MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Wyłączenie podglądu stron w wynikach wyszukiwania google

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Wyłączenie podglądu stron w wynikach wyszukiwania google

Postautor: beata072 » 27 lipca 2011, 07:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.17) Gecko/20110420 Firefox/3.6.17

Czy da się jakoś wyłączyć ten podgląd (lupę) w ff 3.6.17 bez instalowania dodatków i wyłączania skryptów java na innych stronach? Może jakaś skryptozakładka albo coś zmienić w about:config? Czy ktoś się orientuje? Próbowałam paru dodatków ale okazały się beznadziejne. NoScript blokuje wszystko na www.google.pl i nie da się włączyć blokowania tylko na stronie wyszukiwania, a inne, np. JavaScript Options w ogóle nie chciały działać.
beata072
 
Posty: 1137
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Wyłączenie podglądu stron w wynikach wyszukiwania googl

Postautor: Tomek » 27 lipca 2011, 07:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:7.0a2) Gecko/20110726 Firefox/7.0a2 Aurora/7.0a2

Adblock + filtr:
google.pl##.vspib
ewentualnie userContent.css (wtedy nie masz żadnych dodatków) lub Stylish (wtedy masz ciut łatwiej dodawać nowe style) a w nim:
Kod: Zaznacz cały
@-moz-document domain("www.google.pl") {
.vspib {
display:none !important;
}

ps. nie dubluj wątków
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Odp: Wyłączenie podglądu stron w wynikach wyszukiwania googl

Postautor: beata072 » 27 lipca 2011, 08:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.17) Gecko/20110420 Firefox/3.6.17

Dziękuję, działa filtr do Adblocka. Przepraszam, za dublowanie ale myślałam, że da się jakoś ustawić to w tym NoScript. Problem jednak okazał się bardziej złożony. Konkretnie chodzi o to, że z nieznanych przyczyn, od pewnego czasu, na stronie z wynikami wyszukiwania, po przeciągnięciu linka aby się otworzył w nowej karcie w tle (mam zainstalowany Easy DragToGo), wyrzuca mnie na sama górę strony i znów muszę przewijać ją w dół, aby móc otworzyć kolejny link. Byłam pewna, że to wina lupy bo nigdzie więcej problem nie występuje, a zainstalowanie NoScripta pomogło, ale właśnie blokował mi też wszystko inne. Więc może jednak da się coś zrobić aby blokował tylko podstronę http://www.google.pl/search zamiast ogólnie http://www.google.pl? Naprawdę bardzo mi na tym zależy, a wygląda na to, że jednak lupa nie jest przyczyną zjawiska. Ma to jednak najwyraźniej coś wspólnego z javą.
beata072
 
Posty: 1137
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Wyłączenie podglądu stron w wynikach wyszukiwania googl

Postautor: Tomek » 27 lipca 2011, 09:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:7.0a2) Gecko/20110726 Firefox/7.0a2 Aurora/7.0a2

beata072 pisze:Ma to jednak najwyraźniej coś wspólnego z javą.

na pewno nie z javą, co najwyżej z javascriptem....
beata072 pisze:po przeciągnięciu linka aby się otworzył w nowej karcie w tle

A nie łatwiej środkowy klawisz myszy? Domyślnie otwiera linka w tle....
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Odp: Wyłączenie podglądu stron w wynikach wyszukiwania googl

Postautor: dexter » 27 lipca 2011, 09:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:8.0a1) Gecko/20110725 Firefox/8.0a1

Nie wystarczy klikanie środkowym przyciskiem, zamiast ciągania?
dexter
Moderator
 
Posty: 8103
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Wyłączenie podglądu stron w wynikach wyszukiwania googl

Postautor: beata072 » 27 lipca 2011, 11:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.17) Gecko/20110420 Firefox/3.6.17

Nie wystarczy, bo nie mam myszy. Używam laptopa i touchpada i nie mam środkowego przycisku. Próbowałam kiedyś przerzucić się na mysz, ale było mi strasznie niewygodnie. Poza tym to nie jest wina przeciągania, bo jak wyłączę dodatek i klikam PPM, dzieje się to samo. Więc da się coś zrobić z tym javaskryptem?
beata072
 
Posty: 1137
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Wyłączenie podglądu stron w wynikach wyszukiwania googl

Postautor: Tomek » 27 lipca 2011, 11:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:7.0a2) Gecko/20110726 Firefox/7.0a2 Aurora/7.0a2

To może jeszcze inaczej - klikaj linki z wciśniętym ctrl.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Odp: Wyłączenie podglądu stron w wynikach wyszukiwania googl

Postautor: beata072 » 27 lipca 2011, 12:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.17) Gecko/20110420 Firefox/3.6.17

Tego nie wiedziałam. Faktycznie zastępuje ten środkowy przycisk ale nie zmienia to problemu z javaskryptem. Wciąż po kliknięciu linka przenosi mnie na początek strony. Właściwie to nawet wystarczy najechać kursorem na link. W przypadku wyników wyszukiwania w grafice google już się tak nie dzieje.
Ostatnio zmieniony 27 lipca 2011, 12:07 przez beata072, łącznie zmieniany 1 raz
beata072
 
Posty: 1137
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Odp: Wyłączenie podglądu stron w wynikach wyszukiwania googl

Postautor: Tomek » 27 lipca 2011, 12:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; rv:7.0a2) Gecko/20110726 Firefox/7.0a2 Aurora/7.0a2

Na nowym profilu masz to samo? W trybie awaryjnym?
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Odp: Wyłączenie podglądu stron w wynikach wyszukiwania googl

Postautor: beata072 » 27 lipca 2011, 12:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.17) Gecko/20110420 Firefox/3.6.17

Tak, miałam tak nawet na innym komputerze, ale wtedy pomogło przywracanie systemu. Tylko wyłączenie dodatku AutoHideStatusBar pomaga, ale mam go od dawna a problem na tym laptopie pojawił się dopiero wczoraj i tym razem przywracanie systemu nie pomogło, a z tego dodatku bardzo bym nie chciała rezygnować. Najdziwniejsze jest to, że problem występuje tylko i wyłącznie na stronie z wynikami wyszukiwania google. Kiedy wyszukuję przez np. bing, to wszystko jest w porządku. Dlatego właśnie myślałam, że chodzi o lupę. Cóż takiego jest na tej nieszczęsnej stronie?
@Edit
Uff... Wygląda na to, że jednak się z tym uporałam. Kliknęłam "Otwórz listę blokowanych elementów" w AdblockPlus i tam poblokowałam wszelakie skrypty. Jak na razie problem zniknął. Zniknęły też podpowiedzi wyszukiwania, ale wcale ich nie potrzebowałam, więc jest OK.
beata072
 
Posty: 1137
Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18


Wróć do Przeglądarka Firefox

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: