MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Problem z hasłami Firefox 3.0.2 oraz 3.0.3

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Odp: Problem z hasłami Firefox 3.0.2 oraz 3.0.3

Postautor: TejGo » 09 grudnia 2009, 20:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.14) Gecko/2009082707 Firefox/3.0.14 (.NET CLR 3.5.30729)

GrzegorzJZD pisze:
TejGo pisze:Windows eXPerience MSDN Proffesional SP2 PL - 2005 rel - tak pisze na kwicie, który dostałem z UJ wydział informatyki po studiach

Takiego systemu nie ma :P Microsoft wielokrotnie zaprzeczał, by skrót XP wywodził się od słowa „experience”. Poza tym licencja MSDN pozwala korzystać nieodpłatnie z systemu tylko podczas studiów, a nie po ich ukończeniu lub rezygnacji.

zapraszam w takim razie do Krakowa na Uniwersytet Jagielloński - wydział informatyczny
po skończonych studiach jako dokształcających otrzymałem płyte z Windows eXPerience MSDN Proffesional SP2 PL - 2005 rel
i jeżeli nie wiesz to ja cie proszę - o wszechmądry - o to byś się wpierw dowiedział - potem mówił/pisał

o tym że cashe przeglądarki przechowywało hasła, i po krachu cały czas trzymało je dowiedziałem sie od mądrzejszych ludzi - tak samo dowiedziałem sie tez o różnicach pomiedzy wersją FF (oficjalny skrót dla przegladarki Firefox) dla Linuxa i Windowsa

nie forum tutaj ojczyzna-polszczyzna by student zapaleniec mnie nauczyciela z 25 stażem pracy poprawiał - w dodatku z małą wiedzą - więc wpierw się dowiedz młody człowieku - potem pisz - proponuje iść na studia do dobrych szkół

żegnam natchnione towarzystwo - nic tutaj nowego sie dowiedzieć nie można
TejGo

Z nami od: 02 grudnia 2009, 14:58

Postautor: dexter » 10 grudnia 2009, 10:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9.3a1pre) Gecko/20091209 Minefield/3.7a1pre

TejGo pisze: FF (oficjalny skrót dla przegladarki Firefox)

Oficjalny skrót to Fx.

TejGo pisze: dla Linuxa

Linuksa...

TejGo pisze:nie forum tutaj ojczyzna-polszczyzna by student zapaleniec mnie nauczyciela z 25 stażem pracy poprawiał - w dodatku z małą wiedzą - więc wpierw się dowiedz młody człowieku - potem pisz - proponuje iść na studia do dobrych szkół

Nauczyciele, zwłaszcza akademiccy, mają zbyt wielkie mniemanie o sobie. W internecie nikogo nie interesuje twój staż pracy ani dyplomy, więc odpuść sobie takie teksty. Internet tworzą właśnie zapaleńcy!
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Tomek » 10 grudnia 2009, 11:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2b4) Gecko/20091124 Firefox/3.6b4

TejGo pisze:o tym że cashe przeglądarki przechowywało hasła, i po krachu cały czas trzymało je dowiedziałem sie od mądrzejszych ludzi

Możesz podać źródło tej informacji. Tak w celu edukacyjnym. Bardzo by nam się to przydało - taka nieudokumentowana sprawa w Fx to poważna sytuacja- przechowywanie haseł w ciastkach to naruszenie bezpieczeństwa. Musimy to koniecznie powiedzieć twórcom Fx. Z góry dzięki za nakierowanie nas na sprawę!
TejGo pisze:nie forum tutaj ojczyzna-polszczyzna by student zapaleniec mnie nauczyciela z 25 stażem pracy poprawiał - w dodatku z małą wiedzą

Jak widać nauczyciele sami pracują na wizerunek swojego środowiska (patrz poprzednie posty).
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: KKWójcik - UJ » 10 grudnia 2009, 23:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.14) Gecko/2009082707 Firefox/3.0.14 (.NET CLR 3.5.30729)

Zapraszam do wydziału informatycznego Uniwersytetu Jagielońskiego.

Trochę się pośmiałem :)

Pamięć podręczna przechowywała w folderze C:\Documents and Settings\"user-Win-user"\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\default.default\Cashe wszelkie dane o wejściach i wyjściach - wprawdzie w postaci zaszyfrowanej, ale zawsze.
I stąd pobierała dane do logowania się na stronach po przypadkowym usunięciu haseł lub nagłym krachu przeglądarki.
Pomimo niewidocznych haseł w menedżerze haseł.

Tego Państwo nie wiedzieli, i dlatego wyszło tak jak wyszło.

A mój przyjaciel uczy dzieci w wieku 7-11 lat i jest znakomitym pedagogiem, może jednym z lepszych w małopolsce. Tak gwoli wytłumaczenia.
Nazwa Fire Fox wiadomo od czego pochodzi - lecz skrót FF jest znany na całym świecie - a mówienie Fx mi się kojarzy z filmem pod tym samym tytułem.
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7972

Tak samo poprawnie mówi się Linux - jest to nazwa własna, którą się nie prawidłowo spolszcza ( znam propozycje Rady Jeżyka Polskiego - jest denna i wykazuje zamerykanizowanie umysłów), po za tym cały świat używa nazwy LinuX.

Dystrybucja systemu operacyjnego Windows XP ( znanego jako DOŚWIADCZENIE - po angielsku eXPerience) http://pl.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows_XP - (tutaj znów się Państwo wykazali odrobiną niewiedzy) MSDN specjalnie przygotowana dla absolwentów wydziału informatycznego UJ nie jest ogólnie dostępna, jest osobno przygotowana i jest licencjonowana - dla absolwentów czyli tych, którzy zakończyli studia.

Wystarczy poszukać, popytać, poznać.
Zapraszam na UJ.

K.K.Wójcik
KKWójcik - UJ

Postautor: zitto » 11 grudnia 2009, 00:32

Przeglądarka: Opera/9.80 (J2ME/MIDP; Opera Mini/4.2.14912/1186; U; pl) Presto/2.2.0

KKWójcik - UJ pisze:A mój przyjaciel uczy dzieci w wieku 7-11 lat i jest znakomitym pedagogiem, może jednym z lepszych w małopolsce. Tak gwoli wytłumaczenia.(...)
Tak samo poprawnie mówi się Linux - jest to nazwa własna, którą się nie prawidłowo spolszcza ( znam propozycje Rady Jeżyka Polskiego - jest denna i wykazuje zamerykanizowanie umysłów), po za tym cały świat używa nazwy LinuX.

Dexter poprawnie odmienia a panowie nauczyciele nie.. Linux, ale Linuksa.
Pierwsze slyszę o Radzie Jeżyka Polskiego, to jakieś kólko ornitologiczne?
I co to są "cashe"? Ani to polskie, ani obce. Ot, efemeryda akademicka.
I jeszcze jedno w temacie poprawności językowej. "Nie prawidlowo" jest napisane nieprawidlowo.
zitto

Z nami od: 13 listopada 2008, 13:24

Postautor: Tomek » 11 grudnia 2009, 08:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2b4) Gecko/20091124 Firefox/3.6b4

KKWójcik - UJ pisze:I stąd pobierała dane do logowania się na stronach po przypadkowym usunięciu haseł lub nagłym krachu przeglądarki.
Pomimo niewidocznych haseł w menedżerze haseł.

I jak tu z takimi rozmawiać? Przecież od początku tłumaczyłem w czym rzecz, ale co niektórzy chyba wszystkich traktują jak 7-11 latków i po prostu nie słuchają:
tomasiek pisze:
TejGo pisze:nie musiałem wpisywać hasła prz logowaniu się na inne fora - jedynie co było potrzebne to hasło na gmail

To akurat nie ma nic wspólnego z zapamiętaniem haseł przez Fx tylko z zapamiętaniem logowania przez stronę. Odbywa się to głównie na zasadzie ciasteczek (choć nie tylko). I nie ma nic wspólnego z systemem zapamiętywania haseł w Fx.
TejGo pisze:wytłumacz wszechwiedzący - bo takiego tutaj grasz - skąd FF pamietał hasła nie mając je ani w kb3 ani w signon

Nie pamiętał haseł tylko stan zalogowania - za pomocą ciasteczek (tak przynajmniej zaczyna to wyglądać z twoich wypowiedzi). A hasła jeśli pamiętał to tylko za pomocą tych plików - jeśli uważasz że jest inaczej - nic na to nie poradzę. Oficjalna dokumentacja mówi tylko o tych dwóch plikach.

KKWójcik - UJ pisze:Tego Państwo nie wiedzieli, i dlatego wyszło tak jak wyszło.

Wiedzieliśmy o tym, mówiliśmy, ale TejGo kompletnie nie czytał. Albo czytał wybiórczo. I to dlatego wyszło jak wyszło. Proponuję przeczytać cały wątek (bo z twojej wypowiedzi wygląda że też go nie czytałeś)
KKWójcik - UJ pisze:Fire Fox

O... a to co takiego? Może jeszcze Micro Soft i O Pole?
Jak dla mnie EOT.
Nie przekonamy ani nauczyciela ani pracownika UJ. W końcu jesteśmy tylko studentami, entuzjastami, zapaleńcami. A to nas wyklucza z dyskusji... (ps - większość tutaj ukończyła już dawno studia (i to nie jedne), wielu ma większy staż niż TejGo...)
ps2. naprawdę zaczynam współczuć dzieciakom z małopolski.
Ostatnio zmieniony 11 grudnia 2009, 11:24 przez Tomek, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: lekkie poprawki celem uniknięcia ot
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Grzegorz » 11 grudnia 2009, 08:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; en-US; rv:1.9.3a1pre) Gecko/20091208 Minefield/3.7a1pre

TejGo pisze:po skończonych studiach jako dokształcających otrzymałem płyte z Windows eXPerience MSDN Proffesional SP2 PL - 2005 rel
i jeżeli nie wiesz to ja cie proszę - o wszechmądry - o to byś się wpierw dowiedział - potem mówił/pisał

"Prefeszjonal" piszemy "Professional" a nie "Proffesional", dlatego też podtrzymuję, że Twojej wersji Windows nigdby nie było, nie ma i nie będzie.

TejGo pisze:o tym że cashe przeglądarki przechowywało hasła, i po krachu cały czas trzymało je dowiedziałem sie od mądrzejszych ludzi

Tacy na pewno są, ale jeśli wmawiają Ci, że pamięć podręczna może przechowywać hasła (lub tym bardziej robi to przy ustawieniach domyślnych) to mówią od rzeczy.
TejGo pisze:tak samo dowiedziałem sie tez o różnicach pomiedzy wersją FF (oficjalny skrót dla przegladarki Firefox) dla Linuxa i Windowsa

Oficjalny skrót, zresztą już Ci o wyjaśniano, to Fx. Różnice pomiędzy wersją dla Linuksa i Firefoksa to przede wszystkim zmiana menu Narzędzia > Opcje na menu Edycja > Preferencje, motywu graficznego i wtyczek. Więcej różnic nie zobaczysz gołym okiem.

TejGo pisze:nie forum tutaj ojczyzna-polszczyzna by student zapaleniec mnie nauczyciela z 25 stażem pracy poprawiał - w dodatku z małą wiedzą - więc wpierw się dowiedz młody człowieku - potem pisz - proponuje iść na studia do dobrych szkół

Skąd ty takie informacje masz, wiesz ile mam lat, czy oraz czego zapaleńcem jestem oraz że mam mniejszą wiedzę niż Ty? Wszystko to, co wypisujesz jest bardzo śmieszne :D Mam nadzieję, że sobie z tego zdajesz sprawę? Szkoda, że nie podpisałeś się tym stopniem naukowym, imieniem i nazwiskiem. Studenci mogliby Ci wysłać laurkę ilekroć trafiliby na to forum.

TejGo pisze:żegnam natchnione towarzystwo - nic tutaj nowego sie dowiedzieć nie można

Można dowiedzieć się bardzo wiele, ale trzeba chcieć i przyjść z otwartą głową. Jak ktoś ma zakuty łeb, to na niewiele się zdadzą dobrzy nauczyciele czy forumowi guru :P
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Dziwny problem z hasłami w Firefoxie 3.5.6

Postautor: TeKa » 22 grudnia 2009, 12:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.6) Gecko/20091201 Firefox/3.5.6 GTB6

U mnie dziś w wersji 3.5.6 wystąpił jeszcze inny problem. Mianowicie pomimo tego, że hasła są zapamiętane (sprawdzałem wchodząc w Narzędzia->Opcje->Bezpieczeństwo->Zapamiętane hasła) to nie na wszystkich stronach mam je w miejscach na loginy. Na niektórych stronach są od razu po wczytaniu strony a na niektórych w ogóle się nie wczytują same i muszę je wpisywać ręcznie, pomimo tego że są zapamiętane przez przeglądarkę.

Da się to jakoś naprawić ?
TeKa

Postautor: Grzegorz » 22 grudnia 2009, 13:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; en-US; rv:1.9.3a1pre) Gecko/20091221 Minefield/3.7a1pre

To może być efekt tego, że Firefox zapamiętał hasła z formularza rejestracyjnego, a ten się różni o tego do logowania. Usuń hasło dla danej witryny, wprowadź je ponownie w formularzu logowania i zapamiętaj na nowo. Logowanie ułatwia także świetny dodatek - SecureLogin.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Postautor: TomiURS » 22 grudnia 2009, 13:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.6) Gecko/20091201 Firefox/3.5.6 GTB6

Próbowałem ale niestety nie pomaga (powyżej to mój post tylko zapomniałem się zalogować) - jest to dokładnie to samo co mają osoby piszące w tym temacie: viewtopic.php?f=15&t=38500 . Wczoraj skanowałem kompa ad-aware, kasperskym i spy botem ale nic nie wykryły.
TomiURS

Z nami od: 01 listopada 2006, 16:09

Postautor: alfatech » 12 sierpnia 2010, 15:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 AlexaToolbar/alxf-1.54 Firefox/3.6.3 GTB7.1

Witam ,mam podobny problem tylko że hasła raz są raz ich nie ma? Jak zresetuję przeglądarkę i potem włączę to są ale po jakimś czasie znikają :(
Można jakoś temu zaradzić w prosty sposób ?
Sorki jeśli powtarzam pytanie które już być może było :)
alfatech

Z nami od: 12 sierpnia 2010, 14:54

Postautor: dexter » 12 sierpnia 2010, 15:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; Windows NT 5.1; rv:2.0b3pre) Gecko/20100803 Minefield/4.0b3pre

1. Poprzednie porady nie pomogły?

2. Na nowym profilu i w trybie awaryjnym problem występuje również?
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: konwalia » 04 listopada 2010, 18:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101026 Firefox/3.6.12

Mam pytanie. Przez przypadek w narzędziach- opcjach- bezpieczeństwo skasowałam sobie wszystkie hasła. Niby nie rpblem bo pamiętam jakie one są ale irytujące jest ich ciągle wpisywanie, pomimo tego, że zaznaczyłam, żeby pamiętał hasła do witryn i nie wprowadziłam żadnych wyjątków nie zapamiętuje ich... Jest na to jakaś rada?!

Mam firefoxa 3.6.12

Z góry dzięki za pomoc:)
konwalia

Postautor: konwalia » 04 listopada 2010, 19:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101026 Firefox/3.6.12

Jakoś dziwnym trafem teraz jak go otwarłam pyta o hasła także pytanie nieaktualne:)
konwalia

Postautor: martinezores » 08 września 2011, 15:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.17) Gecko/20110420 Firefox/3.6.17 (.NET CLR 3.5.30729)

Narzędzia / Opcje / Zapamiętane Hasła / Wyświetl hasła ...

to tak aby leczniczo przejrzeć hasła i loginy
martinezores

Postautor: Grzegorz » 11 września 2011, 09:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:8.0a2) Gecko/20110908 Firefox/8.0a2

Grzegorz
Moderator

Poprzednia

Wróć do Przeglądarka Firefox