MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Separatory których nie mogę usunąć

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Separatory których nie mogę usunąć

Postautor: Zbyszek_0013 » 30 kwietnia 2014, 12:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0

Witam, mam problem z separatorami w FireFoxie. Mianowicie przez przypadek testując FireFoxa 29.0 dodałem separatory przy przypiętych kartach. Nie idzie ich usunąć w żaden sposób (ani wybierając z menu kontekstowego "Usuń" ani poprzez przeniesienie podczas edycji menu). Ściągnąłem specjalnie dlatego starszą wersję - 27.0.1 ale również nie idzie się tego pozbyć. Wiem że jest to związane z dodatkiem Tab Utilities - gdy go wyłączam to separatory znikają. Jednak dodatek ten bardzo usprawnia mi pracę. Pomimo resetowania ustawień oraz odinstalowania i ponownej instalacji dodatku problem nie zniknął.
Obrazek

Pozdrawiam
Zbyszek_0013

Odp: Separatory których nie mogę usunąć

Postautor: Mirek » 30 kwietnia 2014, 13:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

ani poprzez przeniesienie podczas edycji menu

Czy tu masz na myśli przeciąganie separatorów po kliknięciu prawym przyciskiem myszy np. w obrębie paska kart (ale nie na kartach), wybranie Dostosuj... i przeciąganie tych niepożądanych separatorów z powrotem do okienka Dostosuj pasek narzędzi (ważne, żeby przeciągać do tego okienka, nie gdzieś poza)?
Bo jeśli to nie pomaga, to chyba pozostaje kliknąć w tym okienku przycisk Domyślny układ, ewentualnie poszukać słowa separator w pliku localstore.rdf w katalogu z profilem i tam pousuwać co niepotrzebne (przy wyłączonym Fx i po wcześniejszym utworzeniu kopii zapasowej przynajmniej tego pliku).
Mirek
Moderator

Z nami od: 09 sierpnia 2007, 20:37

Postautor: Gość » 30 kwietnia 2014, 13:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:27.0) Gecko/20100101 Firefox/27.0

Tak, mam na myśli przeciąganie separatorów z powrotem do okienka Dostosuj pasek narzędzi. Umiejscowione w innym miejscu działają prawidłowo, ale w tym mogę je jedynie dodać. Klikanie Domyślny układ nie przyniosło rezultatu (próbowałem już wcześniej), jedyne co zmieniło to wygląd na prawo od paska adresu.

Spróbuje z tym localstore.rdf.
Gość

Postautor: Gość » 30 kwietnia 2014, 15:21

Pomimo usunięcia wszystkich danych nt. separatorów (tak przynajmniej sądzę) nie poskutkowało. Dodam jeszcze że to dziwne coś między nimi z ciemniejszym tłem to folder. Pozdrawiam
Gość

Postautor: Mirek » 30 kwietnia 2014, 15:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

A jak dla testu wywalisz cały plik localstore.rdf (tzn. może lepiej tylko go przenieś lub zmień nazwę, żeby móc potem przywrócić)? Oczywiście znów przy wyłączonym Fx.
Jeśli nawet to nic nie daje, to pobawiłbym się w namierzenie tych separatorów przy pomocy dodatku DOM Inspector (wybierając najpierw Zbadaj dokument chrome i jakieś otwarte okno Fx, a potem przycisk Wybierz węzeł do zbadania przez kliknięcie na nim i klik w odpowiednim miejscu).
Nazwa węzła, jego id itp. pewnie pomogłyby mi ustalić, gdzie on siedzi (np. przez wyszukiwanie tekstów w plikach).

Alternatywnie, można stworzyć nowy profil i przenieść do niego tylko to, co najważniejsze: https://support.mozilla.org/pl/kb/Odzys ... %20profilu
+ może pliki/foldery z ustawieniami wybranych rozszerzeń (jak np. folder adblockplus, gm_scripts, itd.)

No że chyba ktoś ma jakiś inny pomysł... Może np. w Tab Utilities, którego nie używam, jest jakaś funkcja przywracania.
Mirek
Moderator

Postautor: Gość » 01 maja 2014, 15:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0

Usunięcie tego pliku rdf nic nie dało. Sprawdziłem gdzie są te dziwne separatory i udało mi się ustalić (działając na karcie chrome://browser/content/browser.xul) że to ten kod odpowiada za nie:

Kod: Zaznacz cały
<tabs xmlns="http://www.mozilla.org/keymaster/gatekeeper/there.is.only.xul" id="tabbrowser-tabs" class="tabbrowser-tabs" tabbrowser="content" flex="1" setfocus="false" tooltip="tabbrowser-tab-tooltip" cui-areatype="toolbar" stopwatchid="FX_TAB_CLICK_MS" orient="horizontal" value="" closebuttons="activetab" onclick="if (event.button == 0) gBrowser.onTabClick(event);" ondblclick="gBrowser.onTabBarDblClick(event);" haspinned="true" closeButtonOnPointedTab="true" colorStack="true" autoFaviconizePinned="true" showPhantom="true" showLeftSpace="false" showRightSpace="false" tabfittitle="false" dontanimate="false"><tab class="tabbrowser-tab" fadein="true" context="tabContextMenu" closetabtext="Zamknij kartę" first-tab="true" last-tab="true" label="Nowa karta" visibleLabel="Nowa karta" crop="end" onerror="this.removeAttribute('image');" linkedpanel="panel-28-1" selected="true"/></tabs>

Nie wiem czy o to chodziło, bo nie bardzo umiem obsługiwać się tym DOM Inspectorem.
Gość

Postautor: Mirek » 07 maja 2014, 18:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; WOW64; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0

W tym kodzie niczego dziwnego nie widzę - albo nie ten węzeł zawiera separatory, albo informacji o separatorach nie widać po użyciu funkcji "Kopiuj XML", z której chyba skorzystałeś.
Mirek
Moderator

Postautor: Garu » 07 maja 2014, 19:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0

Pobierz dodatek http://menueditor.mozdev.org/ wystarczy odznaczyć niepotrzebne separatory, a poustawiać sobie. http://prntscr.com/3h3mys
Moje słowa starzeją się ze mną i prowadzą do ściany.
Garu

Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Postautor: Mirek » 07 maja 2014, 20:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; WOW64; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0

Ale chyba nie o te separatory chodziło...
Mirek
Moderator

Postautor: beata072 » 08 maja 2014, 01:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0

Wg mnie najlepiej po prostu przenieść się na nowy profil ff i zaimportować tylko najważniejsze rzeczy, jak np. hasła, zakładki czy uprawnienia stron, a dodatki zainstalować od nowa.
beata072

Z nami od: 27 lutego 2010, 04:18

Wróć do Przeglądarka Firefox