MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Saved Passwords - backup

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Saved Passwords - backup

Postautor: a54dov » 18 listopada 2003, 14:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Firebird 0.7 - jak zbackupować zapisane hasła? :o

Chciałbym używać zapisanych haseł po reinstalacji systemu. Czy Firebird trzyma je w rejestrze, czy może w plikach? Mozilla ma pliki xxxxxxxx.s i key3.db . W Firebirdzie znalazłem pliki cert8.db , key3.db oraz secmod.db moim profilu. Znalazłem też signons.txt .

Czy wystarczy zarchiwizować:

cert8.db
key3.db
secmod.db
signons.txt

czy jeszcze coś? A może tylko 2 z nich?
a54dov

Postautor: wariat » 18 listopada 2003, 17:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.5) Gecko/20030925

Reki sobie uciac nie dam, ale to jest gdzies tam zapisane w profilu wiec jesli zbackupujesz caly profil i uzyjesz go po reinstalacji systema to hasla wroca na miejsce bez wzgledu na nazwe pliku w jakim sa zapisane.
Bo jesli sa juz zapisane to pewnie sa jakos tam zaszyfrowane i tak "na pale" to sie pewnie nie da pliku podmienic.
NIe mam pewnosci bo ja generalnie po reinstalce kopiuje tylko poczte, bookmarki i ksiazke adresowa, reszte profilu mam na nowo. Swoje hasla znam, a te co ich nie znam to mam gdzies w mailach generalnie.
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: MarcineQ » 18 listopada 2003, 18:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20031007

AFAIK można wykorzystać hasła z poprzedniego profilu, bo to zwykły plik tekstowy, najwyżej trzeba zmienić jego nazwę.

A teraz, uwaga, moja specjalność - dwa linki do artykułów :D Pierwszy i Drugi
MarcineQ

Z nami od: 15 września 2002, 13:52

Postautor: lenrock » 18 listopada 2003, 21:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

ponieważ korzystasz z Windows to ja polecę jeszcze program Mozilla Backup ze strony http://backup.jasnapaka.com/index.php , zapisze w kopi profilu tylko te dane na których ci zależy ,a że jest to program zewnętrzny to Firebird może paść lub sie uszkodzić a to zadziała.
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: a54dov » 19 listopada 2003, 09:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Dzięki za podpowiedzi :)

lenrock: MozillaBackup to fajna rzecz, ale chyba nie współpracuje dobrze z FireBirdem. Po wskazaniu profilu, pole wyboru zapisania haseł jest nieaktywne niestety. Mimo to programik przydatny.

MarcineQ: Dzięki za linki, rozjaśniają sprawę i dają mi odpowiedź na pytanie: Powinienem skopiować pliki: key3.db (osobisty klucz bezpieczeństwa), secmod.db (baza modułów bezpieczeństwa), cert8.db (osobiste certyfikaty bezpieczeństwa) oraz signons.txt (to ten z hasłami, w Mozilli jest pod postacią [losowy numer].s, przy migracji z Mozilli do FB trzeba zmienić jego nazwę na signons.txt).

wariat: Skopiowanie całego profilu daje w części tylko zapisanie całych danych. Ale tylko w specyficznych okolicznościach: Ja instalowałem kompa z oczywistych powodów na koncie administrator. Potem logowałem się do domeny i Windows stworzył nowy profil. Teraz plik z hasłami - signons.txt mam w profilu administrator, a całą resztę w nowo utworzonym profilu "domenowym". Tak więc w moim przypadku nie wystarczyło skopiować profilu FB z konta na które się loguję do domeny. Trzeba było też wyciągnąć najważniejszy pliczek - signons.txt - z profilu lokalnego administrator.

Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi :D
a54dov

Z nami od: 18 listopada 2003, 14:22

Wróć do Przeglądarka Firefox