MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Karty

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Karty

Postautor: Zdenerwowany » 19 maja 2012, 16:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0

Mam problem. Normalnie po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu karty, które były poprzednio są na swoim miejscu, ale raz na jakiś czas otwiera mi się totalnie pusty pasek otwartych kart, nie da się ich również przywrócić. Proszę o pomoc, to jest cholernie denerwujące jak program zjada mi kawałek ciężkiej pracy....
Zdenerwowany

Odp: Karty

Postautor: cep » 01 czerwca 2012, 20:39

Przeglądarka: Opera/9.80 (Windows NT 5.1; U; en) Presto/2.10.229 Version/11.64

Witam,

Może istnieje jakiś dodatek do Fajerfoksa, który pozwala na zapisywanie aktualnie otwartych kart do Sesji (na podobnej zasadzie jak zapisuje się pojedyncze strony do ulubionych ("zakładek")).

Tego typu funkcjonalność jest w przeglądarce Opera (szczerze polecam wypróbować), jeśli jest taki dodatek dla Fx, to może choć częściowo ułatwiłby Ci pracę.

Na marginesie: w przypadku utraty kart zawsze można szukać ostatnio otwartych stron w Historii (Ctrl+H), choć to mniej wygodne.
cep

Postautor: OSH » 01 czerwca 2012, 22:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:15.0) Gecko/15.0 Firefox/15.0a1

Ja mam inny problem. Czy da się zmusić Nightly, żeby nie robił rpzewijanego paska tkart, tylko odpowiednio zmniejszał już otwarte, żeby się wiecej ich zmieściło? Pamiętam, że miałem ten problem z którymś SeaMonkey, nowsza wersja to wyeliminowała, a teraz widzę, że Nightly ma ten sam problem...
OSH

Postautor: dexter » 02 czerwca 2012, 12:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:14.0) Gecko/20120507 Firefox/14.0a2

Albo rozszerzenie:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... tab-width/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... noverflow/
albo:
Kod: Zaznacz cały
.tabbrowser-tab[fadein]:not([pinned]) {
  min-width: 100px !important;
  max-width: 250px !important;
}
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: OSH » 02 czerwca 2012, 12:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:15.0) Gecko/15.0 Firefox/15.0a1

Dzięki dexter! Chyba się zarejestruję na tym forum, bardzo uczynni ludzie tu są :)
OSH

Postautor: OSH » 08 września 2012, 11:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:18.0) Gecko/18.0 Firefox/18.0

No hej. Zaczyna mnie trafiać szlag, bo kolejny raz znikły mi wszystkie karty. Używam cały czas Nightly, w tej chwili to wersja 18.0a1. Czy ktoś zna lekarstwo, żeby te karty przestały znikać???
OSH

Postautor: foxfox » 07 listopada 2014, 08:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:33.0) Gecko/20100101 Firefox/33.0

Witam, nie chce zakładać nowego tematu więc sie tutaj podepnę
w sumei nie wiem czy problem z jakim ja sie spotkałem bardziej sie nadaje do kart czy d zakładek...
Mam problem z DODAWANIEM NOWYCH kart do zakładek.
Wszystko bylo fajnie jak sobie smigalem na ff30 ale od czasu aktualizacji do wersji powyzej jest nie halo.
Zacząłem miec problemy z dodaniem kart do zakładek.Po prostu przeciągając karte do menu zakładki lub pasek zakładek.
Ale gdy np otworze stronkę która mam już zapisaną pod tym samym linkiem w zakładkach to moge bez problemu ponownie dodac w innym miejscu.
Wykluczam kolidowanie z innymi dodatkami gdyż odinstalowałem i niezainstalowanym ff od nowa. Po czym zrobiłem restore zakładek (mozbackup) i nadal brak możliwości dodania. Oprócz tego w jednym folderze gdzie mam wszystkie addons FF jego zawartośc wyparowała. Poczym zrobilem kolejny restore poprzez mozbackup ale odfajkowałem wszystko w unknowifiles i załadowałem tylko bookmarks, w folderze w którym brakowało kart pojawiły sie z powrotem, można dodawać nowe karty do zakładek, ALE wszędzie zniknęły mi ikonki stron przy kartach (ta stopka co jest po lewej przy linku np.facebook ma na niebieskim tle F)
Dodam że jak przywróce/nadpisze wszystko z backupu sprzed miesiąca z poprzedniej wersji 32 to wszystko działa poprawnie.
Czy jest możliwe że w jakiś sposób zakładki jakos się uszkodziły, moze jakis plik. Kurcze torche pracowałem (i w ost.2tyg dodałem dużo zakładek) i przyznam że zależy mi aby odyskac backup który zrobiłem 5listopada w którym jak to sie okazało jest z nimi problem
Kolejny problem to nie mam możliwości eksportowania zakładek z poziomu FireFox
foxfox

Postautor: dexter » 07 listopada 2014, 09:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:36.0) Gecko/20100101 Firefox/36.0

Podsumujmy to precyzyjniej:

1. Zakładki dodajesz za pomocą przeciągnięcia karty do menu zakładek i teraz to nie działa. Tu może być bug. Czy działa klikanie na gwiazdkę?

2. Kopię bezpieczeństwa robisz za pomocą mozbackup. Odzyskałeś tylko zakładki i nie pojawiły się ikonki. Powinieneś wypróbować usługę Sync.

Kopia zakładek z każdego dnia jest do odzyskania w Zakładki -> Pokaż wszystkie zakładki -> Import i backup

Wypróbuj jeszcze to rozszerzenie: https://addons.mozilla.org/pl/firefox/a ... intenance/ i przeczytaj ten artykuł: http://kb.mozillazine.org/Bookmarks_his ... _-_Firefox

3. Nie masz możliwości eksportowania zakładek z poziomu Firefoksa. Czy znaczy to, że wcześniej miałeś tę możliwość i teraz nie działa? Czy w ogóle nie ma tej opcji w menu?
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: foxfox » 10 listopada 2014, 01:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:33.0) Gecko/20100101 Firefox/33.0

dexter
@1
1.pierwsza opcja restore
stare zakładki mi działają i wszystko wyswietla (klikajac gwiazdka),ale jak chce dodać nowa zakladkę do menu zakładki czy paska zakladek (używam all in one side bar)
to po prostu jej nie doda,po przeciągnięciu pokazuje sie jedynie ten niebieski kursor/ pasek i tam zostaje ale nie dodaje strony.
zdjecie czerwona kolka
static.pokazywarka.pl/i/4894968/954616/dddd.jpg?1415576554

2.druga opcja restore
działa dodawanie zakładek ale wszędzie zniknęły mi ikonki stron przy kartach te stopki przy linku, wiem ze to pierdoła ale jak się szuka jakeigos linku przeszukujac drzewo zakladek to wizualnie bardzo pomaga.
@2
do odzyskania w Zakładki jakie mam przywróć to jest 28 październik i starsze, ale i tak jak dam przywróc to wyskakuje komunikat nie udało sie przetworzyc pliku kopii zapasowej. a jak dam utworz kipie zapasowa to niby zapisuje ale jak wejde w ten folder to tam nic nie ma

Dodatek ktory mi podales pomogl w 50%
tzn dosłownie część stron mi zapisuje a część nie, tak samo jedna strona zamieszcza miniaturkę obok linka a w drugiej nie
@3
ma opcje ale jak dam eksportuj to normalne wyeksportuje, ale jak wejdę w katalog w którym zapisałem, to tego pliku po prostu nie ma.

ps. dodam że mam 2 tygodniowy czysty system po kompletnym formacie calego dysku
foxfox

Postautor: foxfoxx » 10 listopada 2014, 10:40

dexter
w opcji kiedy znikaja mi mianiturki (stopki stron wygala to tak jak zaznaczone czerwonym kółkiem
http://pokazywarka.pl/jvq5tn/#zdjecie13418072
foxfoxx

Postautor: Garu » 10 listopada 2014, 10:59

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:33.0) Gecko/20100101 Firefox/33.0

@foxfoxx - Po formacie, to kilka dni - trzeba posprawdzać, czy zainstalowane wszystkie visuale C++, czy jest directx 3D, czy ustawienia efektów wizualnych w systemie nie wyłączają animacje... Inna sprawa, że w przeglądarce może być błąd blokowania. Jakiś tuneup, jakiś av, adbloker, noscript. Jeśli masz starszy sprzęt, to nowy FF może robić problemy ze sterami grafiki i widać wynalazki... Odznacza się w opcje, zaawansowanie, ogólne - Korzystaj z akceleracji sprzętowej, jeśli dostępna.
Adfender ostatnio "znikał" mi ikony. ABP rozwiązał problem. Pewnie twórcy adfendera nie nadążają, bo wersja czerwiec, a to było wiele zmian Firefoxa...
Moje słowa starzeją się ze mną i prowadzą do ściany.
Garu

Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Postautor: foxfox » 10 listopada 2014, 16:40

@garu ja napisałem 2 tygodnie to sporo czasu aby system sobie zasal potrzebne mu sterwoniki, skoro przez pierwsze 3dni non stop windows sobe ciagnal. Do tego robilem skanowanie sprzetu i wyszlo ze mam wszystko aktualne.Tak samo jak wykluczam, opcje braku sterowników
Druga sprawa to firefox działał poprawnie na zapchanym przez 3lata win32 a tu nagle na win64 i czystym compie nie dziala wiec opcje starego sprzetu wykluczam.
@"w przeglądarce może być błąd blokowania. Jakiś tuneup, jakiś av, adbloker, noscript"
no ale przecież zainstalowałem nowego firefoxa bez zadnych dodatkow, a pierwsza i jedyna rzecz jaką zrobiłem to restore zakładek i od razu ten problem sie pojawil
tak samo jest z eksportem zakładem instalacja dodałem wiec nie kamam jakie to niby dodatki miałby by kolidować?
Do tego przywrócenie zakładek które eksportowałem we wrześniu wersja 32 nie robi żadnych problemów, ale przywrócenie zakładek z 33 i listopada robi opisywany wyzje problem.
Jak mam czystego ff świeżo po instalace to wyeksportuje zakładki, ale jak mam te zakładki które przywrocilem z kopi, to już niedziela.
foxfox

Postautor: Garu » 10 listopada 2014, 18:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:33.0) Gecko/20100101 Firefox/33.0

Rozumiem.
Wszędzie trzeba zaglądać. W menu masz pomoc i informacje dla pomocy technicznej. Tam w zestawieniu informacji Grafika - co tam pisze przy - Okna ze sprzętowym przyspieszeniem grafiki? Wszędzie cacy?
Wróćmy do internet explorera. Jak wyświetla ikony?
Moje słowa starzeją się ze mną i prowadzą do ściany.
Garu

Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Postautor: foxfox » 10 listopada 2014, 20:10

Aguru robiłem juz wczesniej resetuj ustawienia firefox i nic nie pomoglo
a co do ustawien to nie wiem na co mam patrzec wiec wrzucam
Kod: Zaznacz cały
Grafika
Data sterownika   8-17-2009
GPU #2 Active   false
ID dostawcy   0x1002
ID urządzenia   0x95c4
Okna ze sprzętowym przyspieszeniem grafiki   2/2 Direct3D 11 (OMTC)
Opis adaptera   ATI Mobility Radeon HD 3400 Series
RAM adaptera   256
Renderer WebGL   Google Inc. -- ANGLE (ATI Mobility Radeon HD 3400 Series Direct3D9Ex vs_3_0 ps_3_0)
Sterowniki adaptera   atiumd64 atidxx64 atiumdag atidxx32 atiumdva atiumd6a atitmm64
Wersja sterownika   8.632.1.2000
windowLayerManagerRemote   true
Włączone Direct2D   true
Włączone DirectWrite   true (6.2.9200.16492)
AzureCanvasBackend   direct2d
AzureContentBackend   direct2d
AzureFallbackCanvasBackend   cairo
AzureSkiaAccelerated   0
Ważne zmodyfikowane ustawienia
Nazwa    Wartość browser.cache.disk.capacity   358400
browser.cache.disk.smart_size.first_run   false
browser.cache.frecency_experiment   2
browser.places.smartBookmarksVersion   7
browser.sessionstore.upgradeBackup.latestBuildID   20141106120505
browser.startup.homepage_override.buildID   20141106120505
browser.startup.homepage_override.mstone   33.1