Połączenie nie jest bezpieczne
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Połączenie nie jest bezpieczne
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Fedora; Linux x86_64; rv:62.0) Gecko/20100101 Firefox/62.0
Od jakiegoś czasu obserwuję na Firefoxie taki problem że mianowicie od czasu do czasu zdarza się że strona w otwartej uprzednio zakładce nie chce się uruchomić i pojawia się na jej miejscu komunikat https://prod-cdn.sumo.mozilla.net/uploads/gallery/images/2018-06-22-05-51-46-a35712.png"Nie udało się nawiązać bezpiecznego połączenia" Czasem też na stronach czy podstronach takich serwisów jak onet w pasku adresu ikonka z zielonej kłódki zmienia się na szarą z wykrzyknikiem informując że połączenie nie jest bezpieczne. Gdy strona nie chce się otworzyć i wyświetlany jest komunikat jak wyżej to wystarcza ponownie uruchomić przeglądarkę. Normalnie nie przyglądam się ikonce kłódki - zacząłem to robić dopiero gdy zaczął się wyświetlać komunikat błędu na miejscu strony www, ale na Fedorze problem raczej nie występuje natomiast na Windows 7 od czasu do czasu, częściej dopóki nie przeinstalowałem całej przeglądarki. Na stronie pomocy Firefoxa traktowane jest to jako problem.https://support.mozilla.org/pl/kb/komunikat-polaczenie-nie-jest-bezpieczne Czy to normalne że przeglądając galerię obrazów w wyszukiwarce Googla kłódka nie jest zielona? Jest tak cały czas.
Mam Ksperskiego, niedawno skanowałem cały komputer, nic nie znalazł, podejrzewam problem z dyskiem twardym (już od roku czy ponad sporadycznie system zwalnia i się zamraża, niedawno przez pewien okres system wolno się uruchamiał, może przez jebnięty dysk programy źle działają, programy testujące dyski nic nie wykazują ale wiem, że mogą nic nie pokazywać a dysk może i tak pierdolnąć), boję się zawirusowanego routera.
Zdarza się na co już zacząłem zwracać uwagę, że dana strona na początku wyświetla zieloną kłódkę natomiast po czasie jak się na nią wchodzi znów klika zmienia się w kłódkę z wykrzyknikiem informując że połączenie nie jest bezpieczne - wystarczy wtedy odświeżyć stronę i kłódka znów zmienia się na zieloną.
Mam Ksperskiego, niedawno skanowałem cały komputer, nic nie znalazł, podejrzewam problem z dyskiem twardym (już od roku czy ponad sporadycznie system zwalnia i się zamraża, niedawno przez pewien okres system wolno się uruchamiał, może przez jebnięty dysk programy źle działają, programy testujące dyski nic nie wykazują ale wiem, że mogą nic nie pokazywać a dysk może i tak pierdolnąć), boję się zawirusowanego routera.
Zdarza się na co już zacząłem zwracać uwagę, że dana strona na początku wyświetla zieloną kłódkę natomiast po czasie jak się na nią wchodzi znów klika zmienia się w kłódkę z wykrzyknikiem informując że połączenie nie jest bezpieczne - wystarczy wtedy odświeżyć stronę i kłódka znów zmienia się na zieloną.
- Tonny5
- Z nami od: 24 lipca 2007, 15:16
Odp: Połączenie nie jest bezpieczne
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/69.0.3497.100 Safari/537.36 OPR/56.0.3051.36
Tonny5 pisze: Czy to normalne że przeglądając galerię obrazów w wyszukiwarce Googla kłódka nie jest zielona? Jest tak cały czas.
Tonny5 pisze: Zdarza się na co już zacząłem zwracać uwagę, że dana strona na początku wyświetla zieloną kłódkę natomiast po czasie jak się na nią wchodzi znów klika zmienia się w kłódkę z wykrzyknikiem informując że połączenie nie jest bezpieczne - wystarczy wtedy odświeżyć stronę i kłódka znów zmienia się na zieloną.
Wystarczy, że jedno dalej jest po "http" i Google nie próbuje go podmienić na dynamiczną grafikę np. w base64.
Podobnie może być z innymi stronami, na których nagle kłódka się zmienia, a gdzieś wgrał się obrazek po "http" nagle.
Tonny5 pisze: Mam Ksperskiego, niedawno skanowałem cały komputer, nic nie znalazł, podejrzewam problem z dyskiem twardym
Na próbę wyłącz skanowanie szyfrowanego ruchu ("https"), może rozwiąże się problem i jak znów będziesz chciał by antywirus skanował to się popróbuje w Firefox zaktualizować certyfikaty Kasperskiego, by nie odrzucał analizowanego ruchu przez antywirus jak będzie jakiś zgrzyt.
Moz://a w innych językach pisze:
___________ ¡Moz://a zorro de fuego! ___________ Moz://a raposa de fogo!
- krystian3w
- Z nami od: 01 grudnia 2017, 15:27
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/69.0.3497.100 Safari/537.36
Też spotkałam się z tym samym problemem i dopiero jak zmieniłam antywirusa to wtedy pomogło.
- monialow12
- Z nami od: 18 października 2018, 13:07
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:63.0) Gecko/20100101 Firefox/63.0
O ile taki problem występują na jakiś "zwykłych" stronach to nie masz cię czym przejmować, jak na stronie jakiegoś banku to wtedy znaczy że jest coś nie tak. Najlepiej zrób tak jak według supportu, czyli dodaj wyjątek, pobierz certyfikat i strona się wyświetli. Jeżeli chodzi o wiele stron to wklejam cytaty z supportu
"W przypadku, gdy ten problem pojawi się na wielu niepowiązanych stronach internetowych, oznacza to, że coś w systemie lub sieci przechwytuje połączenia i wstrzykuje certyfikaty w sposób, który nie jest zaufany w przeglądarce Firefox. "
"W przypadku, gdy ten problem pojawi się na wielu niepowiązanych stronach internetowych, oznacza to, że coś w systemie lub sieci przechwytuje połączenia i wstrzykuje certyfikaty w sposób, który nie jest zaufany w przeglądarce Firefox. "
- meridiam
- Z nami od: 26 października 2018, 15:18
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:63.0) Gecko/20100101 Firefox/63.0
Winny był temu wszystkiemu Kaspersky - trzeba było zainstalować jego najnowszą wersję, ja miałem z przed roku czy dwóch lat starszą wciąż wspieraną. Jak wytłumaczyła mi pomoc techniczna, program nie aktualizował modułów bo starsza wersja była wciąż wspierana. Dlatego należało usunąć starą wersję i zainstalować nową.
- Tonny5
- Z nami od: 24 lipca 2007, 15:16
• Strona 1 z 1