MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Problemy z wideo w Firefox

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Problemy z wideo w Firefox

Postautor: Baggio » 28 sierpnia 2015, 17:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:40.0) Gecko/20100101 Firefox/40.0

Mam dwa problemy z odtwarzaniem filmów w Firefoxie. Przez miesiąc po instalacji systemu wszystko dobrze działało. Mniej więcej po miesiącu zacząłem mieć problemy z odtwarzaniem filmów przy włączonym flashu. Filmy zaczęły się zacinać. Po wyłączeniu wtyczki flash w "Dodatki" filmy odtwarzają się płynnie. Próbowałem usunąć Firefoxa i flasha i zainstalować wszystko ponownie. Problem po ponownej instalacji nadal występuje. Nie wiem co robić. Czy możliwe jest że pominąłem jakieś pozostałości po flashu i Firefoxie ? Normalnie przy problemach z flashem wystarczało uruchomienie cclenera bądź właśnie całkowite usunięcie flasha i Firefoxa. Stosunkowo od niedawna używam systemu Windows 7. Wcześniej używałem Windows XP i Vistę. Gdzie w Windows 7 są foldery i pliki po firefoxie i flashu gdy się te programy odinstaluje ?Może ominąłem jakieś pozostałości i dlatego pozostał błąd ? Drugi problem jaki pojawia się przy filmach (przy wyłączonej wtyczce flash) jest taki że (nie zawsze ale często) uruchamiają się one zaciemnione tzn. jest ciemny ekran i jakby prześwitywał obraz. Następnie wszystko wraca do normy i widać cały obraz dobrze. Przesuwając suwak znów na "zerową sekundę" na początek filmu przy już otwartym filmie problem się nie pojawia. Występuje tylko gdy otwiera się po raz pierwszy w danej karcie filmik. Wracając do flasha to problem z zacinającymi filmami jest głównie na serwisach interia, onet, vod. Problem nie występuje w Operze ani w Chromie. Moje główne pytanie brzmi gdzie są przechowywane pozostałości po flashu i firefoxie ? I gdzie leży problem jeśli usunę wszystko i zainstaluję jeszcze raz a filmy wciąż będą się zacinały ?
Baggio

Z nami od: 16 sierpnia 2015, 11:29

Odp: Problemy z wideo w Firefox

Postautor: Garu » 28 sierpnia 2015, 18:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:41.0) Gecko/20100101 Firefox/41.0

Z neta
Po odinstalowaniu Flash Playera z komputera, należy dodatkowo upewnić się, że wspomniane foldery są puste:
C:\Windows\system32\Macromed\Flash
C:\Windows\SysWOW64\Macromed\Flash
%appdata%\Adobe\Flash Player
%appdata%\Macromedia\Flash Player
Usuwamy całą zawartość wyżej wymienionych folderów i ponownie uruchamiamy komputer.

W przyszłości zawsze używaj do odinstalowania adobe flash player uninstaller. Teraz też użyj, żeby poprawnie odinstalować te wtyczki, co masz zainstalowane w systemie. Wszystkie. http://www.dobreprogramy.pl/Adobe-Flash ... 33983.html
Potem zainstalujesz po pobraniu na dysk przy wyłączonych przeglądarkach.
Problem w tym, że do opery jest inny flash, chrome ma swój, a firefox swój. Wszystkie potrzebne znajdziesz w linkach bezpośrednich wszystkie wersje tu: http://www.dobreprogramy.pl/Adobe-Flash ... 13091.html
Moje słowa starzeją się ze mną i prowadzą do ściany.
Garu

Z nami od: 31 stycznia 2014, 18:55

Postautor: Baggio » 28 sierpnia 2015, 20:28

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:40.0) Gecko/20100101 Firefox/40.0

Już próbowałem używać Adobe Flash Player Uninstaller. Poprzednim razem chyba znalazłem nawet ten tekst który wkleiłeś z neta i sprawdzałem te lokalizacje. Próbowałem również wyszukać "flash" programem do przeszukiwania dysku twardego i usunąłem te foldery flasha które wydawały mi się związane z flashem do firefoxa (nie ruszyłem tych z lokalizacji w których nazwie było chrome opera bądź papper flash czy coś bo wiedziałem że to ten flash od googla). Wykonałem JEDNAK PONOWNIE to co mi poradziłeś. Ściągnąłem unistallera i uruchomiłem go, następnie w podanych lokalizacjach usunąłem całą zawartość tych folderów(mimo że raczej nie zostało tam żadnych ważnych plików tylko jakieś tekstowe czy coś) Wszedłem na stronę adobe wybrałem link flash, ściągnąłem plik. Zainstalowałem. Wszedłem na onet.pl by odtworzyć jakiś filmik. Wybrałem ten : http://ofsajd.onet.pl/faceci/michael-ow ... -nr/x0vrvk Za pierwszym razem odtworzył się płynnie. Gdy filmik doszedł do końca uruchomił się automatycznie następny i ku mojemu rozczarowaniu ten drugi strasznie się ciął. Jeszcze raz uruchomiłem ten który szedł płynnie (ten z linku) i tym razem ten również się zacinał. Tak więc podsumowując świeżo po instalacji flasha filmik z linku zadziałał dobrze tylko za pierwszym razem , za drugim już się zacinał. Jak to możliwe ? Co może być tego przyczyną ?
Baggio

Postautor: Garu » 29 sierpnia 2015, 16:15

Akurat link przykładowy, to gorsze malware, niż biegunka i tak na tej stronie uBlock blokuje, disconnect, i ghostery. A wiele jeszcze fake omija blokowanie. http://prntscr.com/8a9kx0

U mnie też pierwsze idzie płynnie, drugie, to niemrawe i z powrotem play, już normalnie nie jest. Zrobili bagno z onetu.
Garu

Postautor: Baggio » 03 września 2015, 18:12

Przez pierwszy miesiąc od instalacji systemu i przeglądarki wszystko działało dobrze. Na Chromie i Operze dobrze działa cały czas. Problem leży gdzieś po stronie flasha dla Firefoxa czy też samego Firefoxa. Musiało się coś zmienić w odniesieniu do stanu w którym wszystko działało dobrze. Pytanie co ?
Baggio

Postautor: Garu » 03 września 2015, 19:36

No to i u mnie teraz film z onetu idzie płynnie, następny płynnie, po odświeżeniu od nowa idzie płynnie.
Co pomogło? A no, zainstalowanie kodeka w systemie. Wpiszcie w goggle vp8vfw download i brać z pierwszego linka na dysk i instalować.
Garu

Postautor: Baggio » 05 września 2015, 19:16

Nie bardzo mi pasuje takie rozwiązanie, skoro działało dobrze bez tego nie potrzebuję nic instalować. Problem leży gdzie indziej.
Baggio

Postautor: Garu » 05 września 2015, 21:26

To jest wina Firefoxa. Zmienione działanie. Było, że najważniejsze wyłączone dla zainstalowanego sterownika grafiki. Ale wyświetlało YT w rozdzielczościach, z tym, że zacinało na najwyższych rozdzielczościach, do wersji FF38. http://prntscr.com/8czxzu

Następne dwie wersje to samo pokazywało w informacjach dla pomocy technicznej. Teraz korzystam z FF40.0.7. O dziwo, w Firefoxie odblokowało sterownik grafiki. Teraz pokazuje http://prntscr.com/8czzmj

Po zainstalowaniu kodeka vp8vfw w systemie, teraz płynnie odtwarza na YT nawet 1080p.
Cały czas piszę o ustawieniu flash video player. Mam ustawione i na oknie filmu automatycznie pokazuje się na kółku zębatym, czerwony znaczek HD.

Jeszcze na html5 nie pokazuje dostępnych rozdzielczości, ale, gdy koło obrazka filmu pisze HD, to potem film wyświetla w HD. Wyłączyłem html5, wolę flasha. Może to w następnych wersjach naprawią?
Od wersji 33 Mozilla pisała, że stare sterowniki grafiki nie są wspierane, zwłaszcza dużo intela. Okazuje się, że zmieniło się to w wersji FF41 bulid. Mój ośmioletni pc, jakby dostał nowe życie. Firefox idzie jak burza.
Garu

Postautor: Baggio » 09 września 2015, 18:27

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem co mi chciałeś przekazać, piszesz trochę dziwnie, jakbyś nie był Polakiem. Mam nadzieję że cię to nie obraża, jeśli tak to przepraszam za szczerość. Z tego co zrozumiałem w starszych wersjach Firefoxa było coś wyłączone co wróciło w wersji 41 i teraz u ciebie wszystko gra.

Odnosząc to do mojego problemu niewiele to wnosi bo mi wszystko w Firefoxie fajnie działało przez cały czerwiec (nie wiem jaka była wtedy wersja firefoxa). Na początku czerwca zainstalowałem system na czysto od razu instalując Firefoxa. W lipcu o ile pamiętam dzień dwa po instalacji driverów NVidii zaczęło zacinać. Początkowo więc pomyślałem że to kwestia sterowników. Usunąłem je ale problem pozostał i zainstalowałem je ponownie. W tym czasie zainstalowałem też o ile pamiętam youtube song downloader. Tak więc gdy pojawił się problem skojarzyłem te kilka zmian jakie wprowadziłem na komputerze i ten program też usunąłem. Nic to jednak nie pomogło. Nie mam pomysłu na to co może stanowić problem, skąd się wziął (przez instalację czegoś?)Zastanawiam się czy nie powinienem usunąć wszystkich folderów i plików flasha (nawet te od chroma czy opery) plus wszystkich przeglądarek i zainstalować wszystko od nowa. Do tej pory usuwałem tylko to co mi poradziłeś na początku dyskusji plus wszystkie foldery które w nazwie miały flashplayer ale BEZ TYCH co miały w nazwie opera bądź PepperFlash bo należą do innych przeglądarek. Może dopiero usunięcie WSZYSTKIEGO co ma w nazwie flash by coś pomogło ? Oczywiście wychodząc za założenia że to jakieś "resztki" sprawiają że się tnie.

A może to te drivery NVIdii - zainstalowałem nową wersję i odinstalowałem ale sam driver mógł zostać i się nie odinstalować. Może to sterowniki są przyczyną. W końcu nawet przy wyłączonym flashu na firefoxie (i tylko na firefoxie co z kolei wskazywałoby że problem leży jednak w samej przeglądarce) występuje drugi problem. Otóż przy uruchamianiu większości materiałów wideo (na YOUTUBIE też nie tylko onecie) film uruchamia się zaciemniony bądź poszatkowany i zaciemniony by po kilku sekundach wrócić do normy.
Wygląda to tak: http://postimg.org/image/se2t4etwt/
Baggio

Postautor: Gość » 09 września 2015, 19:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:40.0) Gecko/20100101 Firefox/40.0

Na takich stronach jak Onet czy Vod.pl jakość wideo jest dynamiczna. Może Ci najpierw wyświetlić słabszą jakość, która nie tnie, ale sprawdzi że masz szybsze łącze, więc następny filmik przełącza na lepszą, która może Ci już ciąć. Ale skoro twierdzisz że miesiąc zawsze działało dobrze to widoczne nie to. Sterowniki Nvidia mają w nazwie plików nv, więc po odinstalowaniu w folderze Windows można sprawdzić i ewentualnie łatwo usunąć. Też usunąć folder NVIDIA Corporation z Program Files. Tak jest u mnie na XP, więc podejrzewam że w najnowszych na Win7 jest podobnie. Nie masz co sobie zaprzątać głowy flashem, bo w folderze macromed masz wszystkie pliki. Ustawienia poszczególnych stron na XP są w folderze: Documents and Settings\twoja nazwa profilu\Dane aplikacji\Macromedia\Flash Player i Documents and Settings\twoja nazwa profilu\Dane aplikacji\Adobe\Flash Player, więc też podejrzewam że na Windows 7 jest coś podobnego. Stwórz sobie nowy testowy profil na Firefoksie to zobaczysz czy masz dobrze, czy już od początku coś na tym nowym też jest nie tak.

Garu - co to za Firefox 40.0.7? Dlaczego nagle nie masz HD na html5, skoro dopiero co pisałeś że właśnie masz te opcje?
Gość

Postautor: Garu » 09 września 2015, 19:35

Ja nigdy nie usuwam starych sterowników. Intel. Aktualizuję Kompleksowo. Chipset, grafika, audio, LAN. Zawsze to można wrócić do starszych wersji.
Pewnie, że na flashu FF38 chodziło dobrze, ale mi zacinało wyższe rozdzielczości. Teraz mi na FF41.0.7 nie zacina w HD. Na YT mam włączony flash video player. http://prntscr.com/8egvtd

Teraz na nowym FF pokazuje domyślną rozdzielczość na html5, albo w ogóle nie pokazuje. Z tym to tragedia. Ustawiam YouTube high definition rozdzielczość HD, taka się włącza, ale nie pokazuje skali dostępnych rozdzielczości.

Byle dodatek popvideo potrafi zacinać filmy YT. To też weź pod uwagę.
Garu

Postautor: obelix2k » 12 marca 2016, 12:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101 Firefox/45.0

Witam,
Po aktualizacji z win 7 na 10 miałem problem z filami w firefoxie. Zainstalowałem najnowszego flash playera, próbowałem też wersję beta a także na czysto bez flasha. Filmy flash i HTML5 na youtube ładowały się długo, często wyskakiwała informacja o awarii wtyczki flash. Co dziwne działo się to również w innej przeglądarce trzn. Edge. Rozwiązaniem tej sytuacji było zainstalowanie dodatku do firefoxa "Flash control". Teraz wszystko chodzi elegancko i nie ląduje się niepotrzebne flashe, których nie chcesz.
obelix2k

Wróć do Przeglądarka Firefox