MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Liczba stron ładowanych równocześnie

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Liczba stron ładowanych równocześnie

Postautor: Gość » 09 czerwca 2015, 18:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:38.0) Gecko/20100101 Firefox/38.0

Jak włączam zapamiętaną czy odzyskaną sesję to mi się ładuje kilka czy kilkanaście stron, ale w tym samym czasie ładują się zawsze tylko trzy naraz, jak się któraś załaduje cała to dopiero wskakuje ładowanie następnej. Czyli przy np. 20 stronach trwa to długo, z minutę. Jak zmienić - zwiększyć lub zmniejszyć liczbą ładowanych stron równocześnie. Który to wpis w about:config? Dexter lub Garou pewnie wiecie.
Gość

Odp: Liczba stron ładowanych równocześnie

Postautor: dexter » 09 czerwca 2015, 19:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0

Możesz w Opcje -> Ogólne odznaczyć Nie wczytuj kart dopóki nie zostały wybrane. To chyba sprawi, że załadują się wszystkie karty na raz (o ile rozumiem kod, bo nie sprawdzałem).

Natomiast nie możesz wybrać liczby kart wczytywanych na raz, ta trójka jest na sztywno w kodzie.

Jeżeli masz ochotę sprawdzić w źródłach, to tu: https://dxr.mozilla.org/mozilla-central ... ore.jsm#25
Kod: Zaznacz cały
// Maximum number of tabs to restore simultaneously. Previously controlled by
// the browser.sessionstore.max_concurrent_tabs pref.
const MAX_CONCURRENT_TAB_RESTORES = 3;
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Odp: Liczba stron ładowanych równocześnie

Postautor: Gość » 09 czerwca 2015, 20:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:38.0) Gecko/20100101 Firefox/38.0

No właśnie, tak jak piszesz, odznaczyłem sobie to, i to jest użyteczne, bo ładują się tylko te, na które wejdę. Ale czy jest jakaś globalna blokada do trzech stron? Podałeś że tak. Bo z kolei jak już w normalnym użytkowaniu kliknę sobie po kolei pięć czy dziesięć linków to one wszystkie się ładują naraz, a w odzyskiwaniu sesji tylko trzy. Dodam że używam Menedżera sesji TMP. Jest taki wpis: extensions.tabmix.sessions.restore.reloadall;false - może to trzeba przestawić na true? A właśnie myślałem, że jest tam jakaś wartość do zmiany, którą można konkretnie na liczbę stron ustawić, widać że nie. Przykre, że Mozilla ogranicza sztucznie do 3, kiedy dziś szybkość internetu i moc komputerów jest dużo większa niż kiedyś i można ładować kilkanaście stron naraz.
Gość

Wróć do Przeglądarka Firefox