Pamięciożerność firefoxa
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Pamięciożerność firefoxa
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.2) Gecko/20060308 Firefox/1.5.0.2
O tym iz firefox uzywa duzo pamieci ram wiedzialem doskonale ale ostatnimi czasy to nie wiedziec czemu o wiele za duzo. Ostatnio programik chwile po wlaczeniu przy kilku wlaczonych panelach wykorzystuje ponad 100 mb pamieci!!! Do tego uzywa procesora w 90%.
Co jest tego przyczyna, nadmienie ze wczesniej dzialal w miare normalnie. Moj komputer to athlon 750 + 256 mb ram.
Co jest tego przyczyna, nadmienie ze wczesniej dzialal w miare normalnie. Moj komputer to athlon 750 + 256 mb ram.
- aksu47
Re: Pamięciożerność firefoxa
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8) Gecko/20060415 Firefox/2.0a1
Rozwiązywanie Problemów i FAQ - przeczytaj zanim napiszesz!aksu47 pisze:O tym iz firefox uzywa duzo pamieci ram wiedzialem doskonale ale ostatnimi czasy to nie wiedziec czemu o wiele za duzo. Ostatnio programik chwile po wlaczeniu przy kilku wlaczonych panelach wykorzystuje ponad 100 mb pamieci!!! Do tego uzywa procesora w 90%.
- Ancestor
- Moderator
- Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)
przeczytałem faq i rozwiązywanie problemów i wcale nie znalazłem rozwiązania problemu. U mnie po odpaleniu z 4-5 paneli ff zżera do 100mega ramu... moim zdaniem to troche za dużo. Widziałem kiedyś na pewnym forum (obecnie niedziałającym) porady dotyczące ustawień configa i tam m.in było właśnie napisane co zrobić aby zmniejszyć zużycie pamięci przez ff, a także przyspieszyc jego dzialanie...
- ef
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8) Gecko/20060429 BonEcho/2.0a1
ef pisze:przeczytałem faq i rozwiązywanie problemów i wcale nie znalazłem rozwiązania problemu. U mnie po odpaleniu z 4-5 paneli ff zżera do 100mega ramu... moim zdaniem to troche za dużo. Widziałem kiedyś na pewnym forum (obecnie niedziałającym) porady dotyczące ustawień configa i tam m.in było właśnie napisane co zrobić aby zmniejszyć zużycie pamięci przez ff, a także przyspieszyc jego dzialanie...
Czyli to samo ma miejsce w trybie Safe Mode, tak?
- Ancestor
- Moderator
- Z nami od: 11 czerwca 2005, 20:25
Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)
W trybie safe mode jest trochę lepiej, ale nie znacznie i też nie wiem czy nie jest to efekt zmian jakie zastosowałem po przeczytaniu paru for anglojęzycznych i artykułów. m.in. dodałem wpis browse.cache.memory.capacity do configu, którego radzili użyć userzy na pewnym forum do tego config.trim_on_minimize, użyłem też programu firetune i różnica jest choć niezbyt wielka, ale jest. Zauważyłem też, że firefox przy większej liczbie paneli potrafi pociągnąc użycie cpu do 95% co prawda chwilowo, ale bywa dość często. Czy to jest naturalna praca firefoxa ? Czy u mnie coś jest nie tak ?
Procek : Amd Athlon (Palomino) 1,7 nie kręcony
ram: 256,333
Nie jest to dla mnie jakiś wielce uciążliwy problem aczkolwiek miło by było gdyby udało się go rozwiązać
Procek : Amd Athlon (Palomino) 1,7 nie kręcony
ram: 256,333
Nie jest to dla mnie jakiś wielce uciążliwy problem aczkolwiek miło by było gdyby udało się go rozwiązać
- ef
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.2) Gecko/20060308 Firefox/1.5.0.2
1. Co to znaczy trochę lepiej.
2. Czy taka pamięciożerność występuje także na czystym profilu?
3. Jakie masz ustawienie pamięci podręcznej, czy masz włączony tzw. "szybki powrót"
4. Jakie masz zainstalowane rozszerzenia.
Temat wałkowany setki razy. U mnie z 100 MB bez żadnych czarów dało sie zejść do zużycia 30-40 MB przy włączonych 10 panelach (zależy od zawartości). Tak więc poszukaj, zapewniam Cię ze tematy są na forum. Ponadto sądzę ze znajomość http://rtfm.killfile.pl/ byłaby doceniona i niewątpliwie szybciej uzyskałbyś pomoc.
pozdrawiam
2. Czy taka pamięciożerność występuje także na czystym profilu?
3. Jakie masz ustawienie pamięci podręcznej, czy masz włączony tzw. "szybki powrót"
4. Jakie masz zainstalowane rozszerzenia.
Temat wałkowany setki razy. U mnie z 100 MB bez żadnych czarów dało sie zejść do zużycia 30-40 MB przy włączonych 10 panelach (zależy od zawartości). Tak więc poszukaj, zapewniam Cię ze tematy są na forum. Ponadto sądzę ze znajomość http://rtfm.killfile.pl/ byłaby doceniona i niewątpliwie szybciej uzyskałbyś pomoc.
pozdrawiam
- Gotrek
- Z nami od: 29 kwietnia 2006, 10:27
• Strona 1 z 1