MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

jak odzyskać poprzednią sesję

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

jak odzyskać poprzednią sesję

Postautor: Pawlinda » 13 września 2011, 19:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0.1) Gecko/20100101 Firefox/4.0.1

witam i proszę o pomoc. w wyniku wczorajszego błędu firefoxa (używam wersji 4) dzisiaj gdy włączyłem przeglądarkę okazało się, że nie widać otwartych wcześniej kart z ostatnie sesji (firefoxa tak mam ustawionego, że po włączeniu wyświetla otwarte ostatnio okna). czy da się odzyskać te poprzednie karty? bardzo mi na tym zalezy bo miałem tam otwarte mnóstwo ciekawych stron. Jak rozwinę zakładkę "Historia" to opcja "Przywróć poprzednią sesję" jest nie dostępna. pomóżcie.
Pawlinda

Z nami od: 13 września 2011, 18:46

Odp: jak odzyskać poprzednią sesję

Postautor: Mirek » 13 września 2011, 20:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.22) Gecko/20110902 Firefox/3.6.22

1. Zanim cokolwiek zrobisz, zrób gdzieś kopię plików sessionstore.* znajdujących się w katalogu z profilem. Możesz też podejrzeć, czy wewnątrz tych plików nie pojawiają się adresy jakichś stron, które pamiętasz, że były otwarte w poszukiwanej sesji - jeśli są to powinno się odzyskać. *
2. Dla pewności sprawdź, czy w Historia -> Ostatnio zamknięte okna nie ma możliwości przywrócenia brakujących okien.
3. Jeśli aktywne jest Historia -> Przywróć poprzednią sesję, to wybierz to polecenie i sprawdź jeszcze raz pkt. 2.
4. Jeśli powyższe kroki nie pomogły, ale w pliku sessionstore.bak (a dokładnie jego kopii z pkt. 1, bo w międzyczasie ten w katalogu z profilem mógł ulec zmianie) są widoczne adresy z zaginionej sesji, to przy wyłączonym Firefoksie należy podmienić plik sessionstore.js tą kopią (czyli np. usunąć sessionstore.js, skopiować z powrotem sessionstore.bak i zmienić jego nazwę na sessionstore.js). Następnie odpalić Fx - i jeśli od razu nie pojawi się zaginiona sesja, to wykonać jeszcze raz czynności z pkt. 2 i 3.

* Po pierwszym kroku wypadałoby jeszcze sprawdzić, czy w ustawieniach jest włączone pamiętanie historii (jeśli nie, to włączyć z powrotem - choć wtedy są już raczej małe szanse na odzyskanie).
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: Pawlinda » 13 września 2011, 21:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:2.0.1) Gecko/20100101 Firefox/4.0.1

dziękuje za pomoc. zrobiłem kopie plików sessionstore. jest ich cztery o nazwach sessionstore-1.js, sessionstore-2.js, sessionstore.bak i sessionstore.js, ale nie wiem jak mam je podglądnąć. pkt. 2 i 3 nie działają, nie da się z "Historią" nic wskórać. domyslam się, że coś z tymi plikami sessionstore 1 i 2 da się zrobić. może jeden to ta utracona sesja, a ten drugi to ta obecna??? co mam zrobić dalej???
Pawlinda

Postautor: Mirek » 13 września 2011, 22:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.22) Gecko/20110902 Firefox/3.6.22

Możesz otworzyć np. w Notatniku - i mimo że zawartość pliku może być trochę nieprzejrzysta - to adresy stron (z okien, kart i historii) powinieneś bez problemu wychwycić. A jak nie chcesz szukać, to po prostu po kolei podmieniaj plik sessionstore.js plikami: sessionstore-1.js, sessionstore-2.js, sessionstore.bak, uruchamiaj Fx i sprawdzaj (pamiętając każdorazowo o sprawdzeniu także rzeczy z pkt. 2 i 3 oraz podmieniając przy pomocy kopii, a nie plików z profilu - bo ich zawartość z każdym uruchomieniem może się zmieniać).
Mirek
Moderator

Postautor: Pawlinda » 14 września 2011, 00:35

"Bawiłem" się w zamienianie, podmienianie tych plików przez kilkanaście minut i nic. przywraca jedynie ostatnio otwartą sesję, a tej na której mi tak zależy nie chce przywrócić. co ciekawe jednak zauważyłem teraz, że te utracone karty są tam zapisane w historii bo jak wyświetle "Historię" z ostatnich kilku dni to te niektóre strony tam są i mogę je wyświetlić. chyba jednak przywrócić całej tej sesji już się nie da :(
Pawlinda

Postautor: Mirek » 14 września 2011, 01:11

Normalna historia jest przechowywana gdzie indziej (places.sqlite). Historia w plikach sessionstore to tylko ileś stron wstecz (czasem i w przód) dla każdej karty + to co będzie w ostatnio zamkniętych kartach i oknach danej sesji. W każdym razie chcę powiedzieć, że historia, o której piszesz nie ma nic wspólnego z plikami sesji.
Istnieje jeszcze znikoma szansa, że plik z poszukiwaną sesją jest po prostu uszkodzony - i wtedy pozostaje wyciąganie z tamtych plików adresów przy pomocy jakiegoś edytora tekstowego.
Mirek
Moderator

Postautor: Pawlinda » 14 września 2011, 18:58

Chyba faktycznie plik został trwale uszkodzony (program mi się zawiesił i zamiast czekać aż się odwiesi wyłączyłem go). "Wyciągnąłem" trochę stron, których nazwy jeszcze pamiętam z tych plików sessionstore, kilka dalszych znalazłem dzięki "Historii" więc coś tam udało się odzyskać, ale wiele innych przepadło. Mimo wszystko dużo mi pomogłeś i jestem ci wdzięczny. Dziękuję i pozdrawiam.
Pawlinda

Postautor: kornwolf » 28 sierpnia 2012, 22:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (compatible; MSIE 9.0; Windows NT 6.1; Trident/5.0)

Witam, jest mozliwosc przywrocenia sesji ale w inny sposob, klikamy w gornym panelu Firefox, historia / ostatnio zamknięte karty / przywróc wszystkie karty :)
kornwolf

Postautor: artman » 26 lutego 2013, 00:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:17.0) Gecko/17.0 Firefox/17.0

kornwolf
Genialny wpis i porada, dziękuję:)
artman

Postautor: gpr » 22 maja 2013, 01:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; WOW64; rv:21.0) Gecko/20100101 Firefox/21.0

Przed podmianą najlepiej sprawdzić z jakiego czasu są te pliki sessionstore. U mnie były z 2011 i 2012 roku oraz jeden ze stycznia 13 a mamy już 22maja. Logów z wczoraj niet :evil:
Trzeba po prostu trzeba co jakiś czas kopiować te pliki z teraźniejszej sesji jak widzisz ze masz karty które szkoda ci będzie stracić.
już 2 raz mnie to spotyka :cry:
gpr

Postautor: gpr » 22 maja 2013, 02:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; WOW64; rv:21.0) Gecko/20100101 Firefox/21.0

Swoją drogą mógłby ktoś napisać na jakiej zasadzie Firefox zapisuje te pliki.
miałem zapisanych 12 plików sessionscore i żadnego z ostatnich 4 miesięcy
W ostatniej sesji miałem karty oraz przywracanie ostatniej sesji a w niej przywracanie jeszcze starszej sesji.
gpr

Postautor: Anonimowy wpis » 15 czerwca 2013, 15:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:21.0) Gecko/20100101 Firefox/21.0

No niestety, Firefox wciąż ma pewne błędy. Ja np. od pewnego czasu mam w sesji kilka okien, a każde z kilkoma-kilkunastoma kartami, mam wyłączoną opcję przywracania poprzedniej sesji, i żeby to wszystko przywracać, wyłączam komputer mając to otwarte, potem wybieram 'Przywróć poprzednią sesję', ale co jakiś czas jest to pokazane na liście przy włączeniu Fx z opcją 'Przywróć', wówczas też wszystko przywraca, jednak do czasu... gdyż dopiero co miałem 3 okna z kartami, miałem to przywracanie z listą i okazało się, że jedno okno zaginęło, i w żaden sposób nie udało się go przywrócić.
Anonimowy wpis

Postautor: Grzegorz » 23 czerwca 2013, 13:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; Win64; x64; rv:24.0) Gecko/20130619 Firefox/24.0

Firefox pozwala na obsługę sesji przez bardziej zaawansowane dodatki, np. TabMix Plus lub Session Manager, warto sprawdzić - być może spełnią oczekiwania w większym stopniu.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator

Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Postautor: gpr » 14 sierpnia 2013, 20:23

Przeglądarka: Opera/9.80 (Windows NT 5.1) Presto/2.12.388 Version/12.16

Jeśli straciłeś sesje i nie pomogły ci punkty 2 i 3 (o których pisał Mirek) pierwsze co powinienes zrobić to pogodzić się z ich utratą. Taka niestety jest smutna prawda. Nigdy Powtarzam: nigdy! nie udało mi się ich odzyskać. Właśnie teraz mam za sobą kolejną z kolei ich utratę :x
Czemu 4 sposób ie działa? Bo człowiek sie dowiaduje o braku możliwości ich przywrócenia dopiero po odpaleniu firefoxa a wtedy poprzednia dobra sesja jest juz przez niego nadpisana.
Zapytam raczej:
1. W jaki sposób i kiedy lisek zapisuje swoje logi [/i] (przypominam ze poprzednio w moim katalogu profilowym miałem kilkanaście bardzo starych plików sessionstore z cyframi od 1 do 15 które lisek jakoś musia zapisac)
(tj. C:\Documents and Settings\MOJA NAZWA UŻYTKOWNIKA*\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\KATALOG PLIKÓW* - dla tych co nie wiedzą gdziue to jest)
2. Jak (tzn w jaki sposób) go zmusić do ich zapisywania co jakiś czas w osobnym pliku?jest jakaś magiczna opcja z przyciskiem "zapisz teraźniejsza sesje" w osobnym pliku?
gpr

Postautor: Mirek » 14 sierpnia 2013, 23:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; WOW64; rv:23.0) Gecko/20100101 Firefox/23.0

W chwili uruchamiania przeglądarki (przy ustawieniu, że ma przywracać poprzednią sesję) Fx kopiuje (mówiąc w małym uproszczeniu) sessionstore.js do sessionstore.bak i wczytuje sesję z pliku sessionstore.js - więc teoretycznie, jeśli ktoś w tej chwili się zorientuje, że się nie otworzyły karty i nie zrestartuje przeglądarki, to w pliku sessionstore.bak powinna być dalej ta uszkodzona sesja. W takiej sytuacji zaczynamy od skopiowania ww. plików i można zacząć próbować przywracać. Jeśli problem z odtworzeniem sesji wynikł z jakiś innych problemów niż uszkodzenie pliku z sesją, to jest szansa, że uda się odtworzyć przez prostą podmianę pliku. Gorzej jeśli plik z sesją jest uszkodzony (wtedy po pierwszym uruchomieniu wersja w pliku bak też będzie prawdopodobnie uszkodzona) i dalej zostaje zabawa z naprawianiem tego pliku. W sieci nawet są gotowe skrypty, programy, skryptozakładki służące albo do naprawiania takich plików, albo do wyciągania z nich adresów otwartych i zamkniętych kart, okien oraz prezentujących te dane w trochę bardziej czytelny sposób niż bezpośrednie otwarcie pliku z sesją w jakimś edytorze tekstowym. Sporo znajdziesz np. w tym temacie: http://forums.mozillazine.org/viewtopic ... 8&t=622036 [EN, część opisanych sposobów może dotyczyć starszych wersji Firefoksa] lub googlając np. za: https://www.google.com/search?q=fix+sessionstore.js
W innych, podobnych tematach (a nawet i w tym) sugerowaliśmy jeszcze np. korzystanie z dodatków takich jak: Session manager.

A odnośnie pytań:
Ad. 1. Pliki z cyframi (przynajmniej z tego, co kiedyś czytałem) tworzą się, gdy z jakiś powodów plik sessionstore.js (lub być może sessionstore.bak) jest zablokowany i nie można w nim zapisać danych. Był też błąd w Fx, który powodował, że tych plików mogło się całkiem sporo natworzyć w pewnych sytuacjach - możesz poszukać na bugzilli.
Ad. 2. Raczej nie ma takiego ustawienia, ale we wspomnianym Session Managerze można np. wymusić zapisanie sesji lub ustawić, żeby automatycznie się zapisywała co jakiś czas (tylko robi to za pewne w swoich plikach, w swoim formacie). Można też kopiować ten plik przy pomocy Harmonogramu zadań/zaplanowanych zadań albo jakiegoś programu do tworzenia kopii zapasowych. Albo uruchamiać Fx skryptem (BAT, WSH, VBS itp.), który najpierw skopiuje odpowiedni(e) plik(i) (np. dopisując datę i godzinę) i dopiero potem odpali Firefoksa (i może jeszcze będzie sprawdzał co jakiś czas, czy Fx jest włączony i/lub plik sessionstore.js został zmodyfikowany - jeśli tak, to też będzie go kopiował).
Mirek
Moderator

Postautor: Gość » 16 listopada 2013, 14:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:25.0) Gecko/20100101 Firefox/25.0

Mirek pisze:1. Zanim cokolwiek zrobisz, zrób gdzieś kopię plików sessionstore.* znajdujących się w katalogu z profilem. Możesz też podejrzeć, czy wewnątrz tych plików nie pojawiają się adresy jakichś stron, które pamiętasz, że były otwarte w poszukiwanej sesji - jeśli są to powinno się odzyskać. *

4. Jeśli powyższe kroki nie pomogły, ale w pliku sessionstore.bak (a dokładnie jego kopii z pkt. 1, bo w międzyczasie ten w katalogu z profilem mógł ulec zmianie) są widoczne adresy z zaginionej sesji, to przy wyłączonym Firefoksie należy podmienić plik sessionstore.js tą kopią (czyli np. usunąć sessionstore.js, skopiować z powrotem sessionstore.bak i zmienić jego nazwę na sessionstore.js).

NA PRAWDĘ WIELKI SZACUNEK ZA TEN POST!!!
Bo już myślałem, że wpadnę w histerię jak mi ten durny Fx po raz nie wiem który raz z rzędu się zawalił! A miałem ogromną ilość stron aktywnych w trzech oknach. I dzięki Tobie, Mireczku uratowałem to wszystko. Aż się dziwię sobie że wcześniej nie przyszło mi do głowy poszukać w necie jakichś informacji na ten temat tylko odrabiałem katorgę i wyszukiwałem w Historii Przeglądania. A przecież to jest wręcz Syzyfowa praca jeżeli w jednej sesji w sumie było "otwartych" ze 200 albo i więcej kart. Przecież nikt nie pamięta nawet 10% tego po nazwach czy adresach tylko trzeba każdą kolejno otwierać i wizualnie sprawdzać czy to mogło być to.
Co prawda próbowałem znaleźć coś na temat przywracania po crashu przy użyciu Pomocy Fx z paska menu, ale te oryginalne stronki supportu to są moim zdaniem o kant dupy potłuc.
W KAŻDYM RAZIE JESZCZE RAZ BARDZO BARDZO DZIĘKUJĘ!!!! POMOGŁO KONCERTOWO!!!

Tylko z mej strony dodam, ta sesja nie była zapisana bezpośrednio w pliku .BAK bo takowy u mnie nosi datę utworzenia z lutego tego roku, poza tym istnieje jeszcze 15 innych skryptów jawy z kolejnymi numerkami, ale te z kolei są jeszcze starsze niż ten .BAK i najstarszy sięga nawet połowy zeszłego roku.
Ale k katalogu znajdował się jeszcze jeden plik o nazwie sessionstore.bak-20131112160018 i on nosił datę utworzenia z początku wczorajszego dnia (gdzieś ok. 4.00 nad ranem), jest wielce prawdopodobne że właśnie wtedy skończyłem zabawy w necie i wyłączyłem przeglądarkę i komputer. Jedno mnie tylko dziwi, bo tą właśnie odzyskaną sesję to przywróciłem w normalny sposób z menu Historia jak zasiadłem wieczorem do komputera, a przeglądarka zawaliła mi się dopiero dzisiaj w nocy. Więc tak sobie dedukuję, że ten plik powinien powstać właśnie w tamtej chwili. Ale najwyraźniej nie powstaje kopia w momencie awarii tylko z momentem zamknięcia sesji. Co jednak stawia pod znakiem zapytania możliwość odzyskania sesji aktualnie w danej chwili zawalonej. @:-) gdyż jak wspomniałem ta "odzyskana" na dobrą sprawę nie jest dokładnie tą, która wyparowała podczas awarii Fx bo po tej to śladu nie ma (ta "zkraszowana" to była właśnie próbą odzyskiwania tej poprzedniej metodą przeszukiwania Historii @:-) czyli de facto była tylko mglistym cieniem tej którą nieopacznie utraciłem poprzez wyłączenie przeglądarki w momencie gdy po włączeniu trwało automatyczne logowanie do sieci - po ponownym włączeniu niestety to właśnie to logowanie zostało zapisane jako sesja do odzyskania i myślałem że mi już wszystko przepadło.

Ale mam pytanie jeśli ktokolwiek po dwóch latach to przeczyta @:-)
Jak można skonfigurować to przywracanie żeby dało się odzyskiwać więcej niż 3 najpóźniej otwarte okna!! Bo jak w podczas sesji jest otwarte więcej niż 3 to i tak pamięta tylko karty z tych trzech najpóźniej otwartych?
I podobne pytanie co do otwierania ostatnio zamkniętych kart, czy daje się jakoś ustawić ile tych kart jest zapamiętywanych bo standardowo można tylko kilka, a wcześniejsze mimo otwartej sesji przepadają. To samo się tyczy zamkniętych okien podczas ciągle trwającej sesji, też można tylko kilka wstecz ponownie przywołać, a nawet nie wiem czy tez nie tylko 3, ale teraz to już dobrze nie pamiętam.

A jak już jesteśmy w temacie to blisko ostatnie pytanie. Czy istnieje w ogóle w Fx opcja która pozwalałaby ustawiać długość czasu (w dniach, miesiącach) przechowywania Historii przeglądania. Bo oczywiście istnieje opcja że Fx będzie pamiętał historię przeglądania jako taką ale nigdzie nie jest określone jak długo. A wydaje mi się że nie jest to nieograniczony ograniczony czas bo już przynajmniej raz samoistnie wyparowało mi kilka najstarszych miesięcy (tak jakby np. czas był ograniczony do roku, chociaż ucięte mam wszystko co było starsza od lipca tego roku, jak napisałem "w jednej chwili" kiedyś tam zostały poprzednie miesiące skasowane. Bo np. w IE to tam można w ograniczonym zakresie ustawiać czas przechowywania z dokładnością do jednego dnia i jeśli się nie mylę (bo dawno już nie używam IE) to maksymalnie można było ustawić 999 dni z racji trzycyfrowego licznika.

A JESZCZE JEDNO ALE BYĆ MOŻE WAŻNE DLA MOŻLIWOŚCI ODZYSKIWANIA SESJI!!!!
Może nie tej bezpośrednio zkraszowanej, ale jeżeli ktoś używa przywracania sesji do automatycznego logowania się do serwisów czy stron tego wymagających (bo ja to na stałe, nawet jak w danej chwili nie korzystam to pozostawiam nie wyłączone karty i taka całą masę @:-) za każdym razem przywracam i jeśli chcę gdzieś tam zajrzeć gdzie już zaglądałem wcześniej i rejestrowałem się (np. gry on-line albo jak coś chcę zassać, a wymaga to logowania) to jest jak znalazł - co prawda przeglądarka oferuje zapamiętywanie loginów i haseł i nie trzeba nawet ich za każdym razem wklepywać, ale wygodniej jest przez przywrócenie sesji) to jak ma pewien stały zestaw kart to:
nie jestem pewien czy to pomaga w tej kwestii bo sam w tym celu tego nigdy nie robiłem, ale robiłem to o czym za chwilę jak mi po odinstalowaniu karty sieciowej i ponownym jej zainstalowaniu w ogóle nie chciała działać - wszystko niby było w porządku, żadnych konfliktów w zasobach systemowych, komunikat że urządzenie działa poprawnie tyle tylko że nie było w stanie nawiązać żadnego połączenia co więcej nie było w stanie wykryć żadnej sieci (mowa o bezprzewodowym łączu!) w okolicy, a przed przeinstalowanie zwykle było tego cała masa w okolicy tyle że prawie wszystkie zabezpieczone i ze stosunkowo małą siła sygnału.
Otóż mam na myśli ogólne Przywracanie Systemu poprzez punkt przywracania. Jeżeli sami nie wyznaczamy takich punktów to one tworzą się automatycznie przed jakimiś drastycznymi zmianami w systemie, ale nawet bez takich zmian to raz na dzień (o ile komputer jest włączony) to taki punkt tworzy się automatycznie tak na zaś. I w trakcie przywracania systemu są tworzone pewne "nowe" wersje katalogów w profilu Fx, które jak mniemam de facto mogą być "przywróconymi" "starszymi" wersjami tych że i być może jest tam zapisana starsza sesja. Ale ja tylko wróżę - niech eksperci się ewentualnie wypowiedzą @:-)
Gość

Postautor: dexter » 16 listopada 2013, 14:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0

Co do ilości odzyskiwanych kart i okien, to w about:config ustawia się to za pomocą opcji:

browser.sessionstore.max_tabs_undo
browser.sessionstore.max_windows_undo

Co do historii -> viewtopic.php?p=217662#p217662
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: Gość » 16 listopada 2013, 15:09

Anonimowy wpis pisze:No niestety, (...)... gdyż dopiero co miałem 3 okna z kartami, miałem to przywracanie z listą i okazało się, że jedno okno zaginęło, i w żaden sposób nie udało się go przywrócić.

Bo ja zaobserwowałem to już dawno, że przywracane są tylko najwyżej 3 okna, te które były najpóźniej otwarte.
A Ty być może nie miałeś 3 tylko 4 otwarte w momencie zamykania sesji i to najstarsze ci wyparowało właśnie.

Już dawno temu się naciąłem na tym i od tamtej pory jeżeli chcę zachować wszystkie ważne dla mnie strony to tworzę najwyżej 3 okna i w nich, nawet jeśli nie są tematycznie w żaden sposób związane otwieram masę kart. Te w obrębie tych trzech okien są zawsze przywracane bez znaczenia ile by ich było w tych oknach.
Tylko jest pewien szkopuł. Chociaż nie aż nazbyt uciążliwy. Trzeba pamiętać o tym żeby "nie odświeżyć" podczas sesji zbyt wielu kart (bo po przywróceniu sesji to aktywna jest tylko jedna karta na okno, ta na której skończyłeś zabawę w danym oknie) bo przeglądarka tego jednak nie przetrzyma (a właściwie jej "pamięć" vel twój RAM jak myślę, czy zadeklarowany bufor) i nie jest w stanie sobie poradzić z ciągłą wymianą tak obszernego strumienia danych i od razu się zawala, a wtedy to ta aktualna sesja raczej jest nie do odzyskania, odtworzy Ci po ponownym uruchomieniu ale tą ostatnio poprawnie zamkniętą. Kiedyś, kiedyś to tak przeholowałem, że miałem grubo ponad 100 jednocześnie "aktywnych" kart (bo w sumie w 3-ech oknach to było ze dwa razy tyle @:-)) i najpierw zaczęła mulić ale ja na siłę chciałem przymusić liska do pracy zamiast zamknąć normalnie i ponownie przywrócić sesję i już radykalnie odmówiła współpracy @:-). Nagle jeb, wszystko zniknęło i komunikacik o awarii się pojawił z ewentualną możliwością przywrócenia utraconych kart. Akurat!!! Przywraca, i owszem, ale tak jak napisałem ostatnią, prawidłowo zamkniętą sesję.
Gość

Postautor: Gość » 16 listopada 2013, 15:15

dexter pisze:Co do ilości odzyskiwanych kart i okien, to w about:config ustawia się to za pomocą opcji:

browser.sessionstore.max_tabs_undo
browser.sessionstore.max_windows_undo

Co do historii -> viewtopic.php?p=217662#p217662

Dzięki!!
Błyskawiczny jesteś @:-)

artykułu jeszcze nie czytnąłem, ale co do tych "opcji" to gdzie się to znajduje?
Bo tak na pierwszy rzut oka to wygląda mi to na wpisy w rejestrze @:-) ale aż tak kumaty to nie jestem, chociaż pewne minimalne zmiany w rejestrach to próbowałem robić kiedyś tam.
Gość

Postautor: dexter » 16 listopada 2013, 15:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0

Znajduje się je po wpisaniu w pasku adresu tajnego zaklęcia: about:config

Należy jeszcze wcisnąć klawisz Enter.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Następna

Wróć do Przeglądarka Firefox