Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:47.0) Gecko/20100101 Firefox/47.0
Przepraszam, że odkopuję temat, ale ostatnio też miałem problem z automatycznymi aktualizacjami Firefox'a i nie bardzo wiedziałem co robić w tej sprawie.
Później jednak "dokształciłem się" i problem w ogóle się już nie pojawia, należy zrobić tak:
Po kompletnym usunięciu FF -
1. Wybieramy ulubioną wersję FF -
http://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/ i pobieramy. Odpalamy instalator i przed instalacją programu, wybieramy - "Rodzaj instalacji" - "Użytkownika" - Odhaczamy tam "Zainstaluj usługę utrzymania" i instalujemy.
2. Odinstalować "Mozilla Maintenance Service"
3. Wywalić "maintenanceservice", "maintenanceservice_installer" oraz "updater.exe", "updater (typ pliku - Ustawienia konfiguracyjne), "update-settings (typ pliku - Ustawienia konfiguracyjne)" z głównego folderu programu.
4. Odpalamy przeglądarkę - Narzędzia - Opcje - Zaawansowane - zaznaczyć "Nie sprawdzaj dostępności aktualizacji".
Po kliknięciu w "Pomoc" - "O programie Firefox", może jednorazowo pojawić się tam; informacja o postępie pobierania/instalacji najnowszej aktualizacji dla FF. Należy wyłączyć wtedy jak najszybciej przeglądarkę (przed pobraniem/instalacją aktualizacji), a następnie uruchomić ją ponownie.
W about:config mam takie ustawienia po wpisaniu w szukajkę "app.update":