MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jak można aktywować na stałe słownik w polach INPUT?

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Jak można aktywować na stałe słownik w polach INPUT?

Postautor: Christi.na » 01 lutego 2015, 15:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:35.0) Gecko/20100101 Firefox/35.0

Przykładem może być pole na temat w kreatorze wątku na tym forum:

Obrazek

Jak można to bez modyfikacji obcej strony w taki sposób:
Kod: Zaznacz cały
<input type="text" size="50" spellcheck="true">
Christi.na
 
Posty: 8
Z nami od: 06 stycznia 2015, 13:53

Odp: Jak można aktywować na stałe słownik w polach INPUT?

Postautor: Gohst » 01 lutego 2015, 15:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_9_3) AppleWebKit/537.75.14 (KHTML, like Gecko) Version/7.0.3 Safari/537.75.14

Sprawdź:
  1. W pasek adresu wpisz about:config
  2. Później dla layout.spellcheckDefault zmieniasz wartość z 1 na 2
  3. Uruchamiasz ponownie FF.
Gohst
 

Odp: Jak można aktywować na stałe słownik w polach INPUT?

Postautor: krystian3w » 11 maja 2018, 08:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:60.0) Gecko/20100101 Firefox/60.0

Chyba klucz się zestarzał, bo nie działa (i nie istnieje).

Opcjonalnie można na części stron użyć JQuery: $("input[type='text']").attr("spellcheck", "true"); w Greasemonkey / Violentmonkey / Tampermonkey.

    Opcjonalnie jako skryptozakładkę na stronach co mają ładowane jQuery:
    Kod: Zaznacz cały
    javascript:(function(){$("input[type='text']").attr("spellcheck", "true")})()

Do czystego javascript trzeba by po ID / klasie elementu lub w pętli jak nie wiemy który to input i nie ma żadnych cech szczególnych:

    Skryptozakładka JavaScript:
    Kod: Zaznacz cały
    javascript: (function() {
        var inputs = document.querySelectorAll('input[type="text"]');
        for (var i = 0; i < inputs.length; i++) {
            var spellcheck = document.createAttribute("spellcheck");
            spellcheck.value = "true";
            inputs[i].setAttributeNode(spellcheck);
        }
    })()
    Bardziej zoptymalizowana od tamtej poprzedniej z implementowanym jQuery.
Ostatnio zmieniony 11 czerwca 2018, 08:27 przez krystian3w, łącznie zmieniany 4 razy
krystian3w
 
Posty: 361
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27

Odp: Jak można aktywować na stałe słownik w polach INPUT?

Postautor: dexter » 11 maja 2018, 08:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:62.0) Gecko/20100101 Firefox/62.0

Hę? A u mnie jest i działa.
dexter
Moderator
 
Posty: 7407
Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Jak można aktywować na stałe słownik w polach INPUT?

Postautor: krystian3w » 12 maja 2018, 14:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:60.0) Gecko/20100101 Firefox/60.0

OK, wpis się znalazł - chyba przez literówkę go nie znajdowało i nawet jak ręcznie dodałem to o złym typie zmiennej (string zamiast integer - ale i tak by nie działał przez przekręconą nazwę) :lol: :lol:.

Przy okazji poszukałem jak to napisać w czystym JavaScript i znalazłem lepszy generator kodu na skryptozakładkę.
krystian3w
 
Posty: 361
Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27


Wróć do Przeglądarka Firefox

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: