MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Dziwny i trudny do rozwiązania problem z flashem

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Dziwny i trudny do rozwiązania problem z flashem

Postautor: Baggio » 16 sierpnia 2015, 12:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:40.0) Gecko/20100101 Firefox/40.0

Mam jakiś dziwny i trudny do usunięcia problem z odtwarzaniem filmów w Firefoxie. Oprócz Firefoxa mam zainstalowanego Chroma i Operę i problem występuje tylko w przeglądarce Firefox. W sumie są to chyba dwa problemy. Pierwszy to zacinanie się filmików szczególnie z onet.pl wtedy gdy oglądam je za pośrednictwem flasha (gdy wtyczka flash jest aktywna). Drugi problem występuje zarówno gdy flash jest aktywny i kiedy jest nieaktywny choć nie zawsze. Otóż filmiki na samym początku odtwarzania (kilka pierwszych sekund) wyświetlają się poszatkowane (nie wiem czy dobrze to nazywam - obraz jest przez chwilę zaburzony pojawiają się takie jakby kwadraty, obraz jest pourywany) bądź zaciemnione z słabo widocznym niewielkim fragmentem obrazu. Nic nie dało usunięcie flasha dezinstalatorem "uninstall_flash_player" oraz usunięcie folderów flash znajdujących się na dysku C wraz z całkowitym usunięciem firefoxa z folderami znajdującymi się w AppData. Historia problemu wygląda tak że na świeżo zainstalowanym systemie w czerwcu tego roku problem nie występował - wszystko działało dobrze przez miesiąc. Nie instalowałem wielu programów ale w lipcu zainstalowałem sterowniki nvidii. Nie chcąc komplikować obrazu problemu piszę o tym jednak bo problem wystąpił niedługo po instalacji tych sterowników. Tak mi się wydaje choć już niekoniecznie dobrze pamiętam. W lipcu trochę walczyłem z tym problemem i między innymi usunąłem drivery Nvidii do grafiki i efekt był taki że problem poszatkowanego obrazu już się nie pokazał. Nadal jednak filmiki przy aktywnym flashu się zacinały. Zainstalowałem ponownie sterowniki (najbardziej aktualną wersję) tym razem wybierając minimalną instalację bez żadnych dodatków. Problem poszatkowanego i zaciemnionego obrazu już nie wystąpił. Dlatego doszedłem do chyba fałszywego wniosku że zacinające się filmiki flash to był jeden problem (którego nie potrafiłem rozwiązać) a osobnym problemem był poszatkowany i zaciemniony obraz. Z tym że ten drugi problem był spowodowany nieaktualnymi sterownikami i zniknął po odpowiedniej instalacji ich nowszej wersji. Do wczoraj bez problemu korzystałem z firefoxa bez aktywnej wtyczki flash dzięki czemu bezproblemowo odtwarzałem filmiki z onet.pl i innych serwisów ale nie byłem już w stanie odtworzyć w lepszej jakości filmów z cda do czego potrzebny jest flash. Używałem do tego celu Chroma bądź chwilowo uruchamiałem wtyczkę. Wczoraj jednak postanowiłem zabrać się za rozwiązanie tego problemu najlepiej jak umiem tzn. usuwając firefoxa i flasha, przeszukując wyszukiwarką wszystkie foldery i pliki po flashu i usuwając je, oczywiście używając dodatkowo cclenera i instalując ponownie firfoxa i flasha. Nic to nie dało. Zamiast cokolwiek poprawić tylko bardziej popsułem, ponownie wrócił bowiem drugi problem tzn. poszatkowany lub zaciemniony obraz na początku odtwarzania filmu. Nie mam pojęcia jak to naprawić. Nie wiem czym ten problem jest spowodowany. Czyżby sterowniki ? A może nie usunąłem wszystkich resztek po flashu i firefoxie ? (jeśli chodzi o flash to nie usuwałem folderów flash z lokalizacji Chroma i Opery). Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Dziękuję.
Baggio

Z nami od: 16 sierpnia 2015, 11:29

Wróć do Przeglądarka Firefox