MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Firebird.pl

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Firebird.pl

Postautor: Gandalf » 08 stycznia 2004, 19:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031218 Firebird/0.7+

Z racji tego, ze poprzendi watek zostal skasowany przywracam go niniejszym i od razu update informacji.

1) firebird.pl posiada juz design, ktory bedzie uzywany az do wydawani Firebirda 1.0
2) Firebird 1.0 powinien sie ukazac w kwietniu, ale opoznienia z wersja 0.8 wskazuja, ze ukaze sie najwczesniej w maju
3) firebird.pl posiada tez bugzille
4) backend do firebird.pl pisze w tej chwili i jest on gotowy w 80%.
5) Wstepnie zainteresowanie projektem wyrazil marcoos i pitreck. Ich projekty (skorki, buildy , tlumaczenia) beda rozpowszechniane tam wlasnie
6) Firebird.pl bedzie zamieszczal wszystkie artykuly i binarki, ktorych nie ma na mozillapl.org z racji swej niestabilnosci/nieoficjalnosci itp.
7) Firebird.pl bedzie publikowal tzw. "czyste" lokalizacje Thunderbirda i Firebirda.

Jezeli ktos z Was przygotowuje jakiekolwiek rzeczy dla FB/TB i szuka miejsca, aby je udostepnic - prosze o PW/maila lub kontakt na jabberze - e-Gandalf@jabber.org

I ostatnie - premiera Firebird.pl jest planowana w przeciagu doby od premiery Firebirda 0.8 - licze tutaj zwlaszcza na pomoc Marka i Piotrka, gdyz chcielibysmy od razu puscic lokalizacje FB/TB, a to Wy przygotowujecie tlumaczenie :)

Czekam na pytania, sugestie
Ostatnio zmieniony 09 stycznia 2004, 00:05 przez Gandalf, łącznie zmieniany 1 raz
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Re: Firebird.pl

Postautor: marcoos » 08 stycznia 2004, 21:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7a) Gecko/20040108 Firebird/0.8.0+ (marcoos)

Gandalf pisze:Jezeli ktos z Was przygotowuje jakiekolwiek rzeczy dla FB/TB i szuka miejsca, aby je udostepnic - prosze o PW/maila lub kontakt na jabberze - gandalf@jabber.org

Zmieniłeś JIDa? Wcześniej było e-Gandalf@http://www.jabber.orgjabber.org...
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Gandalf » 09 stycznia 2004, 00:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031226 Firebird/0.7+

dzieki ;)
Gandalf

Postautor: marcoos » 09 stycznia 2004, 00:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7a) Gecko/20040108 Firebird/0.8.0+ (marcoos)

Ciekawe, co na to prawdziwy właściciel JIDa gandalf@http://www.wp.pljabber.org, który pewnie dostał fafdziesiąt próśb o autoryzację i wiadomości w jakimś dziwacznym języku, z którego co najwyżej zrozumiał tylko "Mozilla Firebird" :D
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Gandalf » 09 stycznia 2004, 01:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031226 Firebird/0.7+

Niech sie uczy bambus jezykow...
;)
Gandalf

Postautor: Gandalf » 16 stycznia 2004, 03:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031217 Firebird/0.7+

Poniewaz prawa Murphyego sa bezlitosne - znajac je, poznalem date premiery Firebirda 0.8...

Otoz od poniedzialku do srody mam 6 kolokwiow - dzisiejsze i wczorajsze patche w CVS Firebirda wskazuja, ze w jeden z tych wlasnie dni wyjdzie FB 0.8.

Nie zmienia to wczesniejszych planow - w ciagu doby od premiery Firebirda 0.8 pojawi sie spolszczona wersja w stopniu maksymalnym bazowana na langpacku teamu MozilliPL na stronie Firebird.pl (choc mozliwe, ze strona bedzie _mocno_ okrojona).
Gandalf

Postautor: Konrad » 16 stycznia 2004, 11:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7a) Gecko/20040108

Gandalf pisze:Otoz od poniedzialku do srody mam 6 kolokwiow

Ty coś studiujesz??
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: Gandalf » 16 stycznia 2004, 13:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040114 Firebird/0.7+

Informatyke.
Gandalf

Postautor: Konrad » 16 stycznia 2004, 13:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7a) Gecko/20040108

na zlocie mowiles o tym? bo pamietam jedynie, ze wszyscy probowali zgadnac co juz studiowales ;)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: Gandalf » 26 stycznia 2004, 02:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040114 Firebird/0.7+

jak byl zlot to nic nie studiowalem ;)

co do fb.pl - dzis znowu troche posiedzialem, mail juz dziala, baza posiada cala strukture potrzebna do przechowywania plikow, server-side tez ma juz wszystkie ku temu funkcje, szablony zaczynaja je obslugiwac.
Zostaly mi artykuly i je zamierzam powrzucac we wtorek.

Domel podeslal poprawki do meta - Dublin Core, marcoos obiecal cos wymyslic w sprawie szablonow panelowych, na koncu caly kod przewalidujemy one more i jestesmy gotowi.
Gandalf

Postautor: Gandalf » 08 lutego 2004, 03:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Update.
1) firebird.pl pojutrze pojawi sie bez backendu - brakuje mi na serwerze RAMu - moze ktos ma do sprzedania 128 MB DIMM?
2) W momencie premiery beda dostepne:
a) Firebird 0.7 pl-PL, Firebird 0.8 pl-PL
b) Thunderbird 0.4 pl-PL, Thunderbird 0.5 pl-PL (RC?)
c) tlumaczenie Bugzilli 2.16.5

Jutro po poludniu udostepnie strone bez hasla pod adresem www.firebird.pl/tmp - bede Was prosil o wszelkie mozliwe sugestie.

Potrzebuje:

1) Linkow do wszelkich mozliwych artykulow na temat FB, TB. Zwlaszcza:
a) Zalety Thunderbirda? (cos jak Dlaczego Firebird?)
b) Dlaczego warto zmienic przegladarke, dlaczego warto zmienic kurier poczty.
(jezeli ytaki dokument nie istnieje - moze ktos chcialby go przygotowac?)
c) jak skonfigurowac TB/FB
2) Od Pitrecka pewnie - dokladnego opisu, krok po kroku jak przygotowywal binarke TB 0.5 RC1 :) (i zezwolenia na umieszczenie jej na firebird.pl)

FB 0.8 pl-PL bedzie zawieralo kompletna liste zmian w stosunku do orginalu. Jezeli FB 0.8 pojawi sie szybko (jeden, dwa dni) - nie ma sensu robic dwoch roznych binarek, ale z tego co Piotrek pisal raczej sie to nie zdarzy w przypadku 0.8. Jesli jednak jest na to szansa, prosze o info :)

Co dalej?
1) Backend - pisany przeze mnie CMS w Javie jest praktycznie gotowy do obslugi aktualnej struktury strony. Brakuje ramu :)
2) Konta pocztowe - POP3
3) Kernel do 2.4.25
4) Bede zbieral (juz zbieram) chetnych ktorzy cos robia dla TB/FB i chca to wrzucic na firebird.pl
5) alternatywne style CSS
6) Powrot do wstrzymanych prac nad kampania reklamowa (pod warunkiem, ze zgodnie z obietnica Firebird 0.8 bedzie juz pod nowa nazwa)
Gandalf

Postautor: Gandalf » 09 lutego 2004, 12:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031218 Firebird/0.7+

I wszystko juz jasne.
Dzis rozpoczalem proces rejestracji doemny firefox.pl - postaram sie dzis umiescic pierwsze wersje Firefoxa 0.8 PL na serwerze - lacznie z Thunderbirdem 0.5 Pitrecka.

Co dalej? Zmiana layoutu - tym mam nadzieje, zajmie sie Marcoos a ja postawie backend.
Gandalf

Postautor: Gandalf » 11 lutego 2004, 16:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Ehh... kolejna zmiana planow. Nie bedzie strony do czasu przygotowania grafiki pod firefoxa 0.8. Strona pewnie stanie wewnetrznie zeby dopracowac tresc. Layout powinien byc za jakis tydzien gotowy.

A tymczasem Firefox0.8 pl-PL - http://beta.firebird.pl/firefox0.8.pl-PL.zip

Linuxowy i Macowy beda wieczorem. Zapraszam do testow (oczywiscie polecam czysty profil)
Gandalf

Postautor: Konrad » 11 lutego 2004, 16:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Gandalf pisze:A tymczasem Firefox0.8 pl-PL - http://beta.firebird.pl/firefox0.8.pl-PL.zip

Linuxowy i Macowy beda wieczorem. Zapraszam do testow (oczywiscie polecam czysty profil)

Sorry, ale ja już się gubię :( Ile w Polsce pojawia się Firbirdów/foxów? jak to jest? Bo jak widzę Ty przygotowałeś, marcoos też robi, mozillapl też. A może tak naprawdę Wy wszyscy robicie jeden i ten sam wspólnymi siłami?
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: Gandalf » 11 lutego 2004, 16:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Marcoos pracowal ze mna nad Firebirdem, od czasu pojawienia sie FireFoxa niestety nie udalo mi sie z nim skontaktowac (jabber, pw) wiec zrobilem swoja wersje.
Jakie sa roznice miedzy nia a Firefox 0.8 pl-PL MozilliPL?

No coz. Wersja MozilliPL jak na raw to ma troche sporo "zmian".
- inny interfejs
- nieprzetlumaczony DOM inspector
- brak tlumaczenia O FireFoksie
- wlasne bookmarki
- wlasne linki do nieistniejacych stron (jakies mozillapl.org/themes)
- brak tlumaczenia The Book Of Mozilla

i kilka innych. Ja swoja wersje bazowalem w 100% na orginalnym. Korzystalem w calosci z tlumaczen Marka i Piotrka.

To nie jest zanda "oficjalna wersja", ale mam dosc "gadania" kiedy wskazujemy czego chcemy, a Marek i Piotrek najwyrazniej nie rozumieja co to ma byc "raw build". Zamiast tego postanowilem przygotowac cos i pokazac. Wydaje mi sie (podkreslam - wydaje), ze ta wersja jest identyczna z orginalna i "lepsza" jako raw build od wersji pre MozilliPL.
Do oceny uzytkownikow :)
W pierwszym momencie chcialem wstawic na firefox.pl wersje MozilliPL, ale po przyjzeniu sie zrezygnowalem. Nie mozna budowac "raw PL' biorac "extended" i wycinajac "to co zapamietalismy ze zmienialismy". A takie warazenie wynosze z uzywania /pre MozilliPL

No offence. Ja tylko cos proponuje - jezeli uznacie, ze jest gorsze, to nie bede wiecej :)
Gandalf

Postautor: Olhado/256 » 11 lutego 2004, 17:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Nie chcę być złośliwy, ale powstał nam w tym momencie typowo opensource'owy mętlik. Rozumiem, że będą trzy wersje FF pl-PL? Pitreck robi jedną (?), ta jest druga, a Tim przygotowuje trzecią, oficjalną? Jeśli tak, to wybaczcie, ale dochodzicie do absurdów już.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Konrad » 11 lutego 2004, 17:13

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Ja też chcę zrobić swoją :) Może mi ktoś powiedzieć jak to się robi?
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: GmbH » 11 lutego 2004, 17:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; pl-PL; rv:1.7a) Gecko/20040130

Gandalf pisze: - inny interfejs

Nie instaluj domyślnych polskich ustawień
Gandalf pisze: - nieprzetlumaczony DOM inspector

Przetlumaczony jest tylko pakiet sie nie zarejestrowal (dotyczy tylko w wersji dla Windows), w Linuksie jest poprawnie zainstalowany ;)
Gandalf pisze: - wlasne bookmarki

Nie instaluj domyślnych polskich ustawień

Gandalf pisze:To nie jest zanda "oficjalna wersja", ale mam dosc "gadania" kiedy wskazujemy czego chcemy, a Marek i Piotrek najwyrazniej nie rozumieja co to ma byc "raw build". Zamiast tego postanowilem przygotowac cos i pokazac. Wydaje mi sie (podkreslam - wydaje), ze ta wersja jest identyczna z orginalna i "lepsza" jako raw build od wersji pre MozilliPL.

To raczej chyba Ty nie rozumiesz do czego slużą pakiety deflplpl.xpi i deflenus.xpi... A zgodnie z polityką Mozilla.org w biuldach RAW Team tłumaczący może dowolnie zmieniać zawartość domyślnych ustawień i zakładek... Poza tym zgodnie z Waszym "życzeniem" nie ma innych zmian... No może poza dostosowaniem wielkości niektórych okien do tłumaczenia, ale tego też według Was nie można robić, prawda? Bo przecież to już jest grzebanie w oryginalnych plikach...
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: Pitreck » 11 lutego 2004, 18:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6) Gecko/20040210 Firefox/0.8 (Pitreck)

Olhado/256 pisze:Nie chcę być złośliwy, ale powstał nam w tym momencie typowo opensource'owy mętlik. Rozumiem, że będą trzy wersje FF pl-PL? Pitreck robi jedną (?), ta jest druga, a Tim przygotowuje trzecią, oficjalną? Jeśli tak, to wybaczcie, ale dochodzicie do absurdów już.

Nie, nie. Ja sie zajmuje Thunderbirdem. Pozatym wole dla Firefoksa uzywac skrotu Fx.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: _pbartecki » 11 lutego 2004, 18:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Zespół MozillaPL prowadzi obecnie 2 główne projekty:

1) Lokalizacje produktow Mozilla Foundation - dostepne na http://mozillapl.org/lokalizacje , ktore sa czystymi, zlokalizowanymi wydaniami z Mozilla.org i nie zawieraja zadnych zmian. Nazwy wydan sa takie same jak w oryginale.

2) Wlasne (branded) produkty oparte na kodzie analogicznych projektow Mozilla.org, ktore zawieraja szereg zmian w stosunku do oryginalu i zawieraja dodatki niedostepne w czystych lokalizacjach z p.1 (dostepne pod adresem http://mozillapl.org/pobierz).
Te produkty maja lub beda mialy inne nazwy, loga itp. Te ktore jeszcze nie maja, bo (w skrocie, dluzej bylo juz kilkukrotnie):
- po 2,5 roku istnienia projektu MozillaPL polityka Mozilla.org zmienila sie nagle o 180%
- w tej chwili nie ma jeszcze jednej, spojnej konwencji nazewniczej. (Przyklad Firefoxa, wczesniej Firebirda, wczesniej Phoeniksa dobitnie wskazuje, ze kazdy nawet z 2M $ moze miec z tym problemy)
uzywaja przedrostka MozillaPL.org dla odroznienia.
Na pewno jednak nowe nazwy beda - nie mamy intencji 'podszywania sie' pod kogokolwiek itp..

Gandalf pisze:To nie jest zanda "oficjalna wersja", ale mam dosc "gadania" kiedy wskazujemy czego chcemy, a Marek i Piotrek najwyrazniej nie rozumieja

Jesli ktos powie 'zrobcie' - zrobimy o ile bedziemy mieli jak (nie trzeba bedzie walczyc w tej chwili z baza danych, albo nie dzialajacym czyms tam innym). Zazwyczaj lepiej jednak wychodzi, jesli zamiast "gadania" cos sie zrobi...
I teraz to co sie zrobi mozna przeslac do istniejacego projektu i zrobic go jeszcze lepszym.. mozna tez rozpoczac swoj nowy projekt.
To jest opensource i kazdy ma prawo do tego czego chce.. Tylko nie doszedlem jeszcze jak istnienie kilku takich samych wersji 'lokalizacji' zmniejszy zamieszanie w glowach ZU, na ktore tak wielokrotnie sie powolywaliscie?

Gandalf pisze:No coz. Wersja MozilliPL jak na raw to ma troche sporo "zmian".
- inny interfejs
- nieprzetlumaczony DOM inspector
- brak tlumaczenia O FireFoksie
- wlasne bookmarki
- brak tlumaczenia The Book Of Mozilla

1) _KAZDY_ ktory na zmiane uzywa wersji angielsko jezycznej i polskiej (lub po prostu 2 roznych wersji jezykowych jakiegokolwiek produktu opartego na Mozilli) _BEDZIE_ mial klopoty. Jest to znane chyba od bardzo dawna...?
Trudno oczekiwac, ze akurat Ty tego nie wiesz?
2) Mowisz o wersji /pre. Tlumaczenie co to oznacza chyba mozna uznac za zbedne.

Serdecznie pozdrawiam,
piotr.
_pbartecki

Następna

Wróć do Przeglądarka Firefox