MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Okno blank

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Okno blank

Postautor: Lukas49 » 09 września 2016, 17:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:48.0) Gecko/20100101 Firefox/48.0

Wyszukiwanie podało mi 4 inne wątki z wyrazami "okno" i "blank", jednak żaden z nich nie pomógł w moim problemie, dlatego założyłem nowy temat.
Nie znalazłem także żadnej konkretnej porady w internecie. Są oczywiście porady np. zastosuj program czyszczący lub odinstaluj program lub funkcje ręcznie które także są nieskuteczne.
Skanowanie przy pomocy Malware Anti-malware nie znalazło żadnego programu złośliwego. Czyszczenie przy pomocy AdwCleaner znalazło 8 wpisów w Rejestrze i 5 w Chrome, w Firefox było czysto. Wszystkie znalezione usunąłem jednak wciąż FF odpala mi się z drugim pustym oknem.
Odinstalowanie ręczne nie wchodzi w rachubę ponieważ na liście nie znalazłem żadnej aplikacji wiążącej się z z otwieraniem drugiego okna FF. Sądziłem, że przyczyną może być aplikacja Mozilla Maintenance Service jednak odinstalowanie jej absolutnie nic nie zmieniło.

Dodatkowe informacje:
Używam systemu Windows 7 Ultimate SP1 i Firefox 48.0.2. Nigdy nie miałem żadnych problemów z tym systemem i przeglądarką FF.
Od kilku dni po każdym uruchomieniu FF automatycznie otwierają mi się dwa okna. Jedno z kartami ostatniej sesji i drugie puste okno. Nie ma ono żadnej nazwy.
1. Po naciśnięciu w tym oknie PPM i wybraniu "Pokaż informacje o stronie" w nowym okienku mam następujące informacje:
Strona bez nazwy
URL: about:blank
Typ: text/html
Tryb wyświetlania: Tryb zgodności wstecznej
Kodowanie tekstu: UTF-8
Zmodyfikowany: bieżąca data i czas
2. Po naciśnięciu w tym oknie PPM i wybraniu "Pokaż źródło strony" otwiera się nowa karta (zakładka) z tekstem w pasku adresu: view-source:about:blank
Okno tej strony zawiera tylko nieaktywną cyfrę "1"

Nie jestem informatykiem, obsługę komputera i oprogramowania znam tylko w podstawowym zakresie dlatego proszę ekspertów o pomoc tym temacie.
Chodzi konkretnie jak pozbyć się otwierania tego drugiego pustego okna.
Pozdrawiam.
Lukas49

Z nami od: 27 kwietnia 2015, 18:52

Odp: Okno blank

Postautor: zdzisek » 10 września 2016, 08:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:48.0) Gecko/20100101 Firefox/48.0

Witam. Miałem ten problem i na razie sobie poradziłem. Mianowicie wejdż w OPCJE póżniej w DODATKI i ROZSZERZENIA i tam wyłącz AKTUALIZACJA DODATKU FLASH. MI to pomogło . Ten dodarek zainstalowany był 06-09 i od tej pory miałem ten problem
zdzisek

Postautor: Lukas49 » 11 września 2016, 14:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:48.0) Gecko/20100101 Firefox/48.0

Witam

W OPCJE nie mam DODATKI i ROZSZERZENIA.
Musiałem najpierw włączyć Pasek menu w oknie FF. Dopiero tam w dziale Narzędzia znalazłem Dodatki.
W nowym oknie, w kolumnie po lewej są Rozszerzenia a w nich Aktualizacja dodatku Flash.
Po jego wyłączeniu faktycznie nie pojawia się drugie, puste okno. Sądzę, że właśnie to było przyczyną jego otwierania.

zdzisek wielkie dzięki za pomoc. Cały czas mnie irytowało otwieranie się tego zbędnego okna.
Pozdrawiam.
Lukas49

Z nami od: 27 kwietnia 2015, 18:52

Postautor: zdzisek » 11 września 2016, 23:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; rv:48.0) Gecko/20100101 Firefox/48.0

Cieszę się że pomogłem . Pozdrawiam
zdzisek

Wróć do Przeglądarka Firefox