MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Firefox 4 beta - Wasze opinie

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Firefox 4 beta - Wasze opinie

Postautor: marcoos » 27 lipca 2010, 08:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Witajcie!

Mozilla uruchamia wraz z nadchodzącym wydaniem Firefoksa 4 beta 2 program badania opinii użytkowników. Jednym z kanałów zbierania takich opinii będzie ten wątek na forum. :)

Piszcie, co Wam się podoba w wersjach beta Firefoksie 4, a co nie. Nowy interfejs użytkownika - karty na górze są OK, czy może wolicie po staremu? Co jest nieoptymalne, a co trafia idealnie w Wasze potrzeby? Czy nowy menedżer dodatków jest wygodniejszy niż stary? Dla webdeveloperów: jak podoba Wam się rozwój silnika przeglądarki i nowe funkcje (częściowe wsparcie HTML 5, CSS 3, WebGL, szybszy JS) A jeśli macie pomysły na nowe funkcje programu - również podajcie je w tym wątku.

Po pewnym czasie opracujemy zestawienie Waszych opinii i przekażemy je Mozilli.

PS. Można też zgłaszać pomysły przez UserVoice.
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Odp: Firefox 4 beta - Wasze opinie

Postautor: Tomek » 27 lipca 2010, 09:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

1. Karty na górze są w porządku, od dawna używam czegoś takiego.
2. Ten magiczny pomarańczowy przycisk Firefox - dlaczego nie prowadzi do pełnego menu (Plik, Edycja, Widok, Historia, Zakładki itp itd...) - jak dla mnie pomysł chybiony - ukrywam menu po to żeby zajmowało mniej miejsca. Pojawia się dodatkowy button, ale nie oddaje on pełni funkcji menu - czyli i tak muszę włączyć menu. Idealnie rozwiązuje to dodatek "Personal menu".
3. Dodawania własnych buttonów do paska kart z poziomu menu dostosuj - REWELACJA
4. Pomysł z grupowaniem kart (Tab Candy) - dobre. Ale od razu zastanawiam się czy będzie możliwość otwarcia np. z folderu zakładek całej, wcześniej ustalonej grupy. Bo tak za każdym razem otwieranie zakładek i grupowanie ich w "polityka" "blogi" "pogoda" "praca" "temp" to bez sensu.
5 Gdzieś tam się pojawił mockup (http://www.webupd8.org/2010/07/firefox- ... nload.html) w którym zmieniono okno zapisu plików pod linuksem. Jeśli tak to ma wyglądać to beznadzieja. Jeśli ściągam to zapisuję te rzeczy od razu w konkretnych katalogach. Po to właśnie mam po lewej stronie zakładki do dysków, kat. domowego, pulpitu ale także do dowolnego który sobie w menedżerze plików dodam. Brak tego i robienie jakiegoś cukierkowatego, wzorującego się na windows (chyba), okna to IMO bez sensu... pozwólmy Fx korzystać z dostępnych w systemie rozwiązań...
6. webdev - CSS3 - miodzio... ale i tak trzeba czekać aż jedna firma nadgoni...
7. kodek od google (vp8) - da się (oczywiście jak powstanie)? Czy znowu licencje :)
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator

Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Postautor: Grzegorz » 27 lipca 2010, 12:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

Tomek pisze:2. Ten magiczny pomarańczowy przycisk Firefox - dlaczego nie prowadzi do pełnego menu (Plik, Edycja, Widok, Historia, Zakładki itp itd...) - jak dla mnie pomysł chybiony - ukrywam menu po to żeby zajmowało mniej miejsca. Pojawia się dodatkowy button, ale nie oddaje on pełni funkcji menu - czyli i tak muszę włączyć menu. Idealnie rozwiązuje to dodatek "Personal menu".

Na userstyles.org jest wiele stylów, któe robią co trzeba, by przycisk był wyświetlany w jednej linii z paskiem kart (na razie tylko Windows) i zajmował mniej miejsca. Choć i dla mnie ten pomysł jest chybiony. Dotychczasowe rozwiązanie z auto-ukrywaniem menu było znacznie lepsze.

Tomek pisze:3. Dodawania własnych buttonów do paska kart z poziomu menu dostosuj - REWELACJA

Potwierdzam, świetne! Aż chce się zapytać, dlaczego dopiero teraz?

Tomek pisze:4. Pomysł z grupowaniem kart (Tab Candy) - dobre. Ale od razu zastanawiam się czy będzie możliwość otwarcia np. z folderu zakładek całej, wcześniej ustalonej grupy. Bo tak za każdym razem otwieranie zakładek i grupowanie ich w "polityka" "blogi" "pogoda" "praca" "temp" to bez sensu.

Mam bardzo duże wątpliwości z operowaniem na kartach, bez kart a w karcie. Jeśli chodzi o tego typu rozwiązanie, nie widziałem jeszcze niczego lepszego niż Clustory, Stasia.

Tomek pisze:5 Gdzieś tam się pojawił mockup (http://www.webupd8.org/2010/07/firefox- ... nload.html) w którym zmieniono okno zapisu plików pod linuksem.

Tego typu wynalazki powinny być zakazane, w najgorszym razie opcjonalne. Ale do tego chyba nie dojdzie?

Tomek pisze:6. webdev - CSS3 - miodzio... ale i tak trzeba czekać aż jedna firma nadgoni...

Tak naprawdę to trzeba czekać, aż Mozilla dogoni Operę i inne na WebKicie. Niemniej wszystko idzie w dobrym kierunku :)
Tomek pisze:7. kodek od google (vp8) - da się (oczywiście jak powstanie)? Czy znowu licencje :)

VP8 jest dość zbieżne z WebM, które jest już obsługiwane w Firefoksie (natywnie) - jestem dobrej myśli w tym temacie. Ostatnio czytałem, że ffmpeg ma udostępnić lub już to zrobiło kodek do konwertowania wideo (obecnie można to zrobić np. w Miro Video Converter).

1. Mnie najbardziej nie podoba się motyw, będący kalką motywów innych przeglądarek. Nie widzę sensu w obramowaniu przycisków. Czy "wstecz" i "dalej" nie mogą być zwykłymi strzałkami? Muszą mieć otoczki zajmujące drugie tyle miejsca?

Czy tak nie jest schludniej?

Obrazek

2. Wolałby też zachować pasek stanu w obecnej postaci (niestety plany są jasne, ma zniknąć tradycyjny pasek, a widoczne będą podpowiedzi w stylu Google Chrome).
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: Tomek » 27 lipca 2010, 13:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100724 Firefox/3.6.8

Grzegorz pisze:Tego typu wynalazki powinny być zakazane, w najgorszym razie opcjonalne. Ale do tego chyba nie dojdzie?

Jak dla mnie to taki sam wynalazek jak beznadziejne łączenie obramowania okien z paskiem kart. Dla mnie obramowanie okna to integralna część systemu - więc wara od niej jakimkolwiek programom. Jeśli już - to musi być opcja powrotu do standardowego widoku.
Grzegorz pisze:Wolałby też zachować pasek stanu w obecnej postaci (niestety palny są jasne, ma zniknąć tradycyjny pasek, a widoczne będą podpowiedzi w stylu Google Chrome).

O - to mi się podoba - to jedyna rzecz która zwróciła moją uwagę w interfejsie Chrome. Szczerze mówiąc nie mam tam nic co by mnie trzymało przy pasku, poza informacją czy wczytuje stronę czy nie. Nie chcę jej przerzucać ani na karty ani w pasek adresu. Ale taki mały wyskakujący pasek stanu... to bym zaakceptował.
Grzegorz pisze:Potwierdzam, świetne! Aż chce się zapytać, dlaczego dopiero teraz?

A kto ich tam wie... dla mnie to było od początku dziwne że tam nie można dodać np. strony domowej czy strzałek.... czy czegokolwiek. Rzadko korzystam z więcej niż 5-6 kart i po prostu kawał miejsca się marnuje...
Grzegorz pisze:Tak naprawdę to trzeba czekać, aż Mozilla dogoni Operę i inne na WebKicie. Niemniej wszystko idzie w dobrym kierunku

Opera i webkit - a i tak większość targetu używa IE... choć i tu są znaczne postępy.
Grzegorz pisze:Tego typu wynalazki powinny być zakazane, w najgorszym razie opcjonalne. Ale do tego chyba nie dojdzie?

No mam nadzieję że nie... zbędny bajer który niczego nie wnosi. A dodawanie rozszerzeń które mają utrzymać podstawowe funkcjonalności... cóż...
Tomek
Moderator

Postautor: Tomek » 27 lipca 2010, 14:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100724 Firefox/3.6.8

Jeszcze jedna rzecz mi przychodzi do głowy. Integracja jednego rozszerzenia - Stay Open Menu.. Powoduje że lista zakładek po kliknięciu pozostaje otwarta. Dla mnie podstawowa funkcja której od lat brakuje wFx
Tomek
Moderator

Postautor: sig » 27 lipca 2010, 15:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:2.0b1) Gecko/20100630 Firefox/4.0b1

Generalnie mi się podoba, karty na górze pasują ale to nowe okienko ściągania plików powinno podpadać pod zbrodnię przeciw ludzkości ;)

Cieszy mnie też że powróciło stare okienko dodawania zakładek.

okienko dodatków/motywów/wtyczek/itp można by spokojnie "na stałe" przenieść do karty a nie uzależniać to od tego jak je wywołamy (przy wywołaniu z preferencji otwiera się nowe okno firefoksa z tą jedną kartą, nie wiadomo po co).

Można by umozliwić "wywalenie" guzika bookmark z paska zakładek osobistych, w końcu mam go na górze więc tu tylko miejsce zajmuje.

za to ani trochę nie podoba mi się integracja guzików stop i przeładuj, korzyści praktycznie brak a są problemy jak się zmieni "tuż przed kliknięciem" przydała by się możliwość powrotu do osobnych.

Co do tab candy się nie wypowiem, bo mi to do niczego nie potrzebne. Aczkolwiek dla innych może być przydatne, o ile dobrze to co było widać na filmiku zrozumiałem.

ps na czym by miała polegać ta zmiana paska stanu? nie chce mi się specialnie chromium-a instalować

pps co do ściągania do katalogów to https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/4781/, starczy plik z max wersją poprawić i działa spoko

ppps paska z plik, edycja itp odebrać sobie nie dam, da się go przywrócić w wersjach Windowsowych bez większego problemu? Bo pod Linuksem ciągle jest obecny.

edit widzę że koledzy ciągle na 3 siedzą czemu? u mnie 4 beta 1 działa spoko
Strzeżonego backup strzeże
sig

Z nami od: 22 maja 2010, 09:44

Postautor: dexter » 27 lipca 2010, 16:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; Windows NT 5.1; rv:2.0b3pre) Gecko/20100726 Minefield/4.0b3pre

sig pisze:edit widzę że koledzy ciągle na 3 siedzą czemu? u mnie 4 beta 1 działa spoko

Czwórka jeszcze trochę się wiesza, i to na nowym profilu + adblock.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: sig » 27 lipca 2010, 16:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:2.0b1) Gecko/20100630 Firefox/4.0b1

dexter pisze:
sig pisze:edit widzę że koledzy ciągle na 3 siedzą czemu? u mnie 4 beta 1 działa spoko

Czwórka jeszcze trochę się wiesza, i to na nowym profilu + adblock.

Hmm u mnie adlbock + noscript + inne rozszerzenia nie zawsze "oficjalnie kompatybilne" (w tym słownik pl pisowni) i chodzi lepiej niż 3.6.6.
sig

Postautor: Grzegorz » 27 lipca 2010, 19:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8

sig pisze:widzę że koledzy ciągle na 3 siedzą czemu? u mnie 4 beta 1 działa spoko

Ja mam tyle profili, że nigdy nie mam pewności czy jestem właśnie pd Firefoksem nightly, beta czy final.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: marcoos » 27 lipca 2010, 20:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10.6; rv:2.0b2) Gecko/20100720 Firefox/4.0b2

Dzięki za odpowiedzi - i czekamy na więcej, kiedy beta 2 już wyjdzie (lada moment, jeszcze dziś).

Czy macie jakieś problemy z popularnymi witrynami, w tym z odtwarzaniem filmów lub muzyki (YouTube, wrzuta, itd?), webmailami polskimi (GG, Interia, Onet, WP itp.) i zagranicznymi (GMail, MS Live, Yahoo, itp)? Czy coś, co działało w 3.x przestało Wam działać w 4.0b1/b2?

Jak oceniacie szybkość przeglądarki?
marcoos
Moderator

Postautor: Tomek » 27 lipca 2010, 20:31

Grzegorz pisze:Ja mam tyle profili, że nigdy nie mam pewności czy jestem właśnie pd Firefoksem nightly, beta czy final.

Potwierdzam... ja też nie wiem - ale rozwiązałem to prosto - mam w stylish w każdym profilu inny kolor paska zakładek...
Szybkość - odczuwam np. na picnic.com, na gmailu. Onet omijam a gazeta.pl jest w miarę statyczna (ale jest widoczna różnica na +)
Tomek
Moderator

Postautor: marcoos » 27 lipca 2010, 20:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10.6; rv:2.0b2) Gecko/20100720 Firefox/4.0b2

Jest już beta 2. Zapraszam do pobierania i testowania! :)
marcoos
Moderator

Postautor: sig » 27 lipca 2010, 21:50

marcoos pisze:Jest już beta 2. Zapraszam do pobierania i testowania! :)

Jak u mnie ma fatalną prędkość działania, i wróciłem do Beta 1. Jak znajdę chwilę to sprawdzę na "czystym" profilu
sig

Postautor: adremja » 27 lipca 2010, 22:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; Intel Mac OS X 10_6_4; en-US) AppleWebKit/533.4 (KHTML, like Gecko) Chrome/5.0.375.99 Safari/533.4

Ja właśnie zainstalowałem beta2, wcześniej używałem beta1 i po uruchomieniu nie otwera mi się żadne okno. Natomiast niewątpliwie strony się wczytały. Nie da się także otworzyć nowego okna. Mac OS X 10.6.4
adremja

Z nami od: 27 lipca 2010, 22:15

Postautor: sig » 28 lipca 2010, 09:28

nowy profil (a raczej drugie, testowe konto) pomógł, ale tylko częściowo. Dla pewności usunąłem nawet beta 1 przed rozpakowaniem beta 2 (pod Linuksem nie ma instalatora, no chyba że wersja "repowa")
sig

Postautor: faranek22 » 28 lipca 2010, 15:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.1.7) Gecko/20070914 Firefox/2.0.0.7

jakby lekko wolniej się uruchamia od wersji poprzeniej
faranek22

Z nami od: 26 sierpnia 2008, 11:14

Postautor: sig » 28 lipca 2010, 17:53

To znowu ja problemem zdaje się być flash, beta 2 przy przewijaniu strony "robi sieczkę" na stronach kompani graczy czy pajacyka ale już osnews działa bez problemu
sig

Postautor: Servantez » 29 lipca 2010, 08:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; Windows NT 5.1; rv:2.0b2) Gecko/20100720 Firefox/4.0b2 ( .NET CLR 3.0.4506.2152)

AppTabs - przeglądarka powinna je pamiętać po restarcie przeglądarki, na razie niestety je gubi...
Servantez

Postautor: dexter » 29 lipca 2010, 13:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; Windows NT 5.1; rv:2.0b2) Gecko/20100720 Firefox/4.0b2

U mnie pamięta.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Servantez » 30 lipca 2010, 02:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; Windows NT 6.0; rv:2.0b2) Gecko/20100720 Firefox/4.0b2 ( .NET CLR 3.5.30729)

dexter pisze:U mnie pamięta.

pewnie masz zaznaczoną opcję aby Firefox zapamiętywał otwarte karty przy wyjściu z przeglądarki. A mnie chodzi o to, żeby wszystkie pozostałe się zamykały, a firefox startował z moimi wybranymi AppTabs'ami.
Servantez

Następna

Wróć do Przeglądarka Firefox