MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Odblokowanie prawego klawisza myszy vel prawokliku

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Odblokowanie prawego klawisza myszy vel prawokliku

Postautor: czytałJanuszKozioł » 23 marca 2017, 21:24

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

hej,

mam na oku taką stronę, która raczy widza reklamami, których normalnie możnabyłoby się pozbyć wybierając z menu prawoklikowego opcję uBlock i zaznaczyć odpowiednią reklamę do listy własnych filtrów uBlocka...

Niestety strona ta ma zablokowany prawy przycisk myszy (prawoklik) - szukałem jakiegoś rozszerzenia które włączałoby na tej stronie prawoklik, ale nic nie znalazłem (jakby ktoś coś to byłbym wdzięczny), jednak reklama była na tyle irytująca, że zastosowałem zmianę w about:config zmieniając z true na false formułkę: dom.event.contextmenu.enabled.

Mam pytanie: czy można tę formułkę zostawić zmienioną "na zawsze" bez szkody dla użyteczności przeglądarki (stabilnośc, bezpieczeństwo etc)? Ewentualnie jakby ktoś znał jakiś bardziej cywilizowany sposób niż gmeranie w about:config, np. rozszerzenie itp.
czytałJanuszKozioł

Odp: Odblokowanie prawego klawisza myszy vel prawokliku

Postautor: dexter » 23 marca 2017, 22:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:51.0) Gecko/20100101 Firefox/51.0

No OK, choć ta metoda powoduje skutki uboczne na różnych witrynach, np na dropbox.com. Po zablokowaniu reklamy lepiej cofnąć tę zmianę.
dexter
Moderator

Z nami od: 02 października 2004, 21:30

Postautor: covo » 23 marca 2017, 23:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

do odblokowania prawokliku uzywam od dawna RightToClick - skuteczny, widze, ze... autor wykasowal to cudo z www rozszerzen.
ale np. tutaj znalazlem -> http://tinyurl.com/lpced8z
i najogolniej w tych okolicach mozna bladzic -> http://tinyurl.com/llosypn

btw: ten wpis w about/config srednio skuteczny jest, tu zadziala, tam nie, dlatego uzywam powyzsze
covo

Z nami od: 21 maja 2003, 01:02

Postautor: Gość » 24 marca 2017, 10:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

W ublocku do trybu zaznaczania elementów do zablokowania można również przejść klikając na ikonę ublocka i wybierając ten próbnik, który jest zaraz nad procentem zablokowanych elementów. Prawy przycisk myszy powinien również działać jeśli wciśnie się go z shiftem.
Gość

Postautor: czytałJanuszKozioł » 24 marca 2017, 12:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:52.0) Gecko/20100101 Firefox/52.0

Zmiany w about:config wycofałem, zainstalowałem RightToClick (wcześniej próbowałem zastosować jakąś podróbkę RTC ale niestety nie działała zgodnie z oczekiwaniem), no i nauczyłem się lepiej wykorzystywać uBlocka (wcześniej nie miałem pojęcia za co odpowiada "próbnik").

Dzięki wielkie za pomoc każdemu z Was. 8-)
czytałJanuszKozioł

Wróć do Przeglądarka Firefox