak nie

tylko dla
KDEhttp://7thguard.net/news.php?id=4278Tutaj sposób polegający na uruchamianiu Fx poprzez
kstart (uruchamia usługi i programy w tle)... działa naprawdę dobrze... a w zasadzie działał ze starszymi KDE i Fx. Obecnie minusem jest to, że kliknięcie jakiegokolwiek linku w systemie (w mailu czy komunikatorze np) powoduje otwarcie tej strony, ale nie przywołanie już działającego okna w tle - czyli jest dalej niewidoczne. Możnaby uruchamiać w nowym oknie a nie nowej karcie, ale to się mija z celem - po co otwarty Fx skoro linki się otwiera w nowym. Natomiast działa to kiedy uruchomimy przeglądarkę "normalnie" (nie przez kliknięcie na link) - wtedy uruchomienie jest niemal natychmiastowe. Minusem jeszcze jest że w momencie wylogowywania się z X'ów pojawia się na moment puste okno Fx z tła, ale to szczegół. W każdym razie ja tej metody nie używam.
GNOME- Kod: Zaznacz cały
export MOZ_DISABLE_PANGO=1
Nie używam Gnome więc nie wiem czy działa.
I to w czym pokładam największe nadzieje, większe nawet niż w preload -
apt-build. Czyli kompilowanie aptem programów. Jest opcja dla "normalnych" i opcja z flagami. Ja chcę od razu flagi, muszę poczytać manuala w wolnej chwili, jak tylko się tym zajmę to dam znać jak z efektami. A to test znaleziony w necie po przeczytaniu którego się zwróciłem w stronę apt-build
przed kompilacją pisze:$ time firefox
real 0m4.995s
user 0m2.980s
sys 0m0.136s
tryb normalny pisze:$ time firefox
real 0m2.813s
user 0m1.840s
sys 0m0.208s
flagi kompilatora pisze:$ time firefox
real 0m1.905s
user 0m1.020s
sys 0m0.199s