MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

plugin-container.exe co to jest?

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

plugin-container.exe co to jest?

Postautor: steffi » 01 lipca 2010, 14:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.6) Gecko/20100625 Firefox/3.6.6

witam,
W menedżerze zadań pojawił się "plugin-container.exe" - co to za proces?
W Internecie wyczytałem, że ten plik jest związany z firefoxem, ale nie do końca wszystko rozumiem, więc pytam na rodzimym forum.
Mam firefoxa 3.6.6. Sam firefox standardowo zajmuje u mnie ponad 100mb (w menedżerze zadań). a w.w. proces 20-30mb. Pytanie do czego służy, czy można go wyłączyć a jeśli tak to jak to zrobić?
Pozdrawiam,
steffi
 

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: zitto » 01 lipca 2010, 14:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.6) Gecko/20100625 Firefox/3.6.6 (.NET CLR 3.5.30729)

Od wersji 3.6.4 wtyczki Firefoksa są uruchamiane jako osobne procesy. Do tego służy ten "kontener na pluginy" ;)
Ma to na celu ochronę Firefoksa przed zawieszeniem w przypadku, kiedy błąd spowoduje wtyczka.
Poczytaj w sieci nt. projektu Lorentz
Nie należy wyłączać tego procesu.
PS. Od wersji 4.0 każda karta będzie uruchamiana w osobnym procesie. Wtedy dopiero będzie się dziać.. ;-)
zitto
 
Posty: 777
Z nami od: 13 listopada 2008, 13:24

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: steffi » 01 lipca 2010, 15:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.6) Gecko/20100625 Firefox/3.6.6

Dzięki za odpowiedź Zitto.
W tej chwili plugin-container.exe zajmuje już 40mb a firefox 140mb. Razem, to nie mało.
Pozdrawiam,
steffi
 

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: Grzegorz » 05 lipca 2010, 09:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.4) Gecko/20100611 Firefox/3.6.4

zitto pisze:Od wersji 4.0 każda karta będzie uruchamiana w osobnym procesie. Wtedy dopiero będzie się dziać.. ;-)

To już pewne? Dawno nie czytałem o zmianach w tej kwestii, pamiętam, że jeszcze na początku roku dyskutowano czy widzielać karty do osobnych procesów czy tylko wtyczki i kilka innych rozwiązań pośrednich (jak np. obsługa grup podstron/domen w wspólnych, ale osobnych od przeglądarki procesach).

Obsługa każdej karty w osobnym procesie pożre w całości zasoby nawet najnowszych komputerów.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: nen » 06 lipca 2010, 13:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.6) Gecko/20100625 Firefox/3.6.6

niestety u mnie plugin-container nie dość, że powoduje zwiechę FF to na dodatek nie ładują mi się filmiki z niektórych stron (np. FIFA.com)
dążą do spieprzenia Firefoxa
nen
 

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: Grzegorz » 07 lipca 2010, 11:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.7) Gecko/20100701 Firefox/3.6.7

nen pisze:nie ładują mi się filmiki z niektórych stron (np. FIFA.com)

Toć gdyby używali otwartych kodeków do udostępniania filmów nie byłoby problemu.
nen pisze:dążą do spieprzenia Firefoxa

Oni, ci źli deweloperzy.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: Grzegorz » 09 lipca 2010, 08:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.7) Gecko/20100701 Firefox/3.6.7

zitto pisze:Od wersji 4.0 każda karta będzie uruchamiana w osobnym procesie. Wtedy dopiero będzie się dziać.. ;-)

Komentarze na OSNews.pl pisze:gotar 8 lipca 2010 o godz. 13:33

Ale rzeczy istotnych w stylu osobnych procesów na kartę czy jakieś przyspieszenie wersji linuksowej nadal nie będzie?

Zbigniew Braniecki 8 lipca 2010 o godz. 18:34

bedzie. Linuksowa wersja dostanie PGO, ktore powinno bardzo pomoc. Proces na karte nie jest stosowany przez nikogo (ze wzgledu na pamiec) – Chrome robi proces na grupe kart. Mozilla ma juz technologie do rozdzielania procesow, ale nie wiemy jeszcze jak dokladnie chcemy dzielic procesy (dzielenie ma zalety i wady).

W beta2 bedziemy chcieli wprowadzic rozdzial na 3 procesy – wtyczki, tresc i UI.

gotar 8 lipca 2010 o godz. 18:52

W PGO nie pokładam wielkiej nadziei. Proces dla wtyczek może mieć sens (dla osób, które ich używają), ale tylko jeden dla treści to może być spore ograniczenie (wystarczy otworzyć ze 20 stron z jakimś badziewnym javascriptem).

Zbigniew Braniecki 9 lipca 2010 o godz. 6:46

masz racje. Z tego co wiem, zespol E10s w Mozilli (to Ci od wieloprocesowosci) eksperymentuja z dalszym dzieleniem procesow, wydzielaniem ich dla najbardziej obciazajacych stron oraz rozkladaniem stron na rdzenie :)


Czyli tak jak podejrzewałem nie zostało to jeszcze przesądzone.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: Kosa53 » 10 lipca 2010, 16:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-US; rv:2.0b1) Gecko/20100630 Firefox/4.0b1 ( .NET CLR 3.5.30729)

FF i plugin-container to niestety kicha. Problem z pluginem adobe flash - uruchomiony powoduje zwiechę FF. Identyczny problem jest w nowej beta testowej wersji 4.0. Każda prawie strona z galeriami we flash = plugin-container zawiesza FF. Ctrl+Alt+Del i zamknięcie tego procesu = FF unfreze ale bez dodatków Flash. Wyłaczając wtyczkę AF - FF śmiga aż miło. Cały pic polega jednak na tym, aby strony były obsługiwane z pluginami - zostawłem tylko niezbędne i tylko flash plugin powoduje zwisa! Co to za strona bez filmów i dodatków ?- po prostu do bani. plugin-container = pomysł w idei bezpieczeństwa dobry ale całkowicie zawiesza FF co powoduje totalną porażkę całej idei = do bani. Zamiast lepiej - jest znacznie gorzej. :(
Kosa53
 

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: dexter » 10 lipca 2010, 16:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20091221 Firefox/3.5.7

Oczywiście rozwiązaniem jest dom.ipc.plugins.enabled = false, co mogłeś łatwo znaleźć w internecie.
dexter
Moderator
 
Posty: 7512
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: miss panda » 12 lipca 2010, 08:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.6) Gecko/20100625 Firefox/3.6.6 ( .NET CLR 3.5.30729)

rozwiązaniem jest nieużywanie firefoxa. mój firmowy laptop już i tak jest mocno zmęczony a to małe g$@!$#@ lata jak szalone.
szkoda, bo lubiłam ten program, czy tam jak kto woli tą przeglądarkę sieciową ;/
miss panda
 

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: martrx » 12 lipca 2010, 10:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.6) Gecko/20100625 Firefox/3.6.6 ( .NET CLR 3.0.4506.2152)

u mnie ten proces prawie cały czas coś pobiera z netu
żeby było śmiesznie potrafi zająć całą przepustowość na 2-3 sekundy
porażka

EDIT:
w "about:config" znaleźć "dom.ipc.plugins.enabled" i wszystko ustawić na "false"
proces znikł i net nie muli :]
jeszcze nie wiem czy będą jakieś skutki uboczne, jak coś się będzie działo, to napiszę
martrx
 
Posty: 3
Z nami od: 08 sierpnia 2006, 19:43
Lokalizacja: Świdnik

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: Grzegorz » 12 lipca 2010, 14:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.7) Gecko/20100701 Firefox/3.6.7

martrx pisze:jeszcze nie wiem czy będą jakieś skutki uboczne, jak coś się będzie działo, to napiszę

Ewentualne skutki uboczne będą wyglądać jak w poprzednich wersjach, podczas awarii wtyczki, Firefox przestanie odpowiadać , po czym wyświetli komunikat o błędzie i zostanie awaryjnie zamknięty, a niezapisane dane zostaną utracone.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: paciorek » 16 lipca 2010, 12:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.6) Gecko/20100625 Firefox/3.6.6

Witam po zastosowaniu w/w konfiguracji u mnie ff przyspieszył i nie muli tak przy otwieraniu :)
paciorek
 

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: Unwanted_guest » 29 października 2010, 15:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101026 Ant.com Toolbar 2.0.1 Firefox/3.6.12 GTB7.1 ( .NET CLR 3.5.30729; .NET4.0E)

steffi pisze:Dzięki za odpowiedź Zitto.
W tej chwili plugin-container.exe zajmuje już 40mb a firefox 140mb. Razem, to nie mało.
Pozdrawiam,


U mnie p-c to 140MB a firefox - jakies 400...
Unwanted_guest
 

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: ans » 08 listopada 2010, 08:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101026 Firefox/3.6.12 ( .NET CLR 3.5.30729; .NET4.0E)

A mi wesoło zawalił 40% procka, więc dziękuję za takie "udoskonalenie"
ans
 

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: Jola87 » 09 listopada 2010, 18:28

Przeglądarka: Opera/9.80 (Windows NT 5.1; U; Edition Campaign 21; pl) Presto/2.6.30 Version/10.63

Gdy gram na necie w jakąś grę to strasznie muli, że przez 5 min. nie mogę nic kliknąć, czy problem się rozwiąże gdzy dokupie RAM 1GB, w swoim komputerze mam 512MB. Da to coś?
Jola87
 

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: Grzegorz » 11 listopada 2010, 20:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101026 Firefox/3.6.12

Więcej RAM zawsze poprawia komfort pracy na komputerze, 50% więcej pamięci poczujesz szybciej niż o 50% szybszy procesor ;)
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: sebaDC » 14 listopada 2010, 12:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101026 Firefox/3.6.12

proponowane rozwiazanie wylaczenia tego czegos o niebo "naprawila" firefoxa!!! teraz dziala jak dawniej... Firefox ladowal sie powyzej 30sekund, a po wylaczeniu tego procesu tylko 3s - wole 2x w tygodniu stracic dane z sesji niz 20x dziennie sie denerwowac na LAGI!!! jak support mozilli tak bedzie dalej "udoskonalal" przegladarke to albo straca wielu uzytkownikow, albo ludzie naucza sie wylanczac opcje auto-aktualizacji...
sebaDC
 

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: _Puma_ » 15 listopada 2010, 16:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101026 Firefox/3.6.12

A ja się zastanawiałem dlaczego mi firefox potrafi przymulić ;)

Dzięki za pomoc :)
_Puma_
 
Posty: 666
Z nami od: 31 października 2005, 19:34

Odp: plugin-container.exe co to jest?

Postautor: Gość » 04 stycznia 2011, 17:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101203 Firefox/3.6.13 ( .NET CLR 3.5.30729; .NET4.0E)

Proces plugin-container.exe powoduje niestabilność systemu Windows XP SP3 pl 32bit , bez ograniczeń pochłania zasoby pamięci i zużycie procesora . Dotyczy to wtyczki Adobe flash player , dla przeciętnego użytkownika to po prostu bubel . Firefox i Adobe muszą rozwiązać ten problem , albo wszyscy wrócimy do epoki tysiąca standardów . Sam jestem programistą i zaraz zacznę pisać własną przeglądarkę z własnymi standardami . Trzeba najpierw przetestować soft a nie puszczać takie buble w sieć , nie dość , że Firefox , Chrome , Safari , IE , Opera inaczej interpretują standardy CSS to teraz zaczynają się jeszcze problemy z Flash playerem , mam nadzieję że jakaś ogarnięta firma w końcu wypuści dobrą przeglądarkę . Firefox do tej pory dla mnie osobiście miał tylko jedną zaletę – był stabilny , poza tym opera czy Safari biły Firefoxa pod wieloma względami użyteczności na łeb , ale żadna z nich nie była stabilna przez dłuższy czas , Opera tworzyła sobie około 0,5 miliona plików o zerowej pojemności aż wyczerpywała się jej przestrzeń nazw , a chrom czy safari po prostu po pewnym czasie totalnie padał , jedynie firefox trzymał stabilność , teraz okazuje się , że firefox + plugin-container.exe + Adobe flash player = shit .
Gość
 

Następna

Wróć do Przeglądarka Firefox

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: